7 Tips voor beginnende bloggers: Geld verdienen met je blog

Tien maanden geleden ging columnsbykari.com de lucht in. Ik wist drie keer niks over geld verdienen in de Wondere Wereld van het Bloggen. Self-hosted, web-hosted, plugins, html, monetizing, affiliate programma’s en allerlei andere blog-termen waren mij compleet onbekend. Ik was gewoon een kolvende mama die, tijdens een saaie kolf sessie op kantoor, dacht “goh, laat ik eens op Instagram kijken”. Instagram werd een blog. En nu zijn we tien maanden verder en ik heb een hoop geleerd. Dus als je een blog wilt beginnen of net een blog hebt gelanceerd waar je geld mee wilt verdienen, lees dan eerst even dit. Want dan kun je de fouten die ik heb gemaakt gewoon overslaan!

1. Ga voor self-hosted

Toen ik mijn blog wilde opzetten google ik wat rond en las dat een web hosted WordPress website een stuk gemakkelijker is dan self hosted. Dat klonk wel fijn, aangezien ik nul verstand had van websites bouwen. Ik kan geen slecht woord zeggen over WordPress.com (de web hosted variant van WordPress), want het is inderdaad super simpel om een mooie site op te zetten en de Happiness Engineers zijn mega vriendelijk en behulpzaam. Maar. Er zitten echt beperkingen aan een web hosted website tegenover een self hosted website, via WordPress.org.  Self hosted is wat moeilijker, maar het geeft je veel meer vrijheid, omdat je met behulp van allerlei plugins oneindig veel mogelijkheden hebt om je website zo te maken dat hij perfect aansluit bij wat jij en je lezers belangrijk vinden.

Een andere belangrijke reden waarom ik van web hosted naar self hosted ben overgestapt is dat een groot deel van mijn favoriete (online) winkels zijn aangesloten bij affiliate programma’s die alleen toegankelijk zijn als je een self hosted website hebt. Maar daarover hieronder meer.

2. Kies voor Bluehost

De beste en meest betaalbare host die je kunt kiezen als je een self hosted website gaat opzetten is Bluehost. Ze hebben regelmatig acties, waarmee je korting kunt krijgen op je abonnement. Je kunt met Bluehost chatten om erachter te komen welk abonnement het beste bij jou past. De chat van Bluehost kost je meer tijd dan de Happiness Engineers van WordPress, maar tot nu toe hebben ze uiteindelijk altijd mijn problemen opgelost. Ze zullen je niet zonder oplossing wegsturen.


3. Geld verdienen met affiliate linking

Met een affiliate link kun je geld verdienen als iemand iets koopt via een link die jij hebt geplaatst op jouw website. Zie je de banners hier rechts? Dat zijn een aantal van mijn favoriete webshops, bij wie ik ben aangesloten als affiliate. De koper heeft nergens last van: die betaalt geen cent meer. Maar jij als blogger ontvangt wel een klein percentage van de sale. Meestal tussen de 5 en 10%. Je doet je lezers een gunst door allerlei vooronderzoek te doen naar producten en diensten en ze naar het juiste linkje door te sturen en je verdient er zelf ook gelijk wat aan. Sluit jezelf gelijk aan bij affiliate programma’s die passen bij jouw brand en blog onderwerpen. Houd er wel rekening mee dat voor de meeste programma’s een selfhosted website nodig is. Mijn favoriete affiliate programma’s zijn:

TradeTracker

TradeTracker is super gebruiksvriendelijk. TradeTracker heeft een heel overzichtelijk dashboard, is niet ingewikkeld en mega veel leuke webshops zijn bij ze aangesloten, waaronder: Ici ParisTheMakeupSpotMakeupshoppen.nlRepeat CashmereNatural HeroesTUIBlokkerHemaXenoxLeen Bakker.

Zanox Marketplace

Zanox of Awin is iets minder gebruikersvriendelijk. Maar daar kijk ik doorheen omdat ongeveer 75% van mijn kledingkast bij Zalando en de helft van mijn makeup bij Douglas vandaan komt. Via Awin ben ik dus onder andere aangesloten bij: ZalandoDouglasAsos en The Bodyshop.

Bol.com

Bol.com heeft net als Amazon een geheel eigen affiliate programma. Ze zijn niet aangesloten bij een overkoepelend affiliate netwerk. Het aanmeldingsproces vraagt wat geduld, vooral als je WordPress gebruikt. Je hebt namelijk een plugin nodig om te kunnen linken. Maar als het eenmaal klaar is dan heb je ook wat. Je kunt namelijk niet alleen banners en deeplinks plaatsen, maar onder andere ook een zoekwidget:

Hoe handig is dat!

Daisycon

Daisycon is net als TradeTrackers heel gebruikersvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken. Via Daisycon ben ik onder andere affiliate voor: Zalando LoungeBoozyshopCluse WatchesMarco PoloKwantum en Fred de la Bretoniere.

Performance Horizon

Ook een super fijn affiliate programma. Omdat ik regelmatig vegan recepten en foodinspo deel en vaak link naar baby-, home- en makeup producten werk via Performance Horizon samen met: Wehkamp en Albert Heijn.

Amazon

Omdat ik ook veel internationale bezoekers heb omdat een groot deel van mijn website in het Engels is, ben ik ook aangesloten bij het associates programma van Amazon. Ik link alleen naar Amazon in Engelstalige blogs, omdat niet alles verzonden kan worden naar Nederland. Als ik naar Amazon link in een blog, link ik indien mogelijk nog een Nederlandse webshop erbij.

4. Geld verdienen met samenwerkingen

Collabs zijn een leuke manier om nieuwe producten te leren kennen en geld te verdienen met je blog. Je kunt trade for trade werken – dan ontvang je producten van een bedrijf of merk in ruil voor een review. Je kunt ook trade for paid werken – dan ontvang je een vergoeding voor je blogpost. Ik raad je aan altijd aan te geven als een blogpost door middel van een samenwerking tot stand is gekomen. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar je disclaimer. Ook raad ik je aan alleen samenwerkingen te doen met bedrijven en merken die je oprecht leuk vindt en passen bij jou en je brand.

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met bedrijven over samenwerkingen. Ten eerste kan een bedrijf jou benaderen. Bijvoorbeeld omdat ze je hebben gezien op Instagram. Uiteraard kun je zelf ook bedrijven benaderen die producten verkopen die jij vaak gebruikt en fan van bent. Tot slot zijn er onwijs veel platvormen die publishers en adverteerders aan elkaar koppelen. Een van de platvormen waar ik bij ben aangesloten en erg positief over ben, is Linkpizza.

5. Connect met andere bloggers aka “Find your Tribe”

Andere bloggers zijn een waardevol onderdeel van je lezerspubliek. Bloggers lezen elkaars blogs om inspiratie op te doen, onderzoek te doen naar producten, elkaar te supporten en van elkaar te leren. De WordPress app is een handige manier om andere bloggers te ontdekken. Instagram is hier natuurlijk ook uitermate geschikt voor. Iedere vorm van social media is aan te raden als je blogt. Maar kies wel iets wat bij je past. Ik vind Instagram een onwijs fijne en inspirerende plek. Ik word minder blij van Facebook en Pinterest. Dus ondanks dat dat hele belangrijke bronnen zijn voor het vergroten van lezerspubliek, ben ik daar minder actief.

Een andere manier om je “blog tribe” te vergroten is door middel van gastblogs. Door World Mama heb ik ontzettend veel mooie, slimme, lieve en getalenteerde mamabloggers ontmoet. Zelf heb ik ook heel veel gastblogs geschreven voor andere websites, waaronder voor de Huffington Post. Dit is een goede manier om nieuwe lezers kennis te laten maken met jou en je website. Een regelmatige bijdrage aan een andere website is natuurlijk helemaal leuk. Veel grote websites werken met een vaste club columnisten. Zo schrijf ik bijvoorbeeld iedere maand voor Love2BeMama.

6. SEO de boel bij elkaar

Hoe groter je bereik, hoe meer geld je uiteraard kunt verdienen met je website. Het is dus belangrijk om tijd te investeren in het vergroten van je statistieken. Het SEO’en van je artikelen is hierin essentieel. Zorg ervoor dat je blogs minimaal 300 woorden bevatten en altijd een keyword hebben, dat je afbeeldingen in ieder geval het keyword bevatten, dat je linkt naar je eigen blogs, maar ook naar andere websites, dat je subheadings gebruikt waar je keyword in voorkomt (het keyword voor deze blog is bijvoorbeeld “geld verdienen”) en dat je altijd een meta description schrijft. Yoast SEO is een super fijne helper hierin.

7. Content is Key

Je kunt stap 1 tot en met 6 helemaal netjes volgen en toch geen cent met je blog verdienen als je content niet oké is. Creëer kwaliteit, schrijf over dingen waar je gepassioneerd over bent, doe research voordat je iets publiceert, onderzoek via Google Analytics wat jouw lezers leuk vinden om te lezen en zorg voor mooie afbeeldingen. Ik heb niet altijd tijd (en zin) om mijn camera te pakken, rauwe foto’s te schieten en deze vervolgens met Photoshop te bewerken. Negen van de tien keer schiet ik plaatjes met mijn iPhone en gebruik ik apps om mijn foto’s op te mooien. Maar ik probeer wel altijd kwaliteit te leveren, vooral als ik een samenwerking doe. Een andere tip – eentje waar ik, zoals je aan deze blog kunt zien, niet heel goed in ben – is niet te lange blogs te schrijven. 1000 woorden is een beetje een sweet spot (huidige word count voor deze blog 1419 – leuk dat je er nog bij bent!). Tot slot: wees loyaal aan jezelf en aan je “brand”. Schrijf niet over dingen waar je niet in gelooft of niet gepassioneerd over bent. Lezers merken dat gelijk. En je blogt toch vooral- hoop ik- omdat je er blij van wordt?

Thank you for reading!

Deze blogpost staat uiteraard bomvol affiliate links. Als je er nog niet genoeg over hebt gelezen in deze blogpost, neem dan een kijkje bij mijn disclaimer!

4 thoughts on “7 Tips voor beginnende bloggers: Geld verdienen met je blog

Leave a Reply