Gastblog: “Ik ben niet de perfecte moeder. Verre van!”

Een paar jaar geleden werd ik ziek: de ziekte van Lyme. Ik besloot de strijd met deze rotziekte aan te gaan, onder andere door mijn voedingspatroon radicaal om te gooien. Vanaf dat moment at ik alleen nog maar eerlijk, puur en biologisch. Ondertussen werd ik moeder en wilde ik mijn gezonde biologische levensstijl voortzetten met mijn kinderen. Dat bleek nog niet zo makkelijk.

Ik kwam erachter dat er in Nederland heel weinig biologische babyvoeding te verkrijgen was, in tegenstelling tot in de meeste andere Westeuropese landen. In Nederland bleek slechts 5% van de babyvoeding biologisch te zijn, terwijl in ScandinaviΓ«, Duitsland en Engeland dat gemiddeld zo’n 75% is. Dat triggerde mij om hier verder onderzoek naar te doen, wat leidde tot het idee voor Bio Bebo, een webwinkel voor biologische babyvoeding, waarvoor ik de beste Europese merken biologische babyvoeding bij elkaar heb gebracht, van flesvoeding tot fruit- en groentehapjes en snacks. Bio Bebo gaatΒ nu als een speer en we zien duidelijk dat steeds meer ouders kiezen voor biologisch.
“Zo, nu zie je dat ik niet perfect ben, verre van. En weet je, dat is best lekker om eens hardop te zeggen.”
Naast mijn eigen bedrijf run ik ook een gezin, bestaande uit mijzelf, een zoon, dochter en man. Drie kids dus πŸ˜‰ Dat zijn best een hoop ballen om hoog te houden. En ikΒ verzeker je, ik laat regelmatig een balletje vallen. Nu hoop ik van harte dat ik niet de enige moeder ben bij wie er af en toe (lees: de hele tijd) wat mis gaat. Een paar voorbeelden: vergeten dat je kinderen studiedagΒ hebben en dus op maandagochtend inclusief rugzakjes, met brood enΒ fruit, gymtassen en nog-net-op-tijd-klaar werkstuk van dochter voor een dichte schooldeur komen te staan;Β even niet opletten en dan je zoontje betrappen dat hij met een lepeltje een heel potje gefruite uitjes heeft leeg gegeten;Β er ‘s ochtends achter komen dat er geen brood meer is, dus ontbijten met noodles van gisteravond en pakjes crackertjes en drie bananen mee naar school als lunch; vergeten dat jeΒ kinderen voor de tv zitten (je vond het al zo heerlijk stil) en daar na drie uur achter komen; voor de grap tegen je kind zeggen dat ze je oorbellen mag hebben als je dood bent enΒ vervolgens een week lang een huilend kind dat bang is dat je dood gaatΒ gerust proberen te stellen; denken dat je kinderen lekker liggen te slapen en er dan achter komen dat er een al anderhalf uur stiekem Tina’s zit te lezen op de wc.
biologische babyvoeding
Zo, nu zie je dat ik niet perfect ben, verre van. En weet je, dat is best lekker om eens hardop te zeggen. Ik probeer een goede moeder, businesswoman en partner te zijn, maar streven naar perfectie doe ik niet meer. Het huis hoeft niet altijd aan alle kanten te glimmen en glanzen, deΒ kinderen lopen er vaak heerlijk slobberig bij, ik kook geen drie-gangen diners, mijn highlights zijn allang aan een nieuwe beurt toe en de vriezer ontdooien staat al eeuwen op mijn to do lijstje.
“Natuurlijk krijg je van mij een groot applaus als je elke dag in de keuken staat om te stomen, pureren en invriezen om jeΒ kindje zelfbereide fruit- en groentehapjes te geven.”
Dat loslaten van het perfecte plaatje speelt ook in mijn bedrijf Bio Bebo een grote rol. Natuurlijk is het fantastisch als je je kind 18 jaarΒ borstvoeding geeft (ok, vooruit, 6 maanden is ook al een hele prestatie). En als het toe is aan vaste voeding, krijg je van mij een groot applaus als je elke dag in de keuken staat om te stomen, pureren en invriezen om jeΒ kindje zelfbereide fruit- en groentehapjes te geven. De realiteit is alleen dat dit niet altijd lukt.Β Zelf had ik bij mijn tweede kindje bijvoorbeeld echt geen puf en tijd om al zijn hapjes zelf te bereiden. Is het dan niet heerlijk als er een goed alternatief is? Een voedzaam biologisch alternatief? Waarbij je je niet schuldig hoeft te voelen omdat je je kindje volstopt met allerlei onnodige toevoegingen. Man, ik zou het heerlijk vinden als ik die keuze had toen mijn kids klein waren. Af en toe lekker makkelijk een groentepotje erin en voor onderweg zo’n handig knijpzakje. Ideaal toch?
Laten we vooral niet te streng voor onszelf en elkaar zijn. Voor mezelf heb ik in ieder geval besloten dat goed moederschap uit meer bestaat dan de ‘perfecte moeder’ te zijn. Lekker met de kinderen knuffelen, bijvoorbeeld, of samen spelletjes doen. Met het hele gezin op de bank een film kijken is bij ons ook favoriet, of lekker een potje voetballen op het plein. En als ik dan nog tijd en zin heb….ach die vriezer die zo nodig ontdooid moet worden, die staat er volgende week ook nog wel.

Liefs, Barbara

Check de webshop van Barbara voor de beste biologische voeding voor je kindje: www.biobebo.nl. En bezoek haar ook zeker op Facebook en Instagram!

One thought on “Gastblog: “Ik ben niet de perfecte moeder. Verre van!”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.