Beleggen in plaats van sparen voor onze kinderen

We hebben net als veel ouders spaarrekeningen geopend voor onze meiden, toen ze werden geboren. Iedere maand storten we hier een vast bedrag op, zodat ze op hun achttiende een fijn spaarpotje hebben om de nieuwe fase in hun leven mee te starten. We ontvangen 0,2% rente via deze spaarrekening. Dat is natuurlijk geen bal. De inflatie is hoger en we betalen kosten voor de rekening, dus we leveren flink in op deze spaarrekeningen. Is er een alternatief? Ik besloot mij eens te verdiepen in beleggen in plaats van sparen voor onze kinderen. In deze blog leg ik uit hoe het werkt en zet ik alle voordelen en nadelen op een rij. Worden wij beleggers?

Dit artikel in een betaalde samenwerking

Sparen in plaats van beleggen

We kozen vier jaar geleden voor een spaarrekening, omdat dat is wat we kennen. We hebben geen verstand van en ervaring met beleggen. Dan klinkt beleggen als iets heel ingewikkelds en risicovols. Ondanks dat je wéét dat sparen je geen bal oplevert en zelfs geld kost, voelt het veilig. Je levert iets in (in dit geval geld) voor een bepaalde zekerheid. Daar is niks mis mee: een heel groot deel van mijn bestaan is op dit principe gebaseerd en het is een afweging die ik meestal bewust maak. Maar dat betekent niet dat het altijdeen verstandige afweging is, of de beste keuze. Ik laat mij graag goed informeren en vind het belangrijk om mijn keuzes ook te baseren op kennis, naast gevoel en ervaring.

Beleggen in plaats van sparen

Ik startte mijn onderzoekje naar beleggen met onderstaande vragen. Ik zal ze hierna stuk voor stuk kort & helder beantwoorden, zodat jezelf een weloverwogen beslissing kunt maken. 

  • Wat is beleggen?
  • Wat zijn de risico’s?
  • Hoe kun je de risico’s verlagen?
  • Hoe kun je beleggen voor het spaarpotje voor je kind?
  • Is beleggen iets voor ons?

Wat is beleggen

Beleggen is een vorm van investeren. Je belegt bijvoorbeeld in een bepaald bedrijf of meerdere bedrijven. Of je legt geld vast, voor een langere of kortere periode, bij een vermogensbeheerder. Deze beheerders beleggen jouw geld in bepaalde bedrijven. De hoop is dat dit in de toekomst financieel voordeel oplevert. 

beleggen voor de studie van je kind

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Er zitten allerlei risico’s aan beleggen. Je kunt bijvoorbeeld (een deel van) je inleg verliezen. Doordat de koers verandert kan je belegging minder waard worden. Inflatie, politieke veranderingen en andere onvoorziene gebeurtenissen kunnen van invloed zijn op jouw inleg. En zo zijn er nog meer soorten risico’s die bij iemand zoals ik, die na de middelbare school besloot géén economie te studeren, het hoofd doen tollen.

Hoe kun je de risico’s verlagen?

Je kunt ervoor kiezen om je geld te beleggen via een vermogensbeheerder. Ik heb mij voor dit artikel specifiek verdiept in doelbeleggen.nl omdat zij zijn uitgeroepen tot beste online vermogensbeheerder. Ze wonnen namelijk de Gouden Stier. Doelbeleggen probeert beleggen toegankelijk te maken voor mensen met een kleinere portemonnee of zonder kennis van beleggen. 

Je bent bij Doelbeleggen verplicht om een haalbaar doel te stellen, met een looptijd en een eindkapitaal. Vervolgens wordt de haalbaarheid van het doel bepaald en de risico’s geanalyseerd. Pas dan kun je een rekening openen om te gaan beleggen. De focus ligt dus op het doel, niet zozeer op het behalen van maximaal rendement. Als de haalbaarheid van je doel in gevaar komt, krijg je automatisch een bericht met instructies om je doel bij te stellen, je looptijd te verlengen of (tijdelijk)je inleg te verhogen. 

Je geld wordt dus door Doelbeleggen belegd. Maar je beleggingen worden bewaard door een onafhankelijke stichting, zodat ze niet in gevaar komen bij eventuele problemen bij Doelbeleggen. De vermogensbeheerder heeft een Autoriteit Financiële Markten (AFM) vergunning. Ze beleggen in zogenaamde trackers van aandelen, vastgoed en obligaties. Deze trackers volgen de financiële index van meerdere bedrijven. Zo wordt je risico gespreid.

Hoe kun je beleggen voor een spaarpotje voor je kind?

Bij Doelbeleggen kun je in een paar minuten checken of beleggen binnen jouw mogelijkheden ligt. Je vult je doel in (in ons geval “studie kind”). Vervolgens vul je in in welk jaar je het doel bereikt wilt hebben (in ons geval 2033). Daarna kies je het doelvermogen [het bedrag dat je wilt sparen], je eenmalige inleg en je periodieke inleg. Je periodieke inleg kan maandelijks, per kwartaal, per half jaar of per jaar zijn.

Je ziet, op de website van Doelbeleggen, in een handige meter direct wat de haalbaarheid is van je belegging. Als de haalbaarheid laag is, kun je bepaalde factoren, zoals je doelvermogen of je eenmalige inleg, bijstellen tot het acceptabel is. Ook wordt er een cijfer toegekend aan het risico dat je loopt met deze belegging. Daarna krijg je van Doelbeleggen een advies. Dit advies is niet altijd beleggen. Soms is het sparen bij je eigen bank. Je krijgt ook, in een overzichtelijke grafiek te zien wat er met jouw investering gebeurt in 3 situaties: als alles goed verloopt, als het gemiddeld verloopt en als het slecht verloopt.

Wat zou dit voor onze situatie betekenen?

In eerste instantie was het advies van Doelbeleggen voor ons: “sparen bij uw bank”. Als ik ons huidige doel, namelijk €10.000 per kind in 2033, indiende, bleek sparen namelijk de meest logische optie. Wij hebben 4 jaar geleden dit doelbedrag gekozen, omdat we uitgingen van 4 jaar studeren [ongeveer €2500,- per jaar]. 

Als ik ons doel echter bijstel naar boven, naar €30.000 [dus €15.000 per kind], blijkt beleggen ineens wel een aantrekkelijke optie. Met een inleg van €3.000 zit onze haalbaarheid namelijk al “in het groen”. Als alles heel goed verloopt hebben we in 2033 ruim €50.000 en als het gemiddeld verloopt €33.000. In het meest ongunstige geval, zo laat de tabel op de website zien, hebben we in 2033 een spaarpotje van €23.000 voor onze dochters. Deze berekeningen zijn, naast onze eenmalige inleg, op basis van dezelfde maandelijkse inleg die we nu hebben bij de bank: €100. Even voor alle duidelijkheid: op dit tempo, met onze inleg, zouden we in 2033 bij onze bank nog geen €20.000 hebben gespaard voor onze kinderen. Als we zouden beleggen, zouden we minimaal €23.000 en maximaal €51.000 hebben. Dat is nogal een verschil! 

Maar die risico’s…

Beleggen in plaats van sparen klinkt een flink stuk lucratiever. Maar dat risico, dat blijft knagen. Wat zijn nu precies onze risico’s als we dit zouden doen? Kunnen we (een deel van) onze inleg kwijtraken? Ik beluit mijn vragen voor te leggen aan Doelbeleggen. Ik bel het contactnummer van de online vermogensbeheerder en krijg snel iemand aan de lijn die antwoord geeft op alle vragen die ik heb. 

De risico’s die een bewegelijke markt met zich mee brengt zijn aanwezig. Dat valt niet weg te praten. De ontwikkelingen op de beurs laten echter wel zien dat, met tijd, er ook altijd herstel plaatsvindt. Als je dus – zoals wij – voor langere tijd belegt is de kans heel groot dat dalingen worden opgevolgd door stijgingen. Als je gaat beleggen in plaats van sparen heb je hoe dan ook risico’s die je met je spaarrekening niet of minder hebt. Maar als het goed gaat, worden de risico’s die je neemt flink terugbetaald. De risico’s worden zo klein mogelijk gemaakt. Dit gebeurt onder andere doordat:

  • Je bij je aanmelding aangeeft welke risico’s je wilt nemen (hoe groot het bedrag is waarbinnen je risico’s wilt nemen)
  • Doelbeleggen gespreid investeert en investeert in de grootste bedrijven
  • Naarmate je dichterbij je doelt komt Doelbeleggen minder risicovol gaat beleggen
  • Doelbeleggen je tussentijds informeert over het verloop van je beleggingen. De haalbaarheid van je doel wordt iedere dag opnieuw berekent. Op basis hiervan kan de vermogensbeheerder je adviseren en kun je indien gewenst actie ondernemen. 
gaan we beleggen in plaats van sparen?

In welke bedrijven wordt er belegd?

De laatste vragen die ik stelde in mijn telefoongesprek met Doelbeleggen gingen over de bedrijven waarin wordt belegd. Kan het, net zoals bij mijn bank, om kernwapenproducten gaan? Doelbeleggen kon mij vertellen dat er niet wordt geïnvesteerd in wapens, porno, mensenhandel en andere onwenselijkheden. Hoewel de bedrijven worden beoordeeld op duurzaamheid, wordt er wel geïnvesteerd in bedrijven als Shell, omdat ze bij de allergrootsten horen. Je kunt dus niet zeker zijn dat je geld heel groen wordt belegd. Op de website van Doelbeleggen vind je een complete lijst van bedrijven waarin wordt belegd.

Gaan wij nu beleggen in plaats van sparen?

Ik vind het spannend, dat zeker. Maar hoe meer ik erover leer, hoe meer voordelen ik ervan inzie. We willen het beste voor onze kinderen en ze bepaalde mogelijkheden en zekerheden kunnen bieden. We zijn dus klaar voor de volgende stap, waarin je persoonlijke situatie goed in kaart wordt gebracht. Daarna komt Doelbeleggen met een beleggingsplan. Is jouw interesse in beleggen in plaats van sparen gewekt na het lezen van dit artikel? Neem dan hier een kijkje.

Columns by Kari

Ad [paid]

One thought on “Beleggen in plaats van sparen voor onze kinderen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.