Wellicht heb je op deze blog geklikt omdat je een kersverse of een doorgewinterde moeder bent en, net als vele andere mama’s in je omgeving, moe bent. Of misschien ben je zwanger en zie je op tegen de slapeloze nachten. Of misschien zie je een vriendin of familielid worstelen met de vermoeidheid die bij het moederschap komt. In deze blog deel ik mijn ervaring met vermoeidheid als moeder – en de gevolgen daarvan, zoals concentratieverlies en angsten. Deze blog is in samenwerking met Femmegetic. Postpartum Care van Femmegetic is een voedingssupplement dat speciaal is ontwikkeld voor moeders, om je de energie te geven die je nodig hebt om mama te zijn.
Moe
Het begint natuurlijk al in de zwangerschap. De eerste maanden ben je moe omdat je lichaam een tiny human aan het bouwen is. De laatste maanden ben je moe omdat je zwangere lijf niet meer lekker slaapt en om de drie seconden moet plassen. Tel daar de uitputtingsslag van de bevalling bij op en je begint nou niet bepaald uitgerust aan het moederschap. Gelukkig helpen hormonen je om toch te blijven functioneren op deze 0-10 achterstand. En doordat je het meest prachtige en perfecte gupje dat ooit bestond op de wereld hebt gezet, kan je het allemaal aan. Maar hoe lang?
Ik was moe, doodmoe, zeker tijdens de eerste maanden van de borstvoedingsperiode. De meiden dronken on demand, wat soms wel dagen achter elkaar ieder uur betekende of anders iedere 2 a 3 uur. Als ze aan het clusteren waren, sliep ik al bijna helemaal niet. En dat dan 24 uur per dag. Maar hup, weer aan het werk (met kind aan de tiet), een huishouden draaiende houden en spelen en knuffelen met het oudere kroost.
Soms denk ik wel eens “hoe dan?”. Hoe heb ik dat gedaan? Ik zeg soms gekscherend tegen vriendinnen dat ik 40% van mijn hersencellen ben verloren door het slaapgebrek. En ik leverde ze met alle liefde in hoor, die hersencellen, want ooo wat ben ik dankbaar voor mijn kinderen. Mijn prachtige, lieve, slimme, knappe, coole, stoere, grappige meiden. Duizend jaar blijf ik wakker voor ze.
Moeder
Maar dat neemt niet weg dat slaapgebrek óók zwaar en intensief is. Dat het gevolgen heeft. Dat concentreren en het relativeren van angsten of negatieve gedachten lastiger wordt als je weinig slaapt. Dat je door slaapgebrek nauwelijks energie overhoudt om je relaties te onderhouden of leuk op je partner te reageren. Dat kan allemaal bestaan naast dat je een ontzettend dankbaar en gelukkig moeder ei bent. Sterker nog, het erkennen ervan helpt alleen maar om deze mooie, maar heftige periode van de jonge kinderjaren (ja, jaren, want niet alleen moeders van pasgeboren baby’s zijn moe) goed aan te kunnen.
Ik ken alle hoeken van slaapgebrek. De meest ingrijpende gevolgen voor mij hiervan zijn concentratiegebrek en angsten. Zeker in de eerste maanden na de geboortes van de meiden had ik last van dwangmatige intrusies. Dit zijn angstbeelden die zomaar opdoemen in je hoofd, zonder dat je er wat aan lijkt te kunnen doen. In deze blog heb ik er uitgebreid over geschreven. Ik zag mijn kinderen honderd keer per nacht dood gaan, onder water verdwijnen, geschept worden door een auto of van de trap afvallen. Doordat ik nauwelijks sliep waren die angsten moeilijker te relativeren.
Moedig
Ik weet ook dat er moeders zijn die deze blog lezen en zich helemaal geen gelukkig moeder ei voelen. Postnatale depressie moet afschuwelijk zijn en mijn hart gaat uit naar alle moeders die hier in het verleden of heden mee te maken hebben (gehad). Ik hoop dat je hulp zoekt. Ik hoop dat je hulp krijgt. En ik hoop dat de zon gauw weer voor jou gaat schijnen. Hulp vragen is moedig. Voor jezelf zorgen als moeder is moedig. Ook omdat je hiermee direct voor je kind zorgt.
Postnatale depletie
Postnatale depressie is inmiddels een bekend en gangbaar begrip. Gelukkig maar: daardoor kan het snel gesignaleerd worden en kunnen moeders die hiermee kampen snel geholpen worden. Postnatale depletie is nog terrein aan het winnen als het gaat om naamsbekendheid. Maar gelukkig raken steeds meer moeders en hulpverleners bekend met deze term en kunnen zo tijdig ingrijpen.
Wat is postnatale depletie?
Postnatale depletie of Depleted Mother Syndrome. De uitgeputte moeder. De moeder die niet oplaadt na “even weer een nachtje goed slapen”. De moeder die niet genoeg tijd heeft gehad om te herstellen van de bevalling. De moeder die geen rustige kraamtijd heeft gehad of te snel weer aan het werk moest. De moeder die zich niet kan concentreren, die snel geïrriteerd raakt, dingen vergeet, zich futloos voelt, moe is maar niet kan slapen, last heeft van stemmingswisselingen, een slechte weerstand heeft, vage lichamelijke klachten houdt, kampt met angsten en schuldgevoelens. Wat die moeder heeft, daar is dus een woord voor: postnatale depletie. De term is in het leven geroepen door Dr. Oscar Serrallach. Hij heeft er een boek over heeft geschreven: ‘The Postnatal Depletion Cure’.
In het begin van deze blog kon je lezen waarom veel moeders vermoeid het moederschap binnen stappen en uitgeput raken. Er is echter nog een hele belangrijke reden. Een waar niet altijd direct aan wordt gedacht, met alle gevolgen van dien. Tijdens de zwangerschap bouwen zo’n 50% van de vrouwen tekorten aan vitaminen en mineralen op. Je lichaam is hard aan het werk om een mens te bouwen: dat kost energie. Jouw bouwstoffen gaan naar de baby. Maar misschien ben je ook wel misselijk, waardoor je niet alle voedingsstoffen binnen krijgt of houdt. Of zijn er andere redenen waardoor jouw veranderende lichaam tekorten aan vitaminen en mineralen opbouwt. Tekorten kunnen grote gevolgen hebben. Niet alleen voor je lichamelijke gezondheid en weerstand, maar ook voor je mentale en emotionele gezondheid. Het is daarom wijs om tijdens en na de zwangerschap in de gaten te houden of je geen tekorten hebt. Slapeloze nachten omdat je kindje wakker wordt horen er nou eenmaal bij, als je moeder bent. Maar tekorten hoeven natuurlijk helemaal niet!
Femmegetic – Postpartum Care
Postpartum Care van Femmegetic is een voedingssupplement dat speciaal is ontwikkeld voor moeders om ze te ondersteunen bij deze mooiste maar ook meest uitdagende rol. Na de bevalling kampt de helft van de moeders met opgebouwde tekorten aan vitamines en mineralen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hormonale klachten, stress en andere mentaal emotionele klachten. Het supplement is ontwikkeld door Desirée Domacassé, orthomoleculair therapeut en gezondheidswetenschapper met een achtergrond in biomedische wetenschappen en natuurvoeding. Haar specialiteiten zijn vrouwelijke hormonale gezondheid en postpartum care. In haar praktijk ziet ze vrouwen die soms nog jaren na de zwangerschap(pen) uitgeput zijn geraakt en/of last kregen van lichamelijke en mentale klachten. De website van Femmegetic is een waardevolle bron van informatie, met interessante blogs over onderwerpen als hormonen, vitaminen, slecht slapen en mom brain.
Wat zit er in Femmegetic?
In de Postpartum Care van Femmegetic zit Ashwagandha, vitamine A, C, D en K2, Ijzer, Zink, Selenium en Jodium. Het voedingssupplement is plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ashwagandha is een Ayurvedisch kruid dat bekend staat om de manier waarop het je ondersteunt in stresssituaties. Het verhoogt je weerstand tegen stress en past zich aan aan de behoeften van je lichaam. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en heeft een hele brede werking. Het gaat celveroudering tegen, is goed voor je geheugen, werkt stressverlagend en gaat depressieve en angstige gedachten tegen. Daarbij is het ontstekingsremmend, hormoon regulerend en spierversterkend. Kortom, alles wat je als moeder kunt gebruiken. De andere vitaminen en mineralen in de Postpartum Care van Femmegetic zijn gericht op het verbeteren van de weerstand, het tegengaan van vermoeidheid en het ondersteunen van de hersenfunctie.
Vitamine A, C en D bevorderen je weerstand en vitamine C helpt ook om ijzer beter te laten opnemen door je lichaam. Een te laag ijzergehalte leidt tot (heftige) vermoeidheidsklachten. Ook vitamine D heeft, behalve invloed op je botten en spieren, veel invloed op hoe je je voelt. We kennen allemaal wel het gebrek aan energie na een lange winter, waarin we weinig zon hebben gezien. De toevoeging van K2 is met name voor de veganisten onder ons heel prettig: dat zit namelijk alleen in dierlijke producten (kaas, ei, kip, vlees en melk). Zink speelt onder andere een belangrijke rol in je immuunsysteem, hormoonhuishouding en een gezond geheugen. Ook jodium draagt bij aan een beter geheugen en is tevens belangrijk voor een goed energieniveau. Ook Selenium draagt zorgt voor een gezond immuunsysteem, maar ook bijvoorbeeld voor het goed functioneren van je hersenen en zenuwstelsel.
Mijn ervaring met Femmegetic
Ik gebruik Femmegetic nu 3 maanden. In het begin een paar keer per week, inmiddels braaf iedere ochtend. Ik begon ermee toen ik langzaam aan uit een periode van extreme slapeloosheid kwam . Eind maart had ik er 3 maanden van insomnia en 1 maand van slaapmedicatie op zitten. Ik stond op het punt om te stoppen met de slaapmedicatie en mijn slaap weer op een gezond niveau te krijgen. Inmiddels slaap ik ruim 2 maanden weer goed. Zonder middelen. Dat komt door verschillende interventies, zoals ik heb beschreven in mijn blog met slaaptips van een insomniac, dus ik zal nooit claimen dat de Postpartum Care alléén mijn slaapprobleem heeft opgelost. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het een belangrijke bijdrage heeft geleverd.
Ik zal Femmegetic daarom tijdens deze Tropenjaren van het ouderschap blijven gebruiken. En ik tip het graag aan alle moeders om me heen die ik zie worstelen met energiegebrek, vermoeidheid, stress of een van de andere eerder genoemde klachten. De supplementen zijn dus niet alleen voor moeders die net bevallen zijn, maar kunnen in de maanden en vaak zelfs jaren na de bevalling van grote toegevoegde waarde zijn. Je hebt niet “ineens” weer energie omdat je officieel geen kraamvrouw meer bent of volgens de wet weer aan het werk moet. Iedere moeder heeft haar eigen tijd nodig om te herstellen. En de ene moeder heeft misschien na een paar maanden haar energie weer terug en de andere moeder voelt zich na een paar jaar weer op het oude energie niveau.
Praktische informatie Femmegetic
Hoe neem je Postpartum Care van Femmegetic in?
Je dient twee capsules in de ochtend bij het ontbijt in te nemen met een groot glas water. Voor wie moeite heeft met het slikken van capsules, kan ze ook openmaken en de poeder oplossen in water.
Ashwaghanda en borstvoeding
Hoewel ashwaghanda al duizenden jaren als postpartum kruid wordt gebruikt in de Ayurveda, is er nog weinig onderzoek gedaan naar de combinatie met borstvoeding in de Westerse geneeskunde. Als je jouw kleintje borstvoeding geeft en Femmegetic wil uitproberen, is het advies om een kundige therapeut/arts te raadplegen met verstand van kruiden en ervaring met borstvoeding gevende mama’s.
Duurzaamheid
De voedingssupplementen van Femmegetic zitten in een glazen pot met een deksel van recyclebaar plastic. De doos waarin je bestelling wordt verstuurd is ook gemaakt van gerecycled materiaal en de vulling van maiszetmeel (biologisch afbreekbaar). Lees hier meer over het duurzaamheidsbeleid van Femmegetic.
Te koop
Je kunt Postpartum Care van Femmegetic hier kopen. Met de kortingscode groenemama21 krijg je 10% korting op je bestelling.
Heb je ook gemerkt dat je door de sub. meer energie hebt? Ik ben op. Sinds baby 3, die nu al 25 maand is ben ik echt op. Geen energie, ontzettend prikkelbaar, geen geduld.. Hopeloos..