Het favoriete duurzame speelgoed van Isaya en Alela [Cadeautips]

Waar zijn die houten diertjes van? Waar heb je die regenboog gekocht? Oo waar komt dat houten keukentje vandaan? Welke houten balletjes zijn dat? Die poppenwagen? Dat houten theesetje? Oo die houten boompjes! WAAR KAN IK DAT VINDEN? Dagelijks krijg ik zo’n 30 berichtjes in mijn DM’s met vragen over het houten speelgoed van Isaya en Alela. Super leuk, want we houden van duurzaam speelgoed en er wordt iedere dag met heel veel liefde mee gespeeld. Veel speelgoed staat standaard gelinkt in mijn Instagram bio. Maar ik dacht, dat kan efficiΓ«nter. Daarom een blog met (bijna) al het houten speelgoed van de meiden. Deze blog zal altijd in mijn bio staan gelinkt en ik zal hem aanvullen als ze iets nieuws krijgen, zodat je vanaf nu altijd kunt terugvinden waar het speelgoed vandaan komt.


Neem hier een kijkje in de speelkamer van Isaya en Alela


De houten diertjes
houten Holztiger dieren

Deze toffe houten dieren zijn leuk om dierentuintje mee te spelen, maar misschien nog wel leuker om torens mee te bouwen. Omdat je ze op allerlei verschillende manieren kunt “stacken”, zijn de spelmogelijkheden eindeloos. Op Instagramstories laat ik vaak onze #stackoftheday zien. We bouwen onze collectie diertje voor diertje uit – voor ieder feestje, speciale gelegenheid of jaarfeest komt er een dier bij. Je koopt de houten dieren hier.

De houten regenboog
Grimms houten speelgoed speelkamer

De houten regenboog is het ultieme voorbeeld van open ended play. Wat je er allemaal mee kunt? In deze blog vind je wel 20 dingen die je ermee kunt bouwen. En in deze blog 10 spellen die je ermee kunt doen. Je koopt deze prachtige houten regenboog hier. Hij is ook verkrijgbaar in primaire kleuren en naturel hout en in een kleiner formaat.

De uitbouw van de houten regenboog
Houten speelgoed

Met de uitbouw van de houten regenboog kun je nog veel meer soorten bouwwerken en spellen creΓ«ren. De houten bouwplaten vind je hier en de houten halfronde schijven zijn hier verkrijgbaar. Ook de stapeltoren, de houten blokken en andere prachtige items van dit mooie duurzame merk vind je hier. Dit houten speelgoed groeit met je kind mee. Isaya en Alela spelen er sinds ze 6 maanden zijn mee en het is nog iedere dag leuk.

De houten sorteerbak voor mandala's
sorteerbak van grapat

In deze houten sorteerbak met vakjes kunnen de meisjes de mandala’s sorteren op kleur en vorm. Ze houten allebei erg van sorteren en van met de mandala’s spelen dus dit was een heerlijke uitbereiding van de spellen die ze al langer doen met de mandala’s. De bak is hier verkrijgbaar. Hij is regelmatig uitverkocht maar als je je mailadres opgeeft, krijg je een berichtje als hij weer beschikbaar is.

Houten munten met getallen
houten munten granaat

Een geweldige aanwinst voor ons thuisonderwijs: de houten munten met getallen (6 x 0-9) van Grapat. Een super leuke manier om op speelse wijze te oefenen met tellen, getalherkenning en rekenen. Je kunt de munten ook heel leuk gebruiken in combinatie met de mandala’s en zo rekensommen visueel maken voor kinderen. Ze zijn hier verkrijgbaar.

De houten speelbak van Grapat
grapat speelgoedbak

Een grote houten bak waar je (kinetisch) zand in kunt doen of ander sensorisch materiaal (zoals kikkererwten en rijst) voor sensomotorisch spel. Maar ook heel leuk om invitations to play in klaar te zetten, zodat je kindje begrensd met ander speelgoed kan spelen. Zo kun je bijvoorbeeld een landschap of een boerderij of een dierentuin of een popjes erin klaarleggen. De Grapat houten speelbak is hier verkrijgbaar.

De houten poppetjes
houten speelgoed

De houten poppetjes die we hebben zijn van twee verschillende merken: Grimms en Grapat. De houten vriendjes van Grimms vind je hier en de poppetjes van Grapat vind je hier. Wij hebben “de weekkalender” van Grapat. Iedere dag van de week heeft een eigen kleur. Het poppetje van de dag staat op zijn tonnetje, zodat je kindje weet welke dag het is.

De regenboog kabouters
houten speelgoed poppetjes

De houten kabouters worden gebruikt in het fantasiespel: ze lopen, eten, hebben gesprekken met elkaar, zorgen voor de houten dieren, springen en doen tal van andere dingen. Maar ze zijn ook onderdeel van het sorteerspel: ze worden in en op bakjes gezet en gekoppeld aan andere onderdelen met dezelfde kleuren. Ze zijn hier verkrijgbaar.

De houten balletjes, schijven, bakjes en andere onderdelen
grapat en grimms houten speelgoed

De verschillende kleine, losse houten onderdelen van het open ended play speelgoed omvat onder andere deze houten munten, deze houten bakjes en deze houten tonnetjes. Ook de houten ballen zijn een groot succes. De spelmogelijkheden van al deze onderdelen zijn eindeloos. Een bakje is voor jou misschien gewoon een bakje, maar voor een kind is het wel 20 dingen. De speeltafel komt van Van Hattum.

De mandala onderdelen
houten mandalaonderdelen grapat

Een prachtig voorbeeld van open ended speelgoed: de mandala onderdelen. Ze komen in verschillende vormen en kleuren. Je kunt er uiteraard eindeloos veel mandala’s mee maken. Maar het is in het fantasiespel ook: eten, snoepjes, chipjes, suiker, geld, sieraden, een schat… Een grote aanrader [uiteraard niet voor kinderen die nog dingen in hun mond stoppen] en hier verkrijgbaar.

De houten play stand, met keukentje, oven en wasmachine
Houten speelgoed Waldorf

Deze heerlijke aanwinst voor de speelkamer van de meiden komt van deze Duitse webshop voor houten speelgoed. Je kunt de play stand tegen elkaar zetten met een doek eroverheen, zodat je een huisje hebt, maar je kunt ze ook naast elkaar zetten. Je kunt de oven, de wasmachine, het keukentje en andere onderdelen er los bijkopen.

Winkeltje (uitbouw play stand)

De meisjes hebben een super leuke uitbouw gekregen voor de playstand waar ze al ruim 4,5 jaar met veel plezier mee spelen. De toonbbank tovert de playstand om in een winkeltje waar ze groenten en fruit, mooie stenen en schelpen, houten speelgoed, poppen en poppenkleertjes, muziekinstrumenten en meer kunnen verkopen! Ook met echt geld, zodat ze kunnen oefenen met rekenen.

De Pikler driehoek met glijbaan
houten speelgoed pikler driehoek

Net als de playstand is een pikler driehoek met een glijbaan een investering. Maar wel een hele duurzame en veelzijdige. De meiden spelen er iedere dag mee: ze klimmen erop, glijden van de glijbaan af, klimmen de glijbaan (of de andere kant van de glijbaan die is voorzien van plankjes) op of ze maken er een tentje van. Onze Pikler komt van deze Etsy shop en kost ongeveer de helft van wat ze normaal kosten, maar de kwaliteit is subliem.

Houten klimrek aan de muur
wol gids van dilling

Wat een aanwinst was dit in de zomer van 2023. Het klimrek met ladder, schommel, ringen en klimtouw: de meiden klimmen en klauteren er iedere dag op. Soms wel uren! Ik heb de bank er tegenover gezet, zodat ik eindeloos trucjes kan kijken. En er maar gelijk een paar boulders omheen gebouwd om er een echt klimparadijs van te maken.

Het houten rek met houten planken
houten rek

Toen ik een ochtendje in Isaya’s klas was om een herfstkrams te maken zag ik dit rek en hoe de kinderen ermee spelen. Het is een geweldig stuk speelgoed met een open einde. Het kan dienen als afscherming, als tent, met de planken erbij als poppenkast of winkeltje, je kunt er poppenbedjes op maken of een bureautje. Isaya is er dol op en bouwt er de prachtigste tenten en schepen mee. Verkrijgbaar bij dit toffe winkeltje.

De houten speelbakken van Grennn
houten speelgoed bakken van Grennn

Grennn is een mooi, duurzaam familiebedrijf dat houten speelgoed en leermateriaal maakt. We hebben houten schilderplanken, speelbakken, vormpjes en een potloodhouder van ze en ik kan het allemaal aanbevelen. De houten bakken worden gebruikt voor het kinetisch zand en ander speelgoed met een open einde. Isaya en Alela hebben er allebei één, met hun eigen naam erop in Antroposofisch lettertype.

De magneet puzzel
magneetpuzzel van Grimms

Deze prachtige magneetpuzzel van Grimms kreeg Isaya voor haar zesde verjaardag. Je kunt er de mooiste mandala’s mee maken en omdat hij heel plat is, is hij ideaal om mee te nemen. Bijvoorbeeld op vakantie of naar een restaurant of als je ergens even moet wachten.

Handgemaakte pop
poppen met een bruine huid handgemaakt

Deze prachtige pop is oprecht een waar kunstwerkje. Ze is met heel veel zorg en liefde met de handgemaakt door A Stitch by Amber. Poppedijn is volledig duurzaam gemaakt met milieuvriendelijke materialen en reststofjes. Dit is echt dΓ© pop. De pop die je koopt of geeft tijdens de zwangerschap of kraamtijd en dan dΓ© pop voor altijd wordt. Alle details zijn bewonderenswaardig. Ze is verkrijgbaar in verschillende huidskleuren en haartypes. Ze gaan hard, dus als je ze niet in haar Etsy shop vindt, neem dan even een kijkje op het Instagram account van Amber en stuur haar een berichtje.

Vilten speelkleed
vilten speelkleed

Een prachtig vilten speelkleed dat Alela voor haar derde verjaardag kreeg van Houtspel. In deze IGTV die ik maakte, kun je zien wat je er allemaal mee kunt doen. Het is heerlijk speelgoed met een open einde en zo zacht en kleurrijk!

Klei set met houten onderdelen
houten set voor klei

Deze prachtige kleiset met houten onderdelen komt van Noranook. Momenteel is de set uitverkocht, maar ik zal een link plaatsen als hij weer beschikbaar is!

Houten letters
houten letters

Ook deze houten letters komen van Noranook en zijn hier verkrijgbaar. Ideaal om mee te oefenen als je kindje leert schrijven en lezen. Mooi zacht afgerond. Een fijne manier om kennis te maken met het alfabet. De letters zitten in een mooi linnen zakje.

Houten insert voor Ikea bakken
houten inserts voor ikea bakken

Deze educatieve houten inserts passen precies in de trofasbakken van Ikea. Aan de ene kant kun je oefenen met cijfers (voor iets oudere kinderen) en aan de andere kant met kleuren (voor de jongsten). Ze zijn hier verkrijgbaar. En ja! Dat zijn Alela & Isaya op hun website πŸ˜‰

Grote blokken set Just Blocks
Just Blocks large set

Deze epische blokkenset is echt de droom! Het is ook echt super leuk om samen met je kind te doen! Je kunt met deze set is echt alles maken wat jullie maar willen: garages, kastelen, boerderijen, flatgebouwen, huizen, dierentuinen, race banen: you name it! Heerlijk speelgoed met een open einde. Wij hebben de Large set. Hier vind je meer bouw inspiratie!

Halfronde gebogen Abel blokken
Abel blocks

Hoe tof is deze uitbereiding van het open ended speelgoed van de meiden. Dit was hun kerst cadeau van 2021. Je kunt ze gebruiken in combinatie met de Just Blocks set hierboven, of andere blokken, zoals de gekleurde van Grimms, om mega toffe bouwwerken te maken. Maar je kunt ze ook op zichzelf gebruiken om mooie dingen mee te bouwen en om bijvoorbeeld mandala’s mee te maken zoals op de foto.

Houten unicorns
houten unicorns

Eenhoorns spreken tot de verbeelding van veel kinderen. Deze magische dieren zijn ook gewoon fantastisch. Met deze houten varianten kun je op een duurzame manier meegaan met unicorn madness πŸ˜‰ En super leuk: je kunt ze schilderen! Bijvoorbeeld in mooie regenboogkleuren met een gouden hoorn.

Het houten theesetje
speelkamer Raduga Grez

Het houten speelgoed van Raduga Grez is zo ontzettend mooi. Het theesetje is echt een fijne en geliefde aanwinst. Samen met de meiden drink ik er duizend kopjes thee per week uit. Er zijn verschillende shops die het merk verkopen maar de prijzen verschillen gigantisch! Een betrouwbare shop met zachte Raduga Grez prijzen vind ik Reiger en de Raaf.

De groene boompjes
houten speelgoed raduga grez

Deze mooie houten boompjes zijn een prachtige uitbouw voor als we een dierentuin bouwen met de Holztiger dieren of de treinbaan [tweedehands] uitrollen. Ze staan ook prachtige op de seizoenstafel. En sommige boompjes zijn soms een microfoon. Of een ijsje. Open ended play πŸ˜‰

Het houten groente en fruit
raduga grez groente en fruit

De groente en fruit setjes van Raduga Grez zijn vaak uitverkocht. Het zijn losse sets: een voor groente en een voor fruit. Ze zijn beiden prachtig! De fruitstukken zijn prachtig vormgegeven, hebben mooie kleur, zachte rondingen en ze zijn ook echt groot – de ananas bijvoorbeeld. De meiden kregen ze van Sint en wow, het is echt een hit!

De houten puzzel
houten speelgoed grimas

Deze vier elementen puzzel van hout (de grote variant) is net als de houten regenboog een enorm divers basiselement voor open ended play. Het is niet alleen een (best wel ingewikkelde!) puzzel, het zijn ook bouwstenen voor torens, kastelen, dorpen, huizen, holletjes, en allerlei andere mooie taferelen. De bak waarin hij komt is tevens een fijne speelbak. Echt een prachtige aanwinst voor kleuters en ouder. De puzzel is hier verkrijgbaar.

De houten knikkertoren
knikkertoren

Wat een prachtige aanwinst was dit. De meisjes kregen deze mooie houten knikkertoren onder de Kerstboom. Hij is van De Noest en je koopt ‘m hier. Hij maakt een prachtig geluid en hij is lekker groot [73 cm hoog]. Er is ook een kleinere variant.

De Nora pop
Nora Pop Paola Reina

Isaya heeft een jaar lang om deze pop gevraagd: ze vond haar zo mooi. Ze kreeg Nora voor haar vijfde verjaardag. Nora is een van de Paola Reina poppen voor grotere kinderen: een van de Amigas. Ze heeft namelijk een kinderlijf in plaats van een babylijf. Ze ruikt net als de andere Paola Reina poppen zalig! Nora is hier verkrijgbaar.

De poppenwagen
rieten poppenwagen

Isaya had een poppenwagen, een houten, maar toen ze deze rieten poppenwagen zag, was ze op slag verliefd. Ik zei “okΓ©, je mag ‘m hebben, maar dan gaan we de andere wel verkopen”. Dat vond ze goed. Via Marktplaats verkochten we haar oude wagentje en toen mocht ze met haar nieuw verdiende centjes naar de winkel. Als een trotste moeder stapte ze door de stad naar huis. Deze wagen is echt een aanwinst.

De pop en het mandje
paola reina pop

Deze prachtige pop is een Paola Reina pop. Je kunt de poppen hier kopen. Ze hebben ook lieve kleertjes. Isaya heeft een Sint- verzoek ingediend voor een Amigas pop. Ze zag ‘m in een winkel en was op slag verliefd. Het poppenreiswiegje waar de pop in ligt kun je hier kopen.

De handgemaakte poppenluiers
handgemaakte poppenluiers

Deze snoezige handgemaakte poppenluiertjes komen samen met een billendoekje. Ze zijn hier verkrijgbaar in drie soorten prints.

De houten toverstaffen
houten toverstaf

Ik werd een beetje dol van die plastic toverstafjes: ze braken snel, de diamanten kwamen los en ze zijn ook niet echt bepaald mooi (vind ik). Dus ik ging op zoek naar houten toverstaffen en vond deze in een klein winkeltje. Je kunt er slierten aanknopen of ze schilderen. Het waren de laatste twee, dus ik kan alleen een alternatief linken dat er op lijkt: deze zag ik via Etsy.

De rubberen autoweg
Way to Play rubberen autoweg

Deze mooie autobaan is van het merk Way to Play en hier te koop. Je kunt ermee binnen spelen, maar ook buiten: ze zijn bestand tegen regen, water, modder en zand. Je kunt ze dus meenemen naar het strand, maar er ook lekker mee spelen in de tuin of in bad. Wij zetten er graag een parcours mee uit of ik bouw er een Invitation to Play mee op voor de meiden.

De houten munten
houten munten van Grimms

Deze houten sorteermunten van Grimms worden gebruikt in de kassa van de meisjes. Ze betalen ermee als we “boodschappen doen” of “ijsjes kopen” spelen. Ze worden in het thee drink spel ook gebruikt als koekjes. De sorteermunten zijn hier verkrijgbaar.

De speelgoedmanden en het kledingrek
speelgoedmanden

Deze manden heb je natuurlijk op veel plekken. Wij kopen ze bij Dille & Kamille. Ze zijn echter ook verkrijgbaar via Ikea en Olli Ella. Het kledingrek is helaas niet meer verkrijgbaar. Ferm Living heeft echte ook hele leuke kledingrekken voor kinderen!

De bamboe bakjes waar speelgoed in zit
bamboe bakjes

Deze super handige schalen zijn gemaakt van bamboe en hierin bewaren we het open ended speelgoed van Grapat. Hier vind je de kleine schalen en dit zijn de grote schalen. Het maakt opruimen gemakkelijker voor de meiden, maar het is ook onderdeel van het spel: sorteren, vorm bij vorm, kleur bij kleur en nog allerlei andere spelmogelijkheden.

De houten Kerststal die ook een boerderij is
houten kerststal of boerderij

Deze prachtige houten Kerststal is net als onze houten diertjes van het merk Holztiger. Het is 1 maand per jaar een Kerststal, de rest van het jaar een boerderij. De ster is namelijk los. Hij is stevig, veelzijdig en de meiden vinden het een feest om mee te spelen.

Het houten tracing board en counting board
letter tracing board en counting board

Zo blij mee deze vondst! Met het tracing board kan Isaya letters oefenen en met het counting board kan ze oefenen met tellen en getalherkenning. Als ze wat ouder is kan ze het counting board omdraaien en kan ze op de achterkant rekensommetjes maken. Het tracing board is ook dubbelzijdig: hoofdletters en kleine letters. De borden zijn handgemaakt en hier verkrijgbaar.

Het houten mozaiek
houten mozaΓ―ek

Iedere keer als ik in mijn stories zet dat we hiermee hebben gespeeld, stroomt mijn DM vol. Deze houten mozaΓ―ek vond mijn moeder in de kringloop, maar inmiddels heb ik achterhaald waar je ze ook nieuw kunt kopen. Het is een super leuk, leerzaam en gezellig spel om samen te spelen, maar ook voor je kindje om alleen te doen.

Tangram

tangram kat

Een prachtig cadeau van oma. Tangram stond al heel lang op ons lijstje. Het zijn 7 houten stukjes die in een vierkant passen, waarmee je eindeloos veel vormen (bijvoorbeeld dieren, mensen en gebouwen) kunt maken. Hier vind je een houten tangram set en hier vind je het boek Tangramkat dat vol staat met toffe dingen om te maken met Tangram.

Het wasrekje en de strijkplank
speelkamer vrije school

In hun playstand zit een wasmachine. Het washokje is nu helemaal compleet met een droogrekje en een houten strijkplankje. De houten wasknijpers gebruiken we zelf ook voor de was.

De poppencommode en het poppenbedje
poppenhoek speelkamer

Het bedje is een tweedehands vondst. Een ander mooi houten poppenbedje vind je hier. De commode is gemaakt door dezelfde mensen als onze speeltafel. Het bedrijf vind je hier.

Het kleed in de speelkamer
speelkamer waldorf

Het ronde juten kleed is 120 cm en komt van Home Deco. Daar is het echter uitverkocht. Een vergelijkbaar kleed, van hetzelfde materiaal, in dezelfde kleur en hetzelfde formaat, vind je hier.

De verkleedkist
verkleedkist

Deze verkleedkist is ideaal, omdat er geen vingers tussen kunnen komen. Hij gaat langzaam dicht en er blijft altijd een veiligheidsrandje open. De kist is groot en stevig. Er past dus veel in, maar ook op! Isaya gebruikt het bijvoorbeeld als bankje of tafeltje.

Het balans board
WeRock balansboard

Ook zo’n heerlijk houten open ended play element, waar je alle kanten mee op kunt. In deze blog kun je meer lezen over onze WeRock rockerboard. Ook hier kunnen geen kindervingers onder klem komen. Je koopt de WeRock hier.

De verjaardagskroon
verjaardagskroon van vilt

We hebben één verjaardagskroon die iedere verjaardag weer uit de kast komt. Hij is met de hand gevilt en hier verkrijgbaar. Omdat de twee uiteinden met een lange lint kunnen worden verbonden past hij op ieder hoofd. De kinderen kunnen hem natuurlijk ook gewoon gebruiken tijdens het spel, maar ik probeer hem te bewaren voor speciale gelegenheden zodat hij lang meegaat en extra bijzonder blijft.

De houten vlaggetjes
speelkamer

De houten vlaggetjes hangen het hele jaar door in de speelkamer. Voor verjaardagen komen ze naar beneden en hangen we ze op in de woonkamer. Door herbruikbare en plastic vrije versieringen te kiezen kun je een groene stap maken tijdens verjaardagen en ze zijn ook nog eens super mooi!. Ze zijn hier verkrijgbaar in gewone kleuren en in pastel kleuren.

Vlaggetjes van gerecycled materiaal
vlaggen van gerecycled materiaal

Behalve de houten vlaggetjes hebben we ook vlaggetjes van gerecycled materiaal. Deze vlaggen zijn gemaakt van gerecycled (of eigenlijk geupcycled want het waren dekens!) wol. Ook deze vlaggen hangen het hele jaar door in de speelkamer en komen naar beneden voor verjaardagen. Je kunt hier een bestelling plaatsen.

Op zoek naar ander houten speelgoed?

Zag je iets in mijn stories wat hier nog niet tussenstaat of heb je iets in een blog of op een foto in mijn feed gezien en stond er niet bij waar het vandaan komt? Laat het me weten, via Instagram, per mail of in de comments hieronder, dan zorg ik dat het erbij komt te staan! Je kunt ook een kijkje nemen in de speelkamer van de meiden. En kijk ook zeker even bij de andere speelgoed blogs, daar vind je nog meer tips voor duurzaam speelgoed van de meiden. Bijvoorbeeld van Lilliputiens en van Ikonic Toys!

Columns by Kari

contains affiliate links

17 thoughts on “Het favoriete duurzame speelgoed van Isaya en Alela [Cadeautips]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.