De favoriete voorleesboeken van Isaya (6) en Alela (3)

Toen ik de bibliotheek van Isaya (6) & Alela (3) liet zien op mijn Instagram stories werd ik overladen met berichtjes of ik hun favoriete kinderboeken wilde delen op de blog. Super leuk en jaaa! Natuurlijk wil ik dat! Het was alleen even zoeken naar een format, want de lijst met favoriete voorleesboeken is groot & altijd groeiende. Maar ik ga het als volgt doen: dit is een verzamelblog, net als de blog met het houten speelgoed van de meisjes, die ik up to date houd. Als er een nieuw favoriet kinderboek bij komt, zet ik deze in de blog. Benieuwd welke voorleesboeken er tot nu in staat? Lees dan gauw verder!

Wat staat er al op Columns by Kari over voorleesboeken?

Ik heb de afgelopen jaren al vaker kinderboeken blogs geschreven, want voorlezen is een van onze favoriete bezigheden en boeken zijn life. Zo staan er blogs online met/over:

In deze blog zul je boeken tegenkomen die ook in een van de bovenstaande blogs staan en je zult nieuwe voorleesboeken tegenkomen. Ik zal de blog up to date houden, net zoals ik met de speelgoedblog doe. Beide blogs staan standaard in mijn bio gelinkt op Instagram.

De favoriete voorleesboeken van Isaya (6) en Alela (3)

Ik lees Isaya en Alela beide al vanaf dat ze baby zijn voor. Alela is al vanaf heel klein gewend dat ze meeluistert en meekijkt als ik Isaya voorlees. Ze vindt veel van de voorleesboeken die ik aan Isaya voorlees ook heerlijk, grappig, mooi en leuk. Alle linkjes gaan naar bol, omdat deze manier van bestellen voor iedereen beschikbaar is. Maar als je in de gelegenheid bent, steun dan je lokale boekhandel!

Voorleesboeken die ze allebei geweldig vinden

Ada Dapper

Over een heel slim meisje – een wetenschapper in spΓ© – dat zoveel vragen stelt dat haar ouders en juf er soms geen raad meer mee weten.
Extra tof: diversiteit.

Het lammetje dat een varken is

Over een lammetje dat van binnen een varken is. De boer gaat naar de dierenarts en die helpt hem om ook van buiten een varken te worden.
Extra tof: transseksualiteit

De boer en de dierenarts

De boer vindt steeds redenen om naar de dierenarts te gaan, terwijl dat niet nodig is. Wat blijkt? Hij is verliefd op de dierenarts. Begrijpelijk, want hij is heel goed met dieren. En gelukkig ook verliefd op de boer.
Extra tof: homoseksualiteit

Julian is een zeemeermin

Julian is een zeemeermin. Hij besluit zich aan te kleden als een zeemeermin. Wat zou zijn oma er van vinden?
Extra tof: geaardheid/ genderidentiteit

Hallo Teckel Tom!

Teckel Tom wordt geadopteerd door de vaders van Saar. Eerst is hij verdrietig, omdat hij weg moet bij zijn moeder. Maar gelukkig is Saar ook heel lief.
Extra tof: homoseksualiteit

Het huis met de gele deur

In het huis met de gele deur wonen twee moeders met hun zeven kinderen. Alle kinderen hebben hun eigen verhaal. Het is flink druk voor die moeders, zoveel kinderen, maar ook heel fijn.
Extra tof: lesbisch ouderschap

Maan in Australie

Als Maan gaat slapen beleeft ze altijd de meest geweldige avonturen. Ze reist de wereld rond en leert een hoop.
Extra tof: diversiteit

Prentenbijbel

Bijbelverhalen voor kinderen met prachtige prenten. Een hele grote aanrader. Lees in deze blog meer over dit bijzondere boek en hoe mijn oudste dochter erop reageerde.
Extra tof: geloof

Prinses Arabella maakt kleuren

Arabella besluit haar kamer te schilderen. Ze heeft maar een paar kleuren, maar door ze te mengen kan ze haar kamer in alle kleuren van de regenboog. Alle Arabella boekjes doen het goed hier: stuk voor stuk aanraders.
Extra tof: diversiteit

Samen hier

Een boek over hoe de wereld in elkaar zit. Wat de aarde is, hoe die eruit ziet, welke mensen en dieren er wonen en hoe het leven werkt.
Extra tof: de aarde is gewoon mega bijzonder

Van lente tot zomer en van herfst tot winter

De seizoensboekjes van Lidwien van Geffen zijn echte pure magie. Prachtige illustraties, mooi rijm, de rijke fantasie. Je volgt het leven van de kabouters door het jaar heen.
Extra tof: de seizoenen

Pippa en Pelle reeks

Ook prachtig geΓ―llustreerde seizoensboekjes: je volgt het leven van de leuke Pippa en Pelle, door de seizoenen heen, in de natuur. In de herfstwind, in de sneeuw, in de lentetuin, in de zomerzon.
Extra tof: de seizoenen

Ssst!

Een heel mooi boekje over hoe de mens om gaat met de natuur en hoe het ook anders kan. Hoe hardleers de mens ook is als het gaat om onze mooie natuur. En hoeveel we kunnen leren van kinderen.
Extra tof: wijze (natuur)les

Een feestjurk voor Fliera

Fliera wordt uitgenodigd voor een (zomer)feest, maar ze heeft geen jurk. De dieren in het bos gaan haar helpen. De tekeningen van Daniela Drescher zijn magisch en beeldschoon.
Extra tof: fantasie & natuur

Het elfje dat niet kon slapen

Fliera kan niet slapen. De Prins van de Nachtvlinders neemt haar mee naar het midzomernachtfeest. Daar dans ze tot ze moe is en in slaap valt. Ook met de prachtige tekeningen van Daniela Drescher.
Extra tof: fantasie & natuur

Dag Poes

Wat een prachtig boek is dit! Soms hilarisch, soms ontroerend: zo mooi! Allemaal super gave tekeningen van poezen, met mooie gedichtjes erbij. Allebei de meiden zijn er helemaal weg van en het is een feest om voor te lezen.
Extra tof: poΓ«zie

Tweeling

Gekocht tijdens de Kinderboekenweek, omdat de meiden dol zijn op de Arabella boekjes van Mylo Freeman. Direct een dikke hit. Het leverde ook gelijk een mooi gesprek op met mijn kleuter over huidskleur. Zo waardevol en belangrijk.
Extra tof: diversiteit

Samen sterk voor de aarde

Een mooi geΓ―llustreerd boek waarin wordt uitgelegd dat alles op aarde met elkaar verbonden is – planten, mensen dieren – en dat we daarom goed voor onze planeet moeten zorgen.
Extra tof: klimaatverandering, milieuvervuiling

Het Zwanenmeer

Een zalig boek met het verhaal en muziek (drukknoppen) van Het Zwanenmeer. Mijn favoriete ballet (als Odile niet zo’n heks was geweest, had Alela zo geheten). De afbeeldingen zijn prachtig (en fijn: verschillende huidskleuren!), de muziek is natuurlijk prachtig en de verhaallijn is een beetje aangepast voor kleine kinderen.
Extra tof: klassieke muziek, diversiteit

Mijn draak

Een boek dat ik kocht voor het Michaelsfeest, maar eigenlijk het hele jaar door wordt gelezen en geliefd. Een prachtig geΓ―llustreerd voorleesboek over verschillende soorten draken. De meiden kiezen iedere keer “hun draak” uit. Een feestje om voor te lezen.
Extra tof: jaarfeesten

Coco kan het!

Een heerlijk boek (Prentenboek van het jaar 2021) over een vogeltje dat voor het eerst moet uitvliegen. Coco durft niet. Maar mama vogel weet wel raad… We liggen iedere keer weer in een deuk.
Extra tof: zelfvertrouwen en moed

Dag drol

Een prentenboek over wat er precies met je eten en drinken gebeurt als het in je lijf komt. Hoe maakt je lichaam er poep en plas van? En wat gebeurt er mee als het is doorgespoeld? Waar komt al die ontlasting dan terecht? Een heerlijke, “vieze” reis.
Extra tof: het menselijk lichaam

De wortelkindertjes

De wortelkindertjes zijn een fenomeen thuis waar de meiden de hele winter mee bezig zijn. Als het winter wordt gaan alle wortelkindertjes en beestjes onder de grond, een winterslaapje doen. Als het weer lente wordt, maakt Moeder Aarde ze wakker zodat ze weer naar buiten kunnen: om te groeien, bloeien en spelen. Jammer dat alle kindjes in het boek wit zijn, maar verder een prachtige aanvulling op onze boeken over de seizoenen.
Extra tof: jaarfeesten, natuur

Het wilde dieren orkest

Echt een prachtig boek en een geweldige introductie in de klassieke muziek. Dan Brown heeft iets heel bijzonders gemaakt met dit prentenboek en de bijbehorende app met de klassieke muziek. Kinderen leren de muziek voelen en meebeleven in plaats van alleen maar aanhoren. Ze leren de klanken, tonen, ritmes, volumes van binnenuit begrijpen.
Extra tof: klassieke muziek

Ik wou dat ik een vogel was

Uit dit boek lezen we iedere ochtend een natuur gedicht. 365 gedichten staan erin, voor iedere dag van het jaar een. De gedichten gaan met de seizoenen mee. Een mooie introductie in de poΓ«zie en tegelijkertijd momenten om stil te staan bij de (veranderende) natuur.
Extra tof: natuur en poΓ«zie

Het begint met een zaadje

Heel simpel maar heel mooi uitgelegd hoe een zaadje in de aarde gaat groeien, een boom wordt, waar talloze dieren, insecten en planten gaan wonen en weer zaadjes loslaat die ook weer een boom worden. Mooi boek om de liefde voor bomen te cultiveren en te leren over de kringloop van het leven en hoe alles met elkaar verbonden is.
Extra tof: natuur en milieu

Als je naar de aarde komt

Als je naar de aarde komt, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hoe de aarde eruitziet, wat je er zoals ziet, wie er wonen en hoe sommige dingen werken. Als je leert over onze wonderlijke planeet zijn respect, verwondering en liefde voor de aarde een logisch gevolg.
Extra tof: bewondering voor de planeet

De dokter en de verpleegkundige

Een heel fijn boek over wat een dokter doet en wat een verpleegkundige, welke apparatuur er wordt gebruikt en hoe een doktersbezoek in een ziekenhuis of praktijk verloopt. Vooral tof omdat het een cultureel divers boek is (de dokter is zwart en de kinderen in het boek hebben verschillende huidskleuren) en feministisch (de dokter is een vrouw en de verpleegkundige is een man).

Sara Snufje

Sara is een uitvinder. Maar nog niet alles lukt. Daar wordt ze boos van. Heel boos. Gelukkig is haar opa altijd in de buurt om haar eraan te helpen herinneren dat ze het gewoon nog een keer kan proberen. En nog een keer. En nog een keer. Een hilarisch en briljant boek.
Extra tof: STEM en diversiteit

Voorleesboeken die vooral leuk zijn voor Isaya (6 jaar)

Natuur

Een prachtig en leerzaam boek: een handboek, naslagwerk en natuurbijbel. Met informatie over de stenen- en mineralenwereld, de plantenwereld en de dierenwereld. Met mooie foto’s en illustraties.
Extra tof: de natuur

Gek, gaaf, geweldig!

Wat een prachtig boek is dit. Iedere avond leren we weer nieuwe dingen. De meest bizarre, bijzondere, grappige, vieze en fascinerende feiten en weetjes over dieren staan in dit boek. Het is behalve super leerzaam voor kinderen ook heel leerzaam voor jezelf en dus heel leuk om voor te lezen.
Extra tof: dieren en de natuur

Broeder zon, zuster maan

Verhalen uit het leven van Franciscus van Assisi, zoals het verhaal van Franciscus en de wolf, maar natuurlijk ook het Zonnelied. Franciscus is als natuurliefhebber en gesprekspartner van dieren bij uitstek een heilige die kinderen aanspreekt.
Extra tof: natuur, eerbied en geloof

Mijn groot planetenboek

Een planetenboek mag niet ontbreken, het maakt niet zoveel uit welk boek het is (wij hebben toevallig o.a. deze), als er maar wordt verteld welke planeten er zijn, wat hun eigenschappen en kwaliteiten zijn en er mooie afbeeldingen en foto’s in staan.
Extra tof: natuur, kosmos

De gele ballon

Zoekboeken zijn altijd een goed idee. De gele ballon is een klassieker en hoewel de meeste ouders na 4.000 keer de gele ballon zoeken wel een beetje klaar zijn met dit boek blijft het een aanrader.
Extra tof: concentratie

Greta en de reuzen

Een verhaal over Greta Thunsberg en hoe ze zich inzet voor het behoud van het bos. Een mooie manier om kinderen te leren over activisme, moed en natuurbehoud.
Extra tof: klimaatverandering

Alfabet

Een prachtig prentenboek met op iedere bladzij tekeningen van een letter van het alfabet. Je blijft zoeken en nieuwe dingen ontdekken. Geweldig voor de woordenschat!
Extra tof: het alfabet

De tuinavonturen van Gijsbert

Wat een heerlijke verrassing is dit! Daniela Drescher de meest prachtige tekeningen maakt, wisten we al door de boekjes van Fliera, Kira en Peppa & Pelle. Maar Gijsbert – de regentenkabouter – beleeft toch wel de meest prachtige avonturen. Isaya is er dol op en het is ook echt een feest om voor te lezen.
Extra tof: fantasie en natuur

Jip en Janneke

Een klassieker natuurlijk. Mijn moeder draaide vroeger wel eens de personages om: als Janneke iets eng vond of tuttigs zei, deed ze alsof het Jip was. Een simpele manier om de heerlijke verhaaltjes in het hier & nu te trekken en J&J wat meer ‘woke’ te maken.
Extra tof: baldadigheid & vriendschap

Ik ben Krik, krik ben ik

Dit boek wordt voorgelezen op school (eerste klas, groep 3). Isaya vindt het geweldig, maar ook Alela geniet al mee van de grappige verhaaltjes over het eigenzinnige eekhoorntje, zijn wat verwaande Merel-vriend en de knorrige pad.
Extra tof: eigenzinnigheid en vriendschap

Kalm aan

Een schitterend boek waardoor kinderen op een laagdrempelige manier leren over de natuur. Dat de kleinste dingen, de kleinste dieren, een eigen verhaal hebben en bijzonder zijn. 50 verhalen met mooie illustraties die verwondering, bewondering en respect opwekken bij jong en oud.
Extra tof: natuur en milieu

Ik hartje de wereld

Een prachtig boek over De Wereld. Een super groots onderwerp natuurlijk. Maar op een hele toffe en begrijpelijke manier uitgelegd. Mooie, grote platen met veel weetjes. Een absolute aanrader voor kinderen die geΓ―nteresseerd zijn in hoe de wereld in elkaar steekt.
Extra tof: natuur en milieu

Maar hoe dan?!

Een inclusief en lgbtq+ boek over het menselijk lichaam en seksualiteit en seksuele voorlichting. Goed up to date, met de juiste benamingen (zoals vulva ipv alleen vagina), verschillende gezinssamenstellingen en met goede, duidelijke uitleg.
Extra tof: seksualiteit, diversiteit

Blauwe Planeet

Onze oceanen houden ons in leven. Niet doordat we ze leegkammen en alles opvreten, maar omdat de oceanen CO2 opnemen. Zonder de oceanen was het leven op aarde allang niet meer mogelijk. De dieren, planten en koralen die erin leven zijn een onmisbaar element in het behouden van gezonde oceanen. Door te leren over het prachtige onderwaterleven ga je heel anders naar onze blauwe planeet kijken. Blauwe planeet is een dikke aanrader en opgebouwd met verhalen van de BBC serie Blue Planet.

Heelal

Het besef van het heelal is een belangrijk onderdeel van de liefde voor onze aarde. Dat besef is gedurende je hele leven groeiende. In dit prachtige boek (uit dezelfde serie als Natuur) leer je talloze dingen over het bijzondere, machtige, magische, eindeloze heelal. Iets moeilijker dan het Natuurboek, dus nog niet voor kleuters. In deze serie zijn nog twee andere boeken verschenen: dieren en wonderlijke wezens.
Extra tof: heelal

Ridder Roa en de gevaarlijke draak

Ridder Roa is van de schrijver van De boer en de dierenarts en Het lammetje dat een varkentje is. Een fantastisch boek over een zwarte princes die liever een ridder wil zijn. Als een andere princes wordt ontvoerd door een draak trekt ze een ridder harnas aan en gaat haar redden, want ze is verliefd op haar.
Extra tof: homoseksualiteit, diversiteit

Bahar Bizar

Bahar heeft twee moeders. Als ze op een nieuwe school komt, werkt ze zichzelf een beetje in de nesten door te zeggen dat haar ene moeder een rockster is. Soms een beetje “uitleggerig”, maar over het algemeen een heel grappig boek. Isaya vond het fantastisch.
Extra tof: homoseksualiteit en diversiteit

De neehoorn

Een boek waar Isaya helemaal om in een deuk ligt. Het gaat over een eenhoorn die altijd op alles NEE zegt. Daarom noemen ze hem de neehoorn. Hij is alle positiviteit en rijmpjes van de andere eenhoorns zat en gaat op zoek naar lekker chagrijnige vrienden die beter bij hem passen. Zoals de kus m’n kont hond.
Extra tof: humor

Voorleesboeken die vooral leuk zijn voor Alela (1 tot 3 jaar)

Het grote Lieselotje voorleesboek

De heerlijk rijmende verhaaltjes van Liselotje, het meisje dat woont in een paleisje, in een land hier ver vandaan, waar heel veel paleisjes staan. Met haar vader de koning die de nodige aandacht vraagt.
Extra tof: mijlpalen, seizoenen en meer!

De Gruffalo

De Gruffalo is en blijft gewoon geweldig. Ik heb het boekje honderd keer voor gelezen aan Isaya vroeger en Alela vind het nu ook prachtig. Een wijze (plantaardige!) muis die de grote, gevaarlijke (vleesetende πŸ˜‰ dieren in het bos te slim af is.
Extra tof: moed & vindingrijkheid

Klipperdeklop

De keren dat de meiden om dit boekje in een deuk hebben gelezen (en om hun moeders die alsmaar harder harder! “KLIPKLOP KLIPPER DE KLOOOOP!” riepen zijn niet te tellen. Een van de leukste voorleesboeken die er is.
Extra tof: grappig

Weet je, weet je wat de dieren zeggen?

Heel rijk geΓ―llustreerd boekje over verschillende dieren en de geluiden die ze maken. Leerzaam, lief en mooi & leuk om voor te lezen.
Extra tof: natuur

Nijntje de toverfee

Nijntje voorleesboeken zijn altijd een aanrader. Heerlijk rijmend, kort genoeg voor de kleinsten, fijne verhaaltjes. Nijntje de toverfee is een van de favorieten hier. Maar ook Nijntje gaat naar zee, Nijntje in het ziekenhuis en Opa & Oma Pluis.
Extra tof: Nijntje

Vrolijk

Een prachtig boekje over emoties. De verschillende vissen in dit boek demonstreren allemaal iets: boosheid, kwaadheid, liefde, verlegenheid, blijdschap, verdriet, angst. Super leuk om lekker theatraal voor te lezen en kinderen te laten meedoen.
Extra tof: emoties

Veel voorlees plezier!

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links


Wishlist van Isaya & Alela

3 thoughts on “De favoriete voorleesboeken van Isaya (6) en Alela (3)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.