Kinderboeken met stoere meisjes in de hoofdrol

Isaya houdt van roze. Ze houdt van prinsessen. Van mermaids. Van elfjes. Van sieraden en kleding en make-up. Ze is een poppenmoeder. Een echt meisje-meisje. Maar vergis je niet. Ze is een stoere chick. Ze is sterk. Ze is dol op buitenspelen. Ze banjert dolgraag door de moestuin van mijn ouders. Ze is onderzoekend. Ze is slim. Meisjes zijn niet het één of het ander. Net zomin als dat vrouwen dat zijn. Dus toen ik de boeken van Mo’s Daughters ontdekte – kinderboeken met meisjes in de hoofdrol – wist ik dat het iets voor Isaya zou zijn.

Kinderboeken met meisjes in de hoofdrol

Van de bestverkochte kinderboeken (0-6 jaar) in Nederland hebben slechts 20% een meisje in de hoofdrol. En in maar 13% heeft de moeder een baan. De boekjes van Mo’s Daughters proberen hier verandering in te brengen. Weg met stereotypen en alle ruimte voor de stoere chick die volledig zichzelf is. 

kinderboeken over meisjes

Mo’s Daughters

De kinderboeken met meisjes in de hoofdrol van Mo’s Daughters zijn gericht op kinderen tussen de 0 en 6 jaar. Het zijn verhalen zonder stereotyperingen. De meiden zijn intelligent, nieuwsgierig, onderzoekend, dapper, sterk en zelfstandig. Ze maken van alles mee, zowel in het echt als in hun rijke fantasie. De 5 personages van Mo’s daughters zijn allemaal anders en gewoon lekker echt. Personages waar meisjes zich in kunnen herkennen, zonder dat ze iets wordt opgelegd over hoe ze zich moeten gedragen of zouden moeten zijn als meisjes.  Aan het einde van ieder boekje staan leuke vragen en opdrachtjes die het zelfvertrouwen en kritisch denken van kinderen stimuleren.

Mo's Daughters

De meiden van Mo’s Daughters

Cato is een echte wetenschapper: vastberaden, nieuwsgierig en ze lost grote raadsels op. Maan is de wereldreiziger. Ze laat zien dat de wereld aan je voeten ligt en gaat graag op ontdekking. Maan is dapper en vindingrijk [en Isaya’s favoriet]. Mila is en avonturier. Ze laat zien dat je overal wel een avontuur kunt beleven. Ze heeft lef en klimt er op los. Suus is een superheld: Super Suus. Ze kan niet tegen onrechtvaardigheid, heeft speciale powers en gebruikt die om anderen te helpen. Tot slot is er nog Wies. Wies is een lekker nieuwsgierig en mondig meisje dat dingen graag ter discussie stelt. Ze is eigenwijs en vastberaden: ze neemt de wereld niet zomaar voor waar aan. Wies ziet mogelijkheden en oplossingen in plaats van opgelegde grenzen en beperkingen. Er zijn in totaal 10 Mo’s Daughters kinderboeken met meisjes in de hoofdrol: over ieder meisje 2 boekjes.

kinderboeken met meisjes in de hoofdrol

Wat vindt Isaya ervan?

Prachtig. Zoals ik al schreef is Maan haar favoriet. Dat kan ook bijna niet anders met zo’n naam. Haar avontuur, door AustraliΓ«, vindt Isaya geweldig. Ze vindt Wies ook grappig. Deze eigenwijze dreumes deed ons allebei aan haar stoere nichtje denken. De onderzoekende Cato vindt ze ook leuk en het boekje over Super Suus vonden we, moest echt naar een superheld met eenzelfde naam, die we pas geleden hebben ontmoet. 

stoere meisjes in de hoofdrol

Wat vind ik van deze kinderboeken met meisjes in de hoofdrol?

Als je veel voorleest weet je: het is zo fijn als je kinderen boeken leuk vinden. Voorlezen is zΓ³ belangrijk als het gaat om de ontwikkeling van de taal, de fantasie en de liefde voor lezen. Maar het is ook echt belangrijk dat jij, als voorlezer, met plezier kan voorlezen. Iedere dag, wekenlang, hetzelfde boekje voorlezen, dat hoort er een beetje bij. Maar het is dan wel zo fijn als het leuke boeken zijn. Jouw plezier als voorlezer straalt ook door naar je kindje. Ik vind de boekjes van Mo’s Daughters leuk om voor te lezen. In ieder personage herken ik dingen van Isaya of van andere kinderen in onze omgeving. Heel leuk is dat. Ik vind ook helemaal niet dat deze boeken exclusief voor meiden zijn. Juist niet. Deze kinderboeken met meisjes in de hoofdrol moet je absoluut aan je zoon voorlezen. Net zoals meisjes voorbeelden moeten hebben in hun omgeving en personages moeten leren kennen die laten zien dat je als meisje veel meer bent dan alleen één ding of een stereotype, moeten jongens dat natuurlijk Γ³Γ³k leren over meiden. 

Het enige dat ik jammer vind aan de boekjes is dat alle meisjes een mama en een papa hebben. Dat is dan helaas weer wel een stereotype. Wij hebben natuurlijk een huis met twee mamas. En er zijn uiteraard nog veel meer gezinssamenstellingen mogelijk. Hopelijk krijgt dat in een van de boekjes nog een plekje! Je kunt de boekjes van Mo’s Daughters hier kopen.

Columns by Kari

AD [paid]

2 thoughts on “Kinderboeken met stoere meisjes in de hoofdrol

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.