Een ode aan voorlezen | De Nationale Voorleesdagen

Ik heb zoveel goede herinneringen aan voorlezen. Mijn moeder heeft kilometers boeken voorgelezen aan ons toen we klein waren. En ook toen we wat groter waren. Als ik ziek was zat ze uren naast me, Pluk van de Petteflet voor te lezen en later Harry Potter. Ik doe nu hetzelfde voor Isaya. Ik wilde de liefde voor boeken – die mijn ouders aan mij doorgaven – ook bij haar kweken. En dat is tot nu toe gelukt. Isaya is gek op boeken en op voorlezen. Deze week zijn het de Nationale Voorleesdagen. Een mooi moment voor een ode aan voorlezen en om een paar super leuke en interactieve voorleesboekjes in de schijnwerpers te zetten!

Waarom voorlezen zo ontzettend belangrijk is

Voorgelezen worden is niet alleen heel fijn en gezellig, het is ook heel belangrijk. Als je je kindje(s) voorleest, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, creΓ«er je een echt kwaliteitsmoment. Er is rust, er is aandacht, er is een mooi verhaal. Voorlezen breidt de woordenschat van kinderen uit, het stimuleert de fantasie en het vergroot de kans dat je kinderen zelf ook van lezen en boeken gaan houden. Dat laatste heeft weer allerlei nieuwe voordelen. Op het gebied van taalontwikkeling natuurlijk. Maar ook als troost en bron van kennis en plezier.

Waarom lezen zo ontzettend fijn is

Ida Gerhardt schreef in haar prachtige gedicht Onvervreemdbaar: “Die lezen mogen eenzaam wezen”. Het is een van mijn favoriete gedichten. Maar eigenlijk is het zo: die lezen zullen nooit eenzaam wezen. Als je van lezen houdt, voel je je nooit alleen, want je kunt in dat prachtige boek verdwijnen, in dat spannende verhaal duiken, met die mooie (magische) wereld meeleven, er personages ontdekken, jezelf leren kennen en “ademloos het blad omslaan”.

Het gedicht van Gerhardt gaat niet voor niks zo verder:

“Zij waren het van kind af aan.

Hen wenkt een wereld waar de groten,
de tijdelozen, voortbestaan.
Tot wie wij kleinen mogen gaan;
de enigen die ons nooit verstoten.”

Ik weet uit eigen ervaring dat het heel waardevol is om je kinderen dat mee te geven. Ik ben opgegroeid in een huis vol boeken: wanden vol en uren leesplezier. Dat is misschien wel een van de meest waardevolle dingen die mijn ouders mij hebben gegeven in de opvoeding. Daarom lees ik Isaya (en Alela) iedere dag voor.

nationale voorleesdagen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Dat zegt de tandarts ook altijd. Maar voor lezen geldt het ook zeker! Alela is 6 maanden en vindt zachte, kleurrijke boekjes fantastisch. Lilliputiens heeft zoveel mooie babyboekjes. Zoals dit prachtige boek over de wolf en de 3 biggetjes. Of de wolf en de 7 geitjes. Zoals al het speelgoed van Lilliputiens is het geweldige kwaliteit en zit het vol verassingen. Of kijk nou dit seizoensboek van Georges. Om verliefd op te worden. En dat worden ze!

Wij kennen Geoges van het omkeerboek van Georges en Alice. Een boekje dat je letterlijk van voor naar achter en van achter naar voren leest. Georges heeft altijd maar de kriebels: hij zit nooit stil, zijn hoofd is druk, hij maakt vaak brokken en krijgt regelmatig op zijn kop. Alice is juist heel verlegen, durft bijna niks te doen en wil zo graag wat dapperder zijn. Ze heeft de bibbers! Zouden Georges en Alice vriendjes kunnen worden?

Het is een prachtig boekje dat Isaya al bijna twee weken lang iedere avond opnieuw wil horen. Maar het is ook een heel mooi startpunt voor een gesprek over gevoelens en gedachten. En een handige referentie, voor als Isaya ‘s ochtends nog met van alles aan het spelen is, maar we bijna te laat komen voor de peuterspeelzaal: “weet je nog, Georges…”

Bekijk ook: 10 Prachtige Cadeaus voor 0-6 jarigen van Lilluputiens

Mooie, grappige, kleurrijke en bijzondere boekjes zijn geweldig, maken het voorlezen heel leuk (ook voor de voorlezer!) en zijn super leuk om als cadeautje te geven. Maar je geeft je kind met voorlezen nog een veel groter cadeau. Met de eerste prentenboeken, prent je een liefde voor lezen in je kindje – iets waar generaties plezier van hebben!

De Nationale Voorleesdagen

Van 23 januari t/m 2 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Op de website van De Nationale Voorleesdagen vind je onder andere leuke voorleestips, informatie voor scholen, bibliotheken en kinderopvang.

Columns by Kari
samenwerking

4 thoughts on “Een ode aan voorlezen | De Nationale Voorleesdagen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.