Vegan brood bakken met Isaya & Lilliputiens

In deze blog staat Isaya weer in de keuken. Dit keer ging ze brood bakken en oké vooruit, ook een paar overheerlijke pannenkoeken. Want zoals jullie weten gaat er geen week voorbij zonder dat wij veganistische pannenkoeken bakken. Isaya maakt alle heerlijke baksels haar nieuwe bakspullen van Lilliputiens. Als je mijn blog al een tijdje volgt, weet je dat ze dol is op Lilliputiens. Vooral Georges vindt ze leuk, maar Alice is ook een favoriet. Ook bij Alela. Geen idee waar ik het over heb? Of gewoon benieuwd naar Isaya’s kookkunsten? Lees dan gauw verder!

Over Lilliputiens

Lilliputiens  is een duurzaam speelgoedmerk. Ze maken speelgoed, puzzels, spelletjes, boeken en nog veel meer. Alles is vol kleur & fantasie en met mooie & zachte materialen. Het is echt speelgoed dat kinderen “pakt”. De verhaaltjes over de Lilliputiens personages wil Isaya bijvoorbeeld keer op keer horen. En zowel Alela als Isaya raken niet uitgespeeld met de fijne, zachte speeltjes. Soms is het een kleur, soms een materiaal of vorm, dan weer een geluidje en soms snap ik het zelf niet eens helemaal, wat ze in de wereld van Lilliputiens trekt. Maar dat het er leuk en sprookjesachtig is, dat is duidelijk.

lilliputiens brood bakken

Over Little Chef

Lilliputiens heeft ook een prachtige bak- en kooklijn. De Little Chef collectie bestaat onder andere uit prachtige siliconen bakmaterialen, zoals lepels, spatels, bakmatten, bakvormen, stempels en vormpjes. Ook bevat de collectie (te schattige) schorten en koksmutsen. En natuurlijke kookboeken. Zó leuk. Want alle recepten in de boeken zijn gekoppeld aan Lilliputiens personages. Je kindje kan dus het recept van zijn of haar favoriete Lilliputiens figuurtje maken. Bijvoorbeeld de granola van Alice, de pannenkoeken van Marium, het bananenbrood van Anatole of de versierde toastjes van Georges. Aya koestert haar “Mijn eerste aperitief hapjes” kookboek al een jaar. En nu heeft ze “Mijn eerste ontbijt” kookboek om aan haar collectie toe te voegen!

kookboek van lilliputiens

Brood Bakken met Isaya

 Wat heb je nodig voor zelf brood bakken?
  • Bloem [250 gram]
  • Volkoren tarwemeel [250 gram]
  • Een eetlepel gist
  • Snufje zout
  • Olijfolie [100 ml]
  • Water [250 ml]
zelf brood bakken
Hoe kun je zelf brood bakken?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat je kindje helpen met het afwegen en meten van de ingrediënten [of, als je kookt zoals wij: gooi op goed gevoel alles in een kom]. Isaya vindt het geweldig om dingen “af te meten” in haar maatbeker van Lilliputiens. Ze maakt er ook graag limonade in. Soms vind ik ‘m terug in haar keukentje in haar speelkamer. Hij is Favoriet. Ook het rode lepeltje is natuurlijk magisch!

Als alle ingrediënten in een kom zitten, kan je kindje helpen met roeren. De spatel/ kwast van Lilliputiens is hier ideaal voor! Dat is echt een alleskunner. Als alle ingrediënten goed met elkaar zijn verbonden, is het tijd om te gaan kneden.

Kleine broodjes bakken met kinderen

Zorg ervoor dat je kindje kleine stukjes heeft om te kneden. Kneden is namelijk best zwaar. Als ze aan kleine bolletjes kunnen werken blijft het leuk. Ook leuk is dat ze van die kleine bolletjes kleine broodjes, met de vormpjes van Georges en Alice, kunnen maken, terwijl jij het grote deeg kneed voor de bakvorm van Anatole.

brood bakken met lilliputiens
veganistisch brood

Over deeg laten rijzen zijn allerlei soorten ideeën en manieren. Wij doen het zo: als alles goed is gekneed laten we het 60 minuten rusten onder een theedoek. Dan kneed ik het nog even door en laat het dan weer 60 minuten rijzen. Daarna laat ik het nog één keer rijzen terwijl de oven voorverwarmt op 180 graden. Ik bak het brood in ongeveer een uur gaar. Kleine broodjes kunnen er een kwartiertje eerder uit.

Het brood moet lekker luchtig, maar toch stevig zijn. En een beetje smeuïg! Je wilt geen harde knol moeten wegkauwen. Het gebruik van olijfolie helpt daarbij. Ook door niet alleen volkoren meel (maar ook bloem) te gebruiken is een tip voor zacht brood. Door zout aan je brood toe te voegen wordt het niet zo flauw.

Little Chef van Lilliputiens

We gebruiken de bakspullen van Lilliputiens natuurlijk voor veel meer. De recepten in de boeken zijn een fijne inspiratiebron en Isaya vindt het maar wat gaaf, haar eigen kookboeken, net als mama. Maar dan met veel mooie plaatjes en stevige bladzijden die gemakkelijk schoon te maken zijn en niet kunnen scheuren. En dan die kookschorten! Kunnen we daar nog even bij stil staan? O ik smelt als de meisjes hun koksmutsen op hebben!

veganistische pannenkoeken

Hierboven zie je veganistische chocolade pannenkoeken, waar we de koppies van Georges en Alice uit hebben gedrukt met de vormpjes. Je maakt de chocoladepannenkoeken vanuit ons basisrecept, maar dan voeg je pure chocolade of cacao toe!


Je kunt alle producten in deze blog & andere Lilliputiens favorieten hier shoppen!


Veel plezier met brood bakken!

Columns by Kari

Ad [gifted]

6 thoughts on “Vegan brood bakken met Isaya & Lilliputiens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.