Mijn veganistische pannenkoeken recept!

Als je mij op Instagram volgt [of regelmatig over de vloer komt met je kids ;)], dan weet je dat ik minstens één keer per week veganistische pannenkoeken sta te bakken. Mijn go-to recept zette ik een jaar geleden al in het Engels op de blog, maar ik bleef in mijn DM’s vragen krijgen voor een NL talige variant. Dus bij deze! Mijn veganistische pannenkoeken recept: makkelijk, snel, super lekker en goedgekeurd door een stuk of 10 peuters en hun moeders.

Wat heb je nodig voor veganistische pannenkoeken

Iedereen vraagt mij altijd “maar wat gebruik je dan in plaats van eieren?”. Fun fact: je hebt helemaal geen eieren nodig voor pannenkoeken. Ze doen het prima zonder en zijn dan nog gezonder ook. Wat je dan wel nodig hebt?

  • Tarwebloem. Dat is de basis. Je kunt bijvoorbeeld de basic witte tarwebloem kopen voor 40 cent of de iets duurdere biologische variant.
  • Amandelmelk. Ik vind amandelmelk zelf het lekkerst. Maar je kunt uiteraard ook andere plantaardige melk, bijvoorbeeld sojamelk, havermelk, rijstmelk of lijnzaadmelk gebruiken. Als je playdates voor je kroost op bezoek krijgt is het uiteraard handig om te vragen of er een noten-, gluten-, of soja allergie is. Bij een glutenallergie is glutenvrije amandelmeel een alternatief voor tarwebloem.
  • Vanillesuiker. Yes moeders, ik stop suiker in & op mijn pannenkoeken. Ik vind het gezellig als Isaya & friends een beetje stuiteren.
  • Kaneel. En als je, net als ik, met Sinterklaas speculaaskruiden hebt gekocht, 4 keer pepernoten hebt gebakken en nog driekwart pot over hebt, kun je die er ook bij mikken voor wat extra smaak.

Das it.

Verder heb je niks nodig. Ja wat plantaardige bakboter of olijfolie om in te bakken en een pannetje natuurlijk.

Hoe maak je ze?

Jullie weten inmiddels misschien wel dat ik niet aan (af)meten & wegen doe. Bloem en melk op gevoel: gewoon langzaam melk toevoegen als het te dik blijft. En het verschilt ook per persoon: de een vindt dikke American pancakes lekker, de andere flinterdunne Hollandse pannenkoekjes. Voeg de vanillesuiker (voor een flinke stapel doe ik altijd twee zakjes) en kaneel (een goede eetlepel) toe en zet de mixer erop.

Niet te lang doormixen, want dan worden je pannenkoeken te luchtig en gaan ze stuk. Ook niet in de blender doen als je geen mixer heb, dan krijg je hetzelfde mislukte resultaat. Als je geen mixer hebt, moet je ouderwets met een klopper aan de slag.

Verhit de koekenpan, op een laag vuurtje, met plantaardige boter en schep je pannenkoekenbeslag in de pan. Raak je pannenkoek niet aan, tot de bovenkant helemaal droog is. Daarna schep je ‘m om. Het is belangrijk dat je het vuur altijd laag laat staan. En dat je tussen twee pannenkoeken in steeds weer opnieuw een beetje bakboter toevoegt aan de pan.

Wat doe je op je veganistische pannenkoeken?

Wij eten onze veganistische pannenkoeken meeste met poedersuiker. Maar uiteraard kun je ook gewoon rietsuiker of basterdsuiker kiezen. Verder vinden we de volgende vegan opties lekker: agavesiroop, suikerstroop, appelstroop, dadelstroop (echte aanrader!) en veganistische chocoladepasta. Uiteraard kun je ook veganistische kaas toevoegen of een lekkere fruitpannenkoek bouwen.

Speciaal pannenkoekenfeest

letterpannenkoeken

Wil je bijzondere pannenkoeken? Probeer dan eens letterpannenkoeken te maken. Wij gebruiken hiervoor de letters van de AH (waar we ook lekkere veganistische koekjes mee bakken!). Je snijdt hiermee eenvoudig letters en vormpjes uit je gebakken pannenkoek. Ook leuk om te doen: roze pannenkoeken bakken of chocoladepannenkoeken. Dat eerste doe je met deze roze plantaardige melk. En choco pannenkoeken maak je met deze melk of met rauwe cacaopoeder.

Eet smakelijk!

Contains affiliate links

5 thoughts on “Mijn veganistische pannenkoeken recept!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.