Zelf jam maken doe je zo!

Zowel Isaya als ik zijn dol op gedroogd fruit. Gedroogde vijgen en abrikozen ziet ze echt als snoepjes. En zo smaken ze ook echt. Tenminste, als je van die lekkere hebt. Niet van die rauwe, super droge, harde vijgen. Yuk. We hadden laatst zo’n hypergezonde zak rauwe vijgen van bijna een kilo. Ik kreeg het niet weggestouwd. Dus ik besloot er maar jam van te maken. Wat begon als een uitprobeersel, eindigde in een grote, nog altijd voortdurende liefde voor zelfgemaakte jam. Zelf jam maken is zo gemakkelijk, maar zΓ³ lekker! En het is ook heel leuk om weg te geven, als een klein cadeautje. In deze blog deel ik mijn recept.

Zelf jam maken: wat heb je nodig

zelf jam maken ingrediΓ«nten
  • Een lading gedroogde vijgen of abrikozen. Uiteraard kunnen pruimen ook, maar dat zou ik echt met mate eten.
  • Rietsuiker
  • Vanillesuiker
  • Kaneel
  • Water

Hoe maak je zelf jam?

Stap 1.

Een gemiddelde zak gedroogde vijgen bevat ongeveer 500 gram. Dus laten we dat maar aanhouden. Snijd de vijgen in kleine reepjes en haal de harde stukjes eraf.

Stap 2. 

Doe de vijgen in een pan en voeg water toe. Zorg ervoor dat ze onder water staan en dan nog ongeveer één vingerkootje water boven zich hebben [als je snapt wat ik bedoel].

Stap 3.

Voeg een paar flinke scheppen rietsuiker toe. Ik heb dit uiteraard weer niet afgewogen, maar dat geeft ook niet, want de een houdt van lekker zoet en de ander vindt de natuurlijke zoetheid al genoeg, of wil dat de allerkleinsten ook mee kunnen snoepen. Dus volg vooral je gevoel en de behoeften van je gezin.

Stap 4.

Voeg één a twee zakjes vanillesuiker en een eetlepel kaneel toe en zet dan het vuur aan.

Stap 5.

Als het water kookt, pak je de stamppotstamper en ga je ongeveer 5 minuten lang, terwijl je vijgenprut op een laag vuurtje kookt, rustig stampen en omroeren. Als het goed is, is je jam na die 5 minuten mooi ingedikt. Zo niet, dan stamp je nog eventjes door.

Stap 6.

Laat je jam goed afkoelen en stop het vervolgens in potjes. Je kunt gewoon lege bonen potjes hergebruiken. Als je het iets meer fancy wilt maken, kun je ook mooie jampotjes kopen bij Dille & Kamille. Dat is leuk als je er een cadeautje van wilt maken.

zelf jam maken en cadeau geven

Je kunt je zelfgemaakte jam uiteraard gewoon op brood of op een cracker doen. Maar het is ook heel lekker in (plantaardige) yoghurt, door je muesli, op je pannenkoek en als zoetmaker door proteΓ―nerepen, mueslirepen, proteΓ―neballetjes, cake en taart.

Enjoy!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.