Veganistische Proteïne Chocoladerepen

Sinds ik weer borstvoeding geef, eet ik veganistische proteïne chocoladerepen bij de vleet. Toen ik Isaya borstvoeding gaf, had ik daar heel veel behoefte aan. En ook nu bij Alela zijn ze niet aan te slepen. Daarom besloot ik zelf raw vegan proteïne chocoladerepen te maken. Met cacao uiteraard en veganistische proteïne en een hoop andere, heerlijke & voedzame ingrediënten. Ook lekker en handig als je geen borstvoeding geeft ;), maar bijvoorbeeld gaat sporten, een lange werkdag hebt of gewoon een energie boost kunt gebruiken!

Wat heb je nodig voor veganistische proteïne chocoladerepen?

De ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze proteïnerepen zijn multifunctioneel: ze zijn gezond en handig om altijd in huis te hebben, want je kunt er allerlei snacks, taarten, koekjes, repen en andere lekkernijen mee maken. Ik heb alle ingrediënten gelinkt [in de balkjes] naar De Online Drogist, waar we vaak bestellen & gratis verzending is vanaf €20,-. Zo kun je gemakkelijk je boodschappenlijstje voor dit recept samenstellen en thuis laten bezorgen!

Amandelmeel

Het zijn “rauwe” repen. Dus dat betekent dat ze niet in de oven zijn geweest, zoals mijn veganistische mueslirepen. Als je raw vegan snacks maakt, kun je het beste amandelmeel gebruiken. Amandelmeel is glutenvrij en het is rijk aan eiwitten, vitamines, mineralen en gezonde vetten. Het is super voedzaam, maar toch licht verteerbaar.

Veganistische proteïnepoeder

Uiteraard zit er in mijn proteïnerepen proteïnepoeder. Wij gebruiken al geruime tijd deze poeder van Biotona. Het is een eiwitmix van erwten en hennepzaden. De proteïnepoeder bevat essentiële aminozuren, calcium, ijzer en magnesium en heeft een neutrale smaak.

Chiazaad

Chiazaadjes zijn een plantaardige bron van omega 3 (ALA) en we verwerken het regelmatig in baksels, smoothies en breakfast bowls.

Rauwe cacao

Rauwe cacaopoeder is echt heerlijk om in huis te hebben. Het is zo lekker in koekjes, pannenkoeken en repen.

Walnoten

Walnoten zijn ook een rijke bron van omega 3 en zitten vol antioxidanten. Ze bevatten ook een grote hoeveelheid magnesium en eiwitten. Ideaal dus voor een voedzame proteïne snack.

Vijgen

Vijgen bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Ze zijn lekker zoet en smaakvol. Het is ook heel lekker om jam te maken met vijgen (recept volgt binnenkort!).

Amandelmelk

Je kunt uiteraard ook andere plantaardige melk gebruiken, zoals havermelk, sojamelk, rijstemelk of lijnzaadmelk. Ook amandelmelk is glutenvrij.

Agavesiroop

Agavesiroop is een alternatief voor suiker. Of het gezonder is, daar zijn de meningen over verdeeld. We doen het graag door smoothies, muesli, koekjes, taarten en op de pannenkoeken. Ook dadelstroop vind ik een lekker alternatief op honing. Uiteraard kun je er ook gewoon voor kiezen om rietsuiker of helemaal geen zoetstoffen toe te voegen aan de repen.

Kaneel

Maar laat de kaneel zeker niet weg! Dat geeft zoveel smaak aan de repen. Heerlijk! En kaneel schijnt een ontstekingsremmende werking te hebben en bevat antioxidanten. Prima toevoeging dus aan een gezonde proteïnereep.

Hoe maak je deze repen?

Columns by Kari Veganistische Proteine chocoladerepen

Uiteraard weer even mijn bak-disclaimer: ik weeg en meet zelden ingrediënten, maar bak op gevoel, dus kijk vooral naar je baksel terwijl je bezig bent, wat het nodig heeft (meer melk, meer meel, meer noten) en proef tussendoor (meer siroop, meer kaneel, meer vijgen).

Doe ongeveer 200 gram amandelmeel in een kom. Voeg hier 6 eetlepels proteïnepoeder aan toe en 6 eetlepels rauwe cacaopoeder. Snijd 2 handen walnoten en 1 hand vijgen in kleine stukjes en doe ze in de kom. Voeg daar agavesiroop en kaneel aan toe en roer alles door elkaar. Vervolgens voeg je al roerend amandelmelk toe. Doe steeds een klein scheutje en roer dan weer goed door. Zorg ervoor dat je niet teveel amandelmelk toevoegt, anders krijg je smurrie. Je wilt een smeuïge, maar enigszins stevige substantie creëren. Als je alles goed hebt door gekneed, proef dan of er nog wat siroop of kaneel bij moet.

Als je tevreden bent, doe je de deeg in een cakebak of of andere rechthoekige of vierkante schaal. Druk de deeg plat. Zorg ervoor dat het deeg niet hoger is dan één vingerkootje. Laat je baksel een paar uur (of een nacht) in de koelkast staan [even afdekken]. Als hij lekker stevig is “opgekoeld”, snijd je het deeg in repen. De repen die je niet direct opeet, bewaar je tot een dag of 4/5 in een afgesloten bak.

Columns by Kari

contains affiliate links

3 thoughts on “Veganistische Proteïne Chocoladerepen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.