Wat je als vegetariër, veganist en zwangere vrouw moet weten over Omega 3

Ik eet al ruim 7 jaar plantaardig en slik daar nauwelijks extra voedingssupplementen bij: ik krijg bijna al het nodige binnen door een gevarieerd en volledig voedingspatroon – iets wat ik met enige regelmaat laat testen. Omega 3 is echter een lastige. Niet alle omega 3 vetzuren kun je binnenkrijgen via je voeding of efficient omzetten. Daarom slik ik algenolie capsules. Over deze laatste capsules gaat dit artikel. Algenolie is namelijk een plantaardige bron van omega 3 vetzuren. En omega 3, bestaande uit EPA, DHA en ALA, is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Ik ga het zo simpel en kant & klaar mogelijk uitleggen allemaal.

Omega 3: wat is het en waarom is het belangrijk?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudige, onverzadigde vetzuren. Ze beschermen je tegen hart- en vaatziekten en verlagen de bloeddruk. Omega 3 is absoluut onmisbaar tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Niet alleen voor veganistische vrouwen, maar voor alle vrouwen. Namelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van je baby. Daarnaast zijn er studies die wijzen op een positief effect op leerstoornissen, gedragsstoornissen, psychische problemen en dementie door het slikken van omega 3. Er wordt ook onderzoek gedaan naar een link tussen postnatale depressie en omega 3 tekort. Kortom, de moeite waard om je even in te verdiepen!

ALA, EPA, DHA

De 3 bekendste Omega 3 vetzuren zijn: alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

ALA valt onder de essentiële vetzuren. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken, terwijl het lichaam het wel hard nodig heeft om goed te functioneren. Je krijgt, als veganist, onder andere ALA binnen via lijnzaadolie, raapzaadolie, hennepzaadolie, peulvruchten en walnoten. Er zijn ook steeds meer producten, zoals de plantaardige boters van Becel en de lijnzaadddrinks van OOOMEGA, die ALA bevatten.

Vervolgens moet ALA worden omgezet in EPA en DHA. Dat moet het lichaam zelf doen. Maar dat proces verloopt niet zo efficient, zowel bij vlees- en viseters als bij vegetariërs en veganisten. Daarom is het noodzakelijk om dit via je voeding of een supplement binnen te krijgen. Dat kan via vis en visolie. Maar dat eet je natuurlijk niet als vegan.

Algenolie capsules biedeneen uitkomst. Dit is namelijk een plantaardige bron van DHA. En wel de bron waar vissen hun omega 3 uithalen, voordat ze op je bord komen 🙂 Het is daardoor een stuk efficiënter en duurzamer om algenolie te maken, dan visolie.

Hoeveel Omega 3 moet je binnenkrijgen?

Je moet ongeveer 3 gram ALA binnenkrijgen op een dag. Een handje walnoten of een eetlepel lijnzaadolie doet the trick. Vervolgens heb je ongeveer 200 mg DHA nodig. Zwangere vrouwen wordt in ieder geval aangeraden dagelijks 200 mg DHA te slikken.

De berichten over het bijslikken van EPA zijn iets minder duidelijk. In principe kunnen DHA en ALA worden omgezet in EPA. Maar ook dit proces is vrij inefficient. En omdat het overgrote deel van de bevolking teveel omega 6 binnenkrijgt, raakt de balans tussen omega 3  en omega 6 uit balans. Dit belemmert het omzettingsproces nog meer.

Waar koop je Algenolie Capsules?

Voor deze blog testte ik de algen olie capsules van Improve Your Health. Deze zijn rijk zijn aan DHA (200 mg). De capsules van Improve Your Health bevatten echter geen EPA, omdat ze nog zoekende zijn naar een natuurlijke manier van extraheren. Daarom ben ik overgestapt op een capsule met zowel DHA als EPA. Deze algen olie van New Care is een echte aanrader en ook over deze algenolie van Mattisson ben ik erg tevreden.


Bronnen:

Orthokennis
Desirée Domacassé
Vegetariers Bond
Voedingscentrum

Disclaimer: Ik ben geen voedingsdeskundige of arts. Als je twijfelt over jouw omega 3 inname, neem dan contact op met je huisarts.


7 thoughts on “Wat je als vegetariër, veganist en zwangere vrouw moet weten over Omega 3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.