Het Dagmenu van een Veganist

Steeds meer mensen zijn geΓ―nteresseerd in plantaardig eten. Maar ze vinden het lastig om een veganistisch dagmenu – zonder zuivel, vis en vlees – voor zich te zien. Want wat eet je dan wel? Welke boodschappen moet je halen? Is het moeilijk? Is het lekker? Krijg je alles wel binnen wat je nodig hebt? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen door te laten zien wat ik op een dag eet. Het is een voorbeeld van een veganistisch dagmenu: een gewone maandag in mijn leven.Β 

Niks ingewikkelds

Ik heb voor deze blog niet speciaal boodschappen gedaan, geen recepten bedacht, geen kookboeken opengeslagen en niet bijzonder mijn best gedaan om het er Instagrammable uit te laten zien. Want a) ik heb een moeder van twee kids en heb daar geen tijd voor en b) ik wilde een zo realistisch mogelijk beeld geven van een veganistisch dagmenu. Niks ingewikkelds dus.

Disclaimers

Ik noem bewust geen hoeveelheden bij alles wat ik eet: je kunt voor zichzelf bepalen hoeveel je nodig heeft. Ieder lichaam is anders, dus wat voor mij voldoende is, kan voor jou teveel of te weinig zijn. Daarbij meet, weeg en tel ik mijn etenΒ niet dus ik hebΒ eigenlijkΒ ook geen idee πŸ˜‰

En let op! Dit is wat ik op een dag heb gegeten. Dus niet wat ik iedere dag eet. Iedere dag is anders. Het is een voorbeeld van een veganistisch dagmenu.


Ik heb [affiliate] linkjes geplaatst naar zoveel mogelijk producten die ik noem, zodat je kunt zien hoeveel alles kost en gemakkelijk een boodschappenlijstje kunt samenstellen als je iets wilt uitproberen.Β 


Ontbijt

Ik begin de dag altijd met een sloot Zonnatura meergranenkoffie, gemaakt met opgewarmdeΒ Alpro amandelmelkΒ en een groot glas water. Ontbijt verschilt per dag, vandaag at ik Alpro plantaardige yoghurt, met Leev choco-quinoa havermout, bosvruchten uit de vriezer, agavesiroop en een theelepel chiazaad. Ik neem er een plantaardige omega 3 capsule bij een mama vitaminepil, omdat ik zeven weken geleden ben bevallen en borstvoeding geef.


Wil je meer vegan ontbijt ideeΓ«n? Bekijk dan deze blog: 7 x lekker en gezond veganistisch ontbijten.Β Of ben je gek op havermout? Hier vind je 7 heerlijke, veganistische ontbijt opties met havermout!


Tussendoortje 1

Als ik eerlijk ben, maak ik zulke bordjes alleen maar omwille van Isaya. Ik wil een goed voorbeeld geven wat betreft groente en fruit, maar ik ben zelf niet dol op fruit. Of eigenlijk, ik heb een rarigheid dat ik alleen fruit lust dat ik niet zelf heb klaargemaakt 😐 Maar kant & klaar fruit is niet #stopmetplastic proof, dus ik doe mijn best. We hebben dit bordje samen opgepeuzeld tijdens het puzzelen.


Wil je meer inspiratie voor veganistische tussendoortjes? Bekijk dan deze blog: 7 lekkere en gezonde vegan tussendoortjes.


Lunch

Er was nog een broodje over van zondag – gewoon lekker fout wit en niet mooi opgemaakt, want we hadden geen sla en rauwkost meer in huis (#reallife). Maar wel met een gezond & lekker burgertje. De Chiliburger van BOON, met Go-Tan Sweet Chili sauce. Dat is een heerlijke vegan-proof saus voor op brood en over gerechten. [Er zit wel xantaamgom in, wat soms niet volledig plantaardig wordt gewonnen, maar verder is het helemaal veganistisch.] En ik drink er cola light bij – mijn guilty plessure.


Wil je meer veganistische lunch ideeΓ«n? Bekijk dan deze blog: 7 x lekker en gezond veganistisch lunchen.


Tussendoortje 2

Ik geef volledige borstvoeding, dus ik heb regelmatig TREK. Deze Cocoa Oat repen noemde ik al in “De Afvalbak van een Veganist“. Ze zijn echt heerlijk en vullen goed.

Tussendoortje 3

Tegen vieren hangen Isaya en ik nog even in de quinoa rijstwafels terwijl we memory spelen.

Tussendoortje 4

Tijdens het koken snaai ik van een mix van noten, zaden en gedroogd fruit, van Nature Addicts (My Mix).

Avondeten

Als avondeten maak ik een gerecht van:

  • zoete aardappel (eerst koken, dan bakken in olijfolie)
  • bloemkool (gekookt)
  • linzen, rode ui en knoflook (gebakken, in olijfolie, met ketoembar, laos en djintan kruiden)
  • aubergine (gebakken, in olijfolie, met cajun kruiden)

Wil je meer inspiratie voor veganistische avondmaaltijden? Bekijk dan de receptenpagina!


Toetje

Klinkt misschien mutsig, maar een van de fijnste en lekkerste dingen vind ik om na het eten even te gaan zitten op de bank met mijn meisjes en dan een kopje thee te drinken, met pure chocolade. Ik drink de Pukka Motherkind thee, voor borstvoedende mamas. Chocola is altijd de Pure Hazelnoot, van het AH merk. Daar zit geen melk of melkpoeder is en is dus vegan-proof. Dit is echt mijn verslaving, zo lekker!

Tussendoortje 5

Na de laatste avondvoeding heb ik nog even een stevige reep nodig om de nacht door te komen. De Good Morning repen van Sultana bevatten geen dierlijke ingrediΓ«nten, zijn smaakvol en vullen goed. Daar kan ik een paar nachtvoedingen op draaien.

Columns by Kari

One thought on “Het Dagmenu van een Veganist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.