10 Tips om Minder Plastic te Gebruiken #stopmetplastic

Dertig kilo plastic gebruiken we, per persoon, per jaar. De helft daarvan gebruiken we maar 20 minuten! (NRC, 2/3 juni 2018). Dat kan anders. Dat móet anders. Want als we niet minder plastic gaan gebruiken, bevatten onze oceanen in 2050  meer kunststof dan vissen. Daarom staat de maand juni in het teken van de campagne #stopmetplastic, van National Geographic. De afgelopen weken deelde ik op Instagram tips om minder plastic te gebruiken in je dagelijks leven. En thuis werkten we hard aan een eigen plastic-minimalistic leven. In dit artikel vind je 10 tips om de plastic pledge aan te gaan en minder plastic te gebruiken. Ook vertel ik over een aantal inspirerende projecten die hard vechten tegen de plastic soup.

Stop met Plastic National Geographic

10 Tips om minder plastic te gebruiken

1. Minder Plastic Onderweg

Neem, in plaats van onderweg een plastic flesje drinken te kopen, je eigen dopper mee. Je kunt er water in doen, maar ook limonade of sap of een smoothie. Dit helpt niet alleen om minder plastic te gebruiken, maar ook om voldoende water te drinken op een dag! Neem ook je eigen koffiebeker mee: ondanks dat veel to-go-bekers tegenwoordig van karton zijn in plaats van plastic, is een herbruikbare koffiebeker altijd beter voor het milieu dan een wegwerp beker! En tot slot neem je je boterham natuurlijk mee in een milieuvriendelijke broodtrommel, in plaats van een plastic zakje!

2. Minder Plastic in de Kast

Oeps, hier maken wij ons toch weer iedere verjaardag schuldig aan: wegwerp bekertjes, bordjes en rietjes. Want het is zo makkelijk. Maar ook zo slecht voor het milieu. In plaats van plastic rietjes, kun je metalen rietjes kopen. In plaats van plastic bekertjes en bordjes, kun je kiezen voor biologisch afbreekbare bekers en borden van bamboe. Veel duurzamer en ook nog eens heel erg mooi!

3. Plastic Vrij Boodschappen Doen

Boodschappen doen is vaak een zeer plastic-rijke aangelegenheid. Ieder appeltje, slaatje, vegaworstje, broodje en sperzieboontje wordt verpakt in plastic en vervolgens sta je bij de kassa en oei! Boodschappentas vergeten. Volledig plastic vrij boodschappen doen is ingewikkeld. Maar je kunt grote stappen maken door in ieder geval je eigen boodschappentassen mee te nemen. Als je die vaak vergeet, koop dan een paar van die opvouwbare tasjes en houd die standaard in je tas. Verder kun je je groenten, fruit en delicatessen op de markt (en in sommige winkels) in je meegebrachte Tupperware of glazen potten laten doen, in plaats van in een plastic zakje. Het is in de Appie overigens ook echt niet nodig om ieder stukje fruit in een zakje te doen: los overleven ze het ook wel in je boodschappentas. En als je ze dan toch nodig hebt, knoop ze dan niet dicht: dan kun je ze gemakkelijk hergebruiken, in huis of tijdens je voldoende supermarkt bezoek!

How we roll 🌿☀ *⠀ Als Nederlanders doen we het super goed op de fiets: dat is beter voor het milieu en voor je gezondheid. Maar als het om plastic gaat, moeten we echt nog een tandje bijzetten. De maand juni staat in het teken van de #STOPMETPLASTIC campagne van @natgeonl 🌿 Ik zal de komende maand tips & tricks delen om minder plastic te gebruiken en ons eigen plastic gebruik drastisch verminderen. Doe je mee? #plasticpledge #nationalgeographic ⠀ *⠀ TIP 1: Neem altijd een boodschappentas mee, zodat je geen plastic tasjes hoeft te kopen in de winkel of supermarkt! ❤ *⠀ Heb je trouwens de blog over genoeg water drinken al gezien? Daar staat gelijk de tweede tip in om minder plastic te gebruiken. Maar ook een heleboel tips voor jou en je kindje om voldoende water binnen te krijgen in de warmte! #linkinbio *⠀ #collab #mamadingen #momlife #plastic #vegan #veganistisch #milieu #fietsen #opdefiets #water #waterdrinken #zomer #plasticsoup #peuter #toddler #toddlerlife #environment #dutchie #pregnant #zwanger #zwangerschap

Een bericht gedeeld door Columns by Kari (@karivdheide) op

4. Houten speelgoed

Houten speelgoed is niet alleen beter voor een plastic arme wereld, het gaat ook veel langer mee en het is veel mooier dan plastic speelgoed. Het houten speelgoed van Isaya ziet er na drie jaar nog perfect uit (ook al het tweedehandse houten speelgoed!), terwijl plastic speeltjes heel snel stuk gaan. Daarbij is niet al het plastic betrouwbaar en soms ronduit schadelijk voor de gezondheid van je kroost.

5. Recyclen

Is plastic scheiden wel nuttig? Je hebt de nieuwsberichten vast gelezen. Veel mensen zijn hierna gestopt met plastic scheiden. Dat is jammer, want het heeft wel degelijk zin. Maar we moeten er wel met z’n allen voor zorgen dat alleen de dingen die echt in de plastic bak horen, ook daadwerkelijk in de plastic bak verdwijnen! Bekijk hier wat er wel en niet in de afvalbakken voor plastic mag. Je kunt bij jouw gemeente vragen waar de dichtstbijzijnde plastic bak is. Zorg voor een handig scheidingssysteem in je huis, zodat het binnen no time een gewoonte wordt.

6. Voor 't Oprapen

Ik ben opgegroeid in Curacao: troep in de mondi gooien is daar dagelijkse kost en Nederland is in vergelijking best schoon & opgeruimd. Maar toch ligt er ontzettend veel plastic op straat, in parken, speeltuinen en op het strand. Als je het ziet liggen, raap het op. Het lijkt zo klein en “wat heeft dat ene zakje nou voor zin”, maar als we allemaal dat ene zakje opruimen, in plaats van laten waaien, heeft het wel degelijk impact!

7. Wattenstaafjes zonder plastic

In je verzorgingsritueel kun je ook veel aanpassen, waardoor je minder plastic gebruikt. Wattenstaafjes van papier of bamboe en biologisch katoen zijn een goed voorbeeld hiervan. Ze zijn 100% biologisch afbreekbaar. Je vindt ze in de natuurwinkel of online.

8. Poetsen zonder Plastic

Je staat er vast niet 2x per dag bij stil, maar die plastic tandenborstel die je iedere drie maanden vervangt – en miljarden mensen met jou – is een enorme belasting voor het milieu. We gooien met z’n allen ieder jaar ruim 5 miljard plastic tandenborstels weg. Ecologische bamboe tandenborstels zijn een goed alternatief.

[easy-image-collage id=19685]
9. Geen plastic in je cosmetica

In heel veel verzorgingsproducten zitten minuscule stukjes plastic verwerkt. Deze “microbeads” zitten in shampoo’s, scrubs, zonnebrand, dagcrème, tandpasta en makeup. De deeltjes zijn niet te filteren, waardoor ze via je doucheputje rechtstreeks in de riolering terecht komen en bijdragen aan de plastic soup. Lees meer over microbeads op de Plastic Soup Foundation. Je kunt ook de app “Beat the Microbead” downloaden. Daarmee kun je checken of een product plastic vrij is. De app is echter nog niet volledig [hij kent veel producten nog niet], dus als je zeker wilt zijn van plastic-vrije producten, kies dan voor 100% natuurlijke cosmetica merken.

10. Plastic vrije baby billen

Dat baby’s niet echt milieuvriendelijk zijn, weten we allemaal wel. Een kindje zorgt voor ongeveer 260 kilo afval door het gebruik van luiers. En in wegwerp luiers zit ook plastic verwerkt. Als je wilt werken aan een wereld met minder afval en minder plastic zijn wasbare luiers de moeite waard om te overwegen. Ze zijn niet alleen veel milieuvriendelijker, maar ook een stùk goedkoper.

Inspirerende projecten tegen plastic

#stopmetplastic

Op de website van National Geographic Nederland kun je meer lezen over #stopmetplastic campagne. Je vindt daar onder andere de 8 doelen van de campagne en je kunt je aanmelden voor de Beach Cleanup. Ook kun je lezen over geweldige stichtingen en bedrijven, die hard werken aan een wereld die niet vervuild is door plastic. Want 9 miljard kilo plastic per jaar, dat is toch belachelijk?

The Ocean Cleanup

In 2013 begon de toen nog 18 jarige (!!) Nederlandse Boyan Slat met het project The Ocean Cleanup, met als doel om de oceanen te ontdoen van plastic. Inmiddels bestaat zijn team uit meer dan 70 onderzoekers, ingenieurs, wetenschappers die een systeem hebben ontworpen dat met de stroming meegaat en zo plastic opvangt. Ze gaan ervan uit dat ze in 5 jaar tijd 50% van het plastic van de Great Pacific Garbage Patch (GPGP) hebben opgeruimd. De GPGP is de grootste plastic soep ter wereld. De GPGP ligt tussen Hawaii en California en is 3x zo groot als Frankrijk.

Plastic Whale

Plastic Wale is een ander inspirerend initiatief, uit Amsterdam. Hun missie is om onze wateren plastic vrij te maken, zodat we een schonere wereld terug krijgen en dieren niet langer stikken of verstrikt raken in plastic. Ze creëren maatschappelijk bewustzijn en organiseren events om plastic uit het water te vissen. Bijvoorbeeld als bedrijfsuitje, of tijdens grote events als de Gay Pride, of als schoolprogramma.

By the Ocean we Unite

By the ocean we unite voert expedities uit, waarbij ze onderzoek doen naar de plastic vervuiling. Daarnaast doen ze veel aan maatschappelijk bewustzijn, door bijvoorbeeld bedrijfsexpedities te organiseren, documentaires te maken en lezingen te geven.

7 thoughts on “10 Tips om Minder Plastic te Gebruiken #stopmetplastic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.