Manieren waarop je NU groener kunt leven

Ik ben doodmoe terwijl ik dit schrijf. Want Alela is al twee nachten wakker vanwege tandjespijn en ik heb haar net 8 uur non-stop in de draagzak gedragen, omdat ze koorts had. Maar toch ga ik zitten liggen voor deze blog, in plaats van voor een Netflix serie. Want het is tΓ© belangrijk. Ik las net een artikel op NOS waarin een hoogleraar fysische geografie, een glacioloog en een meteoroloog stellen dat we rekening moeten houden met de reΓ«le mogelijkheid dat West Nederland moet worden opgegeven als de zeespiegel zo rap blijft stijgen. We kunnen wel met z’n allen gaan zitten wachten tot regeringen akkoorden sluiten en landen zich daaraan houden. Maar je kunt er gif op innemen dat dit [letterlijk] te weinig zoden aan de dijk zet. Er zijn genoeg dingen die je NU zelf kunt doen voor het milieu. Ga groener leven. Of verhuis anders maar alvast naar Duitsland.

Het loopt wel los/ het heeft toch geen zin

Veel mensen denken dat. Het komt wel goed. Of, wat ik doe heeft toch geen zin. Overheden moeten iets doen. Er verandert vast wel iets. Nee. Er verandert niks. Tenzij je zelf verandert. En ja, landen en grote bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen, maar het zijn uiteindelijk wij, de mensen, die massaal en radicaal anders moeten gaan leven, willen we onze kwaliteit van leven kunnen behouden.

Ik schrijf normaal gesproken niet van dit soort stellige blogs, als het gaat om het aanpassen of veranderen van je levensstijl. Ik geloof erin dat mensen veel effectiever veranderen wanneer ze het zelf willen en er klaar voor zijn. Misschien is het het slaapgebrek, maar ik ben het even flink zat om er vrijblijvend en voorzichtig over te schrijven. Het feit is gewoon dat als we niet anders gaan leven, we straks niet meer normaal kunnen leven.

Ja, maar ik doe al zoveel

Top. Heel fijn. Maar echt. Ik vind het zo inspirerend als mensen groener leven. Ik doe zelf ook al best veel. Maar er is echt wel meer dat ik kan doen. En jij ook. En dan maakt het geen zak uit dat je meer doet dan je buurman. Ik doe ook meer dan mijn buurman. Maar ik vergelijk mezelf niet met hem. Waarom zou ik? Je neemt toch ook geen ontslag als je buren geen werk hebben, omdat je anders meer werkt dan hen? Je werkt toch omdat je zelf een beter leven wilt? Ik begrijp het nooit als mensen zeggen “Ja maar anderen moeten ook wat doen”. Natuurlijk. Maar we moeten niet zelf niet het maximale doen om deze reden.

Nalatenschap

Misschien hebben jij en ik nog weinig “last” van klimaatverandering. Maar stel je voor dat jouw kinderen en kleinkinderen moeten vluchten voor water of bosbranden? Dat dat ons nalatenschap is? Een wereld naar de gallemiezen? Vol angst en chaos. Dat zijn toch geen dingen waar je aan moet wil denken? Want je moet er wel aan denken. En er wat aan doen. Groener leven is noodzakelijk. Ik mag hopen dat ik, als ik deze aarde verlaat, weet dat ik er alles aan heb gedaan om het zo leefbaar en fijn mogelijk achter te laten voor mijn (klein)kinderen.

Groener leven

Groener leven: wat kun je NU doen

Groener eten

Vlees eten is een grotere milieuvervuiler dan vervoer. Maar niet alleen vlees en vis zijn een zware belasting voor het milieu, ook andere dierlijke producten, zoals melk, eieren en kaas, zorgen voor vervuiling, watermisbruik, klimaatverandering, antibiotica resistentie en ontbossing. Plantaardig eten, al begin je maar met twee keer per week, maakt een wereld van verschil. Wil je meer weten (cijfertjes enzo) over de gevolgen van het eten van dierlijke producten op het milieu? Lees dan deze blog. Ik eet nu bijna 9 jaar plantaardig en deel wekelijks tips en recepten. Dus wil je graag (vaker) plantaardig eten, maar weet je niet zo goed hoe, neem dan hier een kijkje.

Groener reizen

Van voer naar vervoer. Voor mij is dit een drastischere aanpassing dan plantaardig eten: de auto en het vliegtuig laten staan. Het duurt zo lang, met die stomme trein en dan die vieze wc’s. En natuurlijk ga ik veel liever naar Curacao, waar ik vandaan kom, dan naar een Hollandse camping. De auto hebben we verkocht. Maar vooralsnog is klimaatcompensatie, bijvoorbeeld via Trees for All, een betere optie voor mij dan vakantie vieren in Duitsland. Hoewel dat misschien wel verstandig is… Je CO2 uitstoot compenseren kan overigens ook voor andere vervoersmiddelen dan alleen het vliegtuig.

Groener kopen

Minder kopen is het beste. We hebben te veel. We kopen te veel. Ik ook. Veel te veel. Koop alleen dingen die je nodig hebt en waar je echt blij van wordt [Ik had nu Marie Kondo kunnen kijken om mijn eigen *Spark Joy* gevoel te kunnen fine tunen, maar in plaats daarvan zit ik dit artikel te typen.] Als je toch koopt, koop dan duurzaam. Laat plastic staan en kies voor duurzame materialen en producten zoals houten speelgoed, natuurlijke cosmetica, wasbare luiers en milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen.

Groener leven

Dan rest nog de dagelijkse dingen die je allang weet, maar soms vergeet. De verwarming op tijd uit doen of een tikkie lager zetten. Korter douchen. Consequent recyclen. De was ophangen, in plaats van in de droger doen. Op 30 graden wassen. Apparaten Γ©cht uitdoen. Sommige van deze dingen zijn inmiddels automatisme geworden voor mij. Andere dingen – zoals korter douchen – vind ik echt moeilijk. En weer andere dingen lukken omdat ik hulp krijg, bijvoorbeeld van mijn vrouw die iedere week tassen vol naar de recycle bakken brengt.

Ook nuttig om bij stil te staan is hoe groen jouw stroom is. Heb je een duurzame energieleverancier? Je kunt uiteraard gaan voor de goedkoopste energieleverancier, maar je kunt in de energievergelijker ook aangeven dat je een duurzame energieleverancier wilt hebben. Je hebt dan ook de mogelijkheid om te kiezen voor stroom van windmolens of zonnepanelen. Je kunt er zelfs voor kiezen om je gas C02 te laten compenseren.

Doelen stellen

Mijn doelen voor de komende tijd zijn: korter douchen, op 30 graden wassen, vaker de was ophangen in plaats van in de droger doen en bij de eerstvolgende reis – of het nu een autoritje naar Friesland is of een vlucht naar Curacao – onze CO2 compenseren. Zo ga ik nog groener leven.

En jij?

Columns by Kari


13 thoughts on “Manieren waarop je NU groener kunt leven

  1. Helemaal mee eens! Hier ook bewust groener aan het leven en ook al doen we al veel het kan altijd beter πŸ™

  2. Goed geschreven! Helemaal mee eens. Wij eten al een tijd 2 a3x in de week geen vlees meer. Eigenlijk al ruim 3 jaar nu. Dat is prima. Douchen blijft hier een dingetje. Vooral als het koud is, in de zomer kan ik makkelijk 1 a 2 min douchen. Auto laat ik ook meer staan (sowieso op vrije dagen doe ik alles lopend) en pak de trein. Het zijn de kleine dingen.. Maar de overheid moet ook over de brug komen, want sommige dingen moeten anders en pas als dit in de wet is opgenomen heeft de bevolking geen keus. Want ik weet zeker dat meer dan de helft denkt.. tja.. wat heb je aan mijn bijdrage?

    1. Dankjewel voor je reactie Stephanie! Wat leuk en fijn om te lezen hoe jij groen leeft. Ik vind korter douchen in de winter ook echt lastig; het is zo ontspannend. Maar ik heb vandaag een timer gezet, wie weet gaat dat helpen! Ik ben in elk geval gemotiveerd. En ik ben het ook helemaal met je eens dat sommige dingen echt door de overheid moeten worden gedaan. Liefs Kari

  3. Hi Kari,

    Soms is het best okΓ© om een wat meer uitgesproken mening te hebben πŸ˜‰ En lucht het op als je het van je afschrijft. Je hebt ook zeker gelijk en goede punten, vooral dat we onze kinderen hier niet mee mogen opzadelen vind ik ook erg belangrijk …

    Jullie zijn al op een aardig groene weg maar wat je zegt het kan altijd beter natuurlijk. Ik maak ook mijn eigen wasmiddel , kies voor natuurlijke cosmetica zoals je weet , en hergebruik veel dingen zoals brood zakjes die ik in de prullenbakken doe etc etc .. maar korter douchen is hier ook nog echt een dingetje ! Eentje waar ik aan ga werken πŸ™‚

    Bedankt voor het delen voor deze blog ,x Marije

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.