Shampoo bars: 100% plastic vrij je haren wassen

Het afgelopen jaar hebben we veel aanpassingen gemaakt op het gebied van plastic vrijer leven. Stoffen broodzakken in de supermarkt, bamboe tandenborstels, biologisch katoenen oorstokjes, wasbare luiers, siliconen kinderservies, houten knijpers, herbruikbare boterhamzakjes, biologisch afbreekbare sponsjes, β€œfolie” van sojawas, een safety razor en ga zo maar door. Iedere maand pakken we iets nieuws aan. Vorige week ontdekte ik shampoo bars van shampoobars.nl. De manier om je haren volledig plastic vrij te wassen. In plaats van een plastic shampooflessen, was je namelijk je haren met shampoo in een zeepvorm. Benieuwd hoe het werkt en wat ik ervan vind? Lees dan gauw verder!

Plastic vrijer leven

De oceanen hebben het zwaar te verduren onder ons plastic verbruik. Ieder jaar produceren weΒ 311 miljoen ton nieuw plastic. Zo’n 5 miljoen ton daarvan komt in de zee terecht. Het water wordt ernstig verontreinigd hierdoor, wat een grote invloed heeft op alles wat leeft. Giftige stoffen die vrijkomen uit plastic komen in zeedieren terecht. De oceanen beslaan 72% van ons aardoppervlak en we zijn hier sterk van afhankelijk. Niet alleen omdat een groot deel van de wereldbevolking leeft van voedsel uit de zee. Maar vooral ook omdat de oceanen meer dan een derde van de koolstof opzuigt. Als dit niet zou gebeuren zou de aarde nu al veel te heet zijn om op te leven. Dat we goed voor de oceanen moeten zorgen is een noodzaak.

Shampoo Bars: zero waste je haar wassen

shampoo bars plastic vrij leven

Met het gebruik van Shampoo Bars probeer ik weer een goede stap in de richting van plastic vrij leven te zetten. Doordat de shampoo niet in een fles zit, maar in zeepvorm, heb je nauwelijks verpakkingsmateriaal. De zeepjes worden bezorgd in een papieren zakje. De doos waarin de zeep zit, is recyclebaar en de opvulling bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen, is volledig oplosbaar in water en composteerbaar. 

Eerste indruk

Ik kreeg de kersenbloesem shampoo bar van shampoobars.nl. De bar is vegan, dierproefvrij en palmolie vrij. De kersenbloesem bar stimuleert de haargroei en is geschikt voor normaal tot droog haar. Dat klinkt perfect voor mij. Hij ruikt zalig, echt een weldadige geur. Je kunt deze bar gebruiken voor 100 beurten. Dat is nogal wat voor zo’n klein zeepje! En dat betekent dat je maar 10 cent per wasbeurt betaalt. Een blik op de ingrediΓ«nten laat zien dat de bars niet 100% natuurlijk zijn. Ze bevatten geur- en kleurstoffen en SLES. Dat zorgt uiteraard voor de zalige geur, de mooie kleur en het heerlijke schuim tijdens het wassen. Maar als je weet dat je huid hier gevoelig op reageert, kun je wellicht beter nog even verder zoeken. 

Shampoo Bars opbergen

Tussen de wasbeurten door berg je je shampoo bar op in het duurzame opbergzakje, zodat hij kan drogen. Als je aan het einde van je bar bent, kun je de laatste stukjes gemakkelijk bij elkaar houden in het zakje. Je hoeft de bar namelijk helemaal niet uit het zakje te halen om te gebruiken! Het zakje is gemaakt van ramie stof. Deze stof is resistent voor bacteriΓ«n en heeft een hele sterke vezel, waardoor hij lang meegaat. Ook de andere bars van shampoobar.nl passen in dit zakje. Shampoobar heeft ook hele mooie zeepplankjes, gemaakt van kiezelwieren en papiervezel.

plastic soep zero waste

Mijn shampoo bar in gebruik

Ik vind mijn shampoobar heel fijn in gebruik. Het is gemakkelijk en snel en het ruikt ontzettend lekker. Mijn haar voelt schoon aan na gebruik en helemaal niet droog, ondanks dat ik geen conditioner gebruik na afloop. Zoals ik al zei schuimt de bar flink, doordat hij SLES bevat – niet mijn eerste voorkeur – maar mijn hoofdhuid reageert er niet negatief op. Ik ben super blij dat ik een manier heb gevonden om plastic vrij mijn haren te wassen.

Groener leven

Ben je op zoek naar nog meer laagdrempelige manieren om minder plastic te gebruiken in je dagelijks leven? Lees dan deze blog! Niet alleen als het gaat om verminderd gebruik van plastic, maar ook CO2-uitstoot, moeten we bewuster zijn van de gevolgen voor de oceanen en het leven op aarde. Wil je weten wat jij kunt doen? Lees dan deze blog over manieren waarop je NU groener kunt gaan leven. 

Columns by Kari

Ad [gifted + paid]

7 thoughts on “Shampoo bars: 100% plastic vrij je haren wassen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.