Zo maak je je badkamer plastic vrij!

In navolging van onze plastic vrije keuken heb ik de afgelopen weken mijn focus gelegd op onze badkamer. Het badspeelgoed van de meisjes was uiteraard al helemaal milieuvriendelijk en onze verzorgingsroutines bevatten uitsluitend natuurlijke cosmetica. Maar plastic: oei, daar gebruiken we ongemerkt heel erg veel van in onze badkamer. Daarom vandaag concrete tips en producten voor een plastic vrije badkamer!

Plastic vrij van a tot z

Als je erover na gaat denken, realiseer je je dat de badkamer vol met plastic ligt. Tandenborstels, tandpasta tubes, scheermesjes, flessen shampoo, conditioner, facewash, douchegel, scheergel, bodylotion en deodorant, oorstokjes, tandenstokers… En dan zijn er nog de producten die in plastic zijn verpakt, zoals wc papier, maandverband, tampons en wattenschijfjes. En als je geen natuurlijke cosmetica gebruikt, bevatten je producten waarschijnlijk zelf ook nog eens micro plastics. Kortom, er valt veel aan te pakken. Hoe? Dat vertel ik in deze blog!

plasticvrije badkamer

Hoe creΓ«er je een plastic vrije badkamer?

Net als bij de keuken, hoef je niet in één keer alles te vervangen. Het zou niet heel milieuvriendelijk zijn om al je plastic spullen weg te gooien en nieuwe, duurzame producten te kopen. Iedere keer als er iets op is of toe is aan vervanging, koop je een plastic vrij product, in plaats van wat je gewend was. Zo verandert jouw badkamer in de loop van de komende maanden in een plastic vrij domein. Hoe leuk!

shampoo bar
Een shampoo bar [[deze bar heb ik inmiddels uitgebreid getest en vind ik niet fijn. Ik vind deze shampoo bar echter wel ideaal!]

Wat kan er plastic vrij en waar koop ik het?

In plaats van….

plasticvrije badkamer
Plastic vrije gezichtszeep

Een betaalbare plastic vrije badkamer

Je spaart het milieu en levert geen bijdrage aan de plastic soep: natuurlijk wil iedereen dat! Maar voor sommige mensen kan geld een drempel zijn. Hoe houd je je plastic vrije badkamer betaalbaar? Een goede shampoo bar gaat 4 maanden mee en kost nog geen 9 euro. Een blok zeep voor je gezicht gaat nΓ³g langer mee, voor hetzelfde bedrag. Hetzelfde geldt voor scheerzeep (doe ik al 6 maanden mee) en hand- en lichaamszeep [ongeveer 4 weken per blok]. Een bamboe tandenborstel is duurder dan een gewone tandenborstel, maar omdat je op producten voor je haar, lichaam en gezicht bespaart, kun je in het andere investeren. In een safety razor bijvoorbeeld. Je geeft in één keer €35,- uit, om vervolgens nooit meer in je hele scheerleven, een nieuw wegwerpmesje te hoeven kopen. Je gaat je geld dus Γ‘nders uitgeven. Als je overstapt op wasbaar maandverband, bespaar je over je hele leven €1500,-. Ik kan echt zoveel leuke dingen bedenken waar ik €1500,- aan wil uitgeven in plaats van aan maandverband!

plastic vrije badkamer
Een blok zeep speciaal voor baby’s

Hoe bewaar je plastic vrije zepen?

Daar sta je dan, onder de douche, met al je plastic vrije blokken zeep. Eentje voor je gezicht, eentje voor je haar, voor je lijf en om je benen mee te scheren. O ja, en een voor je baby. Waar lÑÑt je dat allemaal? Uiteraard kun je gewoon ieder zeepje een apart bakje geven. Ik vind zelf echter zeep zakjes de meest handige manier om vaste zeep in te bewaren. Je kan ze ophangen en je krijgt geen kleffe, kapotte zeepjes. Maar vooral heel tof omdat de zeepresten die normaal in een bakje gaan zitten om vervolgens ongebruikt in het doucheputje te verdwijnen, in het zakje gaan zitten. Zo wordt na verloop van tijd het zakje zélf een zeepje. Als mijn shampoo bar helemaal aan het einde is, kan ik nog minstens een week mijn haren wassen met het zakje zelf. En als je zeepje op is, gaat er uiteraard gewoon een nieuw zeepje in. Zero waste op zijn best dus!

plastic vrije badkamer
Plastic vrije tandpasta

Even wennen?

Sommige producten zullen even wennen zijn. Dat heb ik nu bijvoorbeeld met de plastic vrije tandpasta. Oef! Maar ik weet ook door mijn ervaringen van de afgelopen jaren dat het soms even zoeken of wennen is. Met wasbare wattenschijfjes en met deodorant had ik ook niet gelijk de perfecte match te pakken. Maar inmiddels gebruik ik uitsluitend wasbare wattenschijfjes en heb ik heerlijke 100% natuurlijke deo’s gevonden die Γ©cht werken, waarvan enkele helemaal plastic vrij.

plastic vrije badkamer
Heerlijke lavendel zeep voor lichaam en handen

I love Bio

Ik heb in deze blog gelinkt naar verschillende webshops, maar de producten die je ziet afgebeeld zijn met liefde en natuurlijk plastic vrij opgestuurd door J’adore Bio. Deze webshop uit Luxemburg [lage verzendkosten of gratis verzending vanaf €59) met allemaal prachtige natuurlijke, biologische en plastic vrije producten. Ze verkopen ook bijvoorbeeld mijn favoriete 100% natuurlijke parfum. Het is een hele mooie plek om te beginnen aan je plastic vrije badkamer of om rond te snuffelen als je op zoek bent naar nieuwe producten voor je al super milieuvriendelijke badkamer! Echt een feestje om de rijke, natuurlijke, duurzame producten te bekijken en items te selecteren die je nodig hebt!

Columns by Kari

Gifted products

13 thoughts on “Zo maak je je badkamer plastic vrij!

  1. Mijn plastic haarborstel is kapot. Ik wil graag een goede, houten aankopen. Tips? Alvast bedankt πŸ™‚

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.