Het resultaat van bezinning: een besluit

1 december kondigde ik aan dat ik mij deze advent wilde gaan bezinnen. Niet mee laten voeren door “de gekte” van de decembermaand, maar vertragen, af en toe stil staan zelfs, naar binnen keren en in rust terugblikken op 2019 en vooruitkijken naar 2020. Is dat gelukt? Hoe heb ik dat gedaan? En wat is daaruit gekomen?

Waarom ookalweer

Morgen is het Kerstmis. De weken tot aan Kerst worden door veel mensen ervaren als druk, hectisch en stressvol. Maar eigenlijk is advent een tijd van vertragen, van bezinning en van naar binnen keren. De dagen worden korter, het wordt donkerder en kouder, we gaan letterlijk naar binnen, maar ook in gedachten kunnen we deze periode juist als een gelegenheid tot inkeer ervaren – allemaal in afwachting van de zonnewending, de geboorte van de zonnekoning of Jezus Christus – maar net wat & hoe je gelooft en leeft. Ik besloot dat ik niet geleefd wilde worden deze advent, maar juist wilde vertragen, zodat er langzaam ruimte zou ontstaan in mijn hoofd voor wat er in 2019 is gebeurd en hoe ik tegen 2020 aankijk.

Hoe heb ik dat gedaan?

Tijdens advent heb ik 7 keer momenten ingelast om met papier en pen te zitten. Ik zette steeds een lemniscaat op papier [liggende acht]. De linkerhelft van de lemniscaat was voor 2019, de rechterhelft voor 2020. Het middelste punt, waar de lijnen elkaar kruizen, stond voor die dag zelf: hoe ik me op dat moment voelde.

vertragen en bezinnen

Deze bezinningsmomenten kwamen vrij natuurlijk – meestal ‘s avonds, als de meisjes sliepen. De ene keer blikte ik terug op ons gezin, volgende keren op mijn werk, onze gezondheid, de milieudoelen waar we aan hebben gewerkt of andere aspecten uit ons dagelijks leven. In het rechterveld schreef ik iedere keer wat ik in 2020 op dit gebied wilde veranderen, aanpakken, doorzetten of verbeteren. Tijdens het zesde bezinningsmoment maakte ik een heel groot lemniscaat, op een groot vel papier, waarop ik alle aspecten samen bracht. Vandaag, op 24 december, keek ik nog een laatste keer alles “na”. Was ik nog wat vergeten? Wilde ik nog iets aanvullen?

Is het gelukt, het vertragen?

De bezinningsmomenten pakken was niet heel moeilijk. Het vertragen was wel een uitdaging. Ondanks dat ik tegen veel opdrachten “nee” heb gezegd eind november en in december, bleef het een kwestie van ‘4 weken werk in 3 weken proppen’ en waren er veel deadlines die de nodige stress veroorzaakten. In de laatste week voor Kerst kreeg Isaya waterpokken en overleed mijn opa. Daarna kreeg Alela het rs virus. Allemaal aspecten van het leven waar je geen invloed op hebt dΓ‘t ze gebeuren. Wel hoe je erop reageert natuurlijk, maar ik ben niet zo’n zen- mama dat ik volledig chill op deze gebeurtenissen reageer. De stress, het slaapgebrek, de angst en het verdriet sloegen allemaal toe vorige week en ik was de afgelopen week moe. Heel erg moe. Dat is okΓ©. Ik heb veel geleerd over vertragen met twee kinderen.

Zo hoorde ik mezelf deze maand een paar keer tegen mijn kinderen zeggen “jaag me nou niet op”. Na de vierde keer dacht ik “wat zeg ik nou in hemelsnaam?”. Ze zijn al 4,5 jaar (Isaya) en 1,5 jaar (Alela) gewend om in mijn rappe tempo mee te gaan. Het is hun tempo geworden. En dan bedenkt hun moeder ineens dat ze aan hashtag ‘slow living’ wil doen. En dan moeten zij ineens Γ³Γ³k vertragen. Ik stond er even niet bij stil dat mijn dochters ook gewoon tijd nodig zouden moeten hebben om in de nieuwe, langzamere gewoontes mee te kunnen gaan. Dus daarna zijn we dat vertragen samen gaan doen. En ik kan je vertellen, waterpokken en het rs virus in december zijn een zeer effectieve manier om te vertragen. Alle focus ging naar de meisjes en de rest werd ruis.

Het resultaat

Wat heeft het mij nou gebracht, dat bezinnen tijdens advent? Eigenlijk best veel. Als moeder van twee kinderen met een blog, een boek, een vrouw, 5 jaar slaapgebrek en een soort van sociaal leven, is mijn hoofd niet altijd in staat om te bezinnen. Mijmeren over het leven is een ware luxe en ik ben blij dat ik die mezelf heb gegund de afgelopen 24 dagen. Ik ga niet alle doelen en wensen voor 2020 delen, want sommige houd ik liever voor mezelf. Maar hier volgt een kleine greep uit mijn voornemens voor het nieuwe jaar, samen met een besluit…

Voornemens voor 2020

Gezin
  • Meer 1 op 1 tijd met Isaya
  • De foto’s van Alela in haar foto album plakken
  • Vaker in de dagboeken van Alela en Isaya schrijven
  • Date night weer invoeren
  • Lekker veel buiten blijven spelen, weer of geen weer
  • Tijdens het spelen met de meisjes in het hier & nu zijn, met volle aandacht
  • Vaker naar Artis
Werk
  • Volop genieten van het schrijf en publicatieproces van De Groene Mama
  • Werken aan het optimaliseren [SEO] van mijn blog, onder andere door linkbuilding
  • Met nog meer aandacht & afweging “ja” zeggen tegen opdrachten die Γ©cht goed aansluiten en tegen de rest “nee” durven zeggen

Besluit

Ook op het gebied van werk, heb ik besloten om nu echt helemaal over te stappen op Nederlandstalige blogs. Hoewel ik het afgelopen jaar steeds minder en minder in het Engels ben gaan schrijven, vond ik het een lastig besluit om te nemen. Mijn blog is in 2016 begonnen als een Engelstalige blog. Na een tijdje schreef ik zo nu & dan een Nederlandse blog. Dat werden er, naarmate ik meer samenwerkingen ging doen, steeds meer. De laatste tijd schrijf ik bijna geen Engelstalige blogs meer en dus heb ik besloten dat het tijd is om de overstap nu Γ©cht te gaan maken. Dit proces, van Engels naar Nederlands, heeft me veel opgeleverd – waaronder leuke samenwerkingen en een hele warme & steunende online community van Nederlandse moeders op Instagram. Maar ook veel gekost. Omdat mijn website heel goed scoorde op Engelstalige artikelen, heeft mijn DA een enorme dreun gehad toen ik overstapte op Nederlands Γ©n ook nog eens steeds meer ging schrijven over minder ‘populaire onderwerpen’. Er google’n wereldwijd nou eenmaal meer mensen op een Engelstalig artikel over “Dior Foundation” dan op een Nederlandstalig artikel over een “plasticvrije badkamer“. De bestaande Engelstalige blogs zullen niet van mijn website verdwijnen, maar er zullen per 1 januari 2020 geen nieuwe bijkomen en mijn menubalk zal dan volledig Nederlands zijn.


Gezondheid & Rust
  • 1 keer per week yoga
  • Meer lezen in plaats van Netflixen
  • Meer slapen in plaats van schermtijd
  • Vaker smoothies drinken
  • Meer rust tijdens ontbijt, lunch en avondeten met de meisjes
  • Vaker uit eten met vriendinnen
Milieu

Afgelopen jaar hebben we onwijs veel aangepakt, op weg naar een groener leven. Maar ik heb ook nog een heleboel milieudoelen voor 2020. Dit zal ik allemaal echter delen in een aparte blog!

Een hele fijne Kerst

Columns by Kari

2 thoughts on “Het resultaat van bezinning: een besluit

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.