Achter de Schermen bij een Blog: Alles over DA Waarde

DA waarde. Een jaar geleden had ik nog niet van dit begrip gehoord en nu is het een van de meest belangrijke meetinstrumenten voor mijn website. De DA waarde bepaalt hoe goed mijn site scoort bij zoekmachines en hoe gemakkelijk mensen bij mijn artikelen terecht komen als ze ergens naar op zoek zijn. Interessant voor mij om te weten, belangrijk voor bedrijven als ze met mij willen samenwerken. Bedrijven hebben natuurlijk meer interesse in (gesponsorde) artikelen op een site die goed scoort en waarvan een backlink een hoge(re) waarde heeft. In deze aflevering van “Achter de Schermen bij een Blog” leg ik uit wat DA Waarde is en hoe je het kunt verbeteren voor jouw website.

Wat is DA waarde?

DA staat voor Domain Authority. Dit is de waarde die MOZ toekent aan jouw website. Ze baseren deze score op basis van hoe goed je wordt gevonden door search engine. Dat is weer afhankelijk van hoe SEO fantastisch je website in elkaar zit, hoeveel interne en externe (relevante) links je hebt opgebouwd (link building) en nog een aantal andere magische algoritmes.

Waarom is DA belangrijk?

Om twee redenen.

Zoals ik in de intro al zei is het belangrijk om te weten hoe goed je website scoort bij zoekmachines. Hoe beter je scoort, hoe eerder jouw artikel gevonden zal worden. Een voorbeeld. Als je google’d op “L’oreal Sublime Bronze”, dan is de 4e link die je ziet (zelfs boven bol.com nog!) mijn review over deze zelfbruiner. Type je in “L’oreal Sublime Bronze Review” dan is het zelfs de 2e link. Doordat Google mijn artikel zo hoog waardeert, komen mensen sneller bij mijn website uit als ze lekker bruin de zomer in willen. Dit levert veel nieuwe bezoekers op, die ik natuurlijk hoop vast te houden met andere leuke content.

De andere reden is dat, als je als blogger wilt samenwerken met bedrijven, deze altijd kijken naar je DA waarde. Hoe hoger deze is, hoe interessanter het voor deze bedrijven is om een samenwerking met jou aan te gaan. Niet alleen omdat dit betekent dat het artikel over hun producten sneller gevonden zullen worden. Maar ook omdat een backlink (terug linken naar een andere website) waardevoller is als deze van een website komt met een hoge(re) DA.

De MOZ Bar

Je kunt heel gemakkelijk de DA waarde van jouw website of een andere site checken met de MOZ bar. Deze is gratis te downloaden via de MOZ website. Hij werkt niet in Safari overigens, wel in Chrome. Met die MOZ bar, zie je bovenaan een pagina de DA, PA (Page Authority) en nog wat andere relevante info.

Wat je wel moet weten over DA

Belangrijk is wel om je te realiseren dat DA niet een vaststaand fenomeen is. Het kan soms flink schommelen. Daarom heb je altijd je Google Analytics nodig om een stabieler beeld te laten zien aan klanten en om een beter beeld te krijgen van je statistieken. Je DA schommelt om diverse, niet altijd te achterhalen, redenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er links zijn verwijderd of dat MOZ nieuwe meetinstrumenten heeft ingezet. Hecht er niet al te veel waarde aan als DA in een maand ineens met 3 punten zakt of stijgt. Bezoek de Link Explorer van Moz en bekijk welke links je bent verloren of hebt gewonnen. Er werk rustig verder aan je DA. Hieronder lees je hoe je dat doet.

DA Waarde van je website verbeteren

Hoe verbeter je jouw DA Waarde

En dan nu natuurlijk de hamvraag: hoe verbeter jij als blogger, webshop of ondernemer, de DA waarde van je website?

SEO

De sleutel zit in de SEO van je artikelen. Oftewel, de Search Engine Optimalisation. Ik heb een artikel geschreven – in Jip & Janneke taal – over hoe je al je artikelen SEO proof kunt maken. Dus, ga daar eerst mee aan de gang. Wil je je verder verdiepen, spit dan de SEO artikelen op de website van MOZ door.

Maar het komt er op neer dan Google (en andere search engines) jouw site leuk moeten gaan vinden. Dat gaan ze doen als je goede keywords gebruikt, zowel intern als extern linkt, schrijft waarover je zegt dat je gaat schrijven (dus je keyword komt terug in je inleiding en tekst) en je artikelen de juiste lengte hebben.

Link Building

Niet alleen de links die jij intern (dus naar je eigen artikelen) of extern (naar een andere site) plaatst zijn belangrijk. Het is voor je DA ook van belang dat andere sites – en dan bij voorkeur websites met een hogere DA dan jij hebt – naar jouw website linken. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door gastblogs te schrijven.

Dit is trouwens ook een leuke inkomstenbron voor jou als blogger: websites met een lagere DA dan jij willen graag een linkje vanaf jouw blog. Als die website past bij jouw brand en interesses, kun je dat overwegen en er uiteraard geld voor vragen.

Google Console

In de “Achter de Schermen” van volgende week vertel ik alles over Google Analytics. Maar ik wil dit artikel afsluiten met een aanbeveling om ook Google Search Console te activeren. Console detecteert allerlei technische problemen van jouw website. 9 van de 10 keer snap ik niet wat het probleem precies is, maar door Console word ik er op alert gemaakt en kan ik het oplossen, eventueel met behulp van mijn webhost. Zoekmachines houden niet van problemen, dus hoe sneller je ze oplost, hoe positiever het effect op je DA.


Niks gemist van “Achter de Schermen bij een Blog?”


Veel succes!

3 thoughts on “Achter de Schermen bij een Blog: Alles over DA Waarde

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.