Achter de Schermen bij een Blog: Foto’s Bewerken zonder Photoshop

Dit deel van “Achter de Schermen bij een Blog” is volledig gewijd aan het bewerken van foto’s voor je blog en Instagram. Ik deel mijn favoriete apps om foto’s mee te bewerken en blogafbeeldingen mee te maken. Ik gebruik geen Photoshop en ik heb de onbetaalde versies van alle apps. Je hebt echt geen grafische ontwerp achtergrond en dure bewerkingsprogramma’s nodig om mooie plaatjes te creëren voor je blog en insta!

Foto’s Bewerken met Apps

Je hebt in principe geen Photoshop, Illustrator of Indesign nodig als je foto’s, afbeeldingen, banners en flyers wilt maken voor je blog en social media. Het kan met de juiste apps gewoon allemaal op je telefoon. Ik maak al mijn Instagram en blog foto’s met de iPhone 8 en bewerk ze ook op mijn telefoon. Super makkelijk, snel en met een mooi resultaat.

De apps die ik gebruik

Zoals ik al zei gebruik ik van alle apps de onbetaalde versie. Ik vind dat deze voldoende functies bieden voor het soort foto’s dat ik plaats op mijn blog en Instagram. Maar als je foto’s wil posten van baby’s die in de lucht hangen, bloemen die uit de muur komen zetten en glitters die uit je oren stromen (ik geniet altijd volop van deze IG’s!), dan heb je uiteraard de Premium versies nodig. Wil je echter gewoon de belichting aanpassen, de foto’s opfluffen, hier en daar wat wegpoetsen en een unieke filter (een thema) creëren? Dan heb je aan de onbetaalde versies van onderstaande apps genoeg.

Foto's Bewerken met Apps

Lees hier: Zo maak je de perfecte Flatlay!

Facetune

Facetune is altijd de eerste app die ik gebruik. Ik ga eerst naar de optie “Retouch” en geef mijn foto een “glow”. Als er iets weggepoetst, witter gemaakt of glad gestreken moet worden, doe ik dat in Retouch, met “Smooth” en “Whiten”. Soms poets ik wat glim weg met “Matte”.

Dan ga ik naar “Adjust” en pas de belichting aan. Mijn thema is vrij licht. Dus ik gooi de “Brightness” altijd flink omhoog, het “Contrast” flink naar beneden, de “Color” soms een beetje bij, soms een beetje af en ik “Sharpen” mijn foto’s ook altijd (tot max. 20).

Als ik daarna nog bepaalde kleuren of tinten wil aanpassen ga ik naar “Paint” en intensiveer, verander of verzacht bepaalde kleuren. Voor mijn Instagram thema laat ik meestal eenzelfde “Light FX” terugkomen in al mijn foto’s, om meer uniformiteit te creëren. Ik gebruik altijd de allerlaatste optie in “Light FX”.

Foto's Bewerken met Apps

VSCO

Na Facetune ga ik naar VSCO. VSCO gebruik ik voor de filters (ik gebruik niet de Facetune filters en ook niet de Instagram filters). Ik heb zelf filters gecreëerd in VSCO, die ik copy-paste op mijn Instagram foto’s en blog foto’s. Hieronder zie je het effect van Facetune en VSCO op een aantal foto’s. Zoals je ziet is het meestal een koele, heldere, lichte filter met een lage temperatuur. Voor Instagram pas ik alleen de temperatuur aan (-3).

Voor blogfoto’s kijk ik naar wat past bij het thema van het artikel, het soort product waar het over gaat of naar de branding van het bedrijf waarmee ik samenwerk. Een blog over zelfbruiners vraagt bijvoorbeeld om een warmere filter en bij makeup looks is het beter om de close-ups zonder filter te publiceren, omdat het de kleuren waarheidsgetrouwer maakt.

Puzzel en speel gewoon een beetje in VSCO tot je een filter hebt gevonden die je mooi vindt. En dan het moeilijke: stick to it. Als je echt een thema (samenhang) wilt voor je Instagram, post dan in ieder geval enige tijd alleen foto’s met die filter. Je kunt uiteraard wel zo nu en dan een nieuw thema starten (bijvoorbeeld ieder seizoen).

Foto's Bewerken met Apps

Canva

Deze app is echt briljant! Hier maak ik mijn featured images, blogafbeeldingen (zoals hierboven, onmisbaar voor de Pinteresters onder ons), logo’s, Instastories en banners in. Canva is een uitkomst als je niet geschoold bent in het gebruik van Indesign, Photoshop of Illustrator. Ik vind die bewerkingsprogramma’s best ingewikkeld (geen les in gehad), tijdrovend en duur. Met een app als Canva is de kwaliteit niet billboard-proof en zijn de mogelijkheden niet eindeloos. Maar je hebt wel in een paar minuten een super tof ontwerp.

Photofox

Apps die ik niet zo vaak gebruik

Darkroom

Heel veel mensen zweren bij Darkroom en de betaalde versie heeft ook echt veel mogelijkheden. Maar voor mij is Facetune voldoende. Soms, als ik echt niet geïnspireerd raak van een bewerking in Facetune of VSCO ga ik aan de slag in Darkroom. Er passen zoveel apps op mijn iPhone 8 dat ik regelmatig verschillende apps uitprobeer.

Photofox

Dit is echt een app voor de vliegende baby’s en unicorn glitters- Instagrammers. Photofox is echt een coole app, waar je je fantasie de vrije loop kunt geven. Je kunt foto’s over elkaar plaatsen, sterren toevoegen, achtergronden weghalen, de meest toffe filters gebruiken, met effecten strooien. Ik vind het heel tof om te zien bij andere Instagrammers, maar het is niks voor mij: het past niet bij wat ik doe en ik heb er eigenlijk ook niet het geduld voor. Maar hierboven, speciaal voor jullie, toch een minuscuul voorproefje van wat Photofox onder andere kan.

Foto's Bewerken met Apps

Layout

Voor deze blog heb ik toevallig de app Layout gebruikt, om alle foto’s aan elkaar te plakken. Maar over het algemeen gebruik ik ‘m zelden. Maar als je collages wilt maken met meerdere foto’s is dit de gemakkelijkste app.

Foto's Bewerken met apps

Ik sla al mijn foto’s op op mijn iPhone 8 en deze stuurt ze ook automatisch naar mijn iCloud en Macbook. Zo raak ik nooit iets kwijt. De camerakwaliteit en het geheugen van de iPhone 8 vind ik perfect. Ik heb mijn telefoon altijd bij me, dus foto’s maken en bewerken kan ook tussendoor en onderweg. Er is niks mis met een ingewikkelde camera en bewerkingsprogramma’s: als je dat hebt & kan moet je dat natuurlijk doen! Maar weet dat het ook anders kan!


Lees ook de andere artikelen uit “Achter de Schermen bij een Blog”:

Deel 1: Artikelen schrijven en inplannen

Deel 2: Alles over SEO

Volgende week alles over DA, oftewel Domain Authority.

7 thoughts on “Achter de Schermen bij een Blog: Foto’s Bewerken zonder Photoshop

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.