Achter de Schermen bij een Blog: Pers Evenementen!

Pers evenementen zijn een leuk & waardevol onderdeel van bloggen. En als je het een beetje goed aanpakt kunnen het ook een heel handige netwerk mogelijkheden zijn! Daarom in deze aflevering van “Achter de Schermen bij een Blog” alles over Pers evenementen (press events). Wat voor soort evenement zijn er voor bloggers, waarom zijn ze leuk & handig, hoe kom je er binnen en hoe zorg je ervoor dat je er opdrachten uithaalt?

Waarom ik Pers Evenementen bezoek

Ik word altijd heel blij van Pers Evenementen.Β Het liefst iedere week ga ik iedere week, maar dat laat mijn zwangere lijf nu even niet toe. Ik neem, als ik ga, ook vaak Isaya mee, wat het nog gezelliger maakt.

Ik haal super veel energie en inspiratie uit dit soort events, omdat ik het leuk vind om met de mensen achter het bedrijf te praten over onze passies en producten te testen & proeven. Ik wil altijd weten waarom een product is ontwikkeld, hoe dat is gedaan, met welke intenties, hoe ze werken aan een betere wereld, waar ze voor staan of gaan. Dat inzicht en persoonlijke contact geven je artikelen tevens meer diepte en een frisse insteek.

Pers evenementen zijn daarbij ook hele goede netwerk momenten en leuke plekken om collega-bloggers te leren kennen. Zoveel van ons werk en onze contacten spelen zich af online, via de mail. Press events bieden de mogelijkheid om face to face contact te hebben met de bedrijven met wie je (potentieel) samenwerkt.

Soorten Pers Evenementen voor Bloggers

Product Lanceringen / Release Parties

Wat is het?
Bedrijven en merken geven regelmatig feestjes ter ere van een nieuwe productlancering. Ze nodigen dan natuurlijk graag bloggers, vloggers en influencers uit. Het bedrijf investeert in een gezellig feestje, lekker eten, een toffe goodie bag en een warme relatie met influencers/bloggers, in de hoop dat zij over de lancering zullen schrijven of posten.

Waarom leuk & handig?
Het is als blogger altijd slim om op de hoogte te blijven van nieuwe productlanceringen. Het is geen must: het moet wel bij je (blog) passen. Maar “nieuws” delen kan nieuwe bezoekers opleveren en het is tevens een leuke manier om andere bloggers te leren kennen.

Hoe kom je binnen?
Deze lanceringen zijn in principe op uitnodiging. Veel bedrijven maken gebruik van PR bureaus, dus als je daar op de lijst staat, krijg je een uitnodiging. Andere bedrijven stellen zelf hun perslijst samen. Je kunt uiteraard zelf ook aangeven dat je op de perslijst wilt komen te staan van bedrijven waar jij fan van bent!

Perskaarten op gewone evenementen

Wat is het?
Er wordt om de haverklap ergens een evenement georganiseerd. Of het nou om beauty, mamadingen, eten of muziek gaat. Deze evenementen zijn niet specifiek voor bloggers of pers: het is gewoon voor iedereen die van deze dingen houdt. Denk bijvoorbeeld aan de Negenmaandenbeurs.

Waarom leuk & handig
Dit soort evenementen zijn hele handige netwerk momenten. Bedrijven staan daar met hun praatje en producten klaar. Ga op tijd, zodat je de grootste drukte voor bent. Ga in gesprek, neem je visitekaartje mee en vraag een mailadres of kaartje terug!

Hoe kom je binnen?
Sommige evenementen zijn gratis toegankelijk, voor andere evenementen moet je toegang betalen. Als blogger kun je een perskaart aanvragen. Je hebt dan gratis toegang tot het evenement.

Blogger Events op uitnodiging

Wat is het?
Bedrijven en merken organiseren met enige regelmaat lunch- of diner gelegenheden, dagjes of nachtjes weg voor bloggers, vloggers en influencers. Het kan ter ere van een nieuw product zijn, maar ook “gewoon” om het contact met “hun” influencers te onderhouden en ze meer te leren over bepaalde producten of het bedrijf. Natuurlijk blogt, vlogt en Instagramt iedereen graag over deze evenementen, vooral als het eten en de locatie er mooi uitzien!

Waarom leuk & handig
Ik vind het een hele eer om voor dergelijke events te worden uitgenodigd. Je wordt flink in de watten gelegd, je ontmoet andere bloggers en je leert een hoop over het bedrijf. Dit zijn echt blogger-pareltjes!

Hoe kom je binnen?
Op uitnodiging. In principe door bedrijven met wie je al enige tijd samenwerkt.

PR Events

Wat is het?
PR Bureaus organiseren regelmatig feestjes en middagen, voor hun klanten (de bedrijven) en hun perslijst (oa bloggers en influencers).

Waarom leuk & handig?
Een hele goede manier om meer te leren over de bedrijven die op dat event aanwezig zijn, de gezichten achter het pr bureau te ontmoeten, producten te testen en te netwerken! Daarbij krijg je vaak leuke googie bags mee, zodat jethuis verder kan testen en nieuwe content kunt creΓ«ren.

Hoe kom je binnen?
Bloggers en influencers op de PR lijst, die aansluiten bij dat specifieke event of onderwerp, worden uitgenodigd. Het is dus aan te raden om te investeren in positieve relaties met PR bedrijven die aansluiten bij jouw blog en brand.

Tips om opdrachten binnen te halen op Pers Evenementen

  1. Zorg dat je visitekaartjes bij je hebt. Mocht je ze nog niet hebben: ik heb hele goede ervaringen met Fotofabriek.
  2. Ga op tijd, zodat je in gesprek kunt met bedrijven. Maak een leuk praatje, waarin je kenbaar wie je bent en wat je doet. Laat de vertegenwoordigers van het bedrijf, over hun passies en de producten vertellen.
  3. Geef aan dat je graag wat over ze wilt schrijven. Geef je visitekaartje en vraag om een email adres.
  4. Ik schrijf na afloop van een evenement meestal een kort artikel – bijvoorbeeld over de leukste merken die ik tegenkwam op dat event. Dat artikel stuur ik vervolgens door naar mijn nieuwe contactpersonen van de betreffende bedrijven. In de begeleidende mail benoem ik de optie van een samenwerking en biedt aan om mijn mediakit te sturen.
  5. Je kunt ook je leads volgen door gewoon te mailen. Doe dit dan wel zo snel mogelijk, als ze het gesprek met jou nog niet zijn vergeten. Het voordeel van een artikel is echter dat ze dan gelijk jouw blog & social media zien (want je hebt natuurlijk ook een foto gepost over het evenement), gecharmeerd zijn van de exposure en kunnen zien hoe leuk je schrijft.
  6. Vergeet uiteraard niet: de zijn jouw (potentiΓ«le) klanten. Dus wees beleefd, vriendelijk en enthousiast. Check op spelfouten. En houd je aan spraken en deadlines.

Lees ook de andere afleveringen van "Achter de Schermen bij een Blog":

Deel 1: Artikelen schrijven en inplannen
Deel 2: Alles over SEO
Deel 3: Foto’s bewerken met apps
Deel 4: Alles over Domain Authority
Deel 5: Statistieken en Google Analytics
Deel 6: Je tijd en content beschermen
Deel 7: Administratie bijhouden als blogger
Deel 8: Een mediakit maken
Deel 9: Betaalde samenwerkingen en barterdeals


3 thoughts on “Achter de Schermen bij een Blog: Pers Evenementen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.