Achter de Schermen bij een Blog: Barterdeals en Betaalde Samenwerkingen

Vorige week, in Achter de Schermen bij een Blog, ging het over het belang van het maken van een mediakit en kon je zien hoe ik mijn mediakit heb vormgegeven. Deze week draait het allemaal om samenwerkingen op je blog. Als je als blogger geld wilt verdienen, zijn samenwerkingen met merken en bedrijven daar een groot onderdeel van. In dit artikel ga ik in op de verschillende soorten samenwerkingen die je kunt doen als blogger. Ook geef ik tips voor hoe je opdrachten kunt binnenhalen en enkele do’s & don’t als het aankomt op barterdeals, betaalde samenwerkingen, linkplaatsing, giveaways en freelance schrijfopdrachten.

Verschillende soorten samenwerkingen

Als blogger kun je verschillende soorten samenwerkingen doen, met bedrijven, merken of andere websites. Ik zet de belangrijkste op een rijtje:

Barterdeals

Bij een barterdeal vindt er geen financiΓ«le vergoeding plaats, maar ontvang je producten in ruil voor een artikel en/of social media post. Je werkt trade for trade: het bedrijf levert goederen, jij tekst en beeldmateriaal. Dit is een super leuke manier om (nieuwe) merken en producten te leren kennen en de dingen waar jij enthousiast over bent te delen met je lezers.
TIP! Afhankelijk van hoe groot je blog is, raad ik je echter wel aan duidelijke regels en grenzen te stellen aan hoe jij je barterdeals vorm geeft. Als je meer wilt lezen over het beschermen van je tijd en content, klik dan hier!
TIP! Soms worden barterdeals betaalde samenwerkingen. Biedt na een positieve barterdeal aan om in de toekomst vaker samen te werken!

Betaalde Samenwerkingen

In het geval van een betaalde samenwerking, creΓ«er jij als blogger content (een artikel, beeldmateriaal, social media posts) en betaalt het bedrijf jou hiervoor een bepaald bedrag. Hoeveel dit is, hangt af van jouw statistieken, DA en social media bereik.
TIP! Als je het lastig vindt om een prijs te bepalen raad ik je aan om je aan te melden bij een bloggers netwerk als Blog Brains. Op basis van al jouw statistieken bepalen zij de waarde van jouw blog en het tarief dat daaraan verbonden is.
TIP! Ik raad je aan om alleen “ja” te zeggen tegen samenwerkingen die passen bij jouw blog en idealen. Niet alleen je lezers zullen het merken als je je laat “omkopen”, maar ik vermoed dat je er zelf ook ongelukkig van wordt als je niet achter je eigen content staat. Natuurlijk moet er brood op de plank komen. Maar je bent als zzp’er in de unieke positie om je bedrijf helemaal vorm te geven zoals jij het wilt! Blijf trouw aan jouw blog, normen en waarden.
TIP! Wees professioneel. De opdrachtgever is jouw klant. Antwoord zo snel mogelijk, wees helder in wat je wanneer doet, stuur links en content tijdig door, houd je aan deadlines en creΓ«er kwaliteit. Wees ook vriendelijk en beleefd: bedrijven bestaan uit mensen en mensen werken graag samen met leuke, betrouwbare mensen.

Linkplaatsing

Sommige bedrijven zoeken (voor bepaalde samenwerkingen) niet een diepte artikel of een review, maar enkel een plek van waaruit gelinkt kan worden naar hun website of artikel. Dit heet linkplaatsing. Het doel hiervan is linkbuilding: een onderwerp waar ik meer over heb uitgelegd in mijn artikelen over SEO en DA.
TIP! Maak bij deze vorm van samenwerken onderscheid tussen linkplaatsing in een bestaand artikel of een nieuw artikel. Als een bedrijf een compleet nieuw artikel wil, kost dat uiteraard meer dan wanneer je enkel een link hoeft te plaatsen in een artikel dat al op jouw website staat.
TIP! Wees er alert op dat je alleen links plaatst naar bedrijven en websites die passen bij jouw content en normen en waarden.
TIP! Wees allert op commerciΓ«le gastblogs als vorm van verborgen linkplaatsing. Ik krijg dagelijks guestblog proposals van commerciΓ«le bedrijven die eigenlijk gewoon op zoek zijn naar massale linkbuiliding mogelijkheden. Als het artikel past bij je blog, ga dan een betaalde samenwerking aan. Als het artikel niet past, zeg dan Dankjewel, maar Nee.

Giveaways

Giveaways, oftewel winacties, kun je zowel bij barterdeals als betaalde samenwerkingen doen. Winacties zijn een super leuke manier om je lezers blij te maken, alle mooie goodies die jij als blogger thuisgestuurd krijgt te delen met anderen en meer interactie te creΓ«eren met je volgers en lezers.
TIP! Houd er rekening mee dat winacties veel tijd kosten. Ga voor winacties waarvan je weet dat je lezers en/of volgers ze leuk vinden en houd de voorwaarden laagdrempelig.

Freelance schrijfopdrachten voor andere websites

Soms wil een bedrijf content voor voor een eigen website of media-uiting. Freelance schrijf (of foto) opdrachten zijn een hele toffe manier om samen te werken met bedrijven, jouw eigen bedrijf/blog op de kaart te zetten en jezelf uit te dagen.
TIP! Verplaats je in de branding van de website of het merk waarvoor je schrijft. Dit is niet jouw blog: wat is de bedrijfscultuur, de taal, de huisstijl van het bedrijf waarvoor je schrijft? Blijf jezelf, maar houd ook rekening met het medium waarvoor je content creΓ«ert. Wil het bedrijf een artikel van jou (als individu, als blogger) of van een tekstschrijver?
TIP! Neem deze vorm van samenwerken uiteraard ook op in je mediakit. Dan zijn niet alleen je voorwaarden gelijk helder, maar wie weet breng je een bedrijf dat een samenwerking met jou wil, op jouw blog, op nog meer ideeΓ«n als ze deze mogelijkheid lezen!

samenwerkingen als blogger

Hoe haal je opdrachten binnen als blogger?

Benader het bedrijf zelf

Als er een bedrijf is waar jij fan van bent, benader het dan zelf! Leg kort uit wie je bent, wat je doet, waar je blog over gaat en waarom je zo graag wilt samenwerken met dat specifieke bedrijf of waarom je persΓ© over dat ene product wilt schrijven. Zorg ervoor dat je de website van het bedrijf hebt bekeken en licht uit waarom jullie een match zijn!
TIP! Houd het kort en krachtig. Niemand heeft tijd en zin om een email van 1000 woorden te lezen.
TIP! Link in de email naar je blog, een overzichtspagina van eerdere samenwerkingen en je social media.
TIP! Biedt aan om je mediakit, met meer info over je blog, statistieken en samenwerkingsmogelijkheden toe te sturen

Het bedrijf benadert jou

Bedrijven en websites mailen of contacten mij via Instagram dagelijks met aanbiedingen om samen te werken. Soms is het een match, soms niet. Je merkt gelijk of het bedrijf een algemeen mailtje stuurt en niet heeft gekeken of je wel bij ze past (bijvoorbeeld een aanbod aan deze vegan blogger of ik over koemelk wil schrijven). Soms kun je erom heen werken (bijvoorbeeld als ik word gevraagd om iets te schrijven over cadeau’s “voor mijn man” hihi).
TIP! Soms is het gewoon echt geen match. Zeg dan vriendelijk en beleefd “nee” of kom met een tegenbod.

Via een bemiddelingswebsite

Ik werk graag via bemiddelingswebsites voor bloggers. Een aantal van mijn favorieten zijn Linkpizza, Blog Brains en The Influencers Movement. Je maakt een profiel aan, als publisher. Adverteerders zetten hun campagne op de site. En jij als blogger kunt je pitch & prijs insturen. De adverteerder (de opdrachtgever) kiest vervolgens de publishers (bloggers/influencers) uit die het beste aansluiten bij hun wensen en mogelijkheden. De bovenstaande bemiddelingssites zijn hele fijne, betrouwbare marktplaatsen om opdrachten binnen te halen en samenwerkingen aan te gaan. Mijn ervaringen met deze sites en hun adverteerders zijn uitsluitend positief.

Lees hier meer tips om geld te verdienen met je blog!

Door te netwerken (Pers Events)

Een goede manier om nieuwe contacten te leggen en opdrachten binnen te halen is door naar pers events te gaan. De “Achter de Schermen” van volgende week gaat volledig over pers events voor bloggers. Dus dan ga ik verder in op de soorten evenementen waar je kunt netwerken, hoe je daar terecht komt en hoe je er vervolgens opdrachten uit kunt halen!

Via PR Bureaus

PR bedrijven initiΓ«ren en onderhouden relaties voor bedrijven met klanten, publishers en andere belanghebbenden. Ze organiseren pers events, netwerken, schrijven press releases en houden jou, de blogger, op de hoogte van nieuwe releases van producten. Ze sturen ook regelmatig producten op ter review. Een super leuke manier dus om kennis te maken met bedrijven en merken en producten uit te proberen.
TIP! Onderhoud persoonlijk & positief contact met de PR bureaus waarmee je verbonden bent. Als je productaanvragen doet of productvoorstellen krijgt, wees dan helder in wat je ermee gaat doen, wanneer je dat gaat doen en doe het vervolgens ook echt.

Veel succes!


Lees ook de andere afleveringen van "Achter de Schermen bij een Blog":

Deel 1: Artikelen schrijven en inplannen
Deel 2: Alles over SEO
Deel 3: Foto’s bewerken met apps
Deel 4: Alles over Domain Authority
Deel 5: Statistieken en Google Analytics
Deel 6: Je tijd en content beschermen
Deel 7: Administratie bijhouden als blogger
Deel 8: Een mediakit maken


4 thoughts on “Achter de Schermen bij een Blog: Barterdeals en Betaalde Samenwerkingen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.