Achter de Schermen bij een Blog: Social Media

Ik heb getwijfeld of ik over social media wil schrijven, aangezien iedere blogger, vlogger en influencer zijn of haar mening en ervaring al heel uitgesproken op & over diverse social media kanalen. En dan zijn er nog de duizenden social media experts, die alles weten over algoritmen, social media marketing, de perfecte hashtags, Facebook ads en Pinteresting onderwerpen. Maar, ik kon “Social Media” ook moeilijk weglaten uit “Achter de Schermen bij een Blog“, aangezien het een belangrijk onderdeel is van bloggen. In deze (voorlopig laatste) aflevering vertel ik hoe ik social media gebruik en ook hoe vooral niet

How to use… o shut up.

Ik krijg bijna dagelijks emails binnen die beginnen met “How to use (vul een van de populaire social media kanalen in) to grow your business/ blog”. Negen van de tien keer klik ik direct op delete. Een keer in de zoveel tijd, als Instagram weer eens iets heeft veranderd, lees ik wat over de nieuwe algoritmes. Of soms scan ik een artikel over het bizarre “organische bereik” van Facebook. Maar ik moet eerlijk zeggen dat dit niet veel verandert aan hoe ik social media gebruik.

Waarom?

Ten eerste vind ik Instagram leuk. En met Instagram bedoel ik de inhoud. Dus het zien, maar ook maken en bewerken van toffe foto’s, het delen van ervaringen, het in contact komen met andere mensen, het enthousiasme, de warmte, de steun, de inspiratie… Ik word oprecht blij van Instagram. Als ik mij druk zou moeten maken om ondoorgrondelijke algoritmen, perfecte publicatietijden, functionele hashtags, pods en andere “Need to Know” marketing strategieën, zou de lol er gauw af zijn voor mij.

Ten tweede is social media belangrijk, maar niet het belangrijkste, als je blogt. De inhoud en uitstraling van je blog en je SEO – dat zijn veel belangrijker als het gaat om bezoekers. Ik heb meer unieke bezoekers dan volgers op Instagram. De beste aanvoerders van bezoekers zijn search engines: dus daar besteed ik serieus werk aan.

Social media gebruik ik liever waarvoor het ooit was bedoeld: om sociaal te zijn, in contact te komen met mensen van over de hele wereld, om ervaringen te delen en om elkaar te inspireren. Ik zie social media als kanalen die naast mijn blog bestaan, niet ten behoeve van. Ik bereik daar (deels) andere mensen en haal er zelf ook andere dingen uit, dan uit mijn blog.

What to use…

Als je het volgens het de experts wilt doen, moet je toch echt wel minstens actief zijn op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest. Daarnaast nog wat blog gemeenschappen, een paar pods en laten we YouTube niet vergeten. Ik word al moe als ik eraan denk! Wat ik doe – en jou ook aanraad – is om een aantal kanalen te kiezen die je leuk vindt/waar je blij van wordt/door geïnspireerd raakt en daar tijd en energie in te steken.

Pinterest kan bijvoorbeeld een belangrijke toevoer van bezoekers zijn. Maar ik vind er geen snars aan. Ik kan #pinterestmoms bewonderen, maar ik ben er geen. Verre van. Ik blijf liever gelukkig worden van mijn werk, dan dat ik dingen ga doen waar ik niet achter sta, voor een paar honderd extra bezoekers per maand. Ik schreef het al eerder, maar als blogger heb je de mogelijkheid om je werk zo in te richten dat je niet alleen andere mensen, maar ook jezelf blij kunt maken. Breng dat bijzondere geluk niet in gevaar vanwege social media fomo. Als je wel alle kanalen super leuk vindt, kan ik natuurlijk alleen maar zeggen “doen”!

Een paar Social Media tips

  • Als je graag toch meer wilt weten algoritmen, het groeien van je social media bereik, hashtags en andere marketing tools op Instagram, lees dan de artikelen van Later.com.
  • Gebruik Later.com sowieso, om je posts in te plannen! Super handig. En Later.com is approved door Instagram als officiële partner. Dus hun publicatiemogelijkheden worden niet als “bots” gezien.
  • Er zijn ook heel veel podcasts, bijvoorbeeld op iTunes, over het generen van traffic vanuit Pinterest, Instagram en Facebook.
  • Doe niet aan volgen en ontvolgen op Instagram: het is irritant (en als ik heel eerlijk ben, een beetje droevig).
  • Als je merkt dat je plezier verliest in social media, dan heb je waarschijnlijk ergens een verkeerde afslag genomen. Misschien ben je het te serieus gaan nemen, verwacht je er teveel van, hang je je (eigen) waarde er aan op, post je niet meer over de dingen die je wilt of is het gewoonweg niet jouw kanaal. Net als met je plezier voor bloggen, moet je dan even een momentje stilstaan en bedenken wat anders kan.

Tot slot

Ik hoor mensen – zowel bloggers, als YouTubers, als niet-influencers – zeggen dat social media “niet echt” is. Dat de mooie plaatjes een vertekenend beeld geven, jaloers maken, een slecht gevoel geven of onzeker maken. Ik schreef in de “Achter de Schermen” van vorige week, over branding, al dat ik persoonlijk veel liever naar een mooi gestyled huis kijk, dan naar een vuile wasmand. Dat komt omdat ik door het eerste geïnspireerd raak en door het tweede totaal niet. Ik zie liever iets en denk dan “oh cool/schattig/lief/leuk/mooi!”, soms gevolgd door “zoiets kan ik ook maken/doen/proberen/proeven/kopen”. Mooie dingen roepen positieve gevoelens bij mij op.

Ik zou je willen aanraden om te proberen om ook op die manier naar social media te kijken: als een bron van inspiratie, in plaats van een waarachtige vertegenwoordiging van de werkelijkheid. Voor de werkelijkheid moet je naar buiten, de wereld in.

Ik snap ook overigens ook heel goed dat dit niet iedereen lukt, om positief naar social media te kijken. Uit onderzoeken blijkt dat vooral jongeren en mensen met psychische problemen diep ongelukkig kunnen worden van social media. Als dat voor jou ook geldt, zou ik je op het hart willen drukken je telefoon weg te leggen, je computer dicht te slaan en lekker iets te gaan doen waar je wèl blij van wordt. Ik wens het iedereen toe zoveel mogelijk dingen te doen die inspireren, gelukkig maken en wellicht zelfs iets toevoegen aan het geluk van anderen!


Lees ook de andere afleveringen van "Achter de Schermen bij een Blog":

Deel 1: Artikelen schrijven en inplannen
Deel 2: Alles over SEO
Deel 3: Foto’s bewerken met apps
Deel 4: Alles over Domain Authority
Deel 5: Statistieken en Google Analytics
Deel 6: Je tijd en content beschermen
Deel 7: Administratie bijhouden als blogger
Deel 8: Een mediakit maken
Deel 9: Betaalde samenwerkingen en barterdeals
Deel 10: Pers Evenementen voor bloggers
Deel 11: Gastblogs schrijven en samenwerken met gastbloggers
Deel 12: Je eigen Brand en Huisstijl


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.