Achter de Schermen bij een Blog: Statistieken en Google Analytics

Als je een blog of website hebt, waar je ook graag geld mee wilt verdienen, moet je jouw bezoekers kennen. Je moet niet alleen weten hoeveel unieke bezoekers jouw website iedere maand trekt, maar ook wie die bezoekers zijn. Wat ze interessant vinden, of ze man of vrouw zijn, hun leeftijd, welke artikelen ze leuk vinden en waar ze vandaan komen. Google Analytics houdt het grootste deel van deze informatie bij. De rest van je blog statistieken kun je terugvinden in je WordPress of CMS. In dit deel van Achter de Schermen bij een blog lees je alles over blog statistieken en Google Analytics. Waarom is het belangrijk, hoe zet je het in en wat betekent het?

Al het tracken van gegevens wordt uiteraard gedaan in overeenstemming met de voorwaarden van de nieuwe privacywet die 25 mei 2018 van kracht is gegaan.

Google Analytics

Als je een selfhosted website hebt is het verstandig om je domein aan te melden bij Google Analytics. GA kan jou helpen meer inzicht te verkrijgen in je bezoekersaantallen en views, maar ook in wie jouw bezoekers zijn en wat ze belangrijk en leuk vinden. De volgende informatie kun je onder andere terug vinden in Google Analytics.

Blog Statistieken en Google Analytics

Algemene statistieken
  • Het aantal gebruikers per dag/week/maand/jaar etc. Dit zijn jouw unieke bezoekers.
  • Het aantal sessies zijn het aantal bezoeken dat jouw gebruikers hebben gedaan over de geselecteerde periode.
  • Het aantal paginaweergaven is het aantal views: dus hoeveel pagina’s ze hebben bezocht in die periode.

Waarom is deze informatie interessant? Het is belangrijk om te weten of mensen jouw site kunnen vinden. Je wilt natuurlijk weten hoeveel bezoekers je hebt en of dit aantal groeit in de loop van de tijd. Bedrijven willen deze informatie uiteraard ook weten als je met ze samenwerkt.

Wie zijn jouw bezoekers
  • Hoeveel procent van je bezoekers is man, hoeveel vrouw?
  • Hoe oud zijn je bezoekers? In welke leeftijdscategorie vallen ze?
  • Waar komen ze vandaan? Uit welke landen komen jouw bezoekers?
  • Welke taal spreken je bezoekers?
  • Waar zijn ze in geΓ―nteresseerd? Wat zijn hun interesses?

Waarom is deze informatie interessant? Het is interessant om te weten wie je bezoekers zijn en wat ze leuk en belangrijk vinden. Daar kun jij je content op afstemmen. Als je samenwerkingen wilt doen met bedrijven willen zij ook weten of jouw doelgroep wel past bij hun doelgroep. 85% van mijn bezoekers is tussen de 18 en 45 jaar. En 90% van mijn bezoekers is vrouw. Een bedrijf dat zich richt op mannen van middelbare leeftijd heeft dus geen interesse in mijn site. Een bedrijf dat producten maakt voor moeders, kinderen of werkende vrouwen wel!

Het gedrag van jouw bezoekers
  • Op welke tijdstippen bezoeken mensen jouw website?
  • Komen ze eenmalig of komen ze vaker terug?
  • Bekijken ze jouw site op een mobiel, computer of tablet?
  • Hoe lang blijven ze op jouw site?

Waarom is deze informatie interessant? Als je weet wat populaire tijdstippen zijn, kun je ervoor zorgen dat er voor die tijd altijd nieuwe content online staat. Als je erachter komt dat bezoekers maar een keer komen en dan nooit meer, kun je uitzoeken hoe je ze kunt behouden – bijvoorbeeld door een “subscribe popup” of meer social media betrokkenheid. Als je ziet dat bezoekers vooral op hun mobiel kijken, is het belangrijk dat je plugins installeert die ervoor zorgen dat je site er top uitziet en snel werkt op telefoons.

What else

Je kunt nog veel meer op Google Analytics analyseren. Bijvoorbeeld de gedragsstromen van je bezoekers (heel belangrijk als je een webshop hebt), jouw meest populaire pagina’s en gemeten conversies over door jou ingestelde doelen. Ook kun je jouw GA account koppelen aan je Google Adsense account (advertenties) en Google Search Console account (om problemen te indexeren).

Blog Statistieken en Google Analytics

Blog Statistieken

In je WordPress of CMS heb je ook toegang tot statistieken. Als je WordPress gebruikt, heb je via Jetpack toegang tot interessante blog statistieken. De WordPress app is een echte musthave als je met WordPress werkt Behalve je unieke bezoekers en views heb je ook in een oogopslag inzicht in:

  • je meest populaire posts;
  • via welke search engines, social media kanalen en websites je bezoekers binnenkomen;
  • naar welke sites jouw bezoekers doorklikken vanaf jouw website;
  • uit welke landen je bezoekers komen;
  • search terms (beperkt! Je kunt hier beter Google Console voor gebruiken).

Waarom is deze informatie interessant? Als je weet welke posts het meest populair zijn, kun je daar je content op aanpassen. Ik zou hier echter wel voorzichtig mee zijn: als je niet blij wordt van het schrijven van de artikelen of onderwerpen die het meeste aandacht trekken, is het onzin om dan toch maar alleen nog maar dat soort content te gaan creΓ«ren. Dan ben je aan het schrijven voor de getallen in plaats van vanuit je hart.

De informatie over hoe je bezoekers binnenkomen is relevant omdat je dan weet waar je extra aandacht aan moet investeren. Een voorbeeld: search engines zijn mijn grootste toevoer. Dus ik steek tijd en aandacht in Search Console, SEO en mijn DA waarde. Maar ook Facebook is een grote aanvoerder, terwijl de betrokkenheid en likes op Facebook veel kleiner is dan op Instagram. Dus ondanks dat Facebook niet perse de plek ik waar ik veel contact heb met lezers – niet zoals op Instagram – blijf ik erin investeren, omdat mensen wel graag mijn site bezoeken via Facebook.

En tot slot moet je weten waar je bezoekers naar doorklikken. Als je bent aangesloten bij affiliate programma’s worden je affiliate links sowieso bijgehouden. Maar als je samenwerkingen doet met bedrijven zonder affiliatie links, is het goed om te weten hoeveel mensen er vanuit jouw artikel over een product doorklikken naar de website van het bedrijf.

Tot slot!

Nu je nog beter weet waar je welke informatie over jouw bezoekers terug kunt vinden en waarom deze statistieken belangrijk zijn, kun je nog effectiever aan de slag met (het groeien van) je website. Maar zoals ik net ook al even schreef: getallen zijn niet het allerbelangrijkste. De passie die je in je blog steekt, het schrijven vanuit je hart, de connectie met je lezers en volgers – dat is uiteindelijk waar je gelukkig van wordt en wat er voor gaat zorgen dat je blog een blijvend succes is.

3 thoughts on “Achter de Schermen bij een Blog: Statistieken en Google Analytics

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.