Achter de schermen bij een blog: met de billen bloot over samenwerkingen

Mijn blog is mijn bedrijf. Ik ben naast blogger ook columnist en auteur, maar mijn blog en Instagram zijn mijn meest volledige & stabiele inkomstenbron. Social media kan een hele troebele plek zijn en er zijn nog altijd bloggers, influencers en instagrammers die niet transparant zijn over samenwerkingen en sponsorships. Deze “Achter de schermen bij een blog” is volledig gewijd aan samenwerkingen, om meer inzicht te geven in hoe dit werkt, zodat je als consument (je consumeert content van bloggers, instagrammers en YouTubers) weet waar je aan toe bent. Maar deze blog draait natuurlijk ook om de keuzes die ik maak, als groene blogger. Waar ik “ja” tegen zeg, als het gaat om commerciΓ«le samenwerking (en waarom) en waar ik “nee” tegen zeg. Hoe ik duurzaamheid altijd probeer te verkiezen boven winst en persoonlijk gewin. En waarom.

Wat voor soort samenwerkingen zijn er?

Goed om te weten is dat content creators verplicht zijn om aan te geven als iets een samenwerking is en ook om te specificeren wat voor soort samenwerking dit is (bijvoorbeeld of het een PR product is of een betaalde samenwerking is). Als jouw favoriete instagrammer dat niet doet, kun je (tof als je dat op respectvolle wijze doet) vragen of deze persoon transparanter wil zijn. Je hebt als consument het recht om te weten of iets reclame is of niet. Dat ligt vastgelegd in de reclamecode Social Media & Influencer Marketing.

Betaalde samenwerkingen

Een bedrijf betaalt bij deze samenwerkingen de bloggers, influencer, instagrammer, etc. om bepaalde producten of diensten te promoten. Als een blogpost op mijn website tot stand is gekomen door middel van een betaalde samenwerking, staat er onder het artikel: disclaimer – AD, paid (oftewel: advertentie, betaald).

Ambassadeurschap 

Een langdurige samenwerking met een bedrijf. Dit kan in de vorm van een betaalde samenwerkingen of in de vorm van barterdeals. Meestal is het een combinatie van beide. Ik ben bijvoorbeeld (variΓ«rend van enkele maanden tot jaren) ambassadeur van MEPAL, Weleda, Club9 Sleepservice en Dilling.

Gekregen, met afspraken

Soms wil een bedrijf een product opsturen en zitten daar bepaalde voorwaarden aan vast. Dat is altijd in overleg met de influencer (blogger, instagrammer, YouTuber): je kunt ja of je kunt nee hiertegen zeggen of de voorwaarden laten aanpassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om producten met een hoge waarde of om kleinere bedrijven die geen budget hebben om te betalen voor een samenwerking of nog kleinere ondernemers voor wie het weggeven van producten een grote investering op zich is. De afspraak kan bijvoorbeeld zijn: het bedrijf stuurt het product, de influencer belooft erover te posten op social media/blog/YouTube.

Gekregen, als PR

Als blogger/instrgrammer/YouTuber krijg je veel PR producten. Hier ga ik straks dieper op in, als we komen bij het gedeelte over duurzaamheid. Want als groene blogger heb ik hier veel over te zeggen! In principe zitten er aan PR producten geen voorwaarden: een PR bureau of bedrijf stuurt (soms ongevraagd, soms gevraagd) iets op en de influencer deelt er wel of niet over.

Affiliate, met gesponsorde producten

De influencer ontvangt producten/product en een unieke UTML code of kortingscode. Voor iedere bestelling die er via die code wordt geplaatst ontvangt de influencer een bepaald bedrag. Jij als consument betaalt niet méér dan normaal. Het bedrijf betaalt de influencer, als dank voor de traffic en reclame. In deze “Achter de Schermen bij een blog” heb ik alles uitgelegd over affiliate linking.

Affiliate 

Er zijn verschillende platformen waar je je als blogger kunt aanmelden om affiliate te worden. Producten die je al hebt (ontvangen) of wilt kopen kun je linken met een speciale UTML

Uitgenodigd

Door covid was dit natuurlijk een hele tijd niet of nauwelijks. Maar perstripjes en pers events en uitnodigingen voor bezoekjes aan winkels, restaurants, hotels en andere plekken mogen niet ontbreken in dit rijtje.

Een vies woord: reclame

Er hangt altijd iets negatiefs aan reclame. Zeker op Social Media. Je favoriete blogger of Instagrammer deelt tips tegen zwangerschapsmisselijkheid: je consumeert deze tips, past ze toe, ze helpen, tof – je bent (gratis!) geholpen. Vervolgens deelt deze Instagrammer haar favoriete zwangerschapsbroek, gesponsord. Het is reclame. Je klikt ineens niet meer op het hartje. Want hoe kan het, als het reclame is, nog betrouwbare content zijn? Ik heb hier drie belangrijke dingen op aan te merken

Gratis consumeren

Allereerst, die Instagrammer, die heeft een baan. Dat kan blogger/Instgrammer/YouTuber zijn. Eventueel in combinatie met een andere baan. Vaak in combinatie met een gezin, een huishouden, een partner, een leven. Deze persoon moet eten, de huur betalen, kleding kopen voor haar kinderen, de verzekeringen betalen. Je kunt niet verwachten dat iemand Γ‘lles gratis aan je weggeeft. Dan heeft die persoon geen tijd meer om jou tips te geven, recepten met je te delen, je DM’s – met vragen over waar iets gekocht is en of het bevalt – te beantwoorden.

Principes, normen en waarden

Ten tweede: als jij iemand leuk vindt, op Social Media, dan heb je daar waarschijnlijk een bepaalde reden voor. Misschien heeft die persoon dezelfde waarden en normen als jij, of dezelfde humor of voedt min of meer hetzelfde op of draagt de kleren die jij ook leuk vindt of heeft dezelfde smaak qua inrichting of eet ook veganistisch. Er is een bepaalde vorm van vertrouwen. Als die er niet is, zou ik zeggen: ontvolg. Als die er wel is, kun je ervan uitgaan dat de influencer samenwerkt met merken en bedrijven en diensten die passen. Producten waar die persoon al fan van is, echt gebruikt, boeiend vindt. Merken met vergelijkbare waarden, diensten die echt behulpzaam zijn.

Zeker als je een groter account hebt of veel bezoekers hebt op je website is het aanbod van bedrijven dat wil samenwerken groot. Nee zeggen tegen een bedrijf is een luxe. Je levert immers geld en/of comfort in. Maar dat niet alleen: nee zeggen tegen een bedrijf is ook een vorm van principes. Ongeacht de financiΓ«le consequenties. Hoe sterker of oprechter de principes van je favoriete Instagrammer, hoe groter de kans is dat waar die persoon over deelt “oprecht” is. Daarover meer in het stuk over duurzaamheid.

Reclameblok

Tot slot: als je naar je favoriete programma op TV kijkt of naar de radio luistert, zijn er ook reclameblokken. Je snapt dat dit nodig is, omdat anders die programma’s niet kunnen worden uitgezonden. Reclame op social media, via de kanalen van je favoriete Instagrammer/blogger/YouTuber, kun je hiermee vergelijken. Het is nodig zodat je de rest van de content gratis kunt consumeren.


Dit alles gezegd hebbende, wil ik je nogmaals herinneren aan jouw recht als consument om te weten wanneer iets reclame is. Die Instagrammer moet brood op de plank. Maar jij moet vrij kunnen kiezen of je wel of niet beΓ―nvloed wil worden.


Groen ondernemen in een commerciele wereld

Eerder schreef ik al een artikel over dit onderwerp: hoe kun je als groene blogger functioneren in een commerciΓ«le markt? Bloggen en social media zijn commerciΓ«le beroepen. Er gaat een misselijkmakende hoeveelheid geld in om. Hoe kun je je binnen deze wereld zo milieuvriendelijk mogelijk bewegen? Wat betekent dit voor je inkomsten? Kortom: wat kost het om groene principes te hebben?

Ik heb een aantal principes als het gaat om (commerciΓ«le) samenwerkingen.

  • Het product of de dienst moet milieuvriendelijk zijn of duidelijke milieuvriendelijke keuzes aan het maken zijn. Green washing moet zoveel mogelijk uitgesloten zijn, maar soms is het waardevol om de eerste groene stappen van een bedrijf te promoten en zo anderen te inspireren om ook de eerste groene stappen te zetten. Ieder groen leven begint bij de eerste stap. Ik probeer bij dit soort samenwerkingen wel zo eerlijk mogelijk te vertellen wat er nog niet groen is.
  • Als een product of dienst niet groen is, probeer ik een groene ingang te zoeken voor samenwerkingen. Als ik bijvoorbeeld betaald krijg om te linken naar een tuin gerelateerde webshop, schrijf ik een blog met tips om je tuin milieuvriendelijker te maken. Als ik betaald krijg om te linken een een webshop met badkamer meubels, schrijf ik een blog met tips om je badkamer milieuvriendelijker te maken.
    Ik schrijf ook over onderwerpen die niet gerelateerd zijn aan milieuvriendelijk leven. Ik ga dus ook samenwerking aan rondom andere onderwerpen, zoals opvoeding & ouderschap, ondernemen & bloggen en tv-series & boeken.
  • Goed om te bedenken is ook dat door grote samenwerkingen aan te gaan (met commerciΓ«le bedrijven die passen bij mijn idealen maar wel kunnen betalen!), ik niet alleen gratis andere content met jullie kan blijven delen (zoals recepten voor plantaardige voeding en ecologische schoonmaakmiddelen, blogs over kunstzinnige activiteiten, borstvoedingstips, etc), maar dat ik daardoor ook financiΓ«le ruimte heb om kleine, groene ondernemers die niet kunnen betalen een platform te geven op mijn blog of Instagram. Zo wordt het geld eerlijk verdeeld. Een mini- belastingsysteem πŸ˜‰
  • Bedrijven en PR bureau’s kunnen (in principe) niet zomaar producten naar mij sturen, zonder mijn toestemming. Zo kan ik van te voren “nee” zeggen tegen producten die niet milieuvriendelijk zijn en/of die we niet nodig hebben. Zo probeer ik de voortdurende stroom van pakketjes en spullen te beperken. Samengevat zijn de uitgangspunten dus altijd: is het groen? hebben we het nodig? zal het jullie inspireren om groene keuzes te maken? In deze blog kun je meer lezen over de duurzame keuzes die ik hierin maak, zoals verzoeken voor groene verpakkingen, knutselactiviteiten met PR verpakkingsmateriaal, het hergebruiken van verpakkingen, het weggeven van producten die ik niet nodig heb, etc.

Verdienen aan een crisis

Maar misschien is mijn belangrijkste principe, als het gaat om mijn werk wel:

Ik wil niet verdienen aan een crisis.

De klimaatcrisis is een crisis. Er sterven jaarlijk duizenden mensen ten gevolge van overstromingen, bosbranden, tornado’s, oorkanen, extreme hitte. Er zullen miljoenen klimaatvluchtelingen – directe (overstromingen, brand, extreem weer) en indirecte (oorlog door hongersnood en droogte ten gevolge van klimaatverandering) klimaatvluchtelingen – bijkomen de komende 5 tot 10 jaar. De klimaatcrisis is niet alleen een crisis voor de natuur en de biodiversiteit. Het is een humanitaire crisis. En hoewel wij als landje dat 6 meter onder de zeespiegel functioneert niet achterover kunnen leunen, zijn het zoals in iedere humanitaire crisis de meest kwetsbare mensen (weinig geld, opleiding en toegang tot medische zorg) die het hardst lijden. Klimaatracisme heet dat.

Ik schrijf over milieuvriendelijk leven – ik heb De groene mama, het handboek voor groen ouderschap, geschreven – omdat ik de klimaatcrisis onder de aandacht wil brengen. En mensen op een leuke en laagdrempelige, maar effectieve manier wil laten zien dat & hoe je een leven kunt leiden dat in balans is met wat de aarde kΓ‘n geven. In plaats van wat we nu massaal doen: de planeet misbruiken.

Ik wil mijn gezin voeden, ik wil dat mijn dochters toegang houden tot goed onderwijs en goede medische zorg, ik wil een gezellig dak boven ons hoofd en een tuin waar ik met mijn kroost kan ploeteren. Maar ik wil niet rijk worden van mijn werk: mijn passie, mijn missie. Ik wil niet rijk worden door een crisis. Ik word kotsmisselijk als ik lees hoe afschuwelijk rijk sommige mensen zijn geworden door de coronacrisis. Ik begrijp echt niet hoe deze mensen slapen ‘s nachts. Hoe je over de ruggen van kwetsbare mensen heen kunt kiezen voor persoonlijk gewin. Mijn leven is goed en daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor. De “financiΓ«le eisen” die ik stel hierboven (eten, onderwijs, medische zorg, huis, tuin) zijn een groot privilege: het zijn zaken waar een enorm groot deel van de wereldbevolking géén toegang tot heeft. Ik tel mijn zegeningen. Steeds maar méér blijven eisen van het leven is wat mij betreft overmoedig. The sky is the limit? Nee vriend, als we die sky blijven volpompen met CO2, is je voordeur over een paar jaar de limit. Mijn klimaat-lijflied is dan ook het nummer ‘Humble’ van Kendrick Lamar:

“(B**h) Sit down, be humble”

Samenwerkingen op mijn kanalen

Ik hoop dat ik je een beetje inzicht heb kunnen geven in hoe deze industrie werkt en hoe ik mijn eigen groene pad daarin bewandel. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog begrijpt dat ik iedere samenweging heel goed afweeg en altijd probeer te kiezen voor duurzame, relevante, integere en waardevolle samenwerkingen. En je snapt inmiddels vast dat ik met “waardevol” bedoel dat het iets positiefs bijdraagt aan onze planeet, de maatschappij, het welzijn van kinderen, de dieren op onze mooie aarde en de mensen die hier mogen rondbanjeren. Deze principes kosten me soms veel geld. Maar ik kijk er zelden op die manier naar. Omdat er altijd twee prijzen zijn: de prijs die de mens ergens aan geeft en de prijs die de planeet ergens aan geeft. En ik kan je beloven, die laatste is in the end altijd het hoogst.

Dus als je samenwerkingen voorbij ziet komen op mijn Insta of blog, dan zul je altijd gelijk zien dat het gaat om reclame (en welke soort) en weet je dat door jouw comment, like of view ervoor zorgt dat ik dit werk kan blijven doen. Dat je de rest van mijn content gratis en voor niks kunt blijven lezen en zien. Dat ik al je vragen kan blijven beantwoorden in mijn DM’s. En wellicht zal ik een keer een fout maken. Een bedrijf of product niet goed genoeg hebben doorgelicht voor ik ging samenwerken. En dan zal ik proberen om dat – met respect voor de voorwaarden van het contract met die opdrachtgever – proberen recht te zetten.

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.