Achter de Schermen bij een Blog: Wat zijn affiliate links precies?

Waarschijnlijk zie je het wel eens voorbij komen in of onderaan mijn blogs: de term “affiliate links”. Als blogger ben ik verplicht om te vermelden wanneer de linkjes die ik in een artikel plaats affiliate links zijn. Maar wat zijn affiliate links nu precies? En wat heb jij als lezer en als consument ermee te maken? Misschien vraag je je wel af of affiliate links invloed hebben op wat & hoe je koopt en hoeveel je betaalt? Ik beantwoord al deze vragen in deze nieuwe aflevering van “Achter de Schermen bij een Blog”. Voor mijn mede- bloggers vertel ik ook wat mijn favoriete affiliate programma’s zijn!

Achter de schermen

Van eind april 2018 tot eind juli 2018 heb ik 13 artikelen geschreven voor de blog-serie “Achter de Schermen bij een Blog”. Hierin heb ik allerlei onderwerpen, met betrekking tot bloggen, uitgelegd en uitgediept. Denk aan onderwerpen als SEO, Domein Authoriteit, mediakits, (betaalde) samenwerkingen, persevenementen, Social Media, branding, gastbloggers, administratie bijhouden, foto’s bewerken en Google Analytics. In dit overzichtsartikel vind je alle onderwerpen terug, waar je als een soort blog- workshop doorheen kunt klikken!

En nu dus een 14e aflevering! Want ik merk dat er, ondanks dat ik er al een aantal keer over heb geschreven en een aparte affiliate links-pagina heb, nog steeds veel vragen zijn over affiliatie links. In dit artikel ruim ik al die onduidelijkheid op en vertel ik ook wat mijn favoriete affiliate programma’s zijn. Dat laatste is voor mede-bloggers interessant!

Wat zijn Affiliate Links

Een affiliate link is een linkje, op mijn website, naar een product op een andere website dat wordt getraceerd. Het kan ook een banner zijn waar een traceerbare link in zit “verwerkt”. Dus, stel ik plaats in een van mijn make-up artikelenΒ een link naar van mijn favoriete natuurlijke & veganistische make-up merken. Die link plaats ik zodat het gemakkelijker is voor jou als lezer om de producten die ik aanbeveel te shoppen. Ik kies een webshop die ik zelf veel gebruik en vertrouw. Heel handig dus voor jou als lezer. Maar ook voor mij als blogger.

Waarom gebruik ik affiliate links?

Als jij op “mijn” affiliate link of banner klikt, wordt die link getraceerd. De website waar je gaat shoppen registreert dat je bij columnsbykari.com vandaan komt. Als je vervolgens iets koopt op de website die ik heb aanbevolen, krijgt mijn blog een klein percentage van het aankoopbedrag. Meestal ligt dat percentage tussen de 5 en 10 procent. Dat klinkt niet als een vetpot en dat is het in het begin ook niet. Maar als blogger ben ik altijd heel blij met iedere aankoop die lezers doen. Niet alleen omdat, als heel veel lezers mijn links gebruiken, het bedrag steeds hoger wordt. Maar ook omdat het betekent dat mijn aanbevelingen door jullie worden gewaardeerd en opgepikt! Een van de belangrijkste redenen waarom ik blog is om anderen te inspireren. Dus een aankoop via een van mijn linkjes ervaar ik als een teken dat dat is gelukt!

Betaal je meer door affiliate links?

Nee, je betaal niet meer als je gebruik maakt van een affiliate link. De prijs van het product blijft altijd dezelfde prijs. Die 5 tot 10 procent komt niet bovenop het aankoopbedrag. Het wordt er vanaf getrokken. Het is een “dankjewel”-bedrag van de webshop aan mijn blog. Een bedankje voor het doorsturen van een (nieuwe) consument naar hun site.

Welke webshops?

Ik ben affiliate van heel veel verschillende webshops, maar alleen van webshops waar ik zelf gebruik van maak, die ik vertrouw en waar ik positieve ervaringen mee heb. Denk hierbij aan webshops als Bol.com, De Online Drogist, Drogisterij, de Bijenkorf, Ici Paris, Repeat Cashmere, Blokker, Hema, Internet-bikes (hier komen zowel Isaya’s fiets als mijn moederfiets vandaan), Kwantum, The Makeup Spot, Kaartje2Go (hier komen Alela’s geboortekaartjes vandaan!), De Online Yoga Shop, Dille & Kamille (heb je mijn D&K giftguide voor de feestdagen al gezien?), ASOS, LIDL, Boozyshop, Natural Heroes en nog veel meer. Het complete overzicht van webshop waar Columns by Kari bij is aangesloten, vind je hier. En zie je de banners hier rechts, in de zijbalk? Ook dat zijn affiliate links!

Hoe word je affiliate?

Je kunt, als je een website hebt, affiliate worden en zo affiliate links op je website plaatsen. Je moet je hiervoor aanmelden bij affiliate programma’s. Je website wordt dan gekeurd en na goedkeuring en het plaatsen van tracking in de header van je site, kun je je aanmelden voor individuele webshops (zoals Hema, Blokker, ICI paris, etc.) Je hebt wel een selfhosted website nodig hiervoor.

Welke Affiliate Programma’s raad ik (niet) aan

Ik ben bij een heleboel programma’s aangesloten. Ik vind ze niet allemaal even goed. De programma’s van bijvoorbeeld Performance Horizon (o.a. Albert Heijn, Wehkamp), Tradedoubler (o.a TOMS en Mediamarkt) en Awin (o.a. Bijenkorf, Marley Spoon, The Makeup Spot en Asos) vind ik niet ideaal. De eerste twee vind ik wat onoverzichtelijk en onnodig ingewikkeld en Awin heeft de programma’s van Zanox overgenomen. Dat is niet helemaal goed gegaan, waardoor ik al mijn trackings en inkomsten ben verloren. Dat is natuurlijk een beetje zuur. Awin communiceerde hier ook heel traag (en zonder oplossing) over. Ik gebruik deze platvormen wel, omdat ze webshops representeren waar ik veel bij shop.

Programma’s waar ik wel hele goede ervaringen mee heb zijn Tradetracker, Bol.com Partnerprogramma en Daisycon. Tradetracker is super overzichtelijk en heeft onder andere Ali Express, Blokker, ICI Paris, Xenos, Natural Heroes en Repeat Cashmere. Bol.com is was ingewikkeld om te installeren (volgens mij is dat inmiddels veranderd), maar is heel fijn in gebruik en ook laagdrempelig, omdat iedereen bij Bol.com bestelt. Bij Daisycon vind je onder andere Drogisterij.net, Boozyshop, Kwantum en Dille & Kamille. Dit is ook een overzichtelijk platvorm.

En nu?

Nou, natuurlijk zou ik het super leuk vinden als je, volgende keer dat je online shopt, via mijn website shopt! Dat kun je doen door naar deze Affiliate pagina te gaan en op de banner, van de webshop waar je wilt shoppen, te klikken. Op die manier support je columnsbykari.com zodat ik 5 x per week toffe content voor jullie kan creΓ«ren!

Columns by Kari

65 thoughts on “Achter de Schermen bij een Blog: Wat zijn affiliate links precies?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.