Zo vieren we Advent, Sint en Kerst | Milieuvriendelijke tips en cadeaus

De laatste jaren kijk ik echt uit naar de decembermaand. Sint, Kerst en heel advent vieren met kinderen is een waar feest. Alle jaarfeesten met ze vieren is zo gezellig, waardevol en leuk. Dit jaar heeft de decembermaand voor veel mensen een extra zware lading. De een kijkt er vanwege COVID extra naar uit, de ander ziet er tegenop, want: wat mag er eigenlijk nog en hoe is dat anders van wat ik zelf wil? In deze blog vertel ik hoe wij advent vieren met kinderen: duurzaam, gezellig en vol mooie beelden, rituelen, liedjes en verhalen.

Advent vieren met kinderen

Advent begint dit jaar op zondag 29 november. Ik zorg ervoor dat voor die tijd een aantal dingen klaarstaan in huis, zodat het voor de meisjes op de ochtend van de eerste Adventszondag duidelijk is dat Advent is begonnen. Daarna werken we in alle rust verder aan het versieren van het huis, het optuigen van de Kerstboom, het lezen en begrijpen van verhalen, het leren en zingen van liedjes, het maken van eten, het knutselen en alle andere mooie dingen die bij deze tijd van het jaar horen. Advent vieren met kinderen is zo gezellig en bijzonder!

advent vieren met kinderen
Eind november bouw ik ons dressoir om

De herbruikbare, houten Adventskalender komt erop te staan! Ieder jaar weer een groot feest. Ik vul onze herbruikbare adventskalender ieder jaar zelf, bijvoorbeeld met kleine mandala onderdelen. Dit jaar zijn het de Grapat paddenstoelen. In het laatje van 5 december en in de laatjes van 20 t/m 24 december komen mooie stenen. Een klein cadeautje dat ze iedere ochtend mogen openen: een mooi ritueel dat herinnert in welke tijd van het jaar we leven.

De houten Kerststal van Holztiger komt ook op het dressoir te staan. Het hele jaar door is de stal een boerenstal, waar de meisjes mee spelen. Maar in December is het een Kerststal. We bouwen de stal nog niet helemaal op natuurlijk: de dieren staan er al, er ligt wat hooi. Maar Maria en Jozef zijn nog onderweg, de herder staat in de wei en de Drie Koningen en de kameel zijn nog nergens te bekennen. De ster staat er ook nog niet op. Jozef en Maria komen steeds dichterbij de stal, in aanloop naar Kerst. Op Kerstavond komt het kindje in de kribbe. Al deze items zijn van Holztiger en hier te vinden.

Vorig jaar werd er door Isaya volop gespeeld met de Kerststal tijdens advent. Omdat we het kerstverhaal voorlezen (zie verderop onze boekentips) gaat het helemaal leven. Ze speelde het Kerstverhaal bijna dagelijks na: baby Jezus werd in allerlei dekentjes gewikkeld en bedjes gelegd, de dieren werden gevoerd en de waard werd stevig toegesproken

De houten Adventspiraal van Grimms komt ook op het dressoir te staan. Hierin staan seizoensstekers van Grimms (de kerstboom, de sneeuwpop, de engel en de ster) en kaarsjes voor alle Adventszondagen (roze) en Kerstmis (wit). Er staan 4 roze kaarsen in, voor iedere adventszondag. In het midden staat een witte kaars, voor Kerstmis. Iedere zondag steken we een nieuwe kaars aan en staan we stil bij onze bijzondere planeet.

Op de eerste zondag het mineralen rijk (de stenen), op de tweede zondag het plantenrijk, op de derde zondag het dierenrijk en op de vierde zondag het mensenrijk. Dit doen we door de seizoenstafel uit te bereiden met elementen uit deze vier “rijken”, een mooie spreuk voor te lezen en onze knutsel- en andere activiteiten hierop af te stemmen. Ik zal deze spreuken en activiteiten delen in mijn Instagram stories en op mijn Instagram feed. Dus als je op de hoogte wilt blijven en inspiratie wilt opdoen, volg ons dan hier!


advent vieren met kinderen

Dit staat allemaal op het dressoir beneden en niet op de seizoenstafel op zolder, omdat dit de dingen zijn waar we de dag mee starten en afsluiten. Het zijn “daily reminders”. Ze passen ook niet op de seizoenstafel, die kleiner is dan het dressoir. Ook vind ik kaarsjes niet geschikt op de speelkamer. Het dressoir is hoger en zo kunnen we de kaarsjes laten brengen tijdens het ontbijt en het avondeten. Ik zou niet in een keer het hele tafereel aanschaffen: wij bouwen al een paar jaar aan onze duurzame collectie.

Duurzaamheid en Advent
advent vieren met kinderen

Door te kiezen voor houten en herbruikbare spullen maken we een duurzame keuze. De adventskalender, de adventsring (die tevens een jaarring is voor alle verjaardags- en jaarfeesten) en de stal kunnen jaar in jaar uit gebruikt worden en ooit weer doorverkocht worden. Geen wegwerpmateriaal, geen plastic, geen one hit wonders. Het meeste speelgoed (zoals de dieren en de stal) worden het hele jaar door gebruikt tijdens het spel. Alleen Maria, Jozef, baby Jezus en de drie koningen liggen geduldig een maand of 10 in de Kerst – doos te wachten.

Voorlezen en advent vieren met kinderen

In de loop van Advent versieren we het huis rustig verder, terwijl we bijna dagelijks lezen over het Kerstwonder, uit verschillende boekjes en de Prentenbijbel. Hieronder vind je een selectie van onze favoriete december boeken:


Lees ook: Ik heb de bijbel voorgelezen aan mijn peuter en dit is wat er gebeurde


Bovenstaand boek is vanaf een jaar of 7 jaar maar lees ik zelf wel al, omdat het een mooie verdieping is voor de jaarfeesten.


Sint Nicolaas en racisme

Het toeleven naar Sint Nicolaas begint natuurlijk al wat eerder dan Advent en ook hier genieten de meisjes van. Ik ben 100% tegen racisme en racistische uitingen, beelden en tradities. Dus zoals ik vorig jaar als schreef heb ik geen reet met roet of raven. Het is 2020 en de mensheid is ontwaakt. Dit jaar laat zien dat we kunnen leren & groeien. Het sneuvelen van tradities vanwege het collectief wijzer worden van een samenleving is een heel positief fenomeen. Wil je beter begrijpen waarom black face racistisch en kwetsend is, dan kun je hier relevante informatie vinden. Twee boeken die we met plezier voorlezen en vrij zijn van racistische symbolen en taal zijn ‘Het Sinterklaas Meezingboek‘ en ‘Boer Boris, een paard voor Sinterklaas’.


De seizoenstafel tijdens advent

Zoals ik in de blog over onze herfsttafel al schreef, is de seizoenstafel voor ons een belangrijk onderdeel van het meeleven met de seizoenen en het toeleven naar de jaarfeesten. De seizoenstafel is een dagelijkse herinnering aan de tijd van het jaar waarin we leven en een eervolle ode aan de seizoenen en al het moois dat de aarde ons geeft het hele jaar door. Het is dus een speelse en mooie manier om kinderen te leren over de seizoenen en begrip te kweken voor “waar je bent in het jaar”. Onze seizoenstafel is nu nog in herfststemming – het is immers nog volop herfst! – maar zal in de loop van de maand transformeren naar een echte Kerst- en wintertafel.

Herfsttafel
Hoe onze seizoenstafel er nu uit ziet: in herfst – en Sint stemming!

Voor deze blog over advent vieren met kinderen heb ik de seizoenstafel voor eventjes omgebouwd naar een winterse adventstafel met een mooie Advent Spiraal van stenen (gezien bij Mama Nova), winterse doeken en onze prachtige nieuwe winterfee.

winterse seizoenstafel advent met kinderen

Onze seizoenstafel is van De Noest – we hebben de grote variant. De doeken zijn van Ginger Fairy en Waschbaer. De grote doeken van biologisch zijden van Waschbaer gebruik ik tevens als herbruikbaar cadeaupapier. De stekers in de jaarring zijn van Cutwerk. Ze hebben ook naamstekers, dikke aanrader voor verjaardagen! De stenen komen uit Isaya’s door de jaren heen opgebouwde collectie en vormen een spiraal voor advent. De houten moeder Maria met kind vind je hier. De houten paddenstoelen en Kerstboom zijn van Raduga Grez. En de kleine zachte seizoenspoppetjes kun je vinden bij Mama Nova. De kaarten zijn van Bijde Hansje en verkrijgbaar via Kleine Planeet. Het kleine zakje is een heerlijk geur zakje, uit een PR pakketje. Het jaarwiel boven de seizoenstafel is verkrijgbaar via Ginger Fairy. Er is ook een speciaal adventswiel van Waldorf Family. En onze prachtige, nieuwe winterfee is van Mooi van Jansen.

In de loop van een seizoen worden onze seizoenstafels altijd rijkelijk aangevuld met schatten die de meisjes vinden in de natuur (zoals je aan onze bomvolle herfsttafel hierboven kunt zien πŸ˜‰ – super gezellig.


Lees ook: 10 tips voor een duurzame decembermaand


De Kerstkrans

herfstkrans

Ik probeer ieder seizoen een nieuwe krans te maken. Afgelopen zomer is dit niet gelukt, maar in de herfst hing deze vrolijke kabouter in de speelkamer. Tijdens advent ga ik een nieuwe krans maken, voor de winter, op onze herbruikbare ringen. Er komt een zachte winter fee in en ik ga de krans opmaken met kersttakken en rode besjes. Als hij af is zal ik het resultaat delen op mijn Instagram!

Knutselen, koken, zingen en advent vieren met kinderen

Advent vieren met kinderen is natuurlijk niet compleet zonder de nodige winterse knutsels, baksels en activiteiten. Wat we allemaal gaan knutselen en bakken tijdens advent deel ik niet in deze blog, want hij wordt al veel te lang. Maar voor kunstzinnige inspiratie kun je kijken bij mijn blog met 20 heerlijke, kneuterige herfstactiviteiten voor kinderen. En voor heerlijke kook- en bakinspiratie vind je hier een heleboel recepten! Ook leuk om te doen met je kinderen tijdens advent: zelf natuurlijke cosmetica maken! Hier vind je 7 fijne DIY recepten. Voor de rest, weet ons te vinden op Instagram! Natuurlijk zingen we ook veel liedjes met advent. Hier vind je onze Spotify afspeellijst voor advent!

Hele fijne adventstijd!

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links

2 thoughts on “Zo vieren we Advent, Sint en Kerst | Milieuvriendelijke tips en cadeaus

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.