10 vragen over de winter & feestdagen |Winterquiz

Elma van Vliet heeft een nieuwe quiz uitgebracht: de Winterquiz, met allemaal waardevolle vragen over de winter en de feestdagen, leuke raadspelletjes en opdrachten. Een quiz om samen te spelen met je familie of vrienden tijdens de feestdagen. In deze blog deel ik 10 vragen uit de quiz en geef mijn antwoorden erop. Ik hoop dat de vragen jou ook gelijk inspireren om bij deze dingen stil te staan op deze eerste dag van Advent.

Elma van Vliet

Als je mijn blog al een aantal jaar leest, weet je dat ik fan ben van Elma. Eerder schreef ik al blogposts over het dagboek voor mijn dochter, het boekje voor mijn mama, voor mijn papa, voor mijn zus, over de hartsvriendinnen quiz en de familie en vrienden quiz. In iedere blog heb ik iets verteld over deze belangrijke mensen in mijn leven, dus als je het leuk vindt om ze te leren kennen, klik dan op de betreffende link! Ik heb door de jaren heen heel wat Elma van Vliet boeken en quizspellen cadeau gegeven en het zijn altijd zulke mooie, leuke en bijzondere cadeaus om te geven. Daarom wilde ik graag de winterquiz met jullie doen!

winterquiz

Wat een jaar

Het is natuurlijk een hele vreemde tijd waarin we nu leven. Het coronavirus heeft ieders leven in kleine, grote of onvoorstelbaar grote mate veranderd. De feestdagen… iedereen vraagt zich af wat er kan en hoe het zal zijn. Een ding is wel al gelijk duidelijk, op deze eerste dag van advent. Veel mensen realiseren zich door covid-19 weer even heel goed wat er echt belangrijk is in het leven. Als de dingen die je vroeger voor lief nam, wegvallen krijg je een flinke reality check. Als je het geluk hebt dat je ze weer terugkrijgt – zoals hopelijk het samenzijn en samen eten met elkaar tijdens de feestdagen – dan kun je je extra dankbaar voelen.

De Winterquiz

De winter is bij uitstek een mooi moment om even naar binnen te keren, stil te staan, terug te blikken en ook zeker vooruit. Ik denk dit jaar misschien nog wel meer dan andere jaren. Daar sluit deze Winterquiz van Elma van Vliet goed bij aan. Maar het is niet alleen een quiz voor introspectie en inzicht. Het is ook zeker een leuke en gezellige quiz, die het samen zijn met je familie en vrienden deze winter nog gezelliger kan maken.

10 vragen uit de winterquiz

Ik ben er even goed voor gaan zitten – een glaasje wijn, linzenchips, een dekentje – en heb 10 vragen uit de Winterquiz geslecteerd die mij aanspraken en waarvan ik denk dat het voor jullie ook leuk is om te beantwoorden voor jezelf!

Vertel je mooiste Kerstherinnering van toen je kind was.

Als kind, opgroeiend op Curacao, vierden we Kerstmis op het strand. Mijn mooiste kerstherinnering is de laatste Kerstmis die we vierden op Curacao voor we naar Nederland emigreerden. Het was op Port Marie, een prachtig strand op het westpunt van het eiland. We waren met het gezin van mijn beste vriendinnetje en het was gewoon zo fijn: lekker zwemmen, spelen, eten, samen zijn, in de zon.

Aan welke dingen van de winter heb je een hekel?

De kou. 100%. Hoewel ik mij inmiddels echt goed heb leren kleden (de ontdekking van laagjes wol heeft mij echt gered), vind ik de kou na bijna 20 jaar (ja, deze zomer woon ik 20 jaar in Nederland!) nog altijd een flinke uitdaging. Maar ook het gebrek aan kleur: alles is zo grijs en grauw. Heftig vind ik dat.

Wat vind je het mooiste aan de winter?

Ik hoop dat het gaat sneeuwen! Ik vind sneeuwlandschappen echt prachtig. Alles is stil. De wereld houdt op boven de daken. Het is gewoon pure magie. Maar wat ik ook heel mooi vind aan de winter is het naar binnen trekken van alles wat leeft. De bomen verliezen hun blaadjes, de dieren kruipen in hun holletjes, de mensen blijven binnen. Die beweging naar binnen heeft iets heel troostends, rustgevends en moois.

Wat vind je het leukste aan de feestdagen?

Het toeleven naar de feestdagen, vanaf advent, vind ik zo gezellig. Zeker met kinderen. Zo vol verwachting, toeleven naar het licht, brengt zoveel geluksmomenten met zich mee! Maar ook het samen zijn, het samen eten, de liefdevolle cadeautjes, de Kerstboom, de liedjes, de verhalen: ware lichtpuntjes in het donker van de winter.

Welke kersthit kun jij non stop luisteren?

“It’s beginning to look a lot like Christmas…” Misschien wel omdat ik het toeleven naar een feestdag net zo leuk vind als de feestdag zelf!

Voor welke dingen en mensen ben je dankbaar?

Voor mijn dochters, omdat ze mijn complete wereld zijn. Voor mijn vrouw, mijn partner in licht en donker, vandaag precies 10 jaar lang. Voor mijn ouders, van wie ik meer houd dan ik ooit onder woorden zou kunnen brengen. Voor mijn zus en haar mooie gezin, die een hele belangrijke plek in mijn hart en leven innemen. Mijn familie en schoonfamilie – ik hoop dat we ze kunnen zien komende maand, want wat een rijkdom… Mijn vriendinnen, wat houd ik van jullie.

En dingen… Ik denk vooral ons huis: zo gezellig en warm. Een plekje waar we ons echt thuis voelen, waar we kunnen spelen, knutselen, koken, bakken, (voor)lezen, leven. Heel erg dankbaar voor ons huis.

Heb je een droomvakantie in gedachten voor volgend jaar?

Zoals jullie weten, proberen we zo min mogelijk te vliegen, vanwege de impact hiervan op het klimaat. Maar dat neemt niet weg dat ik droom van een vakantie op Curacao. We zijn al 3,5 jaar niet geweest en ik mis het eiland bijna dagelijks. Het lijkt me zo fijn om weer even “thuis” te zijn. De meiden zouden er ook zΓ³ van genieten! Die gedachte maakt me erg blij. Uiteraard zouden we onze reis CO2 compenseren.

Wat wil je volgend jaar volhouden of blijven doen?

Oeeeeh jongens, ik ga hier een hele blog aan wijden! Vorig jaar heb ik in plaats van een “goede voornemens blog” een blog met klimaatdoelen geschreven. In december ga ik alle doelen evalueren, opschrijven wat er is gelukt, wat ik meeneem naar 2021 en welke nieuwe klimaatdoelen ik ga stellen voor mezelf en onze gezin! In die blog zal ik ook ingaan op de waarde van het volhouden van bepaalde nieuwe groene gewoonten! Want groen leven is voor een heel groot deel gewoon “volhouden” van wat je al groen doet.

Welke doelen heb je dit jaar bereikt?

Even los van onze persoonlijke klimaatdoelen (die je later deze maand kan lezen op de blog), ben ik natuurlijk super blij met De groene mama. Het was een absoluut feest om het handboek voor groen ouderschap te mogen schrijven en ik vind het zo tof om jullie berichten en e-mails te lezen over het boek en wat je er aan hebt. Mijn doel is altijd om anderen te inspireren om groener te leven, vanuit enthousiasme, dus als dat lukt ben ik een blij (vegan) ei.

Wat maakte je trots het afgelopen jaar?

Dit lijstje is lang. Echt heel lang. Lees: iedere dag dat mijn kroost (5 en 2 jaar) iets “knaps” deed was ik apetrots. Ik zal jullie sparen en alleen een paar highlights van deze afgelopen week delen:

Isaya mag naar “badje 3” bij zwemles. Ik vind dit zo knap! Ik vond zwemmen zo eng toen ik klein was (ja super handig als je op een eiland opgroeit).

Alela zei, toen we buiten liepen: “ieeeuw, kijk mama, een klein beestje op het raam!” Ik sprak het gelijk in op de WhatsApp naar mijn vrouw zodat ik het niet kon vergeten. We waren het er unaniem over eens dat dit een zin van 9 woorden was.

Isaya hielp een jonger vriendinnetje, het dochtertje van een van mijn beste vriendinnen, met het aantrekken van haar trui, schoenen en jas.

Alela zong luid en buiten een Sinterklaasliedje: “Sinterklaas Ka Puni”. Voor alle mede- eiland kinderen, ja, we gebruiken hier thuis ook het woord punani voor vagina en nee, ik ga deze prachtige songtekst van mijn peuter absoluut niet aanpassen.

Isaya heeft – na 3 jaar vol vreugde te hebben gedanst – besloten dat ze stopt met ballet. Ze vindt ballet zelf nog steeds heel leuk, maar door COVID mogen mama’s niet meer mee naar binnen. Dit vindt ze heel naar. De afgelopen weken hebben we goed met haar gepraat erover en haar alle tijd gegeven om een keuze te maken. Deze week is de beslissing echt gevallen. Ze wil “na corona” weer beginnen. Ik hoop voor haar dat er (gauw) een “na corona” is. En voor nu vind ik het heel knap dat en vooral hoe ze zo’n grote keuze heeft gemaakt.

Alela helpt heel graag en sinds deze week ook mega efficiΓ«nt met het uitruimen van de vaatwasser. Ik probeer mijn kinderen zoveel mogelijk bij (waardevolle handelingen uit) het huishouden te betrekken en ik vind het zo leuk om te zien hoe Alela hierin groeit.


Ik stop hier, want dit was slechts een greep uit de afgelopen dagen en anders wordt de blog wel erg lang πŸ˜‰ Ik ben een aan de lopende band trotse moederkoe als het gaat om mijn kalfjes. Gisteren is Isaya ook nog eens gaan paardrijden! Ik moet er niet aan denken om op een knol te gaan zitten, dus ik vind het zo stoer van haar!

Elma van vliet

Jouw antwoorden op de winterquiz

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn antwoorden op de vragen te lezen. En ik hoop vooral dat de vragen je aan het denken hebben gezet of hebben geΓ―nspireerd om even stil te staan bij jouw jaar en jouw decembermaand – hoe je het ook viert. Mocht je het leuk vinden om te lezen en zien hoe wij advent vieren, check dan deze blog!

Mocht je de volledige winterquiz, bomvol vragen en opdrachten, willen aanschaffen voor jezelf of als cadeau dan kan dat hier!

Columns by Kari

PR product

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.