Winactie Nationale Broer en Zus Dag!

Toen we klein waren maakte ze, met een stuk tape, een scheidingslijn door onze slaapkamer. Ik mocht onder geen enkele voorwaarde op haar deel komen. In mijn deel was de kledingkast en de deur naar de gang, dus zij mocht wel op die van mij. Maar dat vond ik niet erg. Graag zelfs. Want hoe Irritant ze mij ook vond, ik vond mijn zus Geweldig. En dat vind ik nog steeds. Gelukkig vindt zij mij inmiddels ook best leuk.

Voor mijn Zus(je)

Voor ik je meeneem in het verhaal van mij en mijn zus wil ik even wat meer vertellen over de winactie in deze blog! Misschien herinner je nog de blogs die ik heb geschreven over de boeken van Elma van Vliet? Het boekje voor mijn mama en het dagboek voor mijn dochter zijn nog altijd twee van de mooiste cadeaus die ik ooit heb mogen maken en geven. En nu mag ik, ter ere van broer en zus dag, twee boekjes ‘voor mijn zus(je)’ weggeven.

In het boekje kun je herinneringen, wetenswaardigheden en wensen aan, over en voor je zus(je) opschrijven. Het is een prachtig, uniek en compleet gepersonaliseerd cadeau voor een van de meest bijzondere en belangrijke mensen in je leven. Aan het einde van deze blog kun je lezen hoe je kunt winnen!

Mijn zus

Ik heb heel veel herinneringen aan mijn zus. Zo herinner ik mij nog heel goed de eerste keer dat ze voor mij opkwam. Een paar kinderen uit de straat plaagden mij. Ik liep huilend weg en achter mij hoorde ik mijn zus zeggen: “jullie moeten niet zo gemeen doen tegen haar, ze is nog klein!”. Dat maakte zoveel indruk op mij.

Ik vond haar Ongelooflijk Cool. Ze durfde alles wat ik niet durfde: boomhutten bouwen, op het dak klimmen, zeilen, in het diepe zwemmen, honden aaien. Alles waar ik doodsbang voor was, deed zij gewoon. Een groot deel van mijn jeugd stond ik dan ook met mijn duim in mijn mond te kijken naar de Heldendaden die mijn zus verrichtte.

De eerste dag dat mijn zus naar de middelbare school ging, staat in mijn geheugen gegrift. Toen ze thuis kwam plofte ze op het bed van mijn ouders neer en vertelde mijn vader en moeder: “er zitten zeven jongens in mijn klas en ze zijn allemaal losers“. Ik stond in de deuropening, de deur op een kier, in de hoop dat ze mij niet zou opmerken en ik dus nog even getuige kon zijn van dit magisch interessante moment.

Gelukkig hoef ik al jaren niet meer achter deuren te verschuilen en vanaf de kade mee te kijken. Inmiddels zitten we gewoon in hetzelfde bootje en staan onze deuren altijd voor elkaar open. Mijn zus is mijn beste vriendin. Ze is degene die niet alleen mij begrijpt, maar ook begrijpt waar ik vandaan kom. Ze heeft dezelfde ouders, ze is op hetzelfde eiland opgegroeid en ze heeft ook moeten integreren in Nederland. Ze snapt daardoor dingen die niemand anders echt kan begrijpen.

Dat kunnen zussen en broers. Doordat je ouders en jeugd deelt, kunnen ze dat ongrijpbare stukje in jou meevoelen. En daarom zijn ze onmisbaar. Vrienden komen en gaan in je leven, hoe pijnlijk ook soms. Maar zussen en broers, daar blijf je altijd mee verbonden. Hoe pijnlijk soms ook.

Elma van Vliet

Toen ik veertien was en zij zeventien, verhuisden we van Curacao naar Nederland. We belandden allebei in onze eigen versie van De Cultuurshock. Ik denk dat dit ons, ondanks onze compleet verschillende levens op dat moment, dichter bij elkaar heeft gebracht. We werden vriendinnen. Eerst voorzichtig, toen onmisbaar en voor het leven.

Inmiddels zijn we allebei getrouwd en hebben we allebei een gezin. Ik houd zielsveel van haar prachtige kinderen en Isaya is dol op haar tante. In het ouderschap kan ik haar weer helemaal opnieuw vinden. We denken over veel opvoedingsdingen hetzelfde: we zijn in ieder geval allebei enorme moederkoeien – dat hebben we van onze mama. Ik hoop dat Isaya op een dag het geluk, de veiligheid en de liefde van een broer of zus mag ervaren. Want het is met niks vergelijkbaar.

zus

Lees ook over het boekje voor mijn mama

Winactie

Deze en nog veel meer herinneringen heb ik opgeschreven in het boekje voor mijn zus. Wil jij ook een boekje van Elma van Vliet winnen om vol te pennen voor jouw zus(je)? Laat dan een berichtje achter onder deze blog, of ga naar mijn Instagram of Facebook en laat daar een comment achter! Volg mij en Elma van Vliet voor een extra aanmelding voor de winactie! 7 oktober maak ik de winnaars bekend en ontvang je een berichtje als je een van de zus(je) boekjes hebt gewonnen!

Thank you for reading!

Deze blogpost is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Elma van Vliet. Lees de disclaimer voor meer informatie. 

One thought on “Winactie Nationale Broer en Zus Dag!

Leave a Reply