Voor mijn Mama: een boekje vol herinneringen en wensen

Ik wil niet opscheppen ofzo, maar ik heb er dus zo een: de allerliefste moeder ter wereld. Ze is zorgzaam, betrokken, warm, gezellig, geïnteresseerd, intelligent en natuurlijk: lief. Dat is mijn mama. Niet jaloers worden, ze is ook heel lief voor andere mensen, niet alleen voor mij. Maar wel vooral voor mij en mijn zus. Ik laat het zo vaak mogelijk weten, dat ik zo blij met haar ben, maar misschien niet genoeg. Daarom heb ik een boekje volgeschreven met herinneringen, wetenswaardigheden en wensen aan, over en voor mijn moeder. Met behulp van Elma van Vliet. Want die maakt zulke geweldige boekjes. Lees je mee?

Mijn moeder is een wonderwoman. Echt waar. Voordat ik werd geboren woonden mijn ouders op Curacao. Toen mijn moeder hoogzwanger was, gingen ze voor voor een tijdje naar Nederland. Daar werd ik geboren. Vervolgens zijn mijn ouders, met een dreumes (mijn zus Maryse) en een drie maanden oude baby (ikke) terug geëmigreerd naar Curacao. Mijn hemel. Met drie maanden zat ik nog met lekkende tieten en wallen tot op mijn tenen op de bank met mijn dochter. Maar mijn moeder was alweer aan het werk, pakte de koffers in, stapte in het vliegtuig, borst voedde mij tegen de luchtdruk en vloog zo hup, naar de andere kant van de wereld.

Dat ik daar heb mogen opgroeien, op het prachtige Curacao, is misschien wel het grootste cadeau dat mijn ouders mij hebben kunnen geven. Het heeft mij gemaakt tot wie ik ben. Een Tropenkind, in hart en nieren, dat het liefst de hele dag op blote voeten loopt, het gelukkigst is op het strand (niet in de zee!), de zon net zo hard nodig heeft als water & lucht, zich pas echt thuisvoelt als ze op Hato landt, maar altijd bang blijft voor de mariboma en lagadishi.

Processed with VSCO with c1 preset

Een paar maanden geleden deed ik een samenwerking met Elma van Vliet, voor het Dagboek voor mijn Dochter. Ik kreeg toen ook het boekje “voor Mama“. Een mooi, roze boekje waarin je allerlei herinneringen kunt opschrijven voor je moeder, als eerbetoon aan haar. Het boekje vraagt je naar de mooiste herinneringen, de momenten waarop je je bijzonder voelde, wat jouw moeder speciaal maakt, wat je van haar hebt geleerd, waarom je haar zo waardeert, wat je nog graag met haar zou willen doen en wat je van haar hebt overgenomen.

De afgelopen tweeënhalve maand heb ik iedere avond, voor het slapen gaan, een bladzijde uit het boekje gevuld, voor mijn moeder. Het was onwijs leuk om te doen. Niet alleen om aan mooie herinneringen te denken voor het slapen gaan, maar ook om te denken aan het moment dat ik het haar zou geven.

mama

Een herinnering wil ik graag delen. Ik schreef ‘m op onder ‘Om deze dingen die vroeger gebeurd zijn moet ik nog steeds lachen’:

“We moesten een waakhond gaan kopen van papa. Want er werd zoveel ingebroken op Curacao. We gingen naar het dierenasiel. Daar werd Maryse verliefd op een mengelmoes van een min-pin en een tekkel, ook wel bekend als ‘een worst op poten’. Jij dacht ‘ach, ze vindt haar zo leuk, die nemen we’. Toen je in de auto zat met ons en de worst keek je in de achteruitkijk spiegel en begon ineens keihard te lachen. Je realiseerde je opeens dat we de opdracht van papa compleet waren vergeten en je zag waarschijnlijk zijn hoofd voor je als hij zou zien waar we mee thuis zouden komen: alles behalve een waakhond! Het feit dat de worst ook nog ‘Truusje’ heette hielp vast ook niet mee. “

 

Het boekje eindigt met ruimte voor ‘Dit wil ik nog graag tegen je zeggen’. Daar heb ik opgeschreven:

“Je bent altijd heel belangrijk voor mij geweest, dat ben je nog steeds iedere dag en dat zul je altijd blijven. Los van dat je mijn allerliefste mama ter wereld bent, ben je ook een heel mooi, goed, liefdevol mens. Dat inspireert mij iedere dag om de beste versie van mezelf te zijn voor Isaya. Dankjewel.”

Elma van Vliet heeft nog vele andere (dag)boeken uitgebracht. Behalve het dagboek voor mijn dochter (dat er ook voor je zoon is) en het boekje voor Mama (dat er ook voor Papa is) zijn er nog veel meer pareltjes te vinden in haar webshop!

Thank you for reading!

Deze blogpost is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Lees de disclaimer voor meer informatie!

2 thoughts on “Voor mijn Mama: een boekje vol herinneringen en wensen

Leave a Reply