De Wereld Wil ik je Laten Zien

Jaren geleden, voordat ik moeder werd, kwam ik een stukje tekst tegen, uit een boek van Trees van Rijsewijk. Ik vond het zo mooi en het voelde alsof het voor mijn toen nog niet geboren dochters was bedoeld. Het begon zo: “De zee, de wereld zal ik je laten zien, maar ik zal je ook leren kijken naar de kleine dingen in het leven.” Nu ben ik moeder van twee prachtige meisjes. Ik kan mij geen groter geluk voorstellen. Ik wil ze de wereld laten zien. En ik wil ze er tegelijkertijd tegen beschermen.

Ik schreef de tekst op in Isaya’s dagboek en ik moet er vaak aan denken. Ik ben zelf opgegroeid aan de andere kant van de wereld en ik heb dat altijd als een verrijking ervaren. Als kind heb ik veel van de wereld mogen zien, wat mijn blik altijd heeft verruimd en mijn begrip en empathie voor anderen heeft versterkt. Het besef, dat de wereld o zo allemachtig groot is en dat iedereen het vanuit een ander perspectief bekijkt, helpt mij om dingen te relativeren en mij te verplaatsen in andere mensen.

En tegelijkertijd maakt die grote wereld mij bang. Want wat gebeurt er veel. En wat is veel daarvan vreselijk. Ik wil mijn dochters de wereld laten zien. Ja. Maar ik wil ze ook in een doosje stoppen en ervoor zorgen dat ze niks overkomt in die grote wereld.

Uiteindelijk zullen ze zelf hun plek vinden in de wereld. Ik kan ze alleen maar, zo goed als ik kan, klaarmaken daarvoor. Sterk maken, uiteraard. Maar ook nieuwsgierig en open en vol liefde en begrip voor anderen en zichzelf. Β En hopelijk is het plekje dat zij voor zichzelf veroveren in de wereld altijd dicht bij mij πŸ˜‰

Deze enorme wereldkaart op canvas hangt sinds kort in onze woonkamer. Het is in de drukte van het mamaleven, met alle peuter-breakdowns, baby-krampjes en korte nachten, een reminder voor mezelf dat de wereld gigantisch en eeuwen oud is en mijn alledaagse dingen klein en vergankelijk zijn. Dat ik mag genieten van mijn kleine, vergankelijke bestaan tussen al dat grootse en vaak ellendige. Want hoe gezegend ben ik, met twee van zulke prachtige meisjes en wat een geluk dat we op dit stukje aarde mogen vertoeven.

Leg je mooiste herinneringen vast: laat eenΒ foto afdrukken op hout

Tegelijkertijd helpt de wereldkaart mij herinneren dat ik mijn meisjes de wereld wil laten zien. Ik wil ze van alles leren over verschillende landen, culturen, natuurgebieden, dieren, mensen, wonderen. Ik wil dat ze opgroeien met dat besef, dat er meer is.

Een van mijn meest vormende ervaringen was een reis naar Mexico city, toen ik een jaar of 13 was. Ondanks dat ik al veel armoede had gezien in Curacao, waren de Mexicaanse straatkinderen die aan mijn broekspijpen trokken en om mijn restjes Mc Donalds smeekten een indrukwekkendeΒ eye opener. Ik realiseerde mij dat ik dankbaar mocht zijn voor wat ik had.

Andere grote herinneringen zijn de reizen aan Dominica en St. Kits en andere Caribische eilanden, met mijn zus, vader en moeder. We zwommen in rivieren, stonden onder watervallen en werden bekogeld met mango’s door apen. Ik kreeg zoveel bewondering voor de natuur door deze reizen.

En die dankbaarheid en die bewondering wil ik Isaya en Alela meegeven.

Onze wereldkaart komt van wereldkaarten.nl waar je een enorme keuze hebt aan prachtige wereldkaarten, in alle maten en kleuren. Je kunt ze op allerlei soorten materiaal laten afdrukken. Wij hebben een wereldkaart op canvas, van 120 bij 80, in pasteltinten. Maar de wereld ook, in verschillende stijlen, laten afdrukken op hout, plexiglas, schoolplaten, behang, prikbord, aluminium of muursticker.

Columns by Kari


3 thoughts on “De Wereld Wil ik je Laten Zien

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.