De groene mama ligt nu in de winkels en webshops! [Inkijkje in de hoofdstukken]

Jaaaaaaaa! Het is zover! Vandaag, 7 oktober 2020, ligt De groene mama in de winkels! Als je een pre-order hebt geplaatst krijg je mijn boek vandaag of morgen waarschijnlijk al binnen en anders kun je De groene mama nu zowel online als in de boekhandels kopen. In deze blog neem ik jullie mee door het boek: ik vertel welke hoofdstukken erin staan en welke geweldige vrouwen hebben geholpen om het handboek voor groen ouderschap realiteit te maken!

De groene mama bestellen kan hier!

De hoofdstukken in De groene mama

De groene mama
Vormgeving door Linda Sier, Uitgeverij Becht

Het handboek voor groen ouderschap is opgebouwd uit 12 hoofdstukken:

Hoofdstuk 1: Groen zwangeren

In dit hoofdstuk kun je lezen wat je allemaal al aan groene keuzes kunt maken tijdens de zwangerschap ter voorbereiding op de komst van je kindje. Van zwangerschapskleding en babykleding tot wasbare luiers en van een duurzame babykamer tot een groene babyshower.

Hoofdstuk 2: Op een groene wolk

In hoofdstuk 2 draait het om de kraamtijd: hoe kun je die zo milieuvriendelijk mogelijk inrichten? Onderwerpen als borstvoeding, kolven, kraambezoek en plastic vrije verzorging voor je kraamlijf komen aan bod.

Hoofdstuk 3: Natuurlijke cosmetica

In dit hoofdstuk leg ik uit waarom natuurlijke cosmetica beter is voor de planeet, de dieren, jezelf en je kleine kroost. We duiken in de wereld van de natuurcosmetica, zodat je bewuste keuzes kunt maken die aansluiten bij wat jij en je gezin nodig hebben.

Hoofdstuk 4: Plantaardig eten

In hoofdstuk 4 draait het helemaal om plantaardige voeding: waarom is vlees, vis en zuivel eten zo milieuvervuilend en hoe kun je op een tempo dat bij jullie past overstappen op een plantaardige levensstijl?

veganistisch eten kinderen
Fotografie Kyra de Vreeze, voor De groene mama
Hoofdstuk 5: Duurzaam speelgoed

Het zal je niks verbazen dat dit mijn favoriete hoofdstuk was om te schrijven! In dit hoofdstuk kun je alles lezen over duurzaam speelgoed, houten speelgoed, speelgoed met een open einde, invitation to play, en het opbouwen van een duurzame speelgoedcollectie (zonder dat je failliet gaat ;).

Hoofdstuk 6: Plastic vrij leven

In hoofdstuk 6 geef ik tips over het verminderen van plastic in je dagelijkse gezinsleven. Minder plastic en verpakkingen in de keuken, de badkamer, onderweg en tijdens het boodschappen doen.

Hoofdstuk 7: Een duurzame kledingkast

In dit hoofdstuk neem ik jullie mee in de wereld van de duurzame kleding: wat maakt kleding milieuvriendelijker? Maar ook: hoe bouw je een duurzame kledingkast op voor jezelf en voor je kinderen? Waar kun je op letten en hoe houd je het betaalbaar?

Hoofdstuk 8: Ecologisch schoonmaken

In het hoofdstuk over ecologisch poetsen neem ik je mee in ons groene huishouden: hoe houden we alles schoon met behulp van zero waste en plastic vrije producten, DIY schoonmaak- en (af)wasmiddelen en hoe kun je je huishoudelijk apparaten zo groen mogelijk gebruiken.

Hoofdstuk 9: Milieuvriendelijk op reis en onderweg

In hoofdstuk 9 draait het om reizen: zowel je dagelijkse tripjes naar school, de supermarkt, clubjes, familie, vrienden, het bos en het strand als reizen verder weg, tijdens de vakantie. Hoe pak je het zo groen mogelijk aan?

Hoofdstuk 10: Milieuvriendelijk feestvieren

Groen feestvieren! Dat kan en dat is ook nog eens super leuk! We gaan groen het jaar rond, ik geef tips voor milieuvriendelijke feestdagen en deel hoe je verjaardagen zo eco friendly mogelijk kunt aanpakken.

Hoofdstuk 11: Je kind milieubewust opvoeden

Hoe kun je je kinderen milieubewust opvoeden, zodat ze met respect, verwondering en bewondering naar de aarde kijken, voor haar willen zorgen en op hun eigen manier klimaatactivisten worden, zonder dat ze gebukt gaan onder de druk, angst en het gevaar van klimaatverandering.

De groene mama
Fotografie Kyra de Vreeze voor De groene mama
Hoofdstuk 12: Jouw groene pad concreet vormgeven

Zo ontzettend veel tips heb je gelezen in de 11 hoofdstukken hiervoor. Misschien weet je gelijk waar je wilt beginnen en sta je al te popelen. Maar misschien duizelt het je ook wel. Geen zorgen, in het laatste hoofdstuk van De groene mama geef ik een concreet plan mee om al je groene wensen en plannen uit te voeren in de loop van een jaar.

De vrouwen die hebben meegewerkt aan het handboek voor groen ouderschap

Dit boek had nooit kunnen zijn wat het is zonder een aantal prachtige groene mama’s. Ik wil ze hier graag nog even in het licht zetten, want ik heb met veel plezier met ze samengewerkt, ben heel dankbaar voor hun samenwerking en trots op wat ze hebben gedaan.

De literair agent

Vorig jaar mei werd ik benaderd door Hannah Zirkler, toen nog werkzaam bij Schonbach, mijn literair agent, met de vraag of ik een boek wilde schrijven over milieuvriendelijk leven en opvoeden. In de inspirerende en gezellige gesprekken die ik met haar voerde werd De groene mama geboren. Ik zal haar altijd dankbaar zijn voor wat zij zag in mij en in het boek en haar inzet om het mogelijk te maken!

De uitgever

Ik schreef er al eerder over, maar uitgeverij Becht (Gottmer) was gelijk een match. Het allereerste gesprek dat ik voerde, met Marieke Dijkman en Lorain Grabowski, voelde als thuiskomen. Ze begrepen precies wat ik wilde bereiken met De groene mama: ouders inspireren en helpen om dag in dag uit milieuvriendelijke keuzes te maken. Ook het contact met Anne ter Hark (redactie), Nicolette Garrissen (pers en promotie) en alle andere vrouwen die ik heb ontmoet van deze toffe uitgeverij, is super fijn. Ik ben dankbaar en trots dat Becht (Gottmer), met deze slimme en inspirerende vrouwen, mijn boek heeft uitgebracht.

De vormgever

Mijn uitgever vermoedde het van te voren al: ik voelde gelijk een klik met Linda Sier, mijn vormgever. Ze zit bomvol creative ideeΓ«n, begreep wat ik mooi vind en wist mijn vage ideeΓ«n gelijk om te zetten in concrete en mooie vormgeving en ik kon vol vertrouwen alles waar ik nul verstand van had rondom vormgeving aan haar overlaten. Toen Linda bij een van de shootdagen van De groene mama aanwezig was, waren Isaya en Alela niet bij haar weg te slaan πŸ˜‰ Ze is een ontzettend fijn persoon en kinderen voelen dat haarfijn aan.

De fotograaf

Toen we spraken over fotografen zei ik “ik vond de foto’s in het boek van Kyra de Vreeze mooi – zo’n stijl zie ik voor me”. Marieke vertelde mij dat Kyra zelf fotograaf is en informeerde gelijk of ze wilde meewerken aan De groene mama. Ik ben ontzettend blij met deze samenwerking want in Kyra vond ik niet alleen een eilandkind – ze heeft net als ik op Curacao gewoond – maar ook een hele fijne gesprekspartner over alles rondom milieuvriendelijk leven met kinderen.

De groene mama in de moestuin
Fotografie Kyra de Vreeze, voor De groene mama

Als je De groene mama wilt kopen voor jezelf of ouders (to be) in je omgeving kan dat bij je boekhandel of online!

Columns by Kari