De 100% natuurlijke huidverzorging van FLOW cosmetics

Heel oktober heb ik de 100% natuurlijke huidverzorging van Flow cosmetica getest. Ik heb mijn natural skincare favorieten goed in beeld, maar ben altijd op zoek naar nieuwe merken om te delen met jullie. Ieders huid, voorkeuren en budget zijn namelijk weer anders en ik wil dat Columns by Kari een plek ik waar iedereen terecht kan. Toen ik hoorde over Flow, van De groene drogist, was ik gelijk benieuwd. Een groot aanbod zero waste producten, 100% natuurlijk en biologisch, dierproefvrij, Ecocert gecertificeerd en (grotendeels) vegan. Right up my ally. In deze blog deel ik mijn ervaringen met de huidverzorging van Flow cosmetics!

Flow Cosmetics

Flow is een merk uit Finland. Zoals met veel natuurlijke cosmetica merken, ontstond het merk omdat een ouder (in dit geval een moeder Riitta JΓ€nkΓ€lΓ€) zich afvroeg waarom ze in hemelsnaam chemische troep op haar kinderen smeerde. Riitta zette haar frustratie om in een creatieve flow: 100% natuurlijke en biologische huidverzorging. Flow cosmetica gebruikt onder andere wilde bessen en kruiden als belangrijkste actieve ingrediΓ«nten. IngrediΓ«nten die rijk zijn aan antioxidanten en vitaminen. Antioxidanten helpen je huid herstellen, remmen ontstekingen en zorgen ervoor dat vrije radicalen minder kans krijgen bij huidveroudering. Volgens Flow zijn de Finse planten extra rijk aan deze waardevolle voedingstoffen door de intensieve zomers met zeer veel licht. Verder bevatten de producten onder andere essentiΓ«le oliΓ«n en kristallen. Flow werkt vanuit het holistische mensbeeld (in deze blog leg ik uit wat dit is) en wil met de producten niet alleen het lichaam, maar ook de geest verzorgen.

Groene merken onderzoeken

Ik gaf deze tip in De groene mama, in het hoofdstuk over natuurlijke cosmetica: als de website van een cosmeticamerk een rijke bron van informatie is, over de ingrediΓ«nten, percentage natuurlijke ingrediΓ«nten, de missie, de visie, de idealen voor de wereld en de certificaten, dan ben je al goed op weg. Hoe transparanter hoe beter. Als je geen of weinig concrete informatie op de website van een merk kunt vinden, is de kans zeer groot dat het geen milieuvriendelijk merk is. Keurmerken zijn ook een belangrijke indicator. En de verkooppunten vertellen ook veel. Flow Cosmetics wordt bijvoorbeeld verkocht door De groene drogist. Deze webwinkel heeft het grootste 100% natuurlijke en dierproefvrije cosmetica assortiment in Nederland en BelgiΓ«. DGD als verkooppunt is een seal of approval op zichzelf.

Mijn skincare routine met Flow Cosmetics

Goed. Het is dus The Real Deal. Flow Cosmetics. Een betrouwbaar, milieuvriendelijk merk. Ik wilde er maar wat graag induiken. Ik mocht zelf de producten uitkiezen bij De Groene Drogist – iets wat ik heel belangrijk vind. Zo weet ik dat ik de producten echt nodig heb (geen verspilling), ze goed passen bij mijn wensen en huid en ik enthousiast ben om te reviewen. Ik selecteerde de volgende producten* voor een Flow Cosmetics skincare routine:

flow cosmetics
  • De Honey Milk Luxury Face Cleansing Bar
    Een blok vaste zeep, speciaal voor je gezicht, verpakt in een kartonnen doosje. De bar bevat biologische rauwe honing en lanoline en is dus niet vegan. Wel 100% natuurlijk en biologisch. Overige ingrediΓ«nten zijn onder andere kokosmelk, arctische Lingonbessenolie en roze klei.
  • De Lavender Floral Balancing Mist Toner
    Een lavendelwater in een glazen flesje (plastic spuitje) die je kunt gebruiken als verfrissende face mist, hydraterende toner, make-up setting spray, ter verkoeling van een verbrande huid en als haarspray voor een onrustige hoofdhuid. Een zeer multifunctioneel product dus.
  • De Bilberry Moisture Cream
    Een gezichtcream voor alle huidtypen met lavendel bloesem water, shea butter en argan olie. De gezichtscrème ondersteunt de eigen functie van de huid, balanceert de talgproductie en beschermt tegen luchtvervuiling.
  • De Solid Roots Body Butter
    De zero waste bodylotions van Flow zijn afgestemd op de 7 chakra’s. Hier kom je de holistische benadering van het merk dus ook weer tegen. Ik weet vrij weinig over chakra’s, maar deze omschrijving sprak mij aan: “Het eerste chakra is het wortelchakra, of stuitchakra.Dit chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt, geaard en veilig. De groene, aardende geur van vetiver en patchouli versterkt het lichaam en verbindt het met de positieve energie van de aarde.” De bar is een alternatief voor vloeibare bodylotion uit een fles.

*De producten zijn vegan tenzij anders vermeld

Mijn ervaring met Flow Cosmetics

Met stip op nummer 1 staat de body lotion bar van Flow Cosmetics. Ik ben door dit product zo enthousiast geworden over solide, zero waste bodylotions dat ik weet dat vloeibaar gewoon echt niet meer nodig is. Het is een volwaardig en zalig alternatief voor bodylotion uit een plastic fles of pot. De geur is heerlijk, de bar is zacht, waardoor hij goed smeerbaar is, mijn huid wordt er heel zacht van, hij hydrateert enorm goed. Het is in ieder opzicht een winner.

zero waste body lotion bar

De gezichtscrème vind ik ook een absolute aanrader. Het pompje (ik gebruik 4 pompjes per keer) is ideaal en hygiënisch, de cream smeert goed uit, hij hydrateert goed en is zacht voor mijn huid. Vaak krijg ik eerst een week of wat puistjes als ik overstap op een andere dagcrème. Bij deze dagcreme was dat niet het geval: het was direct een match met mijn huid.

flow cosmetics dagcreme

De derde plek gaat naar de face bar. Wat ik er heel fijn aan vindt: je hebt maar een heel klein beetje nodig om je gezicht grondig mee te reinigen. Hij gaat dus heel lang mee. (Lees hier hoe je de bar bewaard in je badkamer) Je maakt je handen nat, draait de bar er een keer of 3/4 in rond en wast je gezicht met je handen. Ook heel fijn: de zeep voelt heel erg zacht aan je huid. Een heel prettige ervaring. Waarom hij op nummer 3 staat voor mij: de geur vind ik niet heel speciaal, hij is niet vegan en er is geen instant effect van hydratatie voelbaar.

flow cosmetics zero waste

Tot slot de toner. Als je mijn blog al een tijdje volgt weet je dat ik (hysterisch) veel van toners en face mists houd. En daarom ook heel kritisch ben over de toners en mists die ik test. Fijn aan de mist van Flow: de spray is heel prettig en gelijk, waardoor hij ideaal is om aan te brengen, ook als setting spray over je makeup. Wat ik minder vind: de geur en het “instant verfrissende en schone gevoel” wat een goede toner je kan geven. Deze toner heeft het misschien ook wel extra zwaar te verduren onder mijn kritische review, omdat ik gelijktijdig de toner van Abloom testte en ik werd daar gelijk verliefd op. Maar goed, die is ook wel twee keer zo duur πŸ˜‰

100% natuurlijke toner en face mist

Go with the Flow

Hopelijk heeft deze blog je een goed beeld gegeven van het merk! Misschien weet je gelijk waar je wilt beginnen (bijvoorbeeld met de bodylotion bar!), misschien wil je nog even verder snuffelen. Want Flow Cosmetics heeft ook shampoo bars, conditioner bars, serums, gezichtsmaskers- en oils, cleaners en meer. Je vindt de producten van Flow Cosmetics hier.

Columns by Kari

Gifted products

One thought on “De 100% natuurlijke huidverzorging van FLOW cosmetics

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.