Zero waste douche routine

In deze blog deel ik mijn plastic vrije en zero waste douche routine. Ik laat zien welke zero waste producten ik gebruik voor, tijdens en na het douchen. Ook laat ik zien hoe we deze milieuvriendelijke en natuurlijke verzorgingsproducten bewaren en opbergen. Wil je graag groener douchen? Lees dan gauw verder! En extra leuk: ik geef in deze blog twee potjes met zero waste tandpasta tabletjes van Happy Tabs weg!

zero waste douche routine

Waarom een zero waste douche routine?

Waarom zou je zero waste willen douchen? Werp even een blik op jullie douche en/of bad. Hoeveel producten staan daar? Shampoo, conditioner (wellicht voor hem en voor haar), douchegel (een stuk of drie? O nee, vier, maar die is al zo oud, ugh, hup de bak in), scheergel, facewash, badschuim, badolie, baby douchegel, baby shampoo, een paar scheermesjes. En dan nu het badkamerkastje: wat staat daar allemaal in? Een paar flessen deo, bodylotion, tandpasta, cremes, potjes, dingetjes… Hoeveel van deze spullen zijn gemaakt van of verpakt in plastic? Stel je nu eens voor dat je al deze spullen op een berg legt. En dan de spullen van de buren erbij. Van je hele straat. Van je dorp of stad. Van Nederland. Van de wereld… Hoe enorm zou die stapel wel niet zijn dan? Zo groot Γ­s die stapel. En nog veel groter, want we gooien alles weg (al dan niet opgebruikt), er worden weer nieuwe flessen geproduceerd, verpakt, verzonden, gebruikt, weggegooid. De stapel met afval groeit en groeit en een groot deel belandt in de oceaan. Dit heeft zeer ernstige gevolgen voor het zeeleven: voor alle dieren, maar ook de koralen. We zijn voor overleving afhankelijk van de oceaan. Niet alleen/perse voor voedsel, maar omdat de oceaan een gigantisch deel van onze CO2 uitstoot opneemt. Als de zee dat niet zou doen of te ongezond wordt om dit te kunnen doen, wordt het proces van klimaatverandering versneld in een tempo dat niet te overzien is en wordt het onmenselijk heet op aarde.

Geen dingen waar je aan wilt denken, als je lekker onder de douche staat en de drukte, stress en ervaringen van de dag van je afspoelt. Maar het toffe is dus dat je door je douche routine te vergroenen een mega positieve impact hebt op de planeet en haar bewoners. Gewoon alleen maar door (anders) te douchen doe je iets goeds voor de aarde. Dat is toch een heerlijke manier om de dag te beginnen?

Hoe moet ik beginnen?

Super tof dat je je douche routine plastic vrijer en verpakkingsvrijer wilt maken! Ik beloof je, het is echt heel leuk. Maar waar moet ik beginnen, vraag je je misschien af. Heel simpel. Gebruik alles op wat je hebt en iedere keer als een product (helemaal) op is en je dus iets nieuws nodig hebt, ga je op zoek naar een zero waste variant. Zo bouw je stap voor stap (douche beurt voor douche beurt) een zero waste douche routine op! Hieronder kun je lezen welke producten ik gebruik en aanbeveel.

Mijn plastic vrije en zero waste douche routine

zero waste douche routine
Dit zijn de spullen die ik gebruik onder de douche:
  • De stang is van Ikea, het bakje dat eraan hangt ook.
  • De haakjes zijn van Dille & Kamille (maar ook verkrijgbaar bij Ikea)
  • De zeepzakjes zijn van Shampoo Bar, maar zijn ook te koop bij HappySoaps. Hier blijven je zeepjes goed in en gaan ze langer mee: na verloop van tijd wordt je zakje het zeepje, waardoor je nooit iets verspilt. Er komen ook geen losse zeepstukjes in je doucheputje terecht.
  • Zakje 1: een shampoo bar van HappySoaps. Deze shampoo bars werken ontzettend goed, zien er prachtig uit (zie verderop) en ruiken zalig. Ik vind ook de shampoo bars van Shampoo Bar heel fijn.
  • Zakje 2: een zero waste Aleppo zeep voor gezicht en lichaam. Aleppozeep is een echte alleskunner: je kunt het gebruiken voor je lijf, je gezicht, je haren, je handen en zelfs je tanden (beetje yuk vind ik dat zelf). Het is zeer geschikt voor de (extreem) gevoelige huid en ook geschikt voor babies. En je kunt er ook de was mee doen. Kortom, een must have voor een zero waste douche routine.
  • Zakje 3: een zero waste scheerzeep van Dille & Kamille (lees hier alles over het gebruik).
  • Zakje 4: een Calendula zeep van Weleda voor de meisjes. Weleda is wat mij betreft hΓ©t merk voor baby en kinderverzorging. 100% natuurlijk en nooit een misser.
  • Konjac spons (om je gezicht mee te reinigen, biologisch afbreekbaar)
milieuvriendelijk douchen
In het bakje zit:
  • Een safety razor, om plastic vrij mee te scheren (eenmalige aanschaf voor een heel scheerleven, lees hier alles over het gebruik)
  • Een scheerkwast (niet noodzakelijk, maar handig om schuim mee te maken – niet vegan).
  • Een douche timer, want korter douchen bespaart niet alleen water maar ook CO2 uitstoot omdat het water verwarmd moet worden. Lees hier alles over 5 minuten douchen.

Na het douchen

De deodorant die ik gebruik is de plastic vrije deo van We Love The Planet. De lavendelgeur is mijn favoriet en ik heb de variant in een tinnen bakje: die vind ik het prettigst in gebruik en het gemakkelijkst volledig op te maken. Het is een crème deo die je met je handen aanbrengt.

In plaats van body lotion uit een plastic fles kun je een grote pot shea butter en/of kokosolie kopen en verdelen in kleinere potjes. Vervolgens kun je de shea butter (uit verschillende potjes want hygiene) gebruiken als bodylotion, handcrème, billencrème, tepelcrème bij de borstvoeding en als haarstyling. Kokosolie kun je ook gebruiken voor je haar en als bodylotion, maar ook om make-up te verwijderen en om mee te koken. Je kunt met deze twee producten ook zelf een lekkere bodylotion maken. Hoe, dat lees je hier.

zero waste douchen

Scheren en tanden poetsen doe ik na of voor het douchen, om water te besparen. Sinds een paar maanden poetsen we met de tandpasta tabletjes van Happy Tabs. Dit zijn zero waste tabletten: ze zitten in een glazen potje dat je kunt navullen of hergebruiken (bijvoorbeeld als kruidenpotje, schilderpotje of potje om shea butter of kokosolie in te bewaren). Je gebruikt de Happy Tabs als volgt:

  • Neem een tabletje en stop deze in je mond. Bijt er een paar keer op.
  • Maak je tandenborstel nat en begin met poetsen
  • Poets 2 minuten en spoel je mond met water

Winactie Happy Tabs (GESLOTEN)

Ik mag van Happy Tabs een van mijn lezers blij maken met 2 potjes met tandpasta tabletten: de Toothpasta tablets Fresh Mint (met fluoride) en de Toothpaste tablets Mint Charcoal (zonder fluoride). Die eerste vind ik het lekkerst. Die tweede vind ik ook geschikt voor Isaya (een half tabletje), omdat de smaak minder intens is. Wil je kans maken op deze twee potjes?

happy tabs winactie

Meedoen kan op verschillende manieren:

  • Laat een reactie achter onder deze blogpost
  • En/of laat een reactie achter op Instagram onder de foto die bij deze blog hoort op

Voor extra winkans:

  • Deel deze blogpost op je Facebook account (tag @columnsbykari)
  • En/of deel de Instagram foto in je stories (tag @karivdheide)
  • Volg mij (@karivdheide) en Happy Tabs (@happytabs_global) op Instagram

Als je zowel op Instagram als op de blog meedoet, zet dan even je Instagram handle bij je reactie hieronder, zodat ik weet wie je bent πŸ˜‰ DEZE WINACTIE IS GESLOTEN

Wat je nog meer kunt doen, als je milieuvriendelijk wilt douchen

Behalve zero waste en plastic vrije producten zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om milieuvriendelijker te douchen.

5 minuten douchen per dag
  • Douche zo kort mogelijk (max 5 min per dag)
  • Vang het eerste koude water op in een teiltje om een handwasje mee te doen
  • Scheer je benen voordat je gaat douchen, met een teiltje met water, zodat je water bespaart
  • Poets je tanden na of voor het douchen, zodat je water bespaart
  • Kies voor 100% natuurlijke cosmetica producten die met zorg voor aarde, mens en dier zijn gemaakt, ecologisch afbreekbaar zijn en vrij zijn van micro plastics
  • Zorg voor je spullen, zodat ze langer mee gaan (bijvoorbeeld door je zeepjes in zakjes te bewaren en je safety razor niet in water te laten liggen)
  • Houd je badkamer schoon en schimmelvrij op ecologisch verantwoordde wijze. Hoe je dat doet, lees je hier.
  • Minimaliseer het aantal producten dat je gebruikt: bouw het gebruik af.
  • Maak alle producten die je koopt helemaal op. Als je iets niet kunt of wilt opmaken, kijk dan of je het (hygiΓ«nisch) kunt weggeven aan iemand anders.
  • Gebruik handdoeken van biologisch katoen van Yumeko.
  • Laat de handdoeken drogen voordat je ze in de wasmand doet, zodat ze niet gaan stinken of schimmelen en je ze makkelijk op 40 graden ipv 60 graden kunt wassen.
  • Gebruik bij het wassen van je handdoeken zelfgemaakt ecologisch wasmiddel en hang ze aan de waslijn ipv de droger.
Columns by Kari

Gifted products en Affiliate links

17 thoughts on “Zero waste douche routine

  1. Wat een leuk blogbericht! Ik gebruik zelf ook een shampoo bar en ik vind dat zo leuk en makkelijk in gebruik. De tandpasta tabletjes heb ik nog niet geprobeerd, maar hier ben ik wel erg benieuwd naar!

    Ik doe ook mee via Instagram: liesrector

  2. Wat een leuke blog weer! Fijne, laagdrempelige tips πŸ™‚ Ik zou de tandpasta tablets erg graag willen proberen, maar ben nog wel nieuwsgierig of het inderdaad duurzamer is dan bijv een tube tandpasta van Green people of een ander merk zonder rotzooi, met oog op dat je met een tube veel langer doet. Maar ik win ze heel graag hahaha!

    Ik doe ook mee via Instagram: melaniegraafland

    1. Ik sluit me helemaal aan bij Melanie. Zowel over de blog (ben nu aan mn eerste shampoobar bezig en bevalt niet super, dus ga die van jou zeker proberen) als de tabs vs β€œgroenere” tube. Ook omdat je tabs niet overal kunt kopen. Maar ben ook heel benieuwd! Op insta ben ik judithdefrel.

  3. Wij zijn fan van blok zeep in combi met het zeepzakje. Ik ben erg nieuwsgierig naar de tandpasta tabletjes, lees er meerdere goede verhalen over. Ik doe op instagram mee: Marleenh8

    Groetjes!

  4. Ik ken de tandpasta tabletjes nog niet, maakt me wel erg nieuwsgierig.

  5. Top blog! Ik gebruik al een shampoo bar. (Deed ik vroeger ook al toen ik nog dreads had, die is alleen wat heftig voor gewoon haar.)
    Ik ben nu wel aan het kijken voor tandpasta tabletjes, dus ik zou deze graag willen proberen.

    Via insta doe ik ook mee: suuzzie

    Greetz

  6. We gebruiken al shampoo bars in een blikje, elke keer weer een feestje om te gebruiken. Ruikt lekker, voelt goed.
    Nog wel β€˜gewone’ tandpasta uit plastic tube.. misschien helpt dit ons over de streep, ik hoop het!

  7. Ik zat al te wachten op deze blog. Ik ben al goed op weg met onze badkamer zo te lezen. Ik ben zelf ook zeer benieuwd naar of mijn gezin de tabs aandurven.. Nog maar even wachten en voorbereiden.. @judithzand

  8. Ik ben net begonnen met veganistisch en zero waste. Zodra iets op is bijna ga ik al in de aanslag om een betere variant te kopen.
    De tandpasta tablets kijken mij ideaal. Zou het graag proberenhoe het smaakt. Daarom doe ik graag mee aan je winactie.
    Ik heb al super veel tips van blog afgehaald. Kom maar op met nog veel meer!!
    Groetjes Annette

  9. Ik ben al een eind op weg met plastic vrij douchen. Bij tanden poetsen vind ik de stap wat β€œspannender”. Zou de tabletjes graag uitproberen.

    Insta: yolanda_351

  10. We proberen hier thuis alles op te gebruiken wat we hebben en inderdaad langzaam over te schakelen op zero waste. We zitten aan de laatste tandpastatube dus deze tabletjes zouden van pas komen! Daarna is de scheerzeep en het mesje aan de beurt!

    Instagram: vlientjen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.