Zelf ecologische badkamer reiniger maken [anti schimmel]

Ruim een maand gebruik ik het nu voor de badkamer en ik kan je beloven: het werkt heel goed. Deze ecologische badkamer reiniger is een dikke aanrader. Dit anti schimmel middeltje maken kost ongeveer 5 minuten en het kost een fractie van alle chemische troep die je in de supermarkt of bouwmarkt koopt. In deze blog deel ik het DIY recept en geef ik tips om je badkamer op natuurlijke wijze schimmelvrij te houden.

Een schimmel vrije badkamer

Een schimmel vrije badkamer is ontzettend belangrijk. Of eigenlijk: een schimmel vrij huis is ontzettend belangrijk. Schimmel is ontzettend slecht voor jouw gezondheid en de gezondheid van je kinderen. Je kunt er allerlei luchtwegklachten van krijgen, luchtweginfecties door oplopen, allergische reacties kunnen getriggerd worden en nog een heel scala aan andere klachten. Zeker met kwetsbare kinderlongen in je woning is het altijd balgnrijk om je woning schimmelvrij te houden. Omdat de badkamer een hele vochtige ruimte is, is de kans op schimmelvorming groot. Maar met allerlei chemische meuk aan de slag gaan, is niet de beste keuze voor die kinderlongetjes en ook niet voor die van jou. Niet alleen voor je luchtwegen, maar ook voor je huid is dat geen succes. En dan is er natuurlijk nog de milieukwestie. Anti schimmel schoonmaakmiddelen op basis van chloor, bleek of ammoniak zijn schadelijk voor het milieu. Dus hoe pak je het nou van alle kanten goed Γ©n groen aan?

Zo houd je je badkamer op natuurlijke wijze schimmel vrij

Het doel is: voorkomen. Je wilt voorkomen dat er schimmel in je badkamer ontstaat. En dat doe je zo:

  • Zorg dat er altijd geventileerd en gestookt wordt in de badkamer
  • Als je een mechanisch ventilatiesysteem in de woning hebt, zet deze dan aan tijdens en na het douchen
  • Maak na het douchen de wanden en tegels droog, bijvoorbeeld met een hydrofiele doek
  • Zet na het douchen 10 tot 20 minuten het raam open [langer zorgt voor onnodig verlies van warmte
  • Maak een keer per week de tegels en vloer schoon met ecologische badkamer reiniger

Zo maak je ecologische badkamer reiniger

  • Kook 500 ml water
  • Voeg 4 eetlepels soda toe aan het water en roer tot het is opgelost [gebruik het merk Driehoek, dit zit in karton in plaats van plastic]
  • Voeg 8 eetlepels schoonmaakazijn toe [gebruik het merk Groenland: dit zit in gerecyclede flessen en is oa verkrijgbaar bij Jumbo
  • Voeg 10 druppels tea tree olie toe aan de mix [gebruik biologische tea tree olie]
  • Laat het afkoelen en giet de ecologische badkamer reiniger in een herbruikbare spuitfles
ecologische badkamer reiniger

Lees ook: zelf plastic vrij ecologisch afwasmiddel maken!


Zo gebruik je je homemade ecologische badkamer reiniger

Dit spul gaat geen agressieve schimmels die al maanden in je badkamer zitten verwijderen. Het verwijdert oppervlakkige schimmels en het zorg ervoor dat nieuwe schimmels wegblijven. Tea tree olie heeft een antibacterieel en schimmelwerende werking en wordt ook vaak ingezet door om luizen op afstand te houden. Het wordt verder gebruikt tegen voetschimmels, kalknagels, acne, huidinfecties, chronische blaasontstekingen en insectenbeten. Een krachtig middeltje dus. Het ruikt ook best krachtig, dus lucht tijdens het schoonmaken. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld die HG middeltjes kun je de badkamer nu gewoon schoonmaken met je kinderen in de buurt [uiteraard altijd je schoonmaakmiddelen hoog wegzetten, ook ecologische middelen!]. Ook heb je niet persΓ© handschoenen nodig en heb je niet het gevoel dat je tegen de vlakte gaat door het inademen van al die chemische troep. Win-win-win dus!

  • Spuit de muren en tegels in met de ecologische badkamer reiniger
  • Gebruik loofah spons of een staalspons om de tegels goed mee te schrobben. De staalspons werkt vooral goed op de groeven tussen de tegels, waar schimmels zich graag in vastbijten. Plastic vrij verpakte staalsponzen koop je bij Dille & Kamille. Fijn aan loofah sponzen is dat ze extreem lang meegaan en in de vaatwasser kunnen.
  • Laat de ecologische badkamer reiniger 30 minuten intrekken, terwijl je ondertussen de was ophangt, de rest van je badkamer schoonmaakt of speelt met je kroost.
  • Spoel daarna de muren en vloer af met heet water en veeg mee met een schone doek zodat er geen strepen of vuilresten achterblijven
  • Droog daarna de muren en vloer goed af.
  • Doe dit in ieder geval een keer per week.
ecologische badkamer reiniger

Wat kost DIY ecologische badkamer reiniger?

Zo houd je je badkamer op natuurlijke wijze schoon en gezond! En het kost je bijna niks. Een pak Driehoek soda van 600 gram kost €1,89. Hier kun je 12 flessen reiniger mee maken. Een fles Groenland schoonmaakazijn van een liter kost €0,45. Je kunt hier ongeveer 8 flessen ecologische badkamer reiniger mee maken. Een flesje biologische tea tree olie van 20 ml kost €12,30. De 10 ml flesjes kosten rond de 8 euro, maar grotere verpakkingen zijn beter voor het milieu en omdat het middel multi functioneel inzetbaar is, raad ik 20 ml aan. Je hebt nog geen milliliter per fles van 500 ml nodig, dus je kunt met gemak 20 tot 25 flessen ecologische badkamer reiniger maken hiermee. In totaal kom je uit op nog geen 67 cent per fles zelfgemaakte badkamer reiniger. Een fles HG kost tussen de 7 en 8 euro. Best een goede deal toch? Voor het milieu, voor je gezondheid en voor je portemonnee!

Columns by Kari

5 thoughts on “Zelf ecologische badkamer reiniger maken [anti schimmel]

  1. Hoi Kari, gebruik je dit ook als anti-kalk? Of wat gebruik jij als anti-kalk? Alvast bedankt!

    1. Hi Anouk! Ja dit werkt ook als anti- kalk! De schoonmaakazijn zorgt ervoor dat alles gaat glimmen. Belangrijk is de volgorde van het recept (goed volgen) en het laten intrekken. Liefs, Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.