Zelf ecologische allesreiniger maken

Inmiddels maken we steeds meer schoonmaak- en (af)wasmiddelen zelf. Wasmiddel inmiddels al bijna 1,5 jaar. Daar kwam vorig jaar afwasmiddel bij. En sinds een paar maanden ook eco ruitenreiniger en badkamerreiniger (anti-schimmel). Ook maak ik al een tijdje allesreiniger zelf. Er zitten veel milieuvoordelen aan zelf ecologische schoonmaakmiddelen maken. Maar ook flinke financiΓ«le voordelen. Daarnaast is het een hele waardevolle & leerzame (thuisonderwijs)activiteit om te ondernemen met je kinderen en biedt het jou zelf ook de mogelijkheid om een lekker staaltje #SlowLiving te beoefenen. In deze blog deel ik mijn super simpele maar effectieve recept voor ecologische allesreiniger.

Waarom zou je zelf ecologische allesreiniger maken?

De aarde

Zoals ik al schreef zitten er flink wat milieuvoordelen aan het zelf maken van je ecologische schoonmaakmiddelen. Je werkt met een paar basis ingrediΓ«nten – die je in grootverpakking en waar mogelijk plastic vrij verpakt inkoopt en voor diverse middeltjes en doeleinden gebruikt. Je hergebruikt steeds de fles waarin je het middel bewaart, waardoor je niet alleen op productie en vervoer, maar ook op verpakking milieuwinst behaald. Tot slot zijn de ingrediΓ«nten simpel, puur & ecologisch, zodat zowel het milieu als jullie handen en longen worden gespaard.


Ik heb 6 a 7 ecologisch verantwoordde basis ingrediΓ«nten die ik op verschillende manieren, samenstellingen en hoeveelheden inzet voor allerlei soorten schoonmaak- en (af)wasmiddelen. Er komt later deze week een blog online met onze complete eco wasroutine en ik zal binnenkort ook een blog schrijven waarin ik een kijkje geef in mijn groene DIY schoonmaakkastje!


De portemonnee

Dan is er nog het financiele voordeel. In het geval van de badkamerreiniger bijvoorbeeld: een fles kost maar 67 cent! En het eco afwasmiddel zelfs maar 55 cent. De ecologische ruitenreiniger spant echter de kroon. Want deze kost maar 5 cent per fles. Maar ook de ecologische allesreiniger zal je een flinke duit besparen! Een fles van deze groene alleskunner kost maar 11 cent.

De kinderen

Er zit nog een ander heel fijn voordeel aan het zelf maken van je ecologische schoonmaakmiddelen. En dat is het educatieve deel. Kinderen leren ontzettend veel van ons nadoen. Hoe groener wij doen, hoe groener zij zullen volgen. Heel belangrijk, aangezien we de planeet aan onze (klein)kinderen nalaten. Voor Isaya is het de normaalste zaak van de wereld dat we de producten waarmee we wassen en poetsen zelf maken en dat we flessen hergebruiken. Los van het milieuvriendelijk opvoeden leren kinderen ook veel andere dingen tijdens het (samen) zelf maken van eco schoonmaakmiddelen. Ze leren een recept/instructies volgen, ingrediΓ«nten afwegen of meten, voorzichtig en geduldig roeren in een hete pan, vol concentratie het middel overgieten in een fles. En daarna: enorm veel trots want dat hebben ze zelf gemaakt! En daarna: met veel plezier willen helpen met poetsen, want het is hun middeltje! Super leuk dus om aan jullie thuisonderwijs toe te voegen!

De vertraging

Tot slot – en deze is voor iedereen die denkt “ik wil wel maar ik heb er echt geen tijd voor” – geeft het jou de mogelijkheid om te vertragen. Slow living is een van mijn grootste uitdagingen op weg naar een steeds groener leven. Langzaam tikken tegen de zijkanten van een zinken emmer met de zeepklopper, rustig blijven roeren in een sopje soda tot alles is opgelost, keer op keer de was blijven ophangen in plaats van in de droger proppen, wachten tot het deeg is gerezen, mijn kleren maken in plaats van weggooien: groen leven is bij uitstek een mooie manier om te vertragen. Het kan je mentaal veel opleveren in deze drukke, snelle, volle, overprikkelende maatschappij.


Lees ook: ‘Ik heb twee maanden schoongemaakt met een schoonmaakkalender en dit is wat er gebeurde


Mijn recept voor ecologische allesreiniger

Ik gebruik zachte groene zeep voor onze ecologische allesreiniger. Groene zeep is een echte alleskunner. Het is een sterk geconcentreerde zeep die is gemaakt van natuurlijke oliΓ«n en biologisch afbreekbaar is. Je mag het gebruiken op allerlei soorten materialen (hout, steen, rvs, tegel, stof, leer) en kan ingezet worden voor talloze lastige vlekken (vet, bloed, verf, wijn). Zachte groene zeep koop je in een pot van 900 gram. De pot is helaas van plastic, maar als je kiest voor Driehoek weet je in ieder geval dat je de meest duurzame optie kiest. Ze maken waar mogelijk gebruik van bio plastic en gerecycled plastic.

ecologische allesreiniger
Wat heb je nodig?
  • Twee eetlepels zachte groene zeep [ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt]
  • 500-1000 milliliter gekookt water
  • Een herbruikbare spuitfles
    Ik krijg heel vaak vragen over goede en plasticvrije spuitflessen. Ik ben er nog nooit eentje tegengekomen. Natuurlijk wil ik ook het liefst een mooie Pinterest perfect spuitfles van glas, maar de meest groene optie is gewoon een fijne spuitfles, die je al op hebt gebruikt, hergebruiken.
  • Een spatel
  • Eventueel een trechtertje
Hoe ga je te werk?
  • Doe twee flinke scheppen zachte groene zeep in een pan (als je het water op het vuur aan de kook brengt) of stevige schaal (als je het water in een waterkoker kookt).
  • Met de waterkoker: giet het gekookte water over de zeep en begin gelijk rustig te roeren. Op het vuur: voeg het water toe en breng het al roerend aan de kook.
  • Roer langzaam en continue totdat de zeep volledig is opgelost.
  • Laat het middel volledig afkoelen
  • Als je een trechtertje hebt, gebruik deze dan om het middel zonder verspilling in de fles te gieten.
  • Sluit de fles goed af en bewaar deze op een veilige plek waar kleine kinderhandjes niet bij kunnen komen zonder toezicht.

Waar gebruiken wij de DIY allesreiniger voor?

Onze fles hangt in de keuken en we gebruiken deze onder andere voor:

  • Het aanrecht en de wasbak schoonmaken
  • Het fornuis schoonmaken
  • Elektrische apparaten en keukenkastjes afnemen
  • De vloer dweilen
  • De eettafel en eetstoelen afnemen
  • Het dressoir, de bijzettafeltjes, piano en vensterbanken schoonmaken
  • Deurklinken reinigen
  • Wasbakje, vloer, tafels en planken in het benedentoilet reinigen
  • De trap en trapleuning schoonmaken
  • Tuinmeubels schoonmaken
  • Isaya’s step, fiets, de kinderwagen en ander materiaal dat buitenkomt schoonmaken (zeker in deze tijd proberen we daar heel consequent in te zijn)
Columns by Kari

Deze blog bevat 1 affiliate link

10 thoughts on “Zelf ecologische allesreiniger maken

  1. Dankjewel voor het recept! Spuit je de allesreiniger ergens op om het vervolgens met een doekje schoon te maken? Ik gebruik groene zeep als allesreiniger en maak er in een emmer een sopje mee. Maar als ik even snel wat schoon wil maken, moet ik dus weer een nieuw sopje maken.

    1. Ik doe het middel in een spuitfles en voor sommige dingen spuit ik het gewoon gelijk uit de fles en gebruik ik dan een doekje om het oppervlak schoon te maken (super easy en snel, bijvoorbeeld even de tafel afnemen, de wasbak of het fornuis) en voor andere dingen doe ik een beetje van het middel in een emmer met water. Bijvoorbeeld voor de vloer, de trap, of als ik samen met de meisjes ga schoonmaken (tafeltjes, vensterbank, etc). Dus ik gebruik het zeker als instant reiniger, direct uit de fles!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.