Alle groene tips van de afgelopen weken op een rij (deel 3)

Het is weer de hoogste tijd voor een verzamelblog met alle “groene tips van de dag” van de afgelopen weken. In deze blog vind je 30 laagdrempelige, maar effectieve manieren om je dagelijks leven milieuvriendelijker te maken. Wil je graag vergroenen (met je gezin)? Lees dan gauw verder!

1. Super slimme dingen

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat is een boek. De titel zegt eigenlijk alles over waar het boek over gaat. Het is een heel fijn en overzichtelijk boek voor iedereen die meer wilt leren over het klimaat en klimaatverandering. Het inspireert enorm om klimaatneutralen te gaan leven en is ook heel gaaf om als groen cadeau te geven.

2. Zero waste poetsen

Met de Happy tabs kun je zero waste en plastic vrij tanden poetsen. De handige tandpastatabletjes smaken lekker en zorgen ervoor dat je geen tubes tandpasta meer nodig hebt. De tabletjes zitten in een glazen potje en zijn navulbaar met een papieren verpakking.

3. Niet google'n maar...

Ecosia’en! Met de Ecosia zoekmachine plant je bomen terwijl je dingen opzoekt. Voor iedere zoekopdracht krijg je een punt en met een aantal punten (ik geloof een stuk of 50) wordt er een boom geplant. Ecosia heeft inmiddels al 93 miljoen bomen geplant op deze manier. Je kunt de zoekmachine gewoon toevoegen aan je browser en downloaden als app voor op je telefoon.

4. Een schuurspons van gerecycled materiaal

Ik heb schuursponzen van gerecycled materiaal getest de afgelopen weken. Er zitten voordelen en nadelen aan. Voordeel is dat ze heel goed poetsen. Nadeel is dat ze veel sneller op gaan dan sponzen van Loofah, die echt maanden meegaan en ook in de vaatwasser kunnen.

5. Een groen starterspakket

Een tijdje terug ontving ik The Bam & Boo Giftpack – een soort starterspakket voor groen leven, met bamboe tandenborstels, wattenstaafjes van bio katoen, zero waste flosdraad en andere groene gooiden. Super leuk om cadeau te geven aan iemand in je familie of vriendenkring die graag milieuvriendelijker wil leven! En als je voor jullie gezin op zoek zijn naar bamboe tandenborstels, neem dan eens hier een kijkje.

6. Oneindig recyclebaar

Op dit moment wordt slechts 10-20% van het plastic gerecycled.⁠ Met de technologie van NOW The Movement worden PET flessen oneindig recyclebaar te gemaakt. Er hoeven dan geen nieuwe flessen meer gemaakt te worden en kunststoffen verdwijnen niet meer in verbrandingsovens, stortplaatsen en de oceanen. ⁠Door je [gratis] te registeren als NOW supporter kun je in een maar seconden bijdragen aan een beter en schoner milieu!

7. Bomen planten voor de toekomst

Ook een geweldig cadeau om te geven. Aan iemand anders maar ook bijvoorbeeld aan je kinderen: bomen planten in Spanje. Je koopt een “wensboompje” bij Loyaltree – zij verzenden dit boompje naar de persoon die het van jou cadeau krijgt én ze planten er een boom voor. Je kunt via een QR code de groei en CO2 compensatie van jouw boom/bomen volgen als je inlogt. Heel leuk om het proces tijd én online te volgen met je kinderen. Je kunt de bomen in Spanje zelf een naam geven (bijvoorbeeld de naam van je kind, zodat ze hun eigen boom hebben!).

8. Bio in bulk

Een keer per seizoen plaatsen we een hele grote biologische bestelling bij Pit & Pit, met allerlei soorten linzen, verschillende soorten bonen en (kikker)erwten, allerlei soorten granen (bulgar, couscous, haver, boekweit, ed.), rijst, pasta soorten en meel & bloem. In bulk biologische voorraad producten bestellen. Door uit grootverpakkingen en gedroogd te eten bespaar je enorm veel verpakkingen, naast het milieuvoordeel van biologisch eten. Door 1x per kwartaal te bestellen houden we de CO2 uitstoot van online bestellen zo klein mogelijk. De potten waarin het voedsel komt zijn herbruikbaar en heel handig.

9. Natuurlijk voor babies en kinderen

Ik gebruik het bijna dagelijks voor de meisjes en ik vind het zo’n gouden (en groene) tip voor ouders (to be): de 100% natuurlijke producten van Aromed op basis van essentiële oliën. Wij gebruiken onder andere de massage olie (ik geef Alela nog steeds na ieder badje een babymassage, omdat ze het zo fijn vindt), de buikolie (tegen krampjes, ook als compres te gebruiken), de bergolie (tegen berg) en de inhalaties bij benauwdheid of verkoudheid.

10. Groene Beauty

Ook echt een super fijne groene cadeautip. Het boek Groene Beauty. Daarin vind je 60 recepten voor DIY natuurlijke cosmetica: dagcrème, haarverzorging, bodyscrubs, tandpasta, noem maar op. Ook echt een aanrader om thuis met je kinderen te doen: hoe gaaf als je kind zijn eigen bodylotion kan maken! De natuurlijke basis ingrediënten kun je hier kopen.

11. Plastic vrij scheren

Ik schreef er in deel 1 van “alle groene tips van de dag” ook al over. Maar het blijft een van de fijnste groene tips ever. Een safety razor in plaats van plastic (wegwerp)mesje. Ik ben zo ontzettend fan van de safety razor. Het is een ultiem voorbeeld van compromisloos groener leven: je hoeft er helemaal niks voor in te leveren en gaat er alleen maar op vooruit. Ik beloof je, als je eenmaal met een safety razor scheert wil je niks anders meer.

12. Groen je billen vegen en anderen helpen

Toiletpapier van gerecycled papier is een hele goede, groene stap. Het kan nog een stapje verder: verpakkingsvrij toiletpapier van gerecycled papier. En dan nog toffer: gelijk projecten steunen in Afrika met je pleerol. The Good Roll bouwt sanitaire voorzieningen met je aankopen. En handig: je kunt een abonnement afsluiten zodat je nooit zonder komt te zitten.

13. Herbruikbare wattenstaafjes 

In mijn vorige “alle groene tips” schreef ik er al even over: een plastic vrij alternatief voor wattenstaafjes. Ik vertelde dat de herbruikbare bamboe stokjes flink wennen zijn en dat ik dus koos voor wegwerp bamboe met katoen. Inmiddels heb ik een herbruikbaar alternatief gevonden dat wél fijn is. The LastSwab is echt een uitkomst. In deze blog kun je er alles over lezen.

14. Graphenstone

Deze week kon je zien welk kamertje we recent nog hebben vergroend met de ecologische verf van Graphentstone en dus mag deze groene verf niet ontbreken in deze rij met groene tips. Het is zo’n geweldige en belangrijke stap die je kunt zetten als het gaat om milieuvriendelijker én gezonder wonen: kiezen voor volledig circulaire verf die ook nog eens CO2 opneemt uit de lucht.

15. De Restjes Lunch

Ik probeer het zo vaak mogelijk te laten zien in mijn IG stories: wat ik maak als lunch, met de restjes van de vorige dag of de restjes in de koelkast. Restjes opeten zorgt ervoor dat je voedselverspilling tegengaat. Voedsel produceren betekent dat er land nodig is, water, machines, verpakkingsmateriaal, vervoer: allemaal dingen die een belasting leggen op de aarde. Je koelkast leegeten tot aan de laatste slappe boon achterin de groentela kan als een opgave voelen, maar met een beetje wil en creativiteit kun je er de meest lekkere lunch- en avondmaaltijden van maken!

16. Kleding ontpillen

Iedere keer als Isaya of ik een trui of broek ontpillen in mijn Instagram stories krijg ik tientallen vragen over de ontpiller die we gebruiken. Ik gebruik al bijna 7 jaar deze ontpiller om pluisjes te verwijderen van onze wollen kleding. Maar ik gebruik ‘m ook voor het verwijderen van pluisjes en pillen op synthetische stoffen. Hij is gemaakt van plastic en draait op batterijen, dus als deze stuk gaat ooit koop ik een plastic vrije om te testen. Maar voor nu weet ik nog niet of die (net zo goed) werken. Maar deze ontpiller is ook zeker een fijne groene tip: hij zorgt ervoor dat je kleding er binnen no time weer mooi uitziet.

17. Kleding repareren

In de top drie van mensen die nooit hadden gedacht dat ik dit ooit zou doen staan:

  1. Ikzelf
  2. Mijn moeder
  3. De handwerkjuffrouw die ik op Curacao had op de basisschool

Maar, alles voor de planeet en dus ook gaatjes dichten en knoopjes aanmaken. Sinds enkele maanden repareer ik zoveel mogelijk kleding van mij en de meiden zelf. Wat ik niet zelf kan doet oma (dankjewel mam!) of de kledingmaker (waar Isaya altijd een snoepje krijgt). Ik vind het belangrijk om kleding te repareren omdat het dan langer meegaat, wat goed is voor onze planeet. Maar ook zodat de meisjes zien dat en hoe je goed voor je spullen kunt zorgen. Als iets stuk gaat, máák je het of breng je het naar een knappe heer of dame die dat kan, je gooit het niet weg. Zo krijgen (je) spullen meer waarde en dat vind ik een hele waardevolle groene les voor mijn kinderen.

18. De DIY schoonmaakmand

Ik ben de afgelopen maanden flink bezig geweest met het maken, testen en reviewen van DIY ecologische (af)was- en schoonmaakmiddelen. Sinds een half jaar gebruiken we een ander ecologisch zero waste wasmiddel en maak ik zelf allesreiniger, afwasmiddel, ruitenreiniger en badkamerreiniger (anti-schimmel). Dat betekent dat bijna ons volledige huishouden plastic vrij en minimal waste is geworden! Super goed voor de aarde, maar ook een onwijs tof onderdeel van een milieuvriendelijke opvoeding en het thuisonderwijs!

ecologische badkamer reiniger groene tips
19. De schone was buiten hangen

We tikken volgende maand precies een jaar droger-vrij aan! Jihoe! Super trots op en blij mee. De was ophangen voelt al lang niet meer als een last: het voelt goed om deze bijdrage te leveren aan een gezondere aarde. En we besparen er ook nog eens (veel) geld mee. We hadden we B klasse droger (daarom deden we ‘m weg, daar wil je écht niet mee drogen!). Die kost 72 euro op jaarbasis, als je 2,3 wassen droogt per week, volgens Milieu Centraal. Bij ons waren dat er wel 6 (ook wasbare luiers). Dus we hebben al 185 euro bespaard. Maar ook al heb je een A+++ droger, dan nog kun je flink wat euro’s besparen door dat ding weg te doen. Zeker in de zomermaanden: hang de was op!

20. Minimal shoes

Mochten jij, je partner of je kinderen nog schoenen nodig hebben voor de zomer, kijk dan even bij Wildling Shoes. Het zijn werkelijk waar een van de allerfijnste schoenen waar ik ooit op heb gelopen. En ze zijn dus eco friendly! In deze blog kun je er alles over lezen.

Milieuvriendelijke schoenen groene tips
21. Vegan Vibes

Nog een cadeautip en de allerleukste hoop ik want ik heb ‘m aan mijn vrouw cadeau gedaan. Het boek Vegan Vibes. Een soort plantaardige bijbel waar je alles kunt lezen over veganistisch eten: hoe je dierlijke producten kunt vervangen, wat je nodig hebt, waar je op moet letten, waarom het gezonder is om vegan te eten en ook lekkere recepten. Een must have voor iedereen die plantaardig eet.

22. Eco friendly telefoonhoesjes

Ik was toe aan een nieuwe telefoon (waarom werken die dingen na twee jaar niet meer normaal! Dat is toch onzin?) en dus een nieuw telefoonhoesje. Ik besloot op zoek te gaan naar een milieuvriendelijke variant en vond die in de Pela hoesjes. De hoesjes zijn plastic vrij en composteerbaar. Pela doneert 5% van de verkoop (dus niet de winst, maar echt de verkoop) aan organisaties die zich inzetten voor plastic vrijere oceanen. Ze hebben meestal een 1+1 gratis actie.

23. De romper verlenger

Baby’s en peuters zijn meestal heel snel uit katoenen rompers gegroeid. Als je rompers van biologisch wol gebruikt, heb je dit probleem niet zo gauw. Maar als je (bio) katoen kiest kun je met behulp van een romper verlenger ervoor zorgen dat de rompers langers blijven passen. Minder vaak nieuwe kleren kopen betekent minder belasting voor de aarde (en je portemonnee). Ze zijn ook handig bij wasbare luiers, omdat je kind dan een grotere kont heeft verhoudingsgewijs met het lijfje.

24. Duurzame nummers

Super leuk vond ik het toen Ouders van Nu en Flow mij benaderden voor hun duurzame nummers de afgelopen maanden. Ik hoop natuurlijk dat De Groene Mama zoveel mogelijk ouders (to be) zal bereiken en inspireren om milieuvriendelijk(er) te gaan leven en opvoeden. Ik vind het geweldig dat deze twee tijdschriften een passie en verantwoordelijkheid voelen om duurzame nummers te maken vol groene tips en ik vind het super tof dat ze De Groene Mama hebben opgenomen in hun groene edities. Het duurzame nummer van Flow is hier te koop. De groene editie van Ouders van Nu is hier verkrijgbaar (editie 2, 2020).

25. Origanic

De afgelopen 2 maanden heb ik natuurlijke huidverzorging getest uit de groene webshop van Origanic. Ik vind het fijn als bedrijven mij de tijd geven om producten langere tijd te testen voordat ik er iets van moet vinden. Zo weet ik niet alleen wat mijn eerste indruk is, maar ook het langere termijn effect. En na 2 maanden ben ik fan van: de natuurlijke bodylotion stick, de biologische dagcrème, de face mist en de zero waste zeep. Met mijn code KARI15% krijg je korting op je bestelling.

26. Vegan mueslirepen

Ik ben echt geen top kok, maar ik probeer toch door zoveel mogelijk vegan opties & alternatieven te delen in mijn IG stories te laten zien hoe gemakkelijk en lekker het is om veganistisch te eten. Mijn DM’s ontploffen altijd als ik mijn vegan mueslirepen laten zien, dus bij deze ook nog even tussen de groene tips van de afgelopen weken: zo maak je mijn mueslirepen.

27. Gered plastic 

Een vraag die ik veel krijg nu het lekkerder weer wordt: waar vind ik eco friendly speelgoed voor buiten. We gebruiken hetzelfde speelgoed buiten als in bad. Dus de siliconen emmertjes en schepjes, maar ook het speelgoed van 100% gerecycled plastic – beiden hele fijne groene tips. Daarnaast gebruiken we tweedehands plastic. Gered plastic, op twee verschillende manieren dus. Zolang het in jouw tuin ligt, ligt het niet op staat of in de zee.

28. Eco chic

Een van mijn favoriete winkels is Dille & Kamille. Uiteraard is de beleving momenteel even anders door de corona crisis: in store inspiratie opdoen lukt (mij) niet zo goed door de coronacrisis. Maar dat neemt niet weg dat ze groen leven super toegankelijk en aantrekkelijk maken voor een groot publiek en daar houd ik van. Mijn halve huis komt inmiddels bij Dille vandaan, maar voor vandaag wilde ik vooral de zero waste schoonmaakartikelen tippen! Loofah sponsjes, staalsponzen (ideaal!), houten afwasborstels, zeepkloppers en meer plastic vrije alternatieven voor je huishouden.

29. Wasbare zwemluiers

Wasbare zwemluiers zijn een van mijn favoriete groene tips, want ze sparen het milieu omdat je niks hoeft weg te gooien. Ze sparen ook je portemonnee, omdat je dezelfde zwemluier keer op keer gebruikt. Ze zijn ook fijner voor je kind, omdat ze niet zo’n zware klont onder hun kont hebben hangen. Alela draagt al 1,5 jaar de wasbare zwemluiers en UV shirts van Bambino Mio. Die UV shirts zijn ook een milieubesparing omdat je minder zonnebrand hoeft te gebruiken (veel mensen gebruiken geen natuurlijke zonnebrand waardoor er schadelijke stoffen in de natuur terecht komen). De nieuwe collectie is ook weer te schattig voor woorden. Met de code KARIVDH15 krijg je korting op je bestelling. Uiteraard ook ideaal voor een badje in de tuin in tijden van covid-19.

30. De zomervakantie

Ik wil deze groene tips blog graag afsluiten met het vooruitzicht op de zomervakantie. Het vliegverkeer begint vanaf volgende week weer langzaam op te starten. Het aantal vliegbestemmingen zal zich de komende weken, als het coronavirus onder controle blijft, uitbreiden. Mijn laatste groene tip voor deze blog is echter: doe het niet. Boek nou niet gelijk die vlucht. Ga nou niet op vliegvakantie. De aarde heeft 7 weken gekregen om op adem te komen. Dat is fijn. Maar niet genoeg. Zeven weken niet vliegen na decennia van milieumisbruik is absoluut niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan. Hou vol, boek die vlucht voorlopig niet, zodat ook de generaties na ons kunnen genieten van deze prachtige planeet. Zoek een fijn plekje in eigen land, bij een bos of aan het strand, waar je kunt genieten van elkaar, de zon en jullie gezondheid.

Columns by Kari

Deze blogpost bevat affiliate links en reverenties naar PR producten en eerdere samenwerkingen

4 thoughts on “Alle groene tips van de afgelopen weken op een rij (deel 3)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.