40 FAQ’s: Al je vragen over wasbare luiers beantwoord

Bijna dagelijks krijg ik via Instagram vragen over wasbare luiers. Alela draagt nu ruim 15 maanden wasbare luiers en ik ben fan. Dus ik vind het altijd leuk om vragen te beantwoorden, onze ervaringen te delen en van andere ouders te horen dat ze zijn overgestapt op wasbare luiers. De meeste vragen die ik krijg, gaan over poep. Nauw op de voet gevolgd door vragen over onze was- en droogroutine. Andere FAQ’s gaan over het soort luiers, doorlekken, stinkende luiers en passende kleding. Ook zijn mensen natuurlijk heel benieuwd wat het nu precies kost en waarom wasbare luiers precies beter zijn voor het milieu. In deze blog zet ik 40 frequently asked questions over wasbare luiers, met antwoorden, op een rij! 

1. Hoe gaat dat met poep en wasbare luiers? Komt er poep in de wasmachine?

Nee. In principe niet. Je legt een papier inlegger in de luier. Deze vangt (het grootste deel van) de ontlasting op. De inlegger met poep gooi je weg. Zo komt er geen ontlasting in je wasmachine. 

2. Is er nog een verschil tussen borstvoedingspoep en ontlasting als je baby vaste voeding eet?

Ja. Borstvoedingspoep is peanuts in vergelijking met vaste voeding-poep. De eerste zes maanden van Alela’s leven gebruikten we eigenlijk nog geen inleggers: we wasten de borstvoedingspoep weg met de wasmachine. Toen ze eenmaal vaste voeding ging eten, waren inleggers echt een must. 

3. Hoe maak je je wasmachine schoon? 

Na een wasbare luierwas veeg ik de rubberen band van de wasmachine schoon en maak ik het glas schoon, gewoon met een herbruikbaar doekje en wat water. Daarna zet ik het waspoederbakje en de deur open, zodat de machine kan luchten.

4. Hoe onderhoud je je wasmachine?

Ongeveer 1x per maand draai ik een lege kookwas (95 graden) met soda. Daarna laat ik het water uit de machine lopen en maak ik de filter goed schoon. Ook maak ik het waspoederbakje en de ruimte waar het bakje inzit goed schoon.

5. Hoe haal je poep uit een luier als je een inlegger bent vergeten?

Dat doe je één keer. Misschien twee keer. Daarna nooit meer, want gatsie. Je kunt de luier in de wc schoonspoelen: hou de luier vlakbij de zijkant van de pot en spoel door. Laat het water zoveel mogelijk ontlasting meenemen. Als het niet werkt, pak dan een oude lepel en schraap de ontlasting eruit. Er veel last van mombrain? Bewaar die lepel voor de volgende keer dat je een inlegger vergeet, op een aparte (!) plek. 

wasbare luiers

6. Moet ik de vieze luiers met mijn handen in de wasmachine stoppen?

Nee! In je luieremmer zit een waszak. Daar gaan de vieze luiers in. Als het tijd is voor een luierwas, pak je de waszak en doe je deze met luiers en al in de machine. Tijdens de was gaan de luiers er vanzelf uit en worden ze goed schoon.

7. Hoe krijg je poepvlekken uit een luier?

Als er na het wassen nog poepvlekken in de luiers zitten, hang ze dan in het zonnetje, met de vlek goed richting de zon. Dat kan in de winter ook gewoon binnen, bij een raam. Wij doen dat bijvoorbeeld op zolder, bij een schuin raam. De zon bleekt de vlekken eruit.

8. Kun je de papieren inleggers mee wassen?

Ja! Tenminste, als er geen ontlasting in zit. Als je kindje alleen heeft geplast kun je de inleggers een aantal keer mee wassen met de luiers. Je hoeft dit niet bij te houden: het heeft een natuurlijk verloop. Dit scheelt je geld en is beter voor het milieu omdat je nΓ³g minder afval produceert.

9. Hoe vaak doe je een luierwas?

Om de dag een luierwas. Dus 1 keer in de 2 dagen. Dat is gemakkelijk te onthouden: kun je je herinneren dat je gisteren een luierwas hebt gedaan? Nee? Dan moet je er vandaag eentje doen!

10. Op welk programma was de wasbare luiers?

Het is voor wasbare luiers beter om niet op een eco programma te wassen. Eco programma’s besparen op water en wasbare luiers hebben veel water nodig om schoon te worden. We wassen de luiers dus op een normaal 60 graden programma.

11. Hoe lang moet een was drogen?

In de zomer, in de tuin, zijn ze in een dag droog. Als het kouder is en/of als je de luiers binnen moet drogen hebben ze 24 (zomer) tot 48 uur nodig. Ze drogen tot de nieuwe luierwas schoon is. We hebben een speciaal droogrekje, dat we alleen voor de wasbare luiers gebruiken. Zo houden we het was en droogproces overzichtelijk en leuker, want het is een mooi houden droogrek. We zorgen ervoor dat het droogrek altijd in een ruimte staat waar de luchtvochtigheid niet te hoog is en het niet te koud wordt.

12. Welk wasmiddel gebruik je voor wasbare luiers?

Het advies is om ecologisch kleur waspoederte gebruiken. Chloor en bleekmiddelen in wit wasmiddel zijn niet goed voor je luiers.

Wasbare luiers WeeCare

13. Kun je ook wasnoten gebruiken voor wasbare luiers?

Nee. Wasmiddel met een te hoge concentratie zeep en enzymen is niet goed voor je luiers. Het advies is een wasmiddel waar niet meer dan 5% zeep in zit te gebruiken.

14. Hoeveel extra tijd ben je nou precies kwijt door wasbare luiers?

Je doet 1 was in de 2 dagen extra. In mijn ervaring wordt dat vrij snel onderdeel van je wasroutine en heb je nauwelijks last van die was erin doen en eruit halen. Wij hangen de was op, dus dat zijn 3 extra wasjes per week om op te hangen. Maar van alle wassen die ik moet ophangen in een week vind ik de wasbare luierwas de leukste. Verder ben je met verschonen ietsje meer tijd kwijt: je hebt bij een tweedelig systeem immers twee handelingen, in plaats van één. Je doet de luier om en daaromheen een overbroekje. Bij een wegwerpluier heb je alleen de luier. Maar dat is secondewerk op een mensenleven lijkt me.

15. Lekken de luiers weleens door?

Bij ons in principe niet. Niet door de luiers zelf in ieder geval. Alela’s luiers lekken alleen door als:

  • Ik haar vergeet te verschonen [sorry, maar ze is kind 2, dus ja, dat vergeet ik weleens]
  • Haar overbroekje niet goed om haar luier heen zit.

16. Hoe kan ik doorlekken voorkomen?

Zorg dat je goede luiers koopt. Luiers van kwaliteit, bij een webshop die gespecialiseerd is in wasbare luiers. Een tweedelig systeem is in mijn ervaring het beste systeem tegen doorlekken. Dus een luier, met een overbroekje. Als je een grote plasser hebt, kun je ook kiezen voor een wollen overbroek, dan heb je helemaal nooit meer last van doorlekken. Belangrijk is dat je er altijd voor zorgt dat de overbroek goed sluitend om de binnenluier zit. Als de luier ergens uitsteekt, bijvoorbeeld tussen de beentjes, of bij de rug, dan worden de kleertjes nat. De binnenluier wordt namelijk nat en alles wat uitsteekt neemt dus vocht naar buiten.

17. Welke luiers gebruik je voor overdag?

Voor overdag gebruiken we of een tweedelig systeem met biologisch katoenen luiers en een polyester overbroekje. Ook gebruiken we all-in one luiers en all-in two luiers. Deze lijken het meeste op een wegwerpluier. 

18. Welke luiers gebruik je voor de nacht?

Voor de nacht gebruiken we een biologisch katoenen luier, met een biologisch katoenen extra inlegger. Daaroverheen gaat een wollen overbroek. Zo hoeven we Alela niet te verschonen ’s nachts. Ze heeft haar nachtluier 12-14 uur aan.

19. Welke soorten luiersystemen zijn er?

Er zijn all-in-one luiers, all-in-two luiers, pocketluiers en tweedelige systemen. In deze blog heb ik het verschil tussen deze systemen precies uitgelegd!

20. Hoeveel luiers heb ik precies nodig?

Ongeveer 20 luiers. Zo kun je 6 tot 8 luiers per dag gebruiken en om de dag wassen. De twee extra luiers zijn voor tijdens de wasbeurt of als je een keer een extra luier nodig hebt. Als je voor een tweedelig systeem gaat, heb je ongeveer 6 overbroekjes nodig. 3 per dag. Wij hebben er dan nog 2 wollen overbroekjen bij voor de nacht. Dat kan ik aanraden.

Naast ons tweedelige systeem hebben we 3 all-in-one luiers (aio’s). Dat vinden we met name handig voor onderweg en als oma oppast. Ook hebben we drie all-in-two luiers van WeeCare, omdat ze zΓ³ ontzettend mooi zijn en Alela uit een deel van de luiers van haar eerste jaar is gegroeid. De WeeCare luiers zijn verkrijgbaar bij Kidzstore.eu.

WeeCare luiers

21. Hoe vaak moet je nieuwe luiers kopen?

Dat ligt eraan. Je heb one size luiers en je hebt two size (zo heet het, maar er zijn gewoon meerdere maten) luiers. One size luiers gaan van 3 tot (ongeveer) 14 kilo mee. Deze zijn namelijk in maat verstelbaar. Hier hebben we er 10 stuks van. Bij de two size luiers koop je, als je kindje een bepaald gewicht heeft bereikt (meestal 8 kilo), nieuwe luiers. Hier hebben we ook 10 stuks van. Alela is een kleine uk, dus wij hebben het hele eerste jaar met één maat van onze two size luiers kunnen doen. De one size luiers die we hebben past ze uiteraard gewoon nog steeds. Stel je kindje groeit β€œnormaal op de curve” dan zou je 2 a 3 keer (afhankelijk van wanneer je kindje zindelijk wordt en welke luiers je aanschaft) een nieuw pakket moeten kopen.

Toen ik begon aan ons wasbare luieravontuur vond ik dit allemaal heel overweldigend en onoverzichtelijk. Ik wilde gewoon luiers die zouden passen van begin tot eind en klaar. Het heeft mij geholpen om een wasbaar luier consult te doen, zodat ik de luiers kon zien en voelen en vragen kon stellen. Als je er eenmaal inzit, is het niet meer overweldigend en onoverzichtelijk. Er is gewoon een learning curve. Het verloop van maten, luiers en soorten gaat heel natuurlijk. Het wordt alleen maar leuker!

22. Wat moet ik nog meer kopen?

Je hebt een luieremmer nodig met wasnetjes, papieren inleggers, een wet & dry bag voor onderweg en ook een aanrader: wasbare billendoekjes.

23. Zijn wasbare luiers mooi?

Ja. Ik vind van wel! Ik vind ze veel mooier dan wegwerpluiers. De natuurlijke materialen, de schattige overbroekjes, de mooie kleuren. Een printje op een wegwerpluier is niks in vergelijking met de eindeloze keuzes die je hebt bij wasbare luiers. 

24. Krijgt je kind een dikkere kont van wasbare luiers?

Ja. Uiteraard geen dikkere billen, maar gewoon een dikker pakketje om die lieve babybillen. Het is belangrijk om mee rekening te houden als je kleren koopt. Maatje 50 in strak katoen gaat β€˜m waarschijnlijk niet worden! Koop op de groei en zachte, stretchy materialen. Harembroekjes, bijvoorbeeld van linnen of biologisch wol.

25. Welke rompers passen het beste om wasbare luiers?

Ik vind rompers en kleding van biologisch wol ideaal. Het rekt lekker mee, het is zacht en warm, maar ventileert ook goed. Daarbij is wol zelfreinigend, dus je hoeft de rompers en kleding niet zo vaak te wassen en alleen op lage temperatuur. Daardoor heb je veel minder kleding nodig (3 wollen rompers is genoeg) en bespaar je geld en energie!

26. Wat moet ik doen als de luiers blijven stinken?

Het kan zijn dat de luiers niet goed schoon zijn geworden. Je ruikt dan bijvoorbeeld een sterke amoniakgeur als je kindje één plasje heeft gedaan. Bijvoorbeeld omdat je teveel of te weinig zeep hebt gebruikt. Je kunt de luiers dan strippen. Dat doe je door de luiers 2 keer op het heetste programma te wassen. De eerste keer met waspoeder, de tweede keer zonder. Als het even kan, droog ze dan in de buitenlucht.

27. Waar bewaar je vieze luiers in huis?

In een speciale luieremmer voor wasbare luiers.

28. Gaat de luieremmer stinken?

Bij ons niet. De luiermmer die we bij Isaya gebruikten – toen we nog wegwerpluiers hadden – stonk verschrikkelijk! Op een gegeven moment hebben we dat ding de deur uit gedaan. En ik snap ook wel waarom: laatst had Alela even wegwerpluiers aan ivm een nachtje weg en toen ze poepte stonk gelijk de hele kamer! Dat heb je bij wasbare luiers niet! Om de een of andere reden stinken die veel minder dan wegwerpluiers. Verder staat onze luieremmer in de badkamer, waar veel ventilatie is.

29. Waar bewaar je vieze luiers in onderweg?

In een wet & dry bag. Dit is een waterdichte zak. In het droge gedeelte van de tas bewaar je de schone luier, luierdoekjes en schone kleertjes. In de wet bag, bewaar je de vieze luier. Ook dit stinkt niet.

Houten speelgoed speelkamer

30. Hoe moet je wollen overbroekjes lanoliseren?

InΒ deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je wollenoverbroekjes moet lanoliseren.

31. Gebruik je ook wasbare zwemluiers?

Jazeker! Dat is een echte aanrader. Het scheelt je veel geld en het is beter voor het milieu. Maar ze zijn ook veel mooier dan wegwerpluiers. En ze worden minder zwaar, dus je kindje kan er veel vrijer in zwemmen.

32. Wordt je kind eerder zindelijk met wasbare luiers?

Uiteraard is ieder kind verschillend. Maar over het algemeen worden kinderen die wasbare luiers dragen sneller zindelijk. Ten eerste omdat ze sneller en beter het verschil tussen nat en droog voelen en begrijpen. Ten tweede omdat je als ouders sneller en consequenter je kindje op de po zet, om luiers te besparen.

33. Hoeveel kosten wasbare luiers eigenlijk?

InΒ deze blog kun je de berekeningen helemaal volgen, maar je bent aan wasbare luiers over de totale luierperiode tussen de 800 en 1000 euro kwijt. Voor wegwerpluiers geldt een gemiddeld bedrag van 1200 tot 1500 euro voor de gehele luierperiode.Β 

34. Zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers?

Ja. Je bent gemiddeld 480 euro goedkoper uit met wasbare luiers dan met wegwerpluiers.

35. Hoe doe je dat op reis of met nachtjes weg?

Als we op vakantie gaan, proberen we een plek uit te kiezen waar we kunnen wassen. Ook op vakantie proberen we uiteraard zo milieuvriendelijk mogelijk te leven en daar kiezen we onze locatie, manier van reizen en verblijfplaats op uit. Als we één of twee nachtjes weggaan, bijvoorbeeld naar familie, gebruiken we wegwerpluiers.

36. Hoe gaat dat op de kinderopvang?

Alela gaat niet naar de kinderopvang, maar het verschilt per kdv of ze open staan voor wasbare luiers. Je kunt de kdv uiteraard tegemoetkomen door all-in-one luiers mee te geven. Deze zijn het gemakkelijkst te gebruiken voor mensen die niet dagelijks wasbare luiers verschonen. Als je weet wanneer je kindje poept, kun je dat aangeven bij de leidsters, zodat ze je kindje voor die luier eventueel een wegwerpluier omdoen.

37. Waarom zijn wasbare luiers beter voor het milieu?

Wegwerpluiers zorgen voor 22 kilo afval per kindje per maand. 22 kilo! Bij wegwerpluiers gaat men uit van een luierperiode van 3 jaar. Dat is dus bijna 800 kilo afval per kind! Met wasbare luiers draag je niet bij aan deze enorme berg restafval. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat, zelfs al droog je de luiers in de droger in plaats van aan de waslijn, dan is de uitstoot van broeikasgassen van wasbare luiers 1,5 keer lager dan van wegwerpluiers. Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de leefbaarheid op aarde. Op die aarde laten we onze kinderen op een dag achter. Natuurlijk willen we dat ze ook dan veilig, gelukkig en gezond zijn.

38. Bevatten wasbare luiers chemicaliΓ«n? 

Nee. In tegenstelling tot veel wegwerpluiers bevatten wasbare luiers geen chemicaliΓ«n en verstoren ze de hormoonhuishouding niet. Ze zijn daarom zeer geschikt voor de tere en kwetsbare babyhuid en kindjes met een extra gevoelige huid. 

39. Hoe kan ik mijn partner overtuigen?

Vertel dat jullie 500 euro gaan besparen en dat hij/zij 22 kilo afval per maand minder buiten hoeft te zetten. 

40. Raad je wasbare luiers aan?

Ja. 100%. 

Columns by Kari

Ad [gifted products]

5 thoughts on “40 FAQ’s: Al je vragen over wasbare luiers beantwoord

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.