Wasbare luiers van bamboe vs. wasbare luiers van biologisch katoen

De afgelopen 3 weken hebben we nieuwe wasbare luiers voor Alela getest. Na 1,5 jaar luiers van biologisch katoen was ik heel nieuwsgierig geworden naar wasbare luiers van bamboe. Ik had altijd het idee dat biologisch katoen milieuvriendelijker is dan bamboe, omdat het productieproces van bamboe over het algemeen zo vervuilend is. Maar toen ontdekte ik dat het ook anders kan en dat maakte mij enthousiast. In deze blog vertel ik alles over bamboe luiers als duurzame keuze en de verschillen tussen wasbare luiers van biologisch katoen en wasbare luiers van bamboe.

Katoen, bio katoen en het milieu

Katoen is een zeer milieubelastende stof. Er is enorm veel land nodig voor de teelt van katoen, wat zorgt voor ontbossing en verdringing van gewassen die nodig zijn voor voedsel. Er is ook ontzettend veel water nodig voor het verbouwen van katoen. De katoenvelden worden bovendien bespoten met chemicaliën, zoals insecticiden en pesticiden. Deze chemicaliën komen terecht in het grondwater en vervuilen het land en drinkwater. Bij het bewerken van de katoenvezels tot stof worden ook veel chemicaliën gebruikt. En ook dit heeft grote gevolgen voor het milieu én de gezondheid van de lokale bevolking. Kortom, katoen is geen groene stof. Biologisch katoen doet het al iets beter, omdat er geen chemicaliën worden gebruikt en er aandacht is voor gewasrotatie, waardoor het land vruchtbaar blijft. Maar het landverbruik van biologisch katoen is enorm en de waterstress niet minder.

wasbare luiers van bamboe vs biologisch katoen
Tweedelige wasbare luiers met een inlegger voor extra absorptie. Hierover heen gaat een overbroekje.

Bamboe en het milieu

Bamboe is op het eerste gezicht zeer duurzaam. Het is een natuurlijke grondstof, het groeit ontzettend hard, er zijn geen pesticiden, insecticiden of kunstmest voor nodig, het verbetert de vruchtbaarheid van het land waarop het groeit, het gaat gronderosie tegen én het neemt meer CO2 op dan veel andere plantsoorten. Maar het proces, om van bamboe viscose stoffen [voor kleding, luiers, etc.] te maken, is niet milieuvriendelijk. Er zijn veel chemicaliën voor nodig, die slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Het kan ook op mechanische wijze. Het hout van de bamboeplant wordt dan vermalen. Na het toevoegen van natuurlijke enzymen kunnen de vezels er mechanisch worden uitgekamd en gesponnen tot garen. Dit wordt bamboelinnen genoemd, omdat het hetzelfde proces ondergaat als linnen en hennep. Maar deze methode is zo arbeidsintensief en kostbaar dat het niet haalbaar is voor grote productieprocessen. Er is echter een derde optie voor het verwerken van bamboe, waarbij de afvalstoffen worden hergebruikt en zo niet terecht komen in het milieu. Bamboe kleding en wasbare luiers die volgens deze ‘closed loop’ methode zijn gemaakt, zijn dus een groenere keuze dan kleding en luiers van biologisch katoen. De wasbare luiers van bamboe die wij nu gebruiken, van het merk TotsBots, zijn op deze milieuvriendelijke wijze gemaakt.


Wil je meer lezen hierover? Klik dan door naar de blog van Kaatje Katoen over bamboe.

wasbare luiers van biologisch katoen
De meeste wasbare luiers kun je verstellen, zodat je kindje er 5 tot 12 kilo lang in past

Luiers van bamboe

Bamboe is ontzettend zacht en absorbeert heel goed. Heel erg fijn dus voor onderkleding, wasbare luiers en zachte babyhuidjes. Mijn eerste indruk van de bamboe luiers valt dan ook te omschrijven als “oooeeeehhhh!! nice!“. Ze zijn echt super zacht en stretchy. En hoewel dat mega zachte na verloop van tijd iets minder wordt door het wassen, blijft het zeer prettig aanvoelen en zachter dan katoen. Onze TotsBots luiers zijn tweedelige luiers die in verschillende maten beschikbaar zijn. Wat betekent dit precies?

  • Tweedelige luiers zijn luiers waarbij je een binnenluier hebt [zie foto’s hierboven] en een overbroekje [zie de laatste foto in deze blogpost]. In de binnenluier kun je een inlegger drukken voor extra absorptie. Ik raad tweedelige luiers aan voor de nacht, als je kindje snel doorlekt of als de luier langer dan 3 uur omzit. Dit zijn de meest lek-proof luiers en hebben onze voorkeur. Voor kortere periodes, oppas en verschonen onderweg gebruiken we all in one luiers.
  • Luiers in verschillende maten betekent dat de luier een aantal kilo’s [maanden] lang mee kan groeien, maar als je kindje groter wordt, moet je een nieuwe maat aanschaffen. Dit in tegenstelling tot “one size luiers” die [in theorie!] meegroeien van geboorte [3 kilo] tot zindelijkheid [15 kilo]. Hieronder zie je two size [links] en one size [rechts] luiers.

Hoe zit het met de maten van de TotsBots Bamboozle Stretch?

De TotsBots Bamboozle Stretch is beschikbaar in 3 meegroeimaten.

  • Maat 1 is vanaf de geboorte (2,7 kilo tot 8 kilo). Alela heeft haar hele eerste jaar gedaan met een maat 1 luier van biologisch katoen. Ze is “kleiner dan gemiddeld”.
  • Maat 2 is de luier voor “de rest van de luiertijd” of, als je baby met 4 kilo is geboren, vanaf geboorte tot 16 kilo. Alela zit nu in deze luier en dit zal de luier zijn die ze draagt tot aan zindelijkheid. Het is afhankelijk van de groei, bouw en zindelijkheidsleeftijd van je kind of je na maat 2 maat 3 nodig hebt.
  • Maat 3 is vanaf 16 kilo. Dit is bijvoorbeeld een geschikte luier voor peuters die ‘s nachts nog niet zindelijk zijn of kindjes die gewoon “groter dan gemiddeld” zijn.

Ga er dus van uit dat je 2 maten nodig hebt, ofwel maat 1 en 2 ofwel maat 2 en 3. In deze blog kun je lezen hoeveel dit precies kost voor de gehele wasbare luierperiode. De maten van de bamboe luiers komen overeen met de maten van onze luiers van biologisch katoen. Zowel bij bamboe luiers als bij luiers van biologisch katoen kun je óók kiezen voor “one size luiers”. Hoewel onze one size luiers van biologisch katoen ontzettend fijn en handig zijn, zijn ze voor een pasgeboren baby echt groot en voor een peuter die ‘s nachts nog niet zindelijk is, aan de krappe kant. One size luiers zijn een super handige aanvulling op luiers in diverse maten.

Waarom one size?

Stel je koopt 15 luiers in maat 1 en 5 one size luiers. Met dit pakket kun je doen tot je kindje 8 kilo is. Daarna koop je 15 luiers in maat 2. De one size luiers gebruik je gewoon door. Dat scheelt je dus 5 nieuwe luiers kopen!

Wasbare luiers van bamboe
Links: katoenen one size luier in kleinste stand Rechts: bamboe luier maat 2 in kleinste stand

De pasvorm van wasbare luiers van bamboe

Naast maten is er nog iets heel belangrijk: de pasvorm. En meer nog dan over de zachtheid van de stof ben ik super enthousiast over en onder de indruk van de pasvorm van de TotsBots luiers. Ik heb me nooit gestoord aan de pasvorm van onze luiers van biologisch katoen, want ze zaten altijd goed en lekten niet door. Maar de pasvorm van de wasbare luiers van bamboe is gewoon next level. Echt ingenieus gemaakt. Dus op dit vlak heeft bamboe ook een streepje voor.

Absorptie

Alela heeft met de luiers van biologisch katoen nooit last gehad van lekkage, tenzij ik haar vergat te verschonen of haar overbroekje niet goed zat. Ook nu, met de wasbare luiers van bamboe lekt ze niet door. Beide materialen absorberen goed. De Bamboe luiers voelen wel minder nat als ik haar verschoon. Dit lijkt mij voor haar prettiger. Maar dat vul ik even in want ze lijkt nooit “last” te hebben gehad van haar katoenen luiers, dus ik denk dat je in dit geval zowel bij katoen als bamboe een goede keuze maakt.

De prijzen van bamboe en biologisch katoen

Qua prijs is biologisch katoen een aantrekkelijkere keuze. Een bio katoenen luier kost tussen de €15,50 en €17,50, afhankelijk van de maat en soort. Een bamboe luier kost tussen de €17,95 en €22,50. Dat lijken geen grote verschillen, maar als je het x20 doet, scheelt dat toch een flinke duit onder de eindstreep. Voor wie het leuk vindt: de bamboe luiers zijn wel beschikbaar in allerlei soorten kleurtjes en printen.

zonder droger

Wassen en drogen van wasbare luiers van bamboe

De one size luiers van biologisch katoen drogen het snelst. Nu, in de winter zijn die na 24 uur kurkdroog aan de lijn. Katoen droogt snel en omdat de inlegger uitneembaar is, drogen de losse onderdelen los van elkaar. De two size luiers zijn dikker [geen inlegger] en drogen dus langzamer. Ik haal ze na 48 uur van de lijn. Ze zijn meestal iets eerder droog. De bamboe luiers hebben ondanks dat ze een uitneembare inlegger hebben ook echt pas na 48 uur droog in de winter. Ik heb hier geen last van: ik doe één keer in de twee dagen een was en haal de droge was eraf als de nieuwe uit de machine komt. Doordat ik één droogrek bewaar voor de luiers kom ik nooit in de knoop met mijn wasroutine.


Lees ook: 40 FAQ’s over wasbare luiers [want natuurlijk heb je vragen over poep en wasbare luiers]


Overbroekjes van gerecycled plastic
Links: overbroekje voor de bamboe luiers, gemaakt met gerecyclede pet flessen Rechts: overbroekje voor de katoenen luiers

Overbroekjes

De overbroekjes die bij de Popoline luiers van biologisch katoen “horen” zijn prima en beschikbaar met klittenband aan de voorkant of knoopjes aan de zijkant [ideaal voor buikslapers]. Ze sluiten goed om de luiers heen en houden je kindje droog. De overbroekjes van TotsBots, die bij de bamboe luiers horen zijn echt gemaakt van gerecyclede PET flessen! Ze zijn net zo goed, maar een stuk groener en dus wat mij betreft een dikke streep voor.


Samenvatting Bamboe vs Bio Katoen

Pro bamboe:
  • milieuvriendelijker
  • betere pasvorm
  • iets beter absorberend
  • duurzamere overbroekjes
Pro bio katoen:
  • betaalbaarder
  • sneller droog
  • absorbeert zeer goed

Als jullie in een keuze fase zitten, bijvoorbeeld om jullie baby op komst is of omdat jullie kindje uit de eerste maat is gegroeid, denk ik dat je zowel met biologisch katoenen luiers van Popolini als met wasbare luiers van bamboe [TotsBots] een goede keuze maken. Maar over bamboe ben ik op dit moment het meest enthousiast, omdat ze milieuvriendelijker en zachter zijn en een mooiere pasvorm hebben! Ze zijn verkrijgbaar bij Kaatje Katoen.

Columns by Kari

Deze blogpost is tot stand gekomen door middel van een samenwerking [ad, gifted products]

2 thoughts on “Wasbare luiers van bamboe vs. wasbare luiers van biologisch katoen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.