Zijn wasbare luiers echt goedkoper? De rekensom

Er zitten zoveel voordelen aan wasbare luiers. Steeds meer mensen realiseren zich dit. En omdat ze zien dat de wasbare luiers van nu vrij weinig weg hebben van de wasbare lappen van vroeger zijn ook steeds meer mensen geneigd om over te stappen! De begin investering blijft echter voor veel mensen een obstakel. Want bij wasbare luiers geef je in één keer een flink bedrag uit. Bij wegwerpluiers verdeel je de kosten over de maanden. Maar wasbare luiers kunnen een stuk goedkoper zijn dan wegwerpluiers. En daarom een blog waarin ik de cijfertjes nog eens heel goed op een rij zet, mét tips om de investering haalbaar te maken!

Wasbare luiers, wegwerpluiers en het milieu

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, omdat er minder luiers geproduceerd moeten worden. Dat betekent minder grondstoffen, minder verpakking, minder vervoer en minder afval [22 kilo per maand!]. Wasbare luiers gebruik je keer op keer opnieuw en dat scheelt. Veel. De milieubelasting van het wassen van de luiers weegt niet op tegen de milieubelasting van wegwerpluiers. In deze blog kun je alles lezen over de voordelen van wasbare luiers. Want er zijn er nog veel meer!

De kosten van wasbare luiers

Ik vond het, toen we kozen voor wasbare luiers, in het begin best lastig om in te schatten wat we precies nodig hadden en hoeveel. Daarom helpt deze blog je ook gelijk daarmee!

Wat vind je in deze berekening

Er zijn verschillende soorten luiers – je kunt hier lezen welke precies. In deze blog maak ik een berekening voor tweedelige luiers die in verschillende maten beschikbaar zijn. Ik kies voor deze optie omdat tweedelige luiers [dat zijn luiers met een inlegger, waar nog een overbroekje overheen gaat], omdat deze het meest lekvrij-proef zijn. Ik kies voor “two size luiers” [dat zijn luiers die in verschillende maten komen], in plaats van “one size luiers” [dat zijn meegroei luiers], omdat deze optie wat duurder is waardoor we een ruime inschatting kunnen maken van de prijs. Dat doe ik om te voorkomen dat je je hoger uitkomt als je wasbare luiers aanschaft. Ik kies voor bamboe luiers, omdat we die momenteel gebruiken en super goed zijn. Bamboe luiers zijn wat duurder dan luiers van biologisch katoen. Verder kies ik voor nog een extraatje: de wollen overbroek voor de nacht. Simpelweg omdat dit ideaal is!

wasbare luiers of wegwerpluiers

Ook neem ik – apart – in deze berekening alle extra producten – zoals een luieremmer voor wasbare luiers, een wet & dry bag, etc. – op. Ook neem ik wasbare billendoekjes op in de berekening, want dat zal je veel geld schelen! En ook een aparte sectie voor wasmiddel en lanoline en waskosten. Ik laat zwemluiers en zindelijksheidsbroekjes buiten de berekeningen.

Wat kosten wasbare luiers precies, van baby tot zindelijk

Voor het eerste jaar heb je nodig:
  • 20 luiers in maat 1. Prijs: 18,50 per stuk: €370,-
  • 4 overbroekjes in maat 1. Prijs: 19,- per stuk: €76,-
  • 2 wollen overbroekjes. Prijs: 18,50 per stuk: €37,-
  • Inlegvellen. 6 rollen: €35,-

Kosten wasbare luiers, eerste jaar, exclusief accessoires: €518,- Als je kiest voor een voordeelpakket kun je ongeveer 100 euro besparen.


Accessories die je nodig hebt voor de gehele luierperiode:
  • Wasbare billendoekjes, 20 stuks. Prijs: €12,50 per 10: €25,-
  • Wet & Dry bag: €25,-
  • Luieremmer: 21,50
  • Wasnetjes [2 stuks]” 17,-

Totaal aan accessoires [voor de gehele luierperiode]: €88,50


Voor het tweede en derde jaar heb je nodig:
  • 20 luiers, maat 2. Prijs €19,50 per stuk: €390,-
  • 4 overbroekjes, maat 2. Prijs €19,- per stuk: €76,-
  • 2 wollen overbroeken. Prijs €18,50 per stuk: €37,-
  • Inlegvellen. 6 rollen: €35,-

Kosten wasbare luiers van ongeveer 1 jaar tot aan zindelijkheid: €528,-. Als je kiest voor een voordeelpakket kun je ongeveer 100 euro besparen.


Dat brengt de totale kosten van wasbare luiers, van geboorte tot aan zindelijkheid, op €1046,-. [Met de accessoires erbij kom je op €1.134,50.] Als je kiest voor voordeelpakketen kun je ongeveer €200,- besparen. Dat raad ik aan, omdat je die kosten kwijt bent aan wassen [zie berekening hieronder]. Zoals ik al schreef heb ik een ruime berekening gemaakt waar ruimte is voor wat extra keuzes, zoals wollen overbroekjes en bamboe in plaats van katoen. Zouden jullie een tweede of derde kindje mogen verwelkomen, kan hij of zij dezelfde luiertjes aan. Je hoeft dan alleen nieuwe inlegvellen te kopen. Als jullie “uit de luiers” zijn, kun je de wasbare luiers doorverkopen en anders doneren zodat ze terecht komen bij vluchtelingen of andere moeders die het niet breed hebben.

Wasbare luiers Popolini
Voor de nacht gebruiken we een wollen overbroek, omdat dit volledig lekproef is
En dan is er nog het wassen

Voor wasbare luiers gebruik je ecologisch waspoeder [kleur waspoeder!]. Wij kopen dit in grootverpakking en laten het een keer per kwartaal thuisbezorgen. Per jaar zijn we ongeveer €85,- kwijt aan wasmiddel voor de wasbare luiers. Voor wollen overbroekjes gebruik je lanoline. Dat kost gemiddeld 6 tot 9 euro per fles of blok, per kwartaal. Als je “ons” luierpakket zou kiezen, zou je dus €115,- kwijt zijn aan wasmiddel per jaar. Een 60 graden was kost ongeveer 75 cent. Je draait om de dag een extra was met wasbare luiers. 182 wassen maal 75 cent is €136,50 per jaar.


Lees ook: 40 FAQ’s over wasbare luiers


En wat kosten wegwerpluiers?

Nibud gaat uit van €24,- per maand, als het gaat om de kosten van wegwerpluiers. Dat betekent dat je, uitgaande van een luierperiode van 3 jaar, €864,– kwijt bent. Ik heb deze berekening nagelopen en die klopt alleen als je kiest voor luiers van bijvoorbeeld Kruidvat of alleen Pampers koopt met 35% korting. Als je Pampers [ook wel eens] niet in de aanbieding koopt of kiest voor milieuvriendelijkere luiers, zoals Naty, ben je eerder tussen de €1000,- en €1300,– kwijt. Ik ga er even van uit dat je het milieu belangrijk vindt, anders zou je waarschijnlijk geen wasbare luiers overwegen. Dat zou wellicht ook betekenen dat, als je niet voor wasbare luiers kies, je op zoek gaat naar eco friendly wegwerpluiers. De Nibud prijs gaat dan niet op. Als je bijvoorbeeld kiest voor een merk als Abena [Bambo Nature] ben je al gauw tussen de €50 en €65 per maand kwijt, waardoor je ruim €1900,– kwijt bent over de hele luierperiode. Al deze prijzen zijn exclusief luiertas, luieremmer en wegwerp billendoekjes.


Dus afhankelijk van welke wegwerpluiers je kiest kun je:

  • maximaal €200 euro goedkoper uit zijn met wegwerp, als je de beste aanbiedingen of goedkoopste wegwerpluiers kiest.
  • evenveel betalen als voor wasbaar, als je bijvoorbeeld Pampers koopt
  • €100 tot €700 euro duurder uit zijn, als je kiest voor ecologisch verantwoordde luiers
  • Bij je tweede kindje ben je, als je wegwerpluiers kiest, hoe dan ook duurder uit.

Houd er nogmaals rekening mee dat ik een ruime berekening heb gemaakt voor wasbare luiers, op basis van wat ik de beste luiers vind. Als je een voordeelpakket met one size luiers van biologisch katoen zou kiezen [ook ontzettend fijn!!] zou je zelfs nog goedkoper uitkomen dan wanneer je de allergoedkoopste luiers koopt, gedurende de hele luierperiode.


wasbare luiers of wegwerpluiers
We gebruiken voor Alela sinds haar geboorte wasbare luiers

De investering

Het is een investering, wasbare luiers, die zich op de langere termijn terug verdient. Het is ook een investering die je doet in je kindje, omdat wasbare luiers beter zijn voor de billetjes dan luiers met chemicaliën. Maar het is vooral ook een investering die je doet in de toekomst van je kinderen en kleinkinderen, omdat wasbare luiers een minder grote belasting is op het milieu. We zetten onze baby’s neer op deze planeet en dat doen we vol liefde en goede intenties. Maar de enige manier waarop het voor onze kinderen en kleinkinderen ook fijn en veilig blijft op deze planeet, is als we steeds groenere keuzes gaan maken. Wasbare luiers zijn daar een groot onderdeel van.

Je kunt de investering van €500,- per jaar haalbaarder maken door bijvoorbeeld:

  • Te kiezen voor een tweedehands kinderwagen in plaats van een nieuwe wagen van €1200,-. Of misschien zelfs alleen een draagdoek te kopen en pas een buggy aan te schaffen als je kindje ouder is.
  • Tweedehands meubels te kopen in plaats van nieuwe spulletjes aan te schaffen
  • Co-sleeping te overwegen zodat je geen dure kinderkamer maar alleen een co-sleeper nodig hebt
  • Borstvoeding te geven, zodat je ongeveer €500,- per jaar bespaart op melk
  • Op Marktplaats zoekopdrachten bij te houden tijdens je zwangerschap, zodat je de mooiste babykleertjes tweedehands kunt kopen
  • Voor je babyshower cadeaubonnen te vragen – bijvoorbeeld van billenboetiek – zodat jullie het pakket met korting kunnen aanschaffen.
  • Tweedehands wasbare luiers te overwegen.
  • Niet of dichterbij op vakantie te gaan de eerste twee jaar van het leven van jullie kindje.

Veel succes met de afweging en eventuele verdere zoektocht! We gebruiken nu 1,5 jaar wasbare luiers en ik kan alleen maar ontzettend enthousiast er over zijn. Het is zo’n fijne en goede keuze geweest en ik raad het je van harte aan! Als je meer wilt lezen over wasbare luiers en onze ervaringen, klik dan hier!

Columns by Kari

One thought on “Zijn wasbare luiers echt goedkoper? De rekensom

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.