We gaan het doen met Kaatje Katoen! | Wasbare Luiers

We zijn eruit, we gaan het gewoon doen! Na enig online onderzoek, een aantal gesprekken met mijn vrouw en een consult, besloten we: we gaan wasbare luiers gebruiken! Mijn grootste overwegingen waren de belasting voor het milieu en de chemische stoffen in wegwerpluiers. Mijn vrouw was vooral de kosten van wegwerpluiers en het doorlekken, van iedere luier die Aya de afgelopen jaren heeft geprobeerd, zat. Daarom besloten we dat we het, bij babymeisje nummer twee, gaan doen met Kaatje Katoen! In dit artikel ga ik iets dieper in op de redenen waarom we overstappen op wasbare luiers, neem ik jullie mee langs de soorten wasbare luiers die er zijn en laat ik zien welke luiers wij gaan gebruiken. 

Waarom Wasbare Luiers?

Groener leven

Als je columnsbykari.com al een tijdje volgt weet ik dat ik het belangrijk vind om het milieu zo min mogelijk te belasten, zonder dat dat ten koste gaat van ons plezier in het leven! Daarom eten we veganistisch, gebruiken we dierproefvrije en (zoveel mogelijk) natuurlijke producten en proberen we op steeds meer gebieden en manieren groener te leven. Wasbare luiers zijn voor mij een volgende stap in dat proces. Bij Aya was ik er nog niet aan toe – het leek mij maar een gedoe – maar bij deze zwangerschap wilde ik mij er graag in gaan verdiepen.

Volgens Milieu Centraal bestaat ruim 4% van ons afval uit wegwerpluiers: zo’n 144 miljoen kilo luiers zijn dat! Per kindje gooien we ongeveer 22 kilo wegwerpluiers weg, per maand. Zelfs als je je wasbare luiers op 60 graden wast Γ©n in de droger doet, is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager dan van wegwerpluiers! Dat vind ik nogal wat. Ook bevatten wegwerpluiers plastic. Baby’s zijn niet milieuvriendelijk, okΓ©, maar ze hoeven geen bijdrage te leveren aan de plastic soep met hun poep.

Goedkoper

Als je uitgaat van een periode van 2,5 jaar waarin je kindje luiers draagt, ben je aan wasbare luiers ongeveer 800 euro kwijt. Voor wegwerpluiers is dat (gemiddelde) bedrag 1300 euro. Dat is 500 euro die je kunt uitgeven aan iets veel leukers dan poepluiers. Daarbij kun je wasbare luiers soms ook weer voor je volgende kindje gebruiken, dus hoef je niet alles weer opnieuw aan te schaffen. De prijs wordt dan natuurlijk nog aantrekkelijker!

Chemische stoffen

De meeste wegwerpluiers bevatten chemicaliΓ«n, die onder andere irritaties kunnen veroorzaken. Ik wil die rotzooi niet bij de billen van mijn dochter. Wasbare luiers, van bamboe of biologisch katoen, zijn veel vriendelijker voor de kwetsbare babyhuid. .

Doorlekken en zindelijk worden

Aya werd met 22 maanden zindelijk. Dat lukte, omdat we een maand op Curacao waren, waar ze 90% van de tijd in haar blote bips kon rondhobbelen. In Nederland is dat vaak wat lastiger. Toch blijkt dat kinderen die wasbare luiers dragen sneller zindelijk worden. Fijn toch! Aya heeft het afgelopen jaar wel ‘s nachts nog luiers gedragen. En die lekken zo vaak door, welk merk we ook probeerden – om gek van te worden! We hopen dit probleem ook te kunnen ondervangen met een goede wasbare luier.


Welke soorten wasbare luiers zijn er?

Compleet in de war

Toen ik begon aan onze zoektocht, naar wasbare luiers die geschikt zijn voor ons, raakte ik compleet in de war. Op de ene site las ik deze termen, op de andere site las ik weer andere termen en ik kon mij gewoon geen beeld vormen van hoe het in elkaar zat en wat ik nodig had. Zo kwam ik bij Kaatje Katoen terecht. Zij hebben namelijk consulenten door het hele land zitten, die je gratis advies kunnen geven. Ik kwam in contact met Beverly Wye. Op een vrijdagmiddag ging ik bij haar op bezoek en legde zij mij alles over wasbare luiers uit.

Ze vertelde over de verschillende soorten systemen, ze liet mij alle opties en materialen zien en voelen, beantwoordde al mijn vragen en hielp mij met het maken van keuzes over de spullen die we nodig hadden. Na afloop begreep ik niet alleen hoe het werkte, wasbare luiers, maar zag ik het ook opeens voor me! Ik had een luier, materiaal en merk gevonden dat bij ons paste en heb er nu alle vertrouwen in dat dit ons gaat lukken!

Verschillende soorten wasbare luiers

Systemen

Je hebt vier soorten wasbare luiers. De “all in one” luiers, de “pocket” luiers, de “tweedelige” luiers en de “all in two” luiers.

All in one luiers

Deze lijken het meeste op wegwerpluiers. Zoals de naam al zegt is dit een alles in één luier. De luier heeft een waterdichte buitenkant en een absorberende binnenkant. Alles zit aan elkaar vast en je gooit de luier bij iedere verschoning dus ook volledig in de was. Deze zijn bijvoorbeeld handig voor de kinderopvang, opa en oma of als je zelf gewoon zo min mogelijk gedoe wilt. Ze zijn echter wel lekgevoeliger (minder geschikt voor ‘s nachts) en ze duurder dan bijvoorbeeld een tweedelig systeem.

Pocket luiers en All in two luiers

Dit zijn een soort waterdichte broekjes, waar je absorberende inleggers instopt (pocket) of inklikt (all in two). Net als de all in one luiers zijn die gemakkelijk in gebruik en populair als “oppasluiers”, maar minder absorberend en vrij lekgevoelig.

Tweedelige luiers

Bij een tweedelig systeem heb je een absorberende luier met daarover heen een overbroekje. In de luier leg je een inlegger. Bij een verschoning haal je de inlegger eruit en gooi je de (binnen)luier in de was. Het overbroekje kun je een aantal verschoning hergebruiken. Je hebt dus iets meer handelingen en laagjes. Maar het voordeel van deze luiers is dat ze het meest lekvrij zijn, erg absorberend zijn en ook zeer geschikt zijn als nachtluiers.

[easy-image-collage id=19925]

Materialen

Je kunt bij Kaatje Katoen kiezen voor bamboe, biologisch katoen of kunstvezels als het gaat om de luiers. Voor de overbroekjes kun je kiezen uit polyester of wol. Het wol moet je voor gebruik bewerken met lanoline.

Merken

Kaatje Katoen verkoopt luiers van TotsBots, Bamboozle, Popolini, bumGenius, BlΓΌmchen en Flip. Bij het selecteren van deze merken heeft Kaatje Katoen onder andere goed gekeken naar of ze het goed “doen”, of ze milieuvriendelijk zijn en of ze geschikt zijn voor gevoelige baby billetjes.

Maten

Vervolgens kun je nog kiezen voor one size of two size luiers. One size luiers kun je gebruiken van ongeveer 3 kilo tot 15 kilo: de luiers groeien mee met je kindje. Bij een two size luier koop je, als je kindje een kilo of 9 is, een grotere maat. De overbroekjes, bij een tweedelig systeem, koop je ook in verschillende maten.

Luier Pakketten

Kaatje Katoen heeft, per merk en systeem, handige probeerpakketten, voordeelpakketten en groeipakketten. Je kunt binnen ieder pakket zelf kiezen welke maten en kleuren je wilt.


Wat wij hebben gekozen!

Zoals je ziet heb je nogal wat keuze! Is het jou gaan duizelen? Dat begrijp ik heel goed. Dat had ik namelijk ook. Vandaar het luier consult. Dat zou ik je echt aanraden als je nieuw bent in wasbaar luier land. Door het consult realiseerde ik mij dat de volgende luiers het beste bij ons pasten:

  • Een tweedelig systeem: omdat we het heel belangrijk vinden dat de luiers lekvrij zijn.
  • Biologisch katoen: hoewel de bamboe luiers die Kaatje Katoen verkoopt ook heel duurzaam zijn en snel drogen, voelde eco katoen beter – zowel gevoelsmatig als letterlijk.
  • Popolini: zo kwamen we uit bij het merk Popolini. Er zijn van dit merk zowel one size (van 3-15 kilo) als two size luiers. Wij gaan ze allebei uitproberen.
  • Overbroekjes: ook de overbroekjes die we gaan gebruiken zijn van het merk Popolini, namelijk de Popowraps.
  • Inleggers: de luierinleggers die we gaan gebruiken zijn van het eigen merk van Kaatje Katoen. Deze mag je gewoon door de wc spoelen.
  • Accessoires: er zijn een aantal handige wasbare luier accessoires. We gaan in ieder geval een luieremmer met wasnetjes en een luierzak voor onderweg in gebruik nemen. Gaandeweg kijken we of we nog meer nodig hebben.
Uitproberen

Je kunt een pakket kopen bij Kaatje Katoen, maar je kunt ook kleinere hoeveelheden of losse luiers kopen, als je eerst een en ander wilt uitproberen. Als je niet zeker weet of een luier geschikt is voor jullie, laat dan een aantal luiers ongewassen en ongebruikt. Dan mag je ze altijd ruilen!

En nu?

Ik ga de luiers voorwassen. En als de baby straks is geboren gaan we aan de slag! Zo simpel is het. We gaan het gewoon doen. Ik heb er ontzettend veel zin in. Ook om onze ervaringen met jullie te delen. Als je mij op Instagram volgt, zul je zo nu en dan een update voorbij zien komen. Kijk ook onder mijn “Kaatje Katoen highlight” op Instagram. En als de baby een maand of twee is, zal ik een opnieuw een artikel schrijven. Daarin zullen zowel mijn vrouw als ik onze ervaringen delen – open en eerlijk. We hopen dan volleerde wasbare luier mamas te zijn met een blije, gezonde baby en een lading handige tips!

Columns by Kari