Wasbare luiers en vaste voeding: is dat een goed idee?

Alela is inmiddels al weer acht maanden. De tijd vliegt! Acht maanden Alela betekent ook acht maanden wasbare luiers! Hoogste tijd voor een update, want sinds twee maanden eet ze ook vaste voeding, naast de borstvoeding. Het zijn eerste hapjes, maar ze eet wel heel goed en met veel plezier. En als je aan wasbare luiers begint, ben je natuurlijk benieuwd: hoe gaan wasbare luiers en vaste voeding met elkaar samen? Is het dan nog steeds fijn en handig om wasbare luiers te gebruiken of wordt dat een smerige toestand? In deze blog vertel ik alles wat je moet weten over wasbare luiers en vaste voeding en geef ik handige tips!

Wasbare luiers

Voordat ik begin met het onderwerp van deze blog, even wat linkjes naar eerdere artikelen op mijn website over wasbare luiers:

Ben je benieuwd waarom we wasbare luiers zijn gaan gebruiken? In deze blog lees je alles over de overwegingen en de voordelen voor babies, het milieu en je portemonnee. In die blog lees je ook welke luiers wij precies gebruiken en welke andere soort wasbare luiers er zijn.

Vraag je je af hoe het gaat, wasbare luiers, met een pasgeboren baby? In deze blog review ik de eerste twee maanden met wasbare luiers.

En in deze blog leg ik uit waarom we wollen overbroekjes zijn gaan uitproberen bij de wasbare luiers, hoe je wollen overbroekjes waterdicht maakt door middel van lanoliseren en of het een aanrader is.

Wasbare luiers en vaste voeding

Als je baby vaste voeding gaat eten met een maand of zes, zijn dat natuurlijke hele kleine hapjes in het begin. Toch merk je vrijwel direct dat de ontlasting van je kindje verandert als er vaste wordt gegeten naast de (borst)melk. De poep van je baby wordt dikker en steviger en uiteraard komen er restjes van het voedsel in de ontlasting terecht. Broccoli poep is daar een bekend voorbeeld van πŸ˜‰

wasbare luiers en vaste voeding
Vaste voeding en de wasmachine

Kon je borstvoedingspoep nog rustig wegspoelen in de wasmachine, met vaste voeding is het wel even en ander verhaal. Het is belangrijk dat deze dikkere ontlasting niet in je wasmachine terecht komt. Anders kan je wasmachine stuk gaan. De gaatjes in wasmachines worden steeds kleiner gemaakt om slijtage van kleding te voorkomen, maar daardoor is wat voorwerk wel heel belangrijk.


Zorg voor je wasmachine

Onderhoud je wasmachine door zo nu en dan een kookwas met soda te draaien, regelmatig te controleren of het zeefje van de pomp goed schoon is, na elke wasbeurt het deurtje aan de binnenzijde schoon te maken en de deur en het waspoederlaatje op een kier te laten staan zodat de machine kan ventileren. Zo gaat je machine langer mee en worden de luiers goed schoon.


Hoe zorg je ervoor dat er geen ontlasting in je wasmachine komt?

Het aller-allerbelangrijkste dat je moet onthouden als je wasbare luier-baby vaste voeding gaat eten, is dat je een papieren inlegger in de luier moet doen. Misschien was je dit al gewend en deed je het bij de borstvoeding of flesvoeding ook al. Dat is fijn, dan hoef je niets aan te passen. Maar deed je het nog niet, dan is het nu zaak dat je in iedere luier een papieren inlegger (luierinlegdoekje) doet. Of, als je met elimination communication werkt en weet wanneer je kindje poept, stop dan in ieder geval in de potentiΓ«le poepluiers een inlegger.

Wat als je een inlegdoekje bent vergeten?

Ik functioneer op 4 uur slaap per etmaal, dus yes people, ik vergeet wel eens wat. Luierinlegdoekjes in de binnenluier stoppen valt zeker weten in de categorie van dingen die mij wel eens ontschieten. En wat doe je dan? Als kindjes echt al heel goed eten, krijgen ze uiteraard gewoon drolletjes, die je zo uit de luier schudt, in de wc. Maar in het begin is de ontlasting veel zachter en plakkeriger. Een stuk moeilijker om uit je katoenen luier te krijgen!

De eerste keer dat dit gebeurde, heb ik een oude lepel gepakt en de boel eruit geschraapt…

via GIPHY

Dat was uiteraard geen duurzame oplossing. Altijd als ik ergens tegenaan loop in ons wasbare luier-proces mail ik met Kaatje Katoen, waar onze Popolini luiers vandaan komen. Ze kwamen met handige tips, voor als je een inlegvel bent vergeten:

  • Houd de luier heel goed vast in de watergang van het toilet. Druk op de spoelknop en laat het water de ontlasting van de luier meewassen.
  • Mocht je douchekop tot het toilet kunnen reiken, gebruik dan de straal van de douche om de ontlasting weg te spoelen boven het toilet.

Ik ontdekte ook dat als je de ontlasting eruit wilt halen met een doekje, je dit het beste met een inlegvel kunt doen. Die zijn namelijk super stevig.

Wat vinden we van wasbare luiers en vaste voeding?

Los van de keren dat ik vergeten was een inlegger in de luier te doen, zijn wasbare luiers en vaste voeding heel goed te doen. Er is namelijk verder geen verschil met de maanden ervoor. We hebben nog altijd geen lekkage. Alela lekt nooit door met ons tweedelige systeem. En zeker met de wollen overbroekjes, die we voornamelijk ‘s nachts gebruiken, is de kans op doorlekken heel klein. Ook alle andere voordelen van wasbare luiers gelden gewoon als je kindje vaste voeding gaat eten. Je spaart nog steeds 22 kilo afval per maand uit. Het is nog steeds goedkoper dan wegwerpluiers. Rode billen heeft Alela zelden en zijn altijd gelijk weer weg als ik haar bibs even laat luchten. Kapotte billetjes heeft ze ΓΌberhaupt nooit.

eerste hapjes en wasbare luiers
Alela’s barnsteen enkelbandje is van De kleine lama

Ook wel interessant om te weten: je ruikt poepluiers nauwelijks als je wasbare luiers gebruikt. Dat viel mij op toen we een nachtje weggingen en ik wegwerpluiers meenam. Woah, wat stinken die dingen! Dat was ik niet meer gewend. Als je een tweedelig systeem gebruikt, doe je altijd een overbroekje over de luier (wij gebruiken vaak de Popowrap). Deze houdt niet alleen het vocht, maar ook een groot deel van de geur tegen.

Zijn er ook nadelen?

Na 8 maanden wasbare luiers, kan ik nog steeds maar 2 nadelen bedenken. En deze hebben niks met vaste voeding te maken, maar zijn gewoon potentiΓ«le wasbare luier-nadelen in het algemeen:

  • In onze droger worden de luiers niet in één keer droog. Dus we moeten ze Γ³f daarna nog even uithangen Γ³f de luiers nog een keer, op het beddengoed programma, laten drogen in de droogtrommel. Dat laatste is natuurlijk niet goed voor het milieu en de energierekening. En dat eerste vind ik als extra handeling een gedoe.
  • Je kindje krijgt een mega dikke kont van wasbare luiers. Dat is een esthetisch dingetje waar ik zelf niet zoveel moeite mee heb: ik vind mijn kind prachtig, ook met een fijne Kardashian kont. Maar als je allerlei strakke outfits had bedacht bij je kleine bubba, kom je natuurlijk een beetje van de koude kermis thuis.
Columns by Kari

5 thoughts on “Wasbare luiers en vaste voeding: is dat een goed idee?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.