1 jaar met wasbare luiers! Onze ultieme tips & tricks + wat kost het nou?

Morgen wordt Alela 1 jaar. Echt, hou op, ik heb geen idee hoe dit zo snel heeft kunnen gebeuren. Het is niet te doen, hoe snel de tijd voorbij gaat. 1 jaar Alela betekent ook 1 jaar wasbare luiers, dus het leek mij een mooi moment voor een wasbare luier update! In deze blog zet ik al onze tips, tops en tricks rondom wasbare luiers op een rij. Alles wat we het afgelopen jaar hebben geleerd van full time wasbare luiers gebruiken, wat we ervan vinden en wat 1 jaar wasbare luiers ongeveer kost.


Voordat ik alle tips, tops en tricks op een rijtje zet: wil je meer weten over waarom we wasbaar kiezen en welke luiers wij gebruiken, hoe het zit met wasbare luiers en pasgeboren baby’s of vaste voeding, wollen overbroekjes en zwemluiers? Lees dan gerust deze blogs:


Dit moet je echt weten over wasbare luiers:

  • Wasbare luiers zijn top. Ik heb geen seconde spijt had van onze beslissing. Het extra werk valt mee, het is fijn voor je baby en de voordelen voor het milieu zijn groot.
Een ieniemienie pasgeboren Alela
  • Voordat je een pakket bestelt, ga dan eens op bezoek bij een consulent. Ze zitten door het hele land en kunnen je heel goed uitleggen hoe & wat. Door de luiers te zien en te voelen en je vragen te stellen, ontdek je wat voor jullie goed kan werken.
  • Als je voor wasbare luiers gaat, bestel ze dan bij een webshop die gespecialiseerd is in wasbare luiers, zodat je altijd ergens terecht kunt met je vragen. Ook weet je dan dat de kwaliteit echt goed goed.
  • Ik kan een tweedelig systeem echt aanraden voor dagelijks gebruik. Dat betekent een binnenluier en een apart (los) overbroekje. Wij hebben nooit lekkage.
  • Ik kan een eendelig systeem (een all in one systeem) aanraden voor oppas, gemakkelijk & snel onderweg en bijvoorbeeld de opvang. All in one systemen geven wel sneller lekkage.
  • Voor de nacht raad ik een wollen overbroek aan. Als je baby niet meer ‘s nachts poept, hoef je dan niet meer ‘s nachts te verschonen, ideaal! En wollen overbroekjes hoef je maar één in de 2 weken te wassen.
  • Houd er wel rekening mee dat je wollen overbroekjes moet lanoliseren.
wollen overbroekjes
wollen overbroekjes zijn de bomb
  • Voor overdag gebruiken we graag een kleinere wollen overbroek. Dit is zachter voor de huid en het buikje dan polyester.
  • Polyester overbroekjes zijn overigens wel echt ideaal voor lange dagen: we hebben nauwelijks lekkage. Als je een buikslaper hebt, kies dan wel voor een sluiting aan de zijkant, in plaats van voorkant.
  • Houd er rekening mee dat je baby van wasbare luiers een hele dikke kont krijgt. Dus koop kleding een maatje groter.
  • Gebruik waspoeder [kleur, ecologisch] voor het wassen van je wasbare luiers.
  • Was niet op een eco-programma. Super jammer, maar dan wordt er bespaard op water en dat hebben de luiers echt nodig om goed schoon te worden.
  • Als je je wasbare luiers laat drogen aan de waslijn, worden ze harder, maar het is wel beter voor het milieu. Wij hangen ze in de zomer op en in de winter in de droger.
  • Als er bruine poepvlekken op je schone luiers zichtbaar zijn, hang ze dan in de zon, dan verdwijnen ze.
  • Wat je ook kiest, let er op dat ze Γ©cht goed droog zijn voor je ze opbergt of gebruikt. Aan de lijn is dat zeker 24 uur. In onze oude droger werden de luiers niet in één keer droog.

Wil je weten hoe je je droger zo milieuvriendelijk mogelijk kunt gebruiken? Lees dan deze blog!

gratis wasbare luier
  • Als de plas van je baby zwavelachtig ruikt, zijn je luiers waarschijnlijk niet goed schoon geworden. Draai dan even een of twee goede kookwassen en spoel extra na. Hetzelfde geldt voor stinkende luiers.
  • Onderhoud je wasmachine extra goed als je wasbare luiers gebruikt. Doordat je nu vaker wast [1 was in de 2 dagen extra], wordt je machine intensiever gebruikt.

Zorg voor je wasmachine

Onderhoud je wasmachine door zo nu en dan een kookwas met soda te draaien, regelmatig te controleren of het zeefje van de pomp goed schoon is, na elke wasbeurt het deurtje aan de binnenzijde schoon te maken en de deur en het waspoederlaatje op een kier te laten staan zodat de machine kan ventileren. Zo gaat je machine langer mee en worden de luiers goed schoon.


  • Zodra je baby vaste voeding gaat eten, naast de borst- of flesvoeding, gebruik dan een papieren inlegger. Je wilt absoluut geen ontlasting in de wasmachine en je wilt het ook niet twee keer per dag uit een luier moeten schrapen.
  • Voordat je papieren inleggers in bulk aanschaft, kijk hoe de bibs van je baby reageert op dit doekje. Alela reageert super goed op deze doekjes, maar kan niet tegen andere doekjes.
  • Ik kreeg vorige week de tip dat je de papieren inleggers ook 1x mee kunt wassen in een netje voor hergebruik. Ik heb het vandaag voor het eerst geprobeerd en ging goed. Uiteraard wel alleen die inleggers zonder ontlasting!
  • Laat de billetjes van je baby regelmatig luchten. Even lekker met de billen bloot, zonder luier.
  • Gebruik natuurlijke verzorging, als je baby last heeft van rode billies. Wij hebben hele goede ervaring met deze billencrΓ¨me.
  • Wasbare zwemluiers zijn, net als wasbare luiers een dikke aanrader. Ze zijn mega schattig, mooi, duurzaam en handig. Wij zijn dol op deze.
  • Behalve wasbareluier (zwem)luiers kan ik ook echt wasbare billendoekjes aanraden! Voor onderweg gebruiken we wel wegwerpdoekjes.
  • Ook onmisbaar voor onderweg, is een wet- and-dry bag, zodat je de vieze luier rookleus en lekvrij kunt opbergen.
  • Zorg tot slot voor een goede luieremmer.
wasbare zwemluiers
Wasbare zwemluiers zijn zo leuk

Mijn favoriete wasbare luier webshops

Er zijn er vast echt nog veel meer hoor, maar waar wij het afgelopen jaar super goede ervaringen mee hebben gehad zijn Kaatje Katoen, Bambino Mio en Billie Wonder. In deze webshops werken onwijs vriendelijke, inspirerende en gemotiveerde mensen met een echte passie voor wasbare luiers, babies en het milieu.

Hoeveel € ben je kwijt het eerste jaar wasbare luiers?

Ik hoor heel vaak van ouders “ik wil het op zich wel, maar het is zo duur”. Ik snap dat heel goed: in eerste instantie lijken wasbare luiers veel duurder, omdat je in één keer een grote uitgave doet. Daarna koop je af en toe wat bij, maar ben je verder alleen nog geld kwijt aan stroom [wasssen]. Met wegwerpluiers ben je iedere maand een vast bedrag kwijt. Milieu Centraal heeft het uitgerekend en met wasbare luiers ben je gemiddeld €480 goedkoper uit over de gehele periode dat je kindje in de luiers zit. Dat is nogal wat. Maar wat heb je nu Γ©cht nodig het eerste jaar? Hoeveel kost dat? En wat moet je dan, later, nog bijkopen?

Dat wisselt uiteraard een beetje: afhankelijk van welke luiers je kiest en hoe hard je baby groeit. Maar onze ervaring is als volgt. Voor het hele eerste jaar heb je nodig:

  • 20 binnenluiers. Als je one size luiers kiest, die meegroeien, kan je baby het hele jaar met dezelfde maat doen. Als je two size kiest, moet je op een gegeven moment iets groter kopen. Alela is een kleine uk, dus die past nog steeds in de kleinste maat. We hebben geen binnenluiers hoeven bijkopen.
  • 10 overbroekjes, in diverse maten. We hebben maat S en maat M. Ook hebben we verschillende soorten: wol en polyester.
  • 9 a 10 rollen papieren inleggers. We zijn ze pas structureel gaan gebruiken toen Alela ook vaste voeding ging eten. Toen ze alleen borstvoeding kreeg niet.
  • 2 wasbare luiers
  • 1 wet and dry bag
  • 1 luieremmer
  • 9 pakken ecologisch waspoeder [kleur!]
  • 20 wasbare billendoekjes
  • 3 x per week een extra was*
Wat kost dit ongeveer?

Afhankelijk van merken en of je misschien een binnenluier in een grotere maat moet bestellen, kost dit rijtje ongeveer €800,-. Waarschuwing: wanneer je ontdekt hoeveel leuke, mooie printjes er zijn voor overbroekjes, kan dit bedrag ietsje oplopen.

*Volgens Nibud kost een 60 graden was ongeveer 92 cent per wasbeurt, maar dat is inclusief wasmiddel. Aangezien ik de waspoeder apart heb berekent, kom ik uit 0p 78 cent per wasbeurt.

En komend jaar?

Een groot deel van de spullen die je in dit rijtje ziet staan, nemen we mee het tweede jaar in. Alela past op dit moment nog in al haar luiers bijvoorbeeld. Als je one size luiers koopt, is de kans groot dat je die gewoon mee kunt nemen het tweede jaar in. Uiteraard hoeven we geen nieuwe emmer, billendoekjes, zwemluiers of wet and dry zak te kopen. Waspoeder en inleggers uiteraard wel. En op een gegeven moment zullen we nieuwe overbroekjes moeten aanschaffen, omdat ze dan Γ©cht niet meer in maat S past. Ik verwacht dat we in totaal zo’n €200 kwijt zijn voor het tweede jaar. Veel wasbare luierkontjes zijn daarna zindelijk [Isaya was ook voor haar 2e zindelijk]. Met €1000,- zitten we iets boven het gemiddelde van wat wasbare luiers kunnen kosten over de hele periode dat je kindje luiers draagt.

En wegwerpluiers?

Afhankelijk van het merk dat je koopt en hoe goed je op aanbiedingen let, kosten wegwerpluiers tussen de 400 en 750 euro per jaar. Bij wegwerpluiers wordt uitgegaan van in ieder geval 3 jaar lang verbruik. Je bespaart met wasbare luiers dus tussen de 200 en 700 euro. Dat is een fijn bedrag. En misschien is dit nog wel een belangrijker getal:

Je bespaart met wasbare luiers bijna 800 kilo afval.

planet earth thanks you
Columns by Kari

Disclaimer: we zijn heel dankbaar dat we een groot deel van de producten die ik noem in deze blog hebben ontvangen van de bedrijven waarmee ik samenwerk. Ik heb deze producten niet zomaar gratis gekregen: ik heb ze ontvangen in ruil voor het schrijven van artikelen en het plaatsen van social media posts. Het artikel dat je zojuist hebt gelezen is niet gesponsord. De tekst bevat wel enkele affiliate links.


5 thoughts on “1 jaar met wasbare luiers! Onze ultieme tips & tricks + wat kost het nou?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.