Wow! Krijg je dat allemaal GRATIS?

“Wow! Krijg je dat allemaal gratis?” Die vraag krijg ik regelmatig. Make-up, huidverzorging, babyproducten, speelgoed, kleding, huishoudelijke apparaten, schoonmaakmiddelen, boeken, spullen voor ons interieur: bijna iedere dag wordt er wel iets bezorgd. En ja, inderdaad, ik heb niet met geld betaald voor al deze spullen. Maar zijn ze gratis? Nee. In deze blog leg ik uit hoe dat precies zit: gratis producten ontvangen als je blogger bent. Ook vertel ik hoe ik een zo duurzaam en milieuvriendelijke draai probeer te geven aan alle pakketjes die worden bezorgd voor Columns by Kari.

Gratis producten, of toch niet?

Zoals ik in de inleiding al schreef, worden er bijna dagelijks producten bezorgd voor mijn blog. In eerste instantie lijkt het misschien alsof ik “zo maar allemaal gratis spullen” krijg toegestuurd. Maar zo is het niet.

Waarom sturen bedrijven spullen op?

Bedrijven en PR bureaus sturen producten op in de hoop of onder de expliciete voorwaarde dat ik er iets over schrijf op mijn blog of over post op Instagram. De waarde voor het bedrijf zit ‘m dan bijvoorbeeld in een goed artikel over de producten, een toffe review over een nieuwe lancering, mooie foto’s op social media. Oftewel, reuring! Er wordt over het product geschreven & gesproken en het wordt gezien en geliefd. Een andere reden waarom bedrijven producten opsturen is vanwege de waarde die een backlink oplevert als ik vanaf mijn website link naar de site van het bedrijf.

Betaling, maar niet met geld

Ik betaal dus voor deze producten – niet met geld – maar met mijn tijd en content. Met een goed artikel ben ik al gauw een hele werkdag bezig. Vaak nog veel langer. Ik test de producten (huidverzorging bijvoorbeeld minimaal 3-4 weken!), ik doe research en denk na over een originele en enthousiaste manier om erover te schrijven, ik verzin een concept voor de foto’s, maak de foto’s en bewerk ze. Ik schrijf het artikel, deel het op social media en reageer op comments. Content creation kost veel tijd. Je kunt het ook andersom zien: in deze gevallen word ik niet betaald met geld, maar met producten. Je kunt meer over betaalde v.s barterdeals lezen in deze blog.

gratis producten

Grenzen stellen en keuzes maken

Tenzij ik al langer met een bedrijf of PR bureau samenwerk, kunnen bedrijven niet zomaar producten naar mij opsturen. Daarvoor moeten ze eerst mailen. In die mailwisseling bespreken we wat ze willen opsturen en wat ze daarvoor terugverwachten. Ik probeer dat laatste altijd zo helder mogelijk te krijgen, zodat niemand teleurgesteld raakt.

Ik heb deze “drempel” ook opgezet omdat ik heel veel spullen niet relevant vind om te ontvangen. Wij eten bijvoorbeeld geen dierlijke producten, ik gebruik 90% van de cosmetica uit de drogist niet, omdat het op dieren is getest en bomvol chemicaliΓ«n zit, plastic speelgoed kiezen we bewust niet voor en zo zijn er nog veel meer redenen waarom ik “nee dankuwel” zeg tegen bepaalde producten. Ik probeer er zo zeker mogelijk van te zijn dat ik een product fijn/mooi/lekker/goed vind, voor ik het laat opsturen. Want, ten eerste, hoe zonde als een bedrijf iets opstuurt en ik doe er niets mee. En ten tweede, ik zal nooit schrijven over iets waar ik niet achter sta of past bij wat ik belangrijk vind. Als het om gratis producten voor de meisjes gaat ben ik uiteraard  nog selectiever. Lees hier meer over het beschermen van je tijd en content als blogger.

Milieuvriendelijk bloggen

Als ik een bedrijf mail of een bedrijf mailt mij, met een vraag om producten op te sturen probeer ik altijd te kijken naar “wat kan ik nu oprecht goed gebruiken”. Daar bedoel ik mee: kan ik het vrijwel gelijk testen en heb ik het nodig? Het is zonde om 6 potjes dagcrΓ¨me open te hebben staan, puur “voor de blog”. Zo probeer ik een beetje milieuvriendelijk om te gaan met wat wordt opgestuurd, maar ook uit respect naar het bedrijf dat keihard heeft gewerkt aan het op de markt zetten van een mooi product.  Neemt niet weg dat ik alsnog iedere maand door mijn skincare en make-up ga en veel weggeef aan vrienden en familie. En dat is ook heel leuk om te doen. 

milieuvriendelijk bloggen
Het blauwe en witte crepe papier, de doos en het stro komen allemaal uit PR pakketjes. 

Een ander “milieu-ding” is al het verpakkingsmateriaal van pakketjes. Ik werk bijna alleen maar samen met bedrijven die milieubewust of “groen” zijn. Dus die houden zelf al heel erg rekening met recyclebare verpakkingen. Alle dozen die binnen komen worden hergebruikt of gerecycled. Al het plastic gaat in de plastic-bak en het vulmateriaal en andere verpakkingsmateriaal gebruik ik voor Isaya’s knutselprojecten.

Dankbaar 

Dus. Gratis? Nee. Er zit bijna altijd een verwachting, opdracht en tijdsinvestering vast aan de spullen die ik krijg opgestuurd. Maakt dat het minder leuk? Nee. Natuurlijk niet. Ik heb een van de allerleukste banen ter wereld. Ik mag de prachtigste producten testen, er mooie foto’s van maken, erover schrijven, mijn enthousiasme delen met andere mensen, ze regelmatig weggeven. Ik vind het geweldig! Mij hoor je niet klagen. Maar ik vind het wel altijd goed om open & eerlijk te zijn over wat er achter de schermen bij een blog gebeurt.

Columns by Kari

7 thoughts on “Wow! Krijg je dat allemaal GRATIS?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.