Speelkamer update | veelgestelde vragen

Het is de hoogste tijd voor een speelkamer update! Niet alleen omdat ik de speelkamer van de meiden verder af heb gemaakt, sinds we een deel van de zolder omtoverden tot speelparadijs, maar ook omdat het juist in deze tijd heel belangrijk is om een fijne speelplek in huis te hebben. Het leek mij gelijk een mooie gelegenheid om alle vragen die ik dagelijks krijg over de speelkamer en het houten speelgoed van de meiden te beantwoorden. Ik hoop dat deze blog je inspireert om een gezellige en uitdagende speelruimte te maken voor je kinderen zodat de quarantaine voor jouw gezin een stuk leuker wordt!

Spelen en een rijke fantasie

Ik vind spelen ontzettend leuk en belangrijk en doe het dan ook heel graag met Isaya en Alela. Spel en fantasie zijn van essentieel belang in de ontwikkeling van het kind. Een kind dat kan spelen en dat een rijke fantasie heeft, hoeft zich nooit te vervelen en beleeft veel plezier maar verwerft ook veel creativiteit, wat voor het hele verdere leven waardevol is! Samen spelen met je kind, zeker in een tijd van veel schermpjes, is belangrijk, omdat je dan echte aandacht hebt voor je kind. Ik denk dat kinderen veel meer leren van dit contact dan van welk scherm dan ook. Daarom is ons thuisonderwijs dan ook scherm-vrij ingericht. Deze speelkamer is dus niet gebouwd om mijn kinderen ‘lekker bezig te houden’, maar als investering in hun opvoeding, ontwikkeling, levensgeluk en onze rol daarin.

speelkamer walforf
De Waldorf playstand is een van de favoriete items van de meiden. De play stand en al het andere houten speelgoed van de meiden vind je in deze blog.

Meest gestelde vragen over de speelkamer


De inrichting van de speelkamer

Zoals je in mijn eerste blogpost over de speelkamer van Isaya en Alela kon lezen, is de ruimte geverfd met de ecologische en volledig circulaire verf van Graphenstone. Wat mij betreft is dat echt de basis van iedere gezonde en eco friendly ruimte in een huis, kinderkamer, opvang, school of kantoorruimte. Daarna heb ik de ruimte ingericht met het houten speelgoed van de meiden. Ik wilde een lichte, gezonde en inspirerende ruimte creΓ«ren dus dacht na over een plek waar Isaya altijd graag speelt. Ik heb elementen van het Waldorf onderwijs in de speelkamer opgenomen. Op de Vrije School worden de speelruimtes altijd heel fijn en aantrekkelijk ingericht en Isaya & Alela worden daar blij van.

Houten speelgoed Waldorf Waldorf

Het houten speelgoed van de meisjes

Ik krijg vaak de vraag of al het speelgoed van de meisjes hier staat. In principe wel. Beneden heeft Isaya een knutselkast – waar al haar schilder-, teken-, klei- en knutselspullen in staan – en een spelletjeskast – waar alle bordspelletjes, memories, puzzels en andere spellen inliggen. Alela heeft beneden ook een lade met houten puzzeltjes en ze heeft een houten karretje met zachte ballen en knuffeltjes. Beneden is dus vooral voor knutselen, spelletjes en fantasiespel. In de slaapkamer van Isaya staat een poppenhuis en een keukentje, zodat ze kunnen spelen als ik op die verdieping bezig ben met het huishouden. En verder staat er een boekenkast met kinderboeken. Maar al het speelgoed ligt op zolder.

speelkamer Raduga Grez

Het speelgoed is duurzaam en milieuvriendelijk, dat wil zeggen: houten speelgoed met de FSC keurmerk, speelgoed met een open einde (lees hier wat dit is) en zoveel mogelijk tweedehands. In deze blog vind je al het houten speelgoed van de meiden gelinkt. Deze blog staat altijd gelinkt in mijn bio op Instagram en werk ik bij na verjaardagen en feestdagen. Ik denk over iedere aankoop goed na, ga in principe meestal voor een uitbouw van hun collectie en kijk eerst op Marktplaats en Facebook voor een tweedehands variant. Dit speelgoed hebben we niet in één keer gekocht, maar een collectie opgebouwd vanaf mijn zwangerschap van Isaya ruim vijf jaar geleden. Daarnaast krijgen de meisjes met enige regelmaat duurzaam speelgoed vanwege mijn werk, waar we uiteraard ontzettend dankbaar voor zijn.


De speelkamer in gebruik

We spelen ongeveer 2 a 3 uur per dag (ook die vraag krijg ik vaak). Soms ook wel eens een dag niet of korter, bijvoorbeeld als we veel buiten zijn (waren: nu met covid-19 natuurlijk niet). Ik zet altijd muziek aan als we er spelen. Er is een JBL in de kamer zodat ik onze Spotify afspeellijsten kan draaien tijdens het spelen. Muziek helpt de meisjes om in het spel te komen.

Als Alela (1,5) erbij is, spelen de meisjes niet alleen op de speelkamer. Ze stopt nog dingen in haar mond en valt nog wel eens. Als Isaya (4,5) een vriendinnetje te spelen heeft (nu door de coronacrisis helaas niet natuurlijk) spelen ze wel alleen op zolder. Als ze geen vriendinnetje te spelen heeft, spelen we met z’n drietjes samen of als Alela slaapt, spelen Isaya en ik samen. Als mijn vrouw (of voor de coronacrisis, oma) voor de meisjes zorgt, spelen zij er natuurlijk ook.

Ik heb de ruimte naast de speelkamer ingericht als wasruimte, zodat ik de was kan ophangen en opvouwen als de meisjes zelfstandig spelen. Dat maakt het voor mij gemakkelijker om ons leven zonder droger vol te houden en hoef ik de meisjes niet te storen in hun spel. Ik blijf als stille, maar geruststellende aanwezige in de buurt van hun spel. Ze weten dat ik er ben, voelen mijn aanwezigheid, maar spelen wel zelf.


Een rommeltje en regels

Ook krijg ik regelmatig vragen over opruimen, speelgoed mooi houden en dingen kwijt raken. Vanuit gezondheidsperspectief vind ik het schoonhouden van speelkamers en andere ruimtes waar kinderen vaak en lang zijn heel erg belangrijk. Ik stofzuig hier dus iedere week (er hangt een stofzuiger op zolder, dus die kan ik gemakkelijk pakken) en een keer in de maand maak ik ieder hoekje de kamer helemaal schoon, als de meisjes slapen. We ruimen de kamer 2 a 3 keer per week op. Dit doe ik samen met Isaya. De meiden spelen beter in een opgeruimde kamer, want dan hebben ze overzicht op hun keuzes en kunnen ze lekker los gaan. Aan het einde van een speeldag is de speelkamer helemaal overhoop gehaald. En zo hoort het ook, vind ik!

poppenhoek speelkamer
De poppenhoek

Wat betreft netjes houden: dat hoeft niet. Ik wil dat er echt in gespeeld wordt. Ik kan ervan genieten als de kamer er mooi uitziet, zoals nu voor de foto’s, maar ik kan er nog wel meer van genieten als het een grote ‘rommel’ is waar urenlang fantasiespel in is gespeeld. Dit is ook gelijk de reden dat het zo lang duurde voor ik deze speelkamer update kon plaatsen: de speelkamer ziet er zelden zo Pinterest-perfect uit πŸ˜‰

We hebben een paar regels in de speelkamer waar ik vrij streng in ben. Er mag niet met speelgoed worden gegooid (of geslagen) en er mag niet op spullen worden gestaan die daar niet voor zijn bedoeld. Ik vind respect voor je spullen erg belangrijk. Dat hangt samen met dankbaarheid cultiveren voor wat je hebt – ook het materiΓ«le -, maar ook vanuit milieuvriendelijk perspectief. Hoe langer iets meegaat, hoe beter dat is voor de aarde. De tweede regel is dat het speelgoed van de speelkamer in principe op de speelkamer blijft, zodat er niks kwijt raakt. Ook dat heeft een duurzame insteek, maar ook een praktische en financiΓ«le. Ik wil niet voortdurend moeten zoeken, door het hele huis, naar mandala onderdelen. En houten speelgoed is niet goedkoop, dus spullen kwijtraken is niet fijn. Er zijn uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als Isaya een creatief idee heeft en dat beneden wil uitvoeren.


De Groene Mama

In De Groene Mama – mijn boek over milieuvriendelijk opvoeden en groen leven met je gezin, dat in oktober 2020 uitkomt – komt een heel hoofdstuk over houten speelgoed met een open einde, het opbouwen van een duurzame speelgoedcollectie voor je kinderen en het inrichten van een milieuvriendelijk speelkamer. Voor nu hoop ik dat de meeste vragen zijn beantwoord en je inspiratie hebt opgedaan voor jullie speelruimtes!

Columns by Kari

5 thoughts on “Speelkamer update | veelgestelde vragen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.