Een duurzame kinderkamer: Isaya’s slaapkamer make-over

Het was tijd om van Isaya’s peuterkamer een echte grote kleuterkamer te maken. We hebben haar kamer een duurzame kinderkamer make-over gegeven en in deze blog laat ik zien wat we hebben aangepakt, waar de spullen in haar kamer vandaan komen en welke duurzame keuzes we hebben gemaakt.

Een duurzame kinderkamer

Zoals je in de blog over het milieuvriendelijke beddengoed van Yumeko kon lezen, wil Isaya heel graag dat Alela bij haar op de kamer komt slapen. We hebben dus voor Alela hetzelfde bed gekocht en zo identieke slaapplekken voor de meiden opgebouwd met Flexa Play bedden, de star maps van Greaterskies (in deze blog kun je alles lezen over deze bijzondere sterrenkaarten) en de naamlampjes van Het Houtlokael. De houten lampjes zijn handgemaakt, van duurzaam FSC-hout. Ik ben gek op handgemaakte, gepersonaliseerde cadeautjes en Houtlokael maakt bijvoorbeeld ook kapstokjes en naamtreintjes. De nachtkastjes zijn eigenlijk krukjes uit de duurzame collectie van Ikea. Ze zijn van zwaar en super sterk massief hout en multi functioneel inzetbaar. Handig als ze bijvoorbeeld willen apenkooien in hun kamer of als we bezoek hebben en extra zitplaatsen nodig hebben.

Een duurzaam bed

We hebben gekozen voor eenpersoonsbedden in plaats van tussenbedden, zodat de meiden hier de komende 15 tot 18 jaar in kunnen slapen (uiteraard zo nu en dan met een nieuw matras!). De Flexa meubels hebben zachte, ronde vormen en natuurlijk koos Isaya voor zacht roze. Hopelijk vindt Alela dat ook mooi later πŸ˜‰ Flexa is niet in eerste instantie het meest milieuvriendelijke meubelbedrijf, maar ze hebben een helder en uitgebreid milieu- en klimaatbedrijf, alle meubels worden gemaakt voor langdurig gebruik (en om mee te groeien): ik zie een bedrijf dat verantwoordelijkheid neemt en past in een duurzame kinderkamer. Het beddengoed van Yumeko is uiteraard een heel belangrijk onderdeel van een duurzame kinderkamer en slaapkamer. In deze blog kun je alles lezen over dit prachtige, milieuvriendelijke merk.

duurzame kinderkamer

De handgemaakte lamp

Boven de bedden van de meisjes hangt een nieuwe aanwinst, met veel liefde gemaakt door de getalenteerde Lea, van @lieve.julan. Een prachtige, stevige pot, met een mooie Edison lamp en lieve vlindertjes erop. De lamp geeft een fijn, zacht maar helder licht. Perfect voor een kinderkamer. Lea stelde deze lamp zelf samen met behulp van Kynda Light, een webshop waar je allerlei losse onderdelen voor lampen kunt kopen zodat je zelf een unieke en betaalbare lamp kunt samenstellen. De ruimte onder de bedden houd ik zo leeg mogelijk, zodat ik er goed kan schoonmaken. Wel ligt er een logeermatras, in een stofdichte hoes, voor logeerpartijtjes.

lamp kinderkamer

De meest milieuvriendelijke verf

De meisjes kijken vanuit het bed uit op een muur die eerst roze was, maar die we met de ecologische en volledig circulaire verf van Graphenstone wit hebben geschilderd. De hele kamer van de meiden is met deze natuurlijke verf geschilderd. We hebben Graphenstone ook gebruikt voor de woonkamer, de speelkamer en de zolder, niet alleen omdat dit de meest milieuvriendelijke verf is die je maar kunt kiezen, maar ook omdat het de meest gezonde verf is. Als je mijn blog al een tijdje volgt weet je dat ik heel erg veel belang hecht aan een gezonde woning. Met twee jonge kinderen vind ik het belangrijk dat het huis en de lucht goed schoon zijn, er geen schadelijke stoffen en VOC’s in de lucht zijn en het huis goed geΓ―soleerd is.

graphenstone circulaire verf

De verf van Graphenstone is niet alleen circulair, het neemt ook CO2 en andere schadelijke stoffen zoals formaldehyde op uit de lucht en het is schimmelwerend. De verf kan veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap en is dus een perfect keuze voor een duurzame kinderkamer, maar natuurlijk eigenlijk voor iedere ruimte waar kinderen komen. De eerste projecten in onze woning met Graphenstone heb ik geschilderd, gewoon met de meisjes om mij heen dartelend. Sinds de zolder is mijn vrouw ook helemaal fan van de verf en de impact ervan op ons huis. Ze heeft Isaya’s kamer geschilderd en ook nog een andere ruimte… Maar daarover zie je meer in een andere blog! Als je ook met Graphenstone wilt schilderen in huis, kijk dan hier. Als je er op de website niet uitkomt, mail ze dan even, dan krijg je advies op maat.

duurzame kinderkamer
Processed with VSCO with m5 preset

Liefde voor planeten en boeken

Aan de muur hangt een nieuwe vondst. Isaya is dol op de planeten en we gaan ze vaak allemaal af. Daarom was ik op zoek naar een poster van het zonnestelsel. Ik liep er in de Xenos tegenaan. Fijn ook, met de namen erbij en aan een mooie houten stok. In het hoekje staat een boekenkast met een deel van hun boekjes. Er liggen voorleesboeken in bijna iedere ruimte in huis, maar hier liggen een aantal favorieten, seizoensboeken en boeken waar Isaya graag zelf in bladert. Het boekenkastje heb ik samen met mijn vader gemaakt tijdens mijn eerste zwangerschap.

duurzame kinderkamer

Hergebruikte spullen in een duurzame kinderkamer

Naast Isaya’s bed hangen haakjes, met tasjes en soms hangt er een kledingstuk klaar. Deze haakjes hebben we hergebruikt en de meeste tasjes die ze heeft, heeft ze gekregen van Lilliputiens – een favoriet speelgoedmerk van de meisjes. Er staat een (hergebruikte) wasmand van Brabantia in de slaapkamer van de meiden, zodat ik rustig de schone was kan wegvouwen en ophangen in hun kastjes terwijl ze spelen. Ik merk dat dit beter werkt dan wanneer ik het even gauw tussendoor doe. Ik vind het belangrijk dat hun kastjes er overzichtelijk uitzien, zodat ze kunnen zien wat ze hebben en leren dat je netjes met je kleren om kunt gaan. Goed voor je spullen zorgen is een heel belangrijk aspect van groen leven: het maakt de spullen duurzamer en waardevoller en stimuleert dankbaarheid en respect voor de dingen om ons heen. Ik wil voor dit soort dingen de tijd nemen, zodat het onderdeel van ons leven is, niet een ‘lastige klus die ook nog moet’.

duurzame kinderkamer

De milieuvriendelijke kledingkast

In een duurzame kinderkamer moet natuurlijk een duurzame kledingkast! De kledingkast van Isaya bevat vooral heel veel roze kleding. Dat kiest ze uiteraard bijna allemaal zelf aan. Roze is vooralsnog haar favoriete kleur. Haar kledingkast is mijn oude kledingkast, van toen ik nog studeerde, die ze deelt met haar kleine zusje. In hun kastjes hangen voornamelijk tweedehands kleertjes, aangevuld met een aantal nieuwe stukken van duurzame kinderkleding merken. De mandjes in hun kastjes zijn van Dille & Kamille en gemaakt van zeegras.

milieuvriendelijke kinderkleding

Een bureau dat meegroeit

In het hoekje naast de kast staat Isaya’s nieuwe bureau. Ik heb bijna twee maanden gezocht op Marktplaats en in diverse kringloopwinkels maar vond helaas niks tweedehands. Dus toch maar een nieuw bureau. Maar ook hier kozen we weer voor een groot bureau, in plaats van een tijdelijk kinderbureau. Het is een houten bureau van Jysk, van mooi stevig hout. Er zit een grote lade in en ze kan hier eventueel tot in haar studietijd haar huiswerk aan maken. Haar mooie bureaustoel kreeg ze van Dille & Kamille. Het is een beukenhouten stoel met een verhaal. Deze milieuvriendelijke stoelen van TON zijn handgemaakt, volgens een speciale buigtechniek. Echt prachtig. En ze zitten heel fijn en comfortabel. Niet alleen perfect voor een duurzame kinderkamer, maar voor iedere ruimte in je woning.

duurzame kinderkamer

Boven Isaya’s bureau hangt een poster, gekregen van de boekhandel, van een boekje Pippa & Pelle – een van haar favoriete boekenseries, van de getalenteerde Daniela Drescher. Er hangt ook een fijne hangplant, van Dille & Kamille, in een rotan mandje van Xenos naast. Op haar bureautje vind je onder andere haar counting board en het tracing board: twee handgemaakte en educatieve meegroei-middelen waar ze graag mee speelt.

Favoriete spulletjes in een duurzame kinderkamer

In de andere hoek van de kamer hebben ze een stukje schuin dak met een brede plank waar ik nog een beetje zoekende ben naar een fijne inrichting. Er staan spulletjes waar we veel waarde aan hechten, zoals cadeautjes met de namen van de meiden, een prachtige editie van Alice in Wonderland, een mooi boekje van Daniela Drescher en Isaya’s allereerste balletschoentjes. Daarnaast is een groot raam, waar we een bovenslot op hebben laten zetten zodat de meisjes veilig in het raamkozijn kunnen zitten.

Daniela Drescher
Columns by Kari

Deze blogpost bevat PR producten en affiliate links

4 thoughts on “Een duurzame kinderkamer: Isaya’s slaapkamer make-over

  1. Hi Kari, leuke blog. Je hebt echt een fijne schrijfstijl. Niet belerend en erg plezierig om op die manier de nodige duurzame kennis te vergaren. Ik ben fan. Groetjes Victor

  2. Hoi Kari, wat een leuke blog weer! Wat ik me afvraag: haken die zeegras mandje niet in de kleding? Lijkt me dat je dan toch beschadigingen krijgt in de stof? Wat is je ervaring daarin?

    1. Dankjewel! En dank voor je vraag! Isaya’s kleren zitten nu ongeveer 2 maanden in de mandjes en ik heb nog nooit iets gemerkt van beschadigingen (ze haalt ook zelf haar kleren eruit dus het is ook ‘kidproof’, je hoeft de kleding er niet heel voorzichtig uit te halen). Ik heb net nog even gevoeld: de binnenkant is volledig glad en afgewerkt. Als er al iets zou kunnen blijven haken zou dat aan de bovenkant moeten gebeuren, daar is het zeegras ruwer! Ik hoop dat dit helpt! Liefs, Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.