Een schone lucht en een gezond huis |BRISE Air Purifier Review

In deze blog bespreek ik een onderwerp dat mij aan het hart gaat: een gezonde woning. Je staat er misschien niet iedere dag bij stil, maar de kwaliteit van de lucht in je woning heeft een enorme impact op je gezondheid en de gezondheid van je kinderen. Is er sprake van astma, hooikoorts, allergie, eczeem of copd binnen jouw gezin? In dit artikel bespreek ik veelvoorkomende problemen in woningen – van een te hoog vochtgehalte tot luchtvervuiling binnen en van buiten – en hoe dit van invloed is op de gezondheid van je gezin. Ik deel tips om deze problemen aan te pakken. En ik vertel hoe wij onze luchtreiniger, de Air Purifier van Brise hiervoor inzetten.

Waarom ik dit zo belangrijk vind

Alle ouders vinden het logisch om, als er een kindje op komst is, te kijken naar hoe veilig hun woning is. Je beschermt je kleintje tegen scherpe randen, stopcontacten en trappen. Maar denk je er weleens over na wat het effect is van vervuilde lucht, op de gezondheid van je kind? De gezondheidsrisico’s van een te hoge luchtvochtigheid, schimmelvorming en luchtvervuiling – van binnen & van buiten – zijn ingrijpend en kunnen chronisch worden. Ik heb twee kleine meisjes. Ik wil dat ze gezond en veilig kunnen opgroeien en daarom vind ik het heel belangrijk om mij te verdiepen in en in te zetten voor een gezonde woning.

Een veilig huis, betekent ook een gezond huis met een schone lucht

Een ongezonde woning: veelvoorkomende problemen

Luchtvervuiling van binnen & van buiten

Een veelvoorkomend probleem in woningen is luchtvervuiling. Van buitenaf heb je onder andere te maken met uitlaatgassen, fijnstof (PM2,5) en smog. In huis zijn onder andere VOC’s [vluchtige organische componenten] de oorzaak van allerlei klachten. VOC’s zitten in een groot scala aan huishoudelijke producten, maar ook in meubels en stoffen. Maar ook gewoon huisstof, haren & huidschilfers van huisdieren en ziektekiemen & bacteriën zorgen voor de nodige vervuiling. Tot slot – en dit is iets waar ik persoonlijk echt woestvan word – heb je soms helaas te maken met sigarettenrook. We wonen in de stad, dus lekker dicht op elkaar: onze buren roken en dat waait soms onze slaapkamer, waar de meisjes slapen, in.

Brise Luchtreiniger in de slaapkamer
We doen aan co-sleeping, dus de meisjes slapen bij ons op de kamer. Deze ruimte is dus onze grootste focus als het gaat om een gezonde woning
Hoe zorg je voor een schone lucht in je woning?

Uiteraard is het heel belangrijk om je huis schoon te houden. Regelmatig stofzuigen, beddengoed op 60 graden wassen, gordijnen & stoffen meubels schoonhouden en oppervlakten regelmatig schoonmaken. Omdat VOC’s veelal in chemische schoonmaakmiddelen zit, is het beter om ecologische schoon- en wasmiddelen te gebruiken. In deze blog lees je tips om milieuvriendelijk en gezond schoon te maken. Verder is het belangrijk om consequent én correct te ventileren & luchten en niet (binnen) te roken.

Hoe houdt de Air Purifier de lucht in je woning schoon?

De luchtreiniger van Brise richt zich op het filteren en reinigen van de lucht in de ruimte waar de Brise staat. Met behulp van 5 filters worden onder andere bacteriën, VOC’s, PM2,5, dierenharen, pollen, geuren, schadelijke gassen, stof, smog, uitlaatgassen en schimmel(sporen) uit de lucht gefilterd. Doormiddel van deze “multi-effect filtration technology” onderscheidt de Brise luchtreiniger zich van andere luchtreinigers. Daarbij geeft de Brise app, die je aan het apparaat verbindt, aan wanneer de filters toe zijn aan vervanging, zodat je luchtreiniger altijd effectief werkt. Binnenkort kun je ook via de app nieuwe filters bestellen.

Een te vochtige woning

Laatst was het nog in het nieuws: 1 op de 5 Nederlanders woont in een te vochtig huis. Een te hoog vochtgehalte in je woning leidt niet alleen tot schimmelvorming, maar ook tot gezondheidsproblemen, zoals astma, allergieën, hooikoorts, een zwakker immuunsysteem en eczeem. Zwarte schimmelvorming in je woning groeit door een te hoge luchtvochtigheid in rap tempo door, waardoor het op al je spullen terecht komt. Dit kan huidirritaties en zelfs long- en darm- en maagontstekingen veroorzaken. Een te hoge luchtvochtigheid kan er ook voor zorgen dat formaldehyde vrijkomt uit spaanplaten en gordijnen. Dit kan leiden tot neus-, keel- en oogirritatie en astma klachten. Tot slot is een te vochtige woning een paradijs voor huisstofmijt. Die minuscule beestjes overleven graag in een warme, vochtige omgeving en hun uitwerpselen zorgen voor veel ellende bij mensen met een huisstofmijtallergie.

Mijn werkplek met de luchtreiniger
Wat doe je tegen een te vochtige woning

Ventileren en stoken: dat is het allerbelangrijkste. Je moet ervoor zorgen dat je altijd ventileert. Dat betekent het ventilatierooster openzetten of, als je woning geen ventilatieroosters heeft, de ramen tegenover elkaar op een heel klein kiertje. Ook is het belangrijk om je woning iedere dag, ongeveer 10 minuten, te luchten. Bij luchten zet je de ramen wagenwijd open. Verder moet je ervoor zorgen dat de temperatuur binnen nooit kouder wordt dan buiten. Indien aanwezig, zorg er dan voor dat de mechanische ventilatie altijd aanstaat in je woning. Als je kookt, zet de mechanische ventilatie of de afzuigkap op een hardere stand. Zorg dat je vochtige ruimtes, zoals de badkamer, direct na het douchen een kwartier lucht en maak de wanden & vloer droog. Hang de was, als het even kan, buiten in plaats van binnen. Wil je meer weten over [duurzame] oplossingen voor een te vochtige woning, zoals isoleren, lees dan dit.Belangrijk om je bewust van te zijn: hoge luchtvochtigheid komt niet alleen voor bij oude huizen, maar ook (juist) bij nieuwe woningen.

Hoe de Brise Air Purifier bijdraagt aan een goede luchtvochtigheid

De Air Purifier van Brise laat je, via de app in real time, zien wat het vochtgehalte van de ruimte is waarin het apparaat staat. Zo kun je goed in de gaten houden of de luchtvochtigheid boven een gezond percentage komt. Verder heeft de Brise een filter die de groei van bacteriën vertraagt en een VOC filter, die schadelijke gassen zoals formaldehyde elimineert.

Brise Luchtreiniger
We hebben de lucht in alle belangrijke ruimtes in huis gecontroleerd. Zo ook de werkkamer op zolder.

De Brise luchtreiniger in gebruik

Het installeren van de Brise gaat heel simpel en als volgt. Als je het apparaat uit de verpakking hebt gehaald en het beschermende plastic hebt verwijderd, installeer je de Brise app op je telefoon. Je kiest de ruimte uit waar je de luchtreiniger gaat plaatsen, selecteert het aantal vierkante meters en verbindt het apparaat met je wifi. Hij begint na installatie direct met meten. De app geeft aan wat de huidige kwaliteit is van de lucht en ook wanneer deze kwaliteit verandert. Dat merk je ook aan het apparaat: als de luchtkwaliteit vermindert, begint het apparaat harder te werken. In onze woning lost de Brise een vermindering van luchtkwaliteit binnen 10 minuten op, vaak veel sneller.

De Brise heeft 4 standen: Auto, Turbo, Sleep en Brise. De sleep- stand is handig, omdat hij dan ‘s nachts heel stil blijft, ook als de luchtkwaliteit verandert. Je kunt de standen en het apparaat ook besturen vanuit de app. Super handig vind ik dat. In de app zie je ook de statistieken van de hele dag en week. Zo kun je in een oogopslag pieken bekijken. In dit filmpjewordt in het kort & beeldend uitgelegd hoe het werkt.

Aanrader

Zoals ik aan het begin van het artikel al schreef, vind ik een gezonde woning ontzettend belangrijk. Isaya is in de afgelopen jaren twee keer opgenomen geweest in verband met benauwdheid. Haar longen zijn haar zwakke plek. Als jij een kindje hebt met een allergie, eczeem, hooikoorts, astma of andere gevoeligheden of gezondheidsproblemen weet je hoeveel zorgen je daar om hebt en dat je altijd op zoek bent naar oorzaken & oplossingen. Maar ook als je zelf met deze problemen kampt, wil je voor optimale leefomstandigheden zorgen. Daarom ben ik ontzettend blij met de Brise Air Purifier en vind ik deze luchtreiniger een absolute aanrader.

Brise Luchtreiniger

We hebben het afgelopen jaar veel aanpassingen gedaan in onze woning, om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo hebben we ventilatieroosters en een extra mechanisch ventilatiepunt laten plaatsen, tochtgevoelige plekken laten dichten en op sommige plekken de kozijnen en het plafond laten behandelen. De Brise luchtreiniger helpt ons om de kwaliteit van de lucht op een beter niveau te krijgen, door de dingen aan te pakken die wij niet met deze verbeteringen hebben kunnen bereiken. Zo kunnen wij bijvoorbeeld niet het gedrag van onze buren beïnvloeden (uiteraard geprobeerd), maar door de Brise weet ik dat mijn kinderen desondanks veilig slapen.

Waar is de Brise luchtreiniger te koop

Je kunt de Brise luchtreiniger hier kopen.

Columns by Kari

Ad [gifted] & affiliate

10 thoughts on “Een schone lucht en een gezond huis |BRISE Air Purifier Review

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.