Van rommelzolder naar eco friendly ruimte

Hoe langer we in ons huis wonen, hoe meer ik leer over het onderhouden van een woning en hoe meer ik mij realiseer dat een huis een levend organisme is, dat goed verzorgd moet worden. De impact van je woning op je gezondheid en de gezondheid van je gezin is gigantisch. Je brengt zoveel tijd door in je huis: een gezonde woning is essentieel en iets waar ik het afgelopen jaar heel veel mee bezig ben. Daarom hebben we weer een ruimte in huis aangepakt. De zolder dit keer. We zijn begonnen met een laag ecologische verf.

Een gezonde woning

We zijn al ruim anderhalf jaar bezig met het gezond maken van onze woning. Er zijn overal ventilatieroosters geplaatst, een groot raam met een lek is vervangen, de deuren die tochtten zijn hersteld of geΓ―soleerd, er zijn extra radiators geplaatst, het complete ventilatiesysteem is gereinigd, we zijn een luchtreiniger gaan gebruiken en we zijn kamer voor kamer de woning aan het vergroenen met de ecologische verf van Graphenstone.

Ecologische verf in de woonkamer en speelkamer

De verf die je op de muren aanbrengt, behoort tot de basis van een gezonde woning. Tenminste, als het gezonde verf is. De ecologische verf van Graphenstone, zonder vluchtige organische stoffen, hebben we in de woonkamer en in de speelkamer van de meiden gebruikt en de impact is gigantisch. In de woonkamer voornamelijk esthetisch, maar op zolder ook echt op een dieper niveau. De zolder was de meest vochtige ruimte van onze woning. We hebben hard gewerkt om de grote ruimtes gezond te krijgen. Maar pas toen ik de muren van de speelkamer had geschilderd met de ecologische verf van Graphenstone voelde het als een gezonde ruimte waar ik mijn meiden met een gerust hart kan laten spelen.

Houten speelgoed Waldorf
Ook de speelkamer van de meisjes is geschilderd met de ecologische verf van Graphenstone

Ik zeg dit niet zomaar, maar recht vanuit mijn hart. In deze blog heb ik er meer over uitgelegd en als je ons al een tijdje volgt weet je het wellicht ook. Isaya is twee keer opgenomen geweest in het ziekenhuis. “Gewone” ziektes [RS virus en longontsteking] die haar longen niet op de “normale” manier konden opvangen en oplossen. Het waren de langste weken van mijn leven en de reden waarom ik een gezonde woning zo ontzettend belangrijk vind. Als jij een kind hebt met allergieΓ«n of een kwetsbare gezondheid weet je hoe je als moeder zoekende blijft naar oplossingen en verbeteringen en altijd alert bent op signalen. Een te vochtige woning waar onvoldoende ventilatiemogelijkheden zijn is gevaarlijk voor kinderen. Ik vind dat er te weinig aandacht is voor dit aspect van de gezondheid van kinderen en vind het bizar dat de artsen in het ziekenhuis hier nooit naar hebben gevraagd. Als je ons op Instagram volgt, weet je dat Alela vlak voor kerst ook het RS virus te pakken had. We konden gelukkig een ziekenhuisopname voorkomen. Verschillende factoren spelen hierin natuurlijk een rol, maar ik weet ook zeker dat onze woning een stuk gezonder is nu dan 3 jaar geleden toen Isaya voor het eerst opgenomen werd. En dat heeft Alela’s herstelproces veel goed gedaan.


Waarom de ecologische verf van Graphenstone zoveel impact heeft

De verf van Grahpenstone neemt CO2 op uit de lucht, zet formaldehyde en andere schadelijke vluchtige organische stoffen om in anorganische verbindingen en bevat geen toxische stoffen en conserveringsmiddelen. Ook bevat de verf geen enkele fossiele grondstof. De verf is 100% mineraal en wordt gemaakt met pasta’s. De potten van gerecycled plastic en restverf kan zelfs gebruikt worden als meststof voor de landbouw of als toevoeging voor kalk hennep muren. De verf van Graphenstone is dus volledig circulair en minimaal 19 keer milieuvriendelijker dan welke andere duurzame verf ook.

Ecologische verf van Graphenstone

Lees ook: Onze milieu doelen voor 2020


Wat zijn vluchtige organische stoffen?

Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn een verzamelnaam voor koolwaterstoffen die gemakkelijk verdampen. Deze stoffen hebben een negatieve impact op het milieu, vanwege het effect op klimaatverandering, verzorging en smog. Daarnaast hebben de stoffen een negatief effect op de gezondheid van mensen. En bekende vluchtige organische stof is bijvoorbeeld formaldehyde. In huishoudens komen met name VOS vrij door spuitbussen en verf.


Ecologische verf voor de rommelzolder

Before

Vanwege de enorme impact van Graphenstone op de gezondheid van onze woning wilde ik verder. We hebben de andere helft van de zolder aangepakt. Dit is de “rommelzolder”. Hier staan alle spullen die we niet dagelijks nodig hebben, maar ook niet zomaar weg kunnen. Denk aan autostoeltjes [we hebben geen auto, maar huren er wel af en toe een], kerstspullen [en dozen voor alle andere seizoenen], administratie, lege pakketjes en enveloppen [om te hergebruiken], tuinkussens, fotoalbums, koffers en zo [ontzettend] veel meer. Daarbij is het de ruimte waar het grootste gedeelte van onze was te drogen hangt sinds we de droger de deur uit hebben gedaan. Dit is een handige plek hiervoor omdat het naast de speelkamer van de meiden is, waardoor de meisjes rustig kunnen spelen als ik de was ophang. Het is geen “mooie” ruimte. Geen gezelligheidsruimte. Het is een functionele ruimte en dus een plek die gauw rommelig wordt.

Ecologische verf
Een deel van de muur was compleet kaal. Met drie lagen Graphenstone was de muur volledig gedekt.

Uitdaging

Mijn doel was om dit deel van de zolder niet alleen gezonder te maken, met Graphenstone. Maar ook om de ruimte inspirerender te maken. Een fijne plek om in te zijn. Een plek waar dingen gemakkelijk terug te vinden zijn. Geen rommel en geen overbodige spullen [voor ons dan]. Het was een immense klus; de grootste klus tot nu toe, in onze woning. Het is niet de grootste ruimte in de woning, maar het heeft allerlei rare hoeken, het loopt schuin af en dan is er natuurlijk het trapgat, waardoor je niet recht toe recht aan kunt schilderen. Er moest ook behang verwijderd worden.

Het schilderen van deze ruimte was een flinke klus, waar mijn vrouw 3 volle dagen mee bezig is geweest. Mijn zwager hielp de eerste dag gelukkig ook mee. Vervolgens ben ik 5 dagen bezig geweest met het uitzoeken van spullen, het reorganiseren van de zolder en het inrichten van de schuifpui [in de speelkamer van de meiden]. We hebben zo ontzettend veel spullen weggedaan. Vooral veel papier, wel zeker 100 kilo. Maar ook allerlei andere spullen die we niet nodig hebben. Mijn vrouw is vervolgens een volle dag bezig geweest met het wegwerken van alle afval, op de juiste manier. Een deel moest naar de papierbak, een deel naar grofvuil, een deel naar speciale recyclebakken en een deel naar de kringloopwinkel.

After
ecologische verf

Zwangere vrouwen en (kleine) kinderen

Per jaar wordt er in Nederland meer dan 3.500.000 kg gewone verf verbrand en dit is erg schadelijk voor het milieu. Ecologische verf is een veel betere optie. Ook voor mensen. ‘Gewone’ verf zit vol schadelijke stoffen. Niet voor niks gaan vrouwen als ze zwanger zijn op zoek naar natuurlijke verf. Meestal ga je over dit soort dingen pas nadenken als je voor een klein wezentje gaat zorgen. De ecologische verf van Graphenstone is dus ook veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en in de buurt van jonge kinderen. Isaya heeft geholpen met het schilderen van de speelkamer en Alela zat een groot deel van de tijd in de draagzak. Uiteraard ventileren we de ruimtes waarin geschilderd wordt wel goed tijdens en na het schilderen.


ecologische verf
Licht, schone lucht en ruimte!

Het resultaat

We zijn ontzettend blij met het resultaat. We zagen de ruimte gewoon opknappen, strook voor strook, laag voor laag. Wat een verschil. Alles voelt schoner, ruimer, frisser en fijner door de ecologische verf van Graphenstone. Het liefst had ik in deze ruimte ook een schuifpui, zoals in de speelkamer, maar dat laten bouwen in een huurhuis vind ik de investering niet waard. Met een Ikea Kallax kast die we al hadden en wat nieuwe dozen kregen we toch een redelijk opgeruimd gevoel: de kast fungeert als een soort afscherming, waardoor er achter grote spullen kunnen worden gestald.

Ik kreeg direct zin om die grote oud & nieuw schoonmaak te houden. Weg met de spullen die we niet meer nodig hebben en een overzichtelijke en mooie plek voor de spullen waar we geen afstand van willen doen. We hebben op wat nieuwe Ikea dozen na, geen nieuwe spullen of meubels gekocht voor deze make over. Door kleine aanpassingen, zoals foto’s en kunstwerken aan de muur te hangen die voor ons waarde hebben en een aroma diffuser neer te zetten, werd de ruimte meer “thuis”. Onze rommelzolder voelt ruimer, schoner, mooier, gezonder en overzichtelijker. Het was een gigantische klus, maar we zijn zo ontzettend blij dat we dit project zijn aangegaan. Het voelt heel goed om zoveel “lichter”, opgeruimder en schoner het nieuwe jaar in te gaan!

We proberen zoveel mogelijk te recyclen. Alle PR pakketjes die ik ontvang, krijgen een tweede leven. Wil je meer weten over hoe ik als commerciΓ«le blogger milieuvriendelijke werkgerelateerde keuzes maak? Lees dan deze blog. Over de stofzuiger op deze foto kun je hier meer lezen. En tot slot, uiteraard zijn plastic waterflessen geen onderdeel van onze dagelijkse boodschappen: die zijn voor noodgevallen.

Ook schilderen met ecologische verf?

Wil jij aan ook de slag, binnen of buiten, met de ecologische verf van Graphenstone? Neem dan contact op met Ekotex. Zij kunnen je advies op maat geven, vragen beantwoorden en vakkundig meedenken over de ruimtes die jij gezonder en milieuvriendelijker wilt maken in 2020.

Columns by Kari
[Collab: gifted products]

4 thoughts on “Van rommelzolder naar eco friendly ruimte

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.