Het kleinste kamertje van het huis krijgt een ecologische make over

We hebben het beneden toilet een ecologische make over gegeven met circulaire verf en een mix van herbruikte en nieuwe, maar relatief duurzame producten. In deze blog laat ik zien welke keuzes we hebben gemaakt en geef ik tips om jullie toiletruimte zo eco friendly mogelijk te maken!

Circulaire verf van Graphenstone

Als je mijn blog al een tijdje leest, weet je dat we ons huis kamer voor kamer aan het vergroenen zijn met de ecologische en circulaire verf van Graphenstone. Na de woonkamer, de speelkamer, de zolder en Isaya’s slaapkamer was nu het kleinste kamertje van het huis aan de beurt: het benedentoilet. De verf van Graphenstone is 100% mineraal en bevat geen toxische stoffen, fossiele grondstoffen of conserveringsmiddelen. De potten zijn gemaakt van gerecycled plastic en het gehele productieproces is duurzaam en circulair. Maar het wordt nog beter: de verf neemt CO2 op uit de lucht Γ©n zet formaldehyde en andere schadelijke vluchtige organische stoffen om in anorganische verbindingen.

circulaire verf Graphenstone

Je maakt met de circulaire verf van Graphenstone dus niet alleen een milieuverantwoorde keuze, maar maakt je huis ook een stuk gezonder. Ik heb al vaker geschreven over waarom ik een gezonde woning zo ontzettend belangrijk vind. Het is echt een onderwerp dat heel dicht bij mijn hart ligt en zeker in deze tijd van covid-19 extra mijn aandacht heeft. Ik ben dan ook heel blij dat we weer een ruimte hebben kunnen aanpakken met de circulaire verf van Graphenstone!

circulaire verf van graphenstone

Je kunt hier een kort filmpje zien dat ik heb gemaakt over het schilderen van het toilet met de circulaire verf van Graphenstone!


Andere milieuvriendelijke keuzes

De circulaire verf was de basis. Van daaruit hebben we geprobeerd zoveel mogelijk milieuvriendelijke keuzes te maken:

  • De planken aan de muur zijn planken uit een van mijn boekenkasten uit mijn studententijd. Een van de boekenkasten bezweek onder mijn studieboeken (waar gebeurd, ik kreeg de boeken over me heen) en de planken heb ik jaren bewaard op zolder. Mijn vrouw heeft er een stukje vanaf moeten zagen, maar daarna pasten ze perfect in de toiletruimte. Ik denk dat het officieel downcycling is, van boekendrager naar pleerollendrager, maar desalniettemin is het hergebruikt en dus groen πŸ˜‰
  • We kiezen voor toiletpapier dat is gemaakt van gerecycled papier, bijvoorbeeld plastic vrij verpakt van The Good Roll en anders AH ecologisch toiletpapier. De metalen rolhouder is van Brabantia en hebben we al jaren.
  • We gebruiken ecologische toiletreiniger (in bulk online kopen is groener dan 1 fles laten verzenden) en ecologische allesreiniger in een herbruikbare fles. Momenteel test ik de zero waste allesreiniger van Sophie Green.
  • Het potje van Alela is biologisch afbreekbaar. Het is de Becopotty en die is helaas nergens meer verkrijgbaar (ik kocht het toen Isaya een baby was). Een duurzaam alternatief is aan een vriendin of familielid met zindelijke kinderen vragen of ze nog een potje hebben.
  • De zeephouder met zeepbol boven het wasbakje is plastic vrij en navulbaar. Ideaal voor kinderen, want geen geknoei en ook geen wegglippende zeepjes.
  • De lamp is geweven en de spiegel is van bamboe (beide zijn niet meer verkrijgbaar, maar ik heb alternatieven die erop lijken gelinkt). In de lampenkap zit een led-lampje.
  • Het mandje op de onderste plank is gemaakt van riet en super stevig. We gebruiken deze manden ook op de trappen, voor spulletjes die naar boven op naar beneden moeten, zodat ik niet mijn handen vol kinderen en spullen heb.
milieuvriendelijk toilet

Minder groene keuzes

Wat betreft het afvalbakje en de toiletborstel hebben we niet direct een hele duurzame keuze gemaakt. Er zijn wel groene pleeschrobbers, bijvoorbeeld een beukenhouten toiletborstel kiezen in een keramiek borstelhouder. Maar ik vind een afgesloten systeem belangrijk – deze is van kunststof en bamboe en goed te reinigen. Het afvalbakje is van antracietkleurig metaal, met een plastic binnenemmer en een bamboe deksel. Ook de geurkaarsen in onze badkamer zijn geen groene keuze. Een milieuvriendelijker alternatief zijn de kaarsen en geurstokjes van We Love The Planet.

Columns by Kari

Deze blogpost is tot stand gekomen door middel van een samenwerking en bevat affiliate links.

One thought on “Het kleinste kamertje van het huis krijgt een ecologische make over

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.